ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019




ATLANTA RHYTHM SECTION
ROCK AND ROLL ALTERNATIVE
1976
(Polydor)


SIDE I: “Sky High”, “Hitch-Hikers' Hero”, “Don't Miss the Message”, “Georgia Rhythm”.
SIDE II: “So in to You”, “Outside Woman Blues”, “Everybody Gotta Go”, “Neon Nites”.

ATLANTA RHYTHM SECTION: Ronnie Hammond – Vocals, Barry Bailey – Guitar, J.R. Cobb – Guitar, Paul Goddard – Bass, Robert Nix – drums and Dean Daughtry – Keyboards.
Produced by Buddy Buie.

Αυτό το Νότιο συγκρότημα είναι σχετικά από τα άγνωστα στην Ελλάδα. Έχει όμως κυκλοφορήσει πολλά αλλά και καλά παραδοσιακά και γνήσια Southern και Country Rock albums, μουσικά κινούνται πιο κοντά θα έλεγα στους Allman Brothers Band. Συχνά περιγράφονται ως μια πιο radio-friendly version των Lynyrd Skynyrd ή των Allman Brothers, οι Atlanta Rhythm Section ήταν ένα από τα πολλά Southern Rock συγκροτήματα που χτύπησε κάπως τα charts κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’70.
Δημιουργήθηκαν στη μικρή πόλη Doraville (Georgia) στα 1971, από τα απομεινάρια δύο σχημάτων των Candymen και των Classics Four, έτσι αυτά τα δύο τοπικά σχήματα έκαναν τους Atlanta Rhythm Section, με επικεφαλής τον τραγουδιστή και παραγωγό Buddy Buie. Σύντομα άρχισε τη συναρμολόγηση του συγκροτήματος, με τον κιθαρίστα Barry Bailey, τον μπασίστα Paul Goddard, τον Dean Daughtry στο πιάνο και τον Robert Nix στα τύμπανα. Μετά άρχισαν και έπαιζαν σε ηχογραφήσεις πολλών άλλων Νότιων καλλιτεχνών, σύντομα αποφασίστηκε το συγκρότημα να πάει ένα βήμα παραπέρα και να γίνει ένα πραγματικό σχήμα, οδηγώντας έτσι στο μόνιμο σχηματισμό του group.
Ο Buie σύντομα έγινε ένα αόρατο μέλος του νεοσύστατου συγκροτήματος. Υπηρέτησε ως διευθυντής και παραγωγός τους, εκτός του ότι διάθεσε και ένα σημαντικό χέρι στο γράψιμο αρκετών τραγουδιών. Καταγράψαν το δικό τους πρωτότυπο υλικό που ήταν αρχικά, εξ ολοκλήρου instrumental ένα πρώιμο demo.
Τα πρώτα τους album είναι και τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν όπως τα “Atlanta Rhythm Section”, “Rock And Roll Alternative”, “Back Up Against The Wall”, “Third Annual Pipe Dream”, “Dog Days” και “Red Tape”. Αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έγιναν κάποιες αλλαγές στο σχήμα που έφεραν τον Ronnie Hammond στη θέση του τραγουδιστή. Παρά το γεγονός ότι είχαν κερδίσει αρκετό airplay στο ραδιόφωνο κάτω στο Νότο, η δισκογραφική εταιρεία τους, άρχισε να ασκεί πίεση στο συγκρότημα για να παραδώσει έναν δίσκο που θα σπάσει το εθνικό επίπεδο και να ακουστεί και εκτός Αμερικής. Η πιεστική ζήτηση από τη εταιρεία, τελικά έφερε το top.10 τραγούδι το "So Into You" που ήταν και το μεγαλύτερο hit τους, στην κυκλοφορία τους Rock And Roll Alternative το 1976, το οποίο ήταν και το πρώτο album του group όπου και έγινε χρυσό.
Τα οκτώ τραγούδια του "Rock Αnd Roll Alternative", έχουν πολύ ρυθμό και είναι στρωμένα μ’ έναν απαλό Νότιο ήχο από την αρχή μέχρι το τέλος. Τα “Sky High”, “Hitch-HikersHero”, “Outside Woman Blues” και “Neon Nights”, είναι κι αυτά αξιόλογα και πραγματικά κάποια από αυτά είναι κάπως πιο ελαφριά προς το Southern Rock ήχο, με το “Georgia Rhythm” που είναι καλό και ακούγεται σαν πολλά άλλα Νότια Rock τραγούδια από τη δεκαετία του ’70.
Συνολικά, είναι ένα αξιοπρεπές Νότιο LP, που δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί από κανέναν οπαδό του Southern Rock, υπάρχει μια μουσική εξισορρόπηση μεταξύ του Arena Rock ήχου τύπου Toto, του Country Rock ήχου τύπου Poco και φυσικά των Νότιων ήχων των Lynyrd Skynyrd.
Η δεξιοτεχνία της κιθάρας του Barry Bailey είναι απαράμιλλη, ενώ η φωνητική ανδρεία του Ronnie Hammond είναι πολύ αξιόλογη, που καθιστούν τούτο τον δίσκο πολύ περιζήτητο, μεταξύ των οπαδών του Southern Rock. Αλλά έχει και κάποιους εναλλακτικούς και δημοφιλείς Νότιους ήχους από την δεκαετία του ’70, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και για άλλα Νότια σχήματα όπως ήταν ας πούμε και οι 38 Special.
Το “Rock Αnd Roll Alternative” πραγματικά προβάλλει το τεράστιο ταλέντο των Atlanta Rhythm Section, σίγουρα αξίζει τον κόπο να το ακούσετε δεν θα απογοητευτείτε. Αν αυτή είναι η πρώτη σας εισαγωγή στους ARS, προτιμήστε τα δισκογραφικά τους έργα μέχρι και την χρονιά του 1981, αγοράστε οποτεδήποτε αυτά τα albums που είναι υπέροχα, αυτά είναι τα πιο πρωτοποριακά και τα πιο αξιόλογα δισκογραφικά πονήματα των Atlanta Rhythm Section.
Αλλά αυτό το album “Rock Αnd Roll Alternative”, δεν θα ήταν η μονή εμπορική κορυφή του συγκροτήματος, καθώς σημείωσαν την υψηλότερη κορυφή της καριέρας τους το 1978, με το top.10 album “Jam Champagne”, το οποίο είχε δύο επιτυχίες το I'm Not Gonna Let It Bother Me Tonight και το “Imaginary Lover”, το LP έγινε πλατινένιο. Αλλά η εμπορική επιτυχία τους θα είναι δυστυχώς εφήμερη, όσο γρήγορα τους αγκάλισαν οι οπαδοί τόσο γρήγορα δυστυχώς, τους ξέχασαν. Κάθε επόμενο album όπως τα “Underdog” του 1979 που έγινε χρυσό, αλλά το live “Are You Ready του 1980, αν και πολύ καλό δεν πούλησε όσο θα έπρεπε. Τα επόμενα “The Boys from Doraville, “Quinella” και “Truth In A Structured Form” πούλησαν λιγότερο από τα προηγούμενα, με αποτέλεσμα την διάσπαση του μουσικού συνόλου λίγο αργότερα.
Στον απόηχο της διάλυσης τους, το συγκρότημα έχει επανενωθεί σποραδικά για ζωντανές εμφανίσεις (αν και μόνο μερικά από τα αρχικά μέλη είναι παρόντες) και εξέδωσαν το πρώτο
reunion ολοκαίνουργιο studio album τους σε περισσότερο από μια δεκαετία, το “Eufala” 1999. Επιπλέον, μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του Country Rock έχουν διασκευάσει τραγούδια τους όπως είναι οι Travis Tritt, Wynonna Judd και Charlie Daniels μεταξύ άλλων.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ATLANTA RHTYHM SECTION
Atlanta Rhythm Section [1972]
Back Up Against The Wall [1973]
Third Annual Pipe Dream [1974]
Dog Days [1975]
Red Tape [1976]
A Rock And Roll Alternative [1976]
Champagne Jam [1978]
Underdog [1979]
Are You Ready [1979]
The Boys from Doraville [1980]
Quinella [1981]
Truth In A Structured Form [1989]
Party Plugged [1997]
Eufaula [1999]
Live At The Savoy, New York 1981 [2000]
Champagne Jam Live [2007]
Georgia Rhythm [2006]
Sleep With One Eye Open [2010]
With All Due Respect [2011]


TRIVIA
Για να κρατήσουν ψηλά το προφίλ τους οι Atlanta Rhythm Section στα 70’s, ήθελαν και έγιναν ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα από το σύνολο των Νότιων Rock συγκροτημάτων σε περιοδείες. Συμπεριλαμβανομένης και μιας special ειδικής εμφάνισης στο Λευκό Οίκο, για τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Jimmy Carter, (ο οποίος είναι φανατικός φίλος-οπαδός της Country και του Southern Rock). Αυτό έγινε κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου, για τα 28α γενέθλια του γιο του Chip τον Σεπτέμβριο του 1978.


Δεν υπάρχουν σχόλια: