ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019




ΗIROSHIMA
TASTE OF DEATH
1984
(Krak Records)


SIDE I: “Taste Of Death”, “Rock 'N' Roll Priest”, “Lonely Room”, “Dreamworld”, “Down On My Knees”.
SIDE II: “Midnight Fighter”, “Touch Me”, “Escape”, “Looser”, “Soldier Of The World”.

HIROSHIMA: Tony Hanover – Vocals, Luke Powerhand – Guitar, Hero O'Hara – Guitar, Jake Killer – Bass & The Quick – Drums.
Produced by Jimi Sumen.


"This record is dedicated to those who were there at 08:15, 6th August 1945, and we hope it never happens again"…

Το συγκρότημα με το «τραγικό» αυτό ιστορικό όνομα, στην ουσία αποτελείται από Φιλανδούς μουσικούς που είχαν όμως την έδρα τους την Σουηδία. Η ιστορία αυτού του Heavy Metal group ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Οι Hiroshima που έδρευαν στη Στοκχόλμη είχαν Σουηδό τραγουδιστή, αλλά όλοι οι υπόλοιποι ήταν Φιλανδοί, οι δύο κιθαρίστες Luke Powerhand και Hero OHara ίδρυσαν το συγκρότημα το 1982. Σε μερικές συναυλίες χρησιμοποίησαν το όνομα Alwari-X, επειδή όμως τότε έπαιζαν Glam Hard Rock ήθελαν ν’ αλλάξουν μουσικό προσανατολισμό, άλλαξαν και το όνομα τους και το συγκρότημα ονομάστηκε Hiroshima και στο σχήμα ήρθαν οι Jake Killer και The Quick.
Μετά από αυτό δοκίμασαν μερικούς τραγουδιστές, έτσι ο Tony Hanover ήταν το μοναδικό Σουηδικό μέλος του group. Τα ονόματα των μελών που αναγράφονται στο βινύλιο, είναι ψευδώνυμα ας δούμε λοιπόν, τα πραγματικά τους ονόματα παρακάτω… Raimo Pikanen (The Quick), Jouko Kinnunen (Jake Killer), Kari Varonen (Luke Powerhand), Ismo Varonen (Hero O'Hara) και Tony Hedin (Tony Hanover). Όπως παρατηρείτε οι Kari Varonen και Ismo Varonen είναι αδέλφια, ενώ ο τραγουδιστής Tony Hedin μετά από χρόνια μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου δυστυχώς το καλοκαίρι του 2014 απεβίωσε.
Το συγκρότημα ηχογράφησε ένα demo με οκτώ τραγούδια, κυριολεκτικά μέσα σε μόνον οκτώ ώρες στο “Decibel Studio” της Στοκχόλμης το 1983, ενώ την ίδια χρονιά κυκλοφορούν κι ένα single. Το demo αυτό με το οποίο η σύνθεση ήταν η ίδια με αυτή του album “Taste Of Death”, τους οδήγησε σε ένα δισκογραφικό συμβόλαιο. Άρχισαν κα κάνουν αρκετά live και να παίζουν όπου τους ζητηθεί, έτσι ώστε να κερδίσουν την εμπειρία του show και να μπουν πιο δεμένοι στο studio εγγραφής, γρήγορα μεταμορφώθηκαν σ’ ένα σκληρό Heavy Metal δυναμικό σύνολο. Σε αυτό το σημείο, ο κατάλογος των τραγουδιών που δημιουργήθηκε ήταν ήδη έτοιμος και χτισμένος πάνω στο πρωτότυπο αρχικό υλικό. Το συγκρότημα μετά το συμβόλαιο με την Krak Records το 1984, (από τον Finnlevy που έψαχνε να βρει νεαρά Σκανδιναβικά συγκρότημα να πλαισιώνουν την νέα δισκογραφική εταιρεία), ήταν έτοιμο να ηχογραφήσει το ντεμπούτο album του.
Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν τον δίσκο τους “Taste Of Death”, που έμελλε να ήταν όχι μόνον το ντεμπούτο τους, αλλά θα ήταν και η μοναδική τους κυκλοφορία, επίσης κυκλοφορούν κι ένα single για προωθητικούς σκοπούς, που περιέχει δύο τραγούδια του δίσκου.
Στο δίσκο τους παίζουν ένα δυναμικό κλασικό Heavy Metal στο ύφος των NWOBHM σχημάτων του δεύτερου (κυρίως) κύματος. Αυτό το album ήταν μια αξέχαστη έκρηξη σκληρού Heavy Metal, που χαρακτηρίστηκε από τις θρυλικές και δυναμικές κιθάρες των Luke Powerhand και Hero OHara. Οι Hiroshima χωρίς να το γνωρίζουν, πραγματικά έκαναν έναν κλασικό δίσκο, υπάρχουν κάποια βρώμικα, ακατέργαστα κιθαριστικά riffs και τα φωνητικά έχουν πολύ ωραίες και δυνατές μελωδικές στιγμές, αλλά το κύριο συστατικό είναι οι καλαίσθητες συνθέσεις, που έχουν τον αέρα του NWOBHM στα συμφωνικά σημεία, που δεν είναι εύκολο να τις ξέχασες.
Οι μεταλλικές κιθαριστικές ενέργειες, έχουν κάτι από Yngwie Malmsteen, αλλά και πρώιμους Europe, όπως συνέβαινε τότε άλλωστε κατά κόρων στα περισσότερα Σκανδιναβικά μουσικά Hard Rock σύνολα.
Θα μπορούσα να πω, (χωρίς να κινδυνέψω να θεωρηθώ ως γραφικός), ότι βρίσκω τούτο το album ως ένα από τα αριστουργήματα του Σκανδιναβικού 80’s Heavy Metal. Όμως βρίσκω ότι τα τραγούδια του δίσκου, “Lonely Room”, “Down On My Knees”, “Midnight Fighter”, “Taste Of Death”, “Escape” και “Rock NRoll Priest”, ότι είναι απλά ως ξεχασμένα διαμάντια του σκληρού ήχου. Στην πραγματικότητα στα περισσότερα τραγούδια έχουμε να κάνουμε με μια άγρια ​​καταιγίδα σκληρού Heavy Metal, που φέρνει στο νου για παράδειγμα σχήματα όπως οι Diamond Head, ή οι Judas Priest… Αυτό το Σουηδικό Heavy Metal album, στο κύριο πλεονέκτημα του έχει την μελωδία, οι περισσότερες από τις συνθέσεις είναι γρήγορες, πλησιάζοντας στην ταχύτητα και στην δύναμη, αλλά και τη βάση του παραδοσιακού για εκείνη την εποχή Heavy Metal, με στοιχεία Priest-Accept.
Οι κιθάρες δεν είναι καθόλου παγωμένες και βοηθούν να εισαγάγετε τα τραγούδια του album στο μυαλό σας, το μπάσο είναι φωτεινό και ακουστικά καλό και όλα αυτά μαζί με τον εξαιρετικά ταλαντούχο frontman κιθαρίστα Hero O'Hara, κάνουν τον δίσκο αυτό απαραίτητο για την συλλογή σας. Πάντως το καλύτερο τραγούδι για μένα του δίσκου, είναι το “Soldier Of The World” ένας ύμνος που θα πρέπει πρώτα να το ακούσετε, για να πιστέψετε ποσό καλό είναι, όπου τελειώνει με το ηχητικό εφέ της «έκρηξης» στην Hiroshima το 1945.
Το συγκρότημα μετά από αρκετές αλλαγές μελών, τελικά διαλύθηκε περίπου το 1987, χωρίς να κυκλοφορήσει πότε έναν δεύτερο δίσκο.
Το album των Hiroshima, αφιερώσετε στις εκατοντάδες χιλιάδες των ανδρών, γυναικών και παιδιών που σκοτώθηκαν στο βομβαρδισμό της Hiroshima (Japan).
Με τα χρόνια που πέρασαν, οι οπαδοί αλλά και οι φανατικοί συλλέκτες των Ηeavy Μetal βινυλίων, έψαχναν να βρουν απεγνωσμένα αυτό το μικρό κόσμημα, ενός μικρού Σουηδικού Heavy Metal σχήματος.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ΗIROSHIMA
Taste Of Death [1984]


TRIVIA
Η Hiroshima είναι πόλη της Ιαπωνίας, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού της περιφέρειας Chūgoku, στο δυτικό Honshu (το μεγαλύτερο νησί της Ιαπωνίας). Έγινε περισσότερο γνωστή παγκοσμίως (δυστυχώς), ως η πρώτη πόλη στην Ιστορία που βομβαρδίστηκε με ατομική βόμβα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τις ΗΠΑ. Στις 6 Αυγούστου του 1945, η πυρηνική βόμβα “Little Boy” ρίφθηκε στη πόλη από το πλήρωμα του Αμερικανικού βομβαρδιστικού αεροπλάνου Enola Guy, σκοτώνοντας άμεσα περίπου 70.000 ανθρώπους. Κατά τους επόμενους μήνες, ακόμη 60.000 άνθρωποι απεβίωσαν από τραύματα και την έκθεση τους στην ραδιενέργεια. Από το 1945 μέχρι σήμερα, αρκετές χιλιάδες ακόμη έχουν πεθάνει από ασθένειες που προκάλεσε η έκρηξη της βόμβας, οι περισσότεροι από λευχαιμία, λέμφωμα, καρκίνο των πνευμόνων και άλλα είδη καρκίνου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: