ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020




JOHN NORUM
TOTAL CONTROL
29 October 1987
(CBS)


SIDE I: “Let Me Love You”, “Love Is Meant To Last Forever”, “Too Many Hearts”, “Someone Else Here”, “Eternal Flame”.
SIDE II: “Back On The Streets”, “Blind”, “Law Of Life”, “We'll Do What It Takes Together”, “In Chase Of The Wind”.


JOHN NORUM: Göran Edman – Vocals, John Norum – Vocals/ Guitar and Marcel Jacob – Bass. (Peter Hermansson – Drums and Per Blom – Keyboards).
Producer by Thomas Witt, Per Blom and John Norum.


Το ρολόι του χρόνου γράφει 1987… το τουρνουά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, γνωστό και ως Ευρωμπάσκετ 1987, ήταν το 25ο στο οποίο συμμετείχαν δώδεκα εθνικές ομάδες. Το τουρνουά διοργάνωσε η Ελλάδα η οποία κατέκτησε τελικά και τον τίτλο… υπό τους ήχους των Europe και του hit-single τους “The Final Countdown”.
Οι Europe μαζί με τους Bon Jovi τότε είχαν βάλει το Hard Rock μέσα σε όλα τα light σαλόνια του κόσμου. Όταν λοιπόν, οι Europe άρχισαν να κατακτούν το κόσμο με το mega hit τους “The Final Countdown”, o κιθαρίστας John Norum και συν-ιδρυτής του group, αποφάσισε ν’ αφήσει το συγκρότημα. Γιατί, όπως είπε αργότερα, ήθελε ν’ αναγνωριστεί ως μουσικός και ως κιθαρίστας, ήταν επίσης φανερό ότι ο John δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με την πιο light Hard Rock κατεύθυνση, την οποία ο αρχηγός του group, Joe Tempest είχε στο μυαλό του. Οι Europe ήταν τότε ένα καυτό σχήμα, όταν ο John εξέφρασε το ενδιαφέρον να γράψει τα καινούργια τραγούδια του group μαζί με τον τραγουδιστή. Όταν η διεύθυνση του management του ζήτησε να μην εμπλακεί στο γράψιμο των νέων τραγουδιών και ότι είχαν επιλέξει να κινηθούν σε ένα μουσικό στυλ περισσότερο προσανατολισμένο στα πλήκτρα, ο Norum πήρε την μεγαλύτερη απόφαση της ζωής του και τους άφησε…
Το “Total Control” είναι ένας θησαυρός μελωδικού Hard Rock και μουσικά βαδίζει πάνω στα χνάρια, ας πούμε του album “The Final Countdown”, φυσικά σε μια πιο σκληρή κιθαριστική εκδοχή, ήταν πιο heavy… Θυμάμαι τότε στα 1987, η μικρή αλλά αρκούντως φανατική Μetal κοινότητα στην χώρα μας, ενώ έκραζε τους Europe αντιθέτως αποθέωνε το “Total Control” του John Norum, δύο μέτρα και δύο σταθμά λοιπόν.
Το πρώτο solo album του Norum, ηχογραφήθηκε με τον πρώην μπασίστα του Yngwie Malmsteen, Marcel Jacob (1964-2009), που συνθετικά είχε γράψει όλα τα τραγούδια και ήταν demo τραγούδια τις εποχής του πρώην group του, τους Power. Επίσης, το έχουν βοηθήσει και οι εξής μουσικοί, ο drummer Peter Hermansson (220 Volt) και ο ταλαντούχος τραγουδιστής Göran Edman (Madison), ο οποίος τραγούδησε σε τρία από τα τραγούδια του δίσκου. Παρά το γεγονός ότι ο Norum παραδεχόταν την ανωτερότητα του Edman (που εδώ είναι πραγματικά μοναδικά καταπληκτικός), ο John αποδείχτηκε τελικά αρκετά καλός και ως τραγουδιστής, γνωρίζοντας πώς να συνδυάζει στοιχεία από τον Gary Moore, τους Whitesnake και τους Europe, τόσο φωνητικά όσο και μουσικά. Εκτελεστικά τώρα το κιθαριστικό παίξιμο του Norum φτάνει σε δυσθεώρητα επίπεδα, σε σημείο μάλιστα εκείνη την εποχή τουλάχιστον, να θεωρείται εφάμιλλος κιθαρίστας του Malmsteen.
Τραγούδια όπως το Let Me Love You,Love Is Meant To Last Forever,Eternal Flameκαι το instrumental In Chase Of The Wind αποδεικνύουν αυτά που λέγω, πάντως το απόλυτο must high-light του δίσκου είναι η διασκευή του Back Οn Τhe Streets των Vinnie Vincent Invasion. Στο “Back On the Streets”, το κιθαριστικό solo του Norum είναι οικονομικότερο σε σύγκριση με την κορυφαία κιθαριστική δουλειά του Vinnie για παράδειγμα, ενώ, το εμπνευσμένο έργο του Edman πίσω από το μικρόφωνο είναι ισάξιο, αλλά δεν κορυφώνετε όπως η φωνητική απόδοση του Robert Fleshman. 
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι το συγκεκριμένο LP είναι μακράν το πιο πετυχημένο εμπορικά του κιθαρίστα, έχει πουλήσει κι αυτό  εφάμιλλα αρκετά με τους Europe στα 80’s. Ο Norum δεν είναι ο πιο τεχνίτης κιθαρίστας του κόσμου, συγκρινόμενος πάντα με τους βιρτουόζους του είδους όπως ας πούμε οι Girbert, Vai, Malmsteen κλπ-κλπ. Δεν είναι καθηγητής κιθάρας, είναι απλά ένας guitar hero και μάλιστα αυτοδίδακτος, που εδώ επιδεικνύει άψογα τις κιθαριστικές δεξιότητες του. Εκτελεί και διοχετεύει τους μεγάλους της κιθάρας από την δεκαετία του ’70 που τον έχουν εμπνεύσει. Πάντως μας παραδίδει όμως το δικό του μοναδικό κιθαριστικό στυλ, μ’ έναν καθαρό υπαινιγμό και προς το σκληρό Blues Rock, φυσικά. Το προικισμένο κιθαριστικό έργο του Norum, επηρεασμένο βασικά από τους Gary Moore και Michael Schenker (όπως φανερώνεται στο καταστροφικό Eternal Flame”), αλλά και τους Frank Marino και Ritchie Blackmore είναι εμφανές. Αλλά και τα ισχυρά φωνητικά του μέγιστου Göran Edrman είναι ο κύριος λόγος για ν’ αγοράσεις και να ακούσεις αυτό το μοναδικό δισκογραφικό έργο. Η πρώτη ατομική δισκογραφική δουλειά του John Norum, όταν είχε φύγει από τους συμπαίκτες του, αποδεικνύεται ότι ήταν μια τεράστια επιτυχία και ίσως το καλύτερο album που έγραψε και κυκλοφόρησε ποτέ, αυτός ο εκπληκτικός κιθαρίστας. Έτσι λοιπόν, μόλις πάρετε αυτό το album στα χέρια σας και το τοποθετήσετε στο πικάπ, θα πάρετε ένα μάλλον κιθαριστικό έργο που οδηγείται από το σκληρό Rock, με καλές μελωδίες και απίστευτα κιθαριστικά riffs. Μερικές φορές η χροιά της φωνής του Norum δεν είναι και η καλύτερη, θα προτιμούσα όλα τα τραγούδια ή έστω όλα να τα τραγουδά ο Edman.  
Εν κατακλείδι, το “Total Control” είναι ένα πολύ ωραίο κλασικό κιθαριστικό Hard Rock album, από αυτόν τον Ηeavy Μetal Guitar Αxeman. Ένα απίστευτο debut album από έναν από τους καλύτερους Hard Rock guitar παίκτες που έζησαν ποτέ στον πλανήτη Γη και αυτό επειδή ο Νorum έδειξε και στα album των Europe την κιθαριστική ικανότητα που είχε και έχει. Το “Total Control” ως LP είναι μια συλλογή από μελωδικά και σκληρά Hard Rock τραγούδια που δείχνουν αυτόν τον κιθαρίστα να επιδεικνύει άψογα τις δεξιότητες του. Η καλή κιθαριστική τεχνική δουλειά του Norum απεικονίζεται σε όλη την διαδρομή του album, ενώ, τα φωνητικά του Edman αυξάνουν και με το παραπάνω τον λόγο για ν’ ακούσεις τούτο το δισκογραφικό πόνημα. Το μόνο μείον δυστυχώς, που βρήκα είναι τα 36 λεπτά της συνολικής διάρκειας του album.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ JOHN NORUM
EUROPE
Europe [1983]
Wings Of Tomorrow [1984]
The Final Countdown [1986]
Start From The Dark [2004]
The Final Countdown Tour 1986 [2004]
Secret Society [2006]
Almost Unplugged [2008]
Last Look At Eden [2009]
Live At Shepherd’s Bush, London [2011]
Live Look At Eden [2001]
Bag Of Bones [2012]
Live At Sweden Rock, 30th Anniversary Show [2013]
War Of Kings [2015]
Walk The Earth [2017]
SOLO
Total Control [1987]
Live In Stockholm [1990]
Face The Truth [1992]
Another Destination [1995]
Worlds Away [1996]
Face It Live ’97 [1997]
Slipped Into Tomorrow [1999]
Optimus [2005]
Play Yard Blues [2010]
DON DOKKEN
Up From The Ashes [1990]
DOKKEN
Long Way Home [2002]


TRIVIA
Ο John γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 1964 στην παγωμένη Νορβηγία.
Ο Norum είναι ο μεγαλύτερος αδερφός της τραγουδίστριας Tone Norum, στο ντεμπούτο της albumOne Οf Α Kind του 1986, τα τραγούδια και την παραγωγή έχει κάνει ο τραγουδιστής Joey Tempest, ενώ ως guest κιθαρίστας εμφανίστηκε και ο Norum.
Πατριός του John είναι ο παραγωγός Thomas Witt, πρώην δισκογραφικός παραγωγός και στέλεχος της Columbia, αλλά και drummer του Σουηδού τραγουδιστή Eddie Meduza, ως guest κιθαρίστας έχει εμφανιστεί σε κάποια album του ο Norum, φυσικά πριν τους Europe.




Δεν υπάρχουν σχόλια: