ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020




Q5
STEEL THE LIGHT
1985
(Music For Nations)


SIDE I: “Missing In Action”, “Lonely Lady”, “Steel The Light”, “Pull The Trigger”.  
SIDE II: “Ain't No Way To Treat A Lady”, “In The Night”, “Come And Gone”, “Rock On”, “Teenage Runaway”.


Q5: Jonathan K. – Vocals, Floyd Rose – Guitar, Rick Pierce – Guitar, Evan Sheeley – Bass and Gary Thompson – Drums.
Produced by Floyd Rose.


Υπάρχουν κάποια Heavy Metal σχήματα που έχουν αποκτήσει με το πέρασμα των χρονών, καλώς ή κακώς ένα cult status και οι Q5 σίγουρα συγκαταλέγονται σε αυτά τα συγκροτήματα. Το 1985 είχαν προκαλέσει τρομερή αίσθηση με το πρώτο τους πολύ-αγαπημένο album, ενώ κατάφεραν να παρουσιάσουν άλλο ένα καλό μελωδικό Hard Rock δίσκο στα 1986.
Οι Q5 δημιουργηθήκαν στο Seattle, (USA) στις αρχές του 1983, από τον κιθαρίστα Floyd Rose, ενώ οι υπόλοιποι μουσικοί ήταν πρώην μέλη των TKΟ και εντυπωσιαστήκαν από το υλικό του Rose και προσχωρήσαν στο νέο συγκρότημα.
Μετά από μερικές τοπικές συναυλίες το συγκρότημα κατέληξε σε μια συμφωνία με την μικρή δισκογραφική εταιρεία Albatross Records. Το φθινόπωρο του 1984, κυκλοφόρησε το ντεμπούτο τους βινύλιο “Steel The Light” από την Albatross, όπου τους έμαθε μια μικρή μερίδα οπαδών, αλλά όταν τον Μάρτιο του 1985 κυκλοφόρησε από την Music For Nations και στην Ευρώπη, τότε τους έμαθε όλος ο πλανήτης.
Σε τούτο το πρώτο τους album οι Q5 παίζουν ένα κράμα από σκληρό αλλά και μελωδικό δυναμικό Heavy Rock, όπου όλες μα όλες οι συνθέσεις είναι μοναδικές.
Το LP απλά, είναι εμπνευσμένο από το Ευρωπαϊκό Heavy Metal, με τον ταλαντούχο στις έξι χορδές κιθαρίστα Floyd Rose, αλλά και τον εταίρο κιθαρίστα Rick Pierce, όπου οι πυροβολισμοί στα riff και στα solos και στα εννιά τραγούδια του “Steel The Light”, είναι μια μοναδική επίδειξη τεχνικής. Σε όλο το album επικρατεί πόλεμος από τις δύο κιθάρες, με κάθε κιθαριστικό κόλπο που διαθέτουν, ρίχνονται μέσα στο θρυλικό 80’s Heavy Metal μίγμα οι Rose και Pierce. Πανίσχυρα riff κυριαρχούν σε αυτό τον υπέρτατο δίσκο, όπως στο “Missing In Action”, ή στο “Lonely Lady”.
Οι Q5 έχουν όμως κι άλλα μεθοδικά στροβιλοειδή τραγούδια με δίδυμη κιθάρα όπως τα Steel The Light” και “Pull The Trigger”, με μέγιστα και γρήγορα σαν φωτιά φωνητικά από τον Jonathan K. Αυτος ο άνθρωπος έχει μια πλήρη Heavy Metal φωνή, μέσα από την 70’s και 80’s παράδοση και τονίζει με το παραπάνω το καυτό Ηeavy 'Ν' Rock.
Πάντως, καθόλου κοπιαστικά στην ακρόαση δεν είναι και τα Ain't No Way To Treat A Lady” και “In The Night, δεν μπήκαν στον δισκο απλά να γεμίσουν το χρόνο, επίσης υπάρχει και η σχετική μεγάλη μπαλάντα που ακούει στον τίτλο Come And Gone”. Αντίθετα, δεν υπάρχει κάποιο πολύ-πολύ αργό τραγούδι μέσα από το “Steel The Light”, όλα τα τραγουδια του εν λόγο δίσκου το καθένα με τον τρόπο του, δίνει μεγάλους ύμνους.
Αυτό το θρυλικό μεγάλο album των Q5 ακουμπά (κατά ένα τρόπο), πάνω στον ισχυρό ήχο των AC/DC, πρέπει σίγουρα να ακούσετε αυτό το Melodic Hard Rock αριστούργημα που λέγετε θρυλικά “Steel The Light”, Rock On.
Ο κιθαρίστας Floyd Rose, παίζει εκπληκτική κιθάρα σε όλη την διάρκεια του album, στους μυημένους είναι πολύ γνωστός. Αλλά σκανδαλωδώς παραμένει άγνωστος μέχρι και σήμερα (από την μεγάλη μερίδα των Hard Rock και Heavy Metal οπαδών), και ας σχημάτισε ένα συγκρότημα που κατέγραψε δύο από τα καλύτερα Hard Rock album που δεσμεύτηκαν σε βινύλιο, στα 80’s.
Αυτό, το ντεμπούτο LP πρέπει να το έχουν τουλάχιστον όλοι οι Metal οπαδοί, διότι είναι κρυμμένο με κλασικά τραγούδια, άλλα και με μερικά σπουδαία κιθαριστικά περάσματα. Αν και όλη η υπόθεση μπορεί να ξεπεραστεί μόνον από τον τραγουδιστή Jonathon K., ο οποίος ακούγεται σαν ένα υγρό δίδυμο από Bon Scott και Steve Perry στον ήχο.
Ανοίξτε τα αυτιά σας και ακούστε τον 80’s Metal ήχο, πίσω στο χρόνο λοιπόν και προετοιμαστείτε να ακούσετε ένα από τα πιο φορτωμένα album που έχετε ακούσει ποτέ, θα σας πάει κατευθείαν στην θρυλική και χρυσή δεκαετια του ’80.
Όλα τραγούδια είναι γενικά στο στυλ των παραδοσιακών Ηeavy Μetal συγκροτημάτων από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, δηλαδή θα λέγαμε ότι είναι πιο κοντά στο ύφος του NWOBHM από οποιοδήποτε άλλο Ρower Μetal ή Τhrash Μetal σχήμα. Μπορεί να συσχετιστεί με το καλύτερο στυλ των Accept, των Loudness, των Diamond Head, ή των Raven, αν και συγκριτικά, η δεύτερη πλευρά του δίσκου είναι κάπως πιο κοντά στο AOR ή απλά στο μελωδικό Hard Rock. Εκπληκτική ποιότητα κιθαρίστα, άλλα και ποιοτικό album.
Το ντεμπούτο των Q5 είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό, ελκυστικό και πραγματικά θρυλικό, με μια σταθερή ανύψωση προς την κορυφή, όλο εμπνευσμένο από σκληρό Rock/ Metal που σε συνδυασμό με τα θρυλικά κιθαριστικά riffs, το κάνουν απλά απαραίτητο για κάθε δισκοθήκη.
Αργότερα ο Rose δημιουργεί το δικό του studio, στο όποιο το group ηχογράφησε το δεύτερο δίσκο του, εξ’ αιτίας αυτού του αφθόνου χρόνου οι Q5 κυνήγησαν την τελειότητα, με αποτέλεσμα το κάπως λαμέ και με πιο μελωδική προσέγγιση “When The Mirror Cracks”.
Στα 1988 ο Rick Pierce εκμεταλλεύτηκε τον κενό χρόνο για να ηχογραφήσει το mini albumSuicide Squad” με τον παλιό του φίλο από τους TKO, τον τραγουδιστή Brad Sinsel. Ενώ, τέλος οι φίλοι του group των Q5 ας ακούσουν τους Nightshade στο "Dead Of Night" του 1991, όπου εμφανίζονται οι Jonathan Scott K., Rick Pierce και Evan Sheeley.
Η επιστροφή με το 3ο album τους, έγινε 31 χρόνια μετά το “When The Mirrors Crack”. Οι Hard Rockers αποφάσισαν να δοκιμάσουν ξανά την τύχη τους με ένα νέο δίσκο, κράτησαν τρία από τα αρχικά μέλη, αλλά με νέο drummer και νέο δεύτερο κιθαρίστα. Το “New World Order” έχει μια οριστική αλλαγή στον ρυθμό, οι Q5 του 2016 δεν έχουν και πολλά-πολλά κοινά μουσικά στοιχεία με τους Q5 των 80’s. Το ότι λείπει πια ο Floyd Rose από τις τάξεις των Q5, φαίνετε δυστυχώς πολύ στην κιθάρα...


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ Q5
Steel The Light [1985]
When The Mirror Cracks [1986]
New World Order [2016]


TRIVIA
Κανείς (εκτός από τους γνωστές), δε έχει συνειδητοποιήσει ότι ο κιθαρίστας Floyd Rose, είναι ο εφευρέτης ενός tremolo το όποιο κλειδώνει και δεν αφήνει την κιθάρα να ξεκουρδιστεί. Είναι την πραγματικότητα ο Floyd “Mr. Tremolo” Rose.



Δεν υπάρχουν σχόλια: