ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019




VALHALLA
VALHALLA
1984
(Private Press)


SIDE I: “Break Of Darkness”, “Looking For The Light”, “Night Stalker”.
SIDE II: “Valhalla”, “Ship Of Dreams”, “In Her Eyes”.

VALHALLA: David Fefolt – Vocals, William Hornyak – Guitar, Joseph Mutch – Bass, Edward Horgan – Drums and John Merkt – Keyboards.
Produced by Jeff Bower, Jim Wilson and Valhalla.


Δημιουργήθηκαν περίπου στα τέλη των 70’s, το 1979 στο Pittsburgh της Pennsylvania (USA) και παίζουν ένα αρκούντος ευχάριστο κλασικό Heavy Metal.
Οι Valhalla ξεκίνησαν ως ένα σχολικό σχήμα που τότε λέγονταν Snowblind, το οποίο έπαιζε τραγούδια από συγκροτήματα όπως οι Motörhead και οι Black Sabbath, προτού αλλάξουν και πάλι το όνομα τους σε Armageddon το 1980 και να αρχίσουν να γράφουν δικό τους υλικό. Σύντομα άλλαξαν ξανά και πάλι το όνομα τους αυτή τη φορά στο οριστικό Valhalla και κατάφεραν να χρηματοδοτήσουν και να καταγράψουν ένα αυτό-εμφανιζόμενο ΕΡ το 1984.
Οι Valhalla είναι μια η σπάνια περίπτωση συγκροτήματος από τα underground 80’s, που σχεδόν όλα τους τα τραγούδια που έγραψαν τότε είναι κορυφαία και κολοσσιαία αριστουργήματα. Πρωτότυπα τραγούδια με φανταστικά φωνητικά, σπουδαίες κιθάρες και πλήκτρα, στέρεο και στιβαρό rhythm section. Μας έδωσαν το ομότιτλο ΕΡ του ’84, ένα Heavy Metal αριστούργημα το οποίο μέχρι και σήμερα χαιρετίζετε από σχεδόν όλους τους Μetal fans ως μια από τις καλύτερες στιγμές του underground Heavy Metal των ΗΠΑ.
Η μουσική τους μας εισάγει σε μια vintage Heavy Metal αισθητική του κλασικού 80’s σκληρού, κάπως μελωδικού ήχου, τύπου ας πούμε όπως είναι οι Iron Maiden. Έχουν αριστοτεχνικά γρήγορα κιθαριστικά riffs και solos, αλλά πάνω απ’ όλα έχουν αξιοπρεπή και αντρικά φωνητικά από τον εκπληκτικό David Fefolt. Αυτό το mini-LP των έξι μοναδικών τραγουδιών, έχει ρυθμό, ισχυρά solos, τα τραγούδια είναι αριστουργήματα από μόνα τους, έχουν ευρηματικότητα, σου μεταφέρουν πολύ εύκολα το ευχάριστο κλασικό 80's Heavy Μetal και Ρower Μetal vibe.
Η μουσική του ΕΡ των Valhalla με τίτλο το όνομα τους, έχει μια vintage Μetal αίσθηση, κλασικό Heavy Metal στη φλέβα των συγκροτημάτων όπως ήταν ηχητικά οι Railway, ή οι Wild Dogs, τρομερά βαρύ ή γρήγορο δισκογραφικό έργο, αλλά εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να προσφέρει μυστήρια κιθαριστικά riffs και αξιοπρεπή φωνητικά. Ο William Hornyak μας δίνει εδώ μια μεγάλη κιθάρα, κάθε κλασικός Heavy Metal fan είναι βέβαιο ότι θα εκτιμήσουν τις κιθαριστικές δυνατότητες του William.
Όλα τα τραγούδια είναι υπέροχα, ειδικά σε σχέση με τα σκατά που βγαίνουν σήμερα στον χώρο του Heavy Metal, ωστόσο, πίσω στη δεκαετία του ’80, με τόσο μεγάλο ανταγωνισμό, οι Vahlalla δεν είχαν αρκετό χρόνο για να φτάσουν στο επόμενο βήμα προς την κορυφή του Metal κόσμου. Απλά δεν ήταν αρκετά γρήγοροι ή αρκετά βαριοί για να προσελκύσουν το πλήθος των οπαδών, που τότε στα μέσα των 80’s, άκουγαν περισσότερο Ρop Μetal και όχι και τόσο κλασικό Metal. Ναι, πάντως ήταν πολύ πιο καλύτεροι και πολύ πιο ταλαντούχοι από πολλούς άλλους συναδέλφους τους που μεσουράνησαν τότε στα mid 80’s.  Αν θέλετε μια ιδέα γι’ αυτό το μουσικό σύνολο ακούστε μόνον το τραγούδι με τον τίτλο “Vahlalla”, που είναι ένα αριστούργημα από μόνο του. Με βαθιά κιθαριστικά solo των δύο λεπτών, το σχήμα μπάντα δείχνει την εφευρετικότητα του.
Αν και το ΕΡ είναι πιο κλασικό σε Heavy Metal ήχο, εδώ θα πάρετε όμως κι αυτό το Ρower Μetal vibe καθώς διαθέτουν υψηλά φωνητικά τους και ισχυρή κιθάρα. Αυτό το θριαμβευτικό ΕΡ πρέπει να σας δώσει ενδείξεις στα θέματα του Ρower Μetal, αν και στο σύνολο του, ταιριάζει περισσότερο με το καθαρό είδος του Heavy Metal.
Εάν έχετε τη διάθεση να χτυπήσετε το κεφάλι σας, σ’ ένα ατελείωτο headbanging θα σας συνιστούσα αυτό το συγκρότημα, που μουσικά είναι πολύ έξυπνο.
Εν πάση περιπτώσει, όλα σε όλο το ΕΡ είναι πολύ καλά, δεν κυκλοφόρησαν ποτέ άλλο LP και είναι πολύ κακό αυτό, γιατί το είχαν υποσχεθεί. Κάποια στιγμή στα 1985 μετακινήθηκαν στο Phoenix (Arizona), το group διαλύεται και ο τραγουδιστής David Fefolt κατέληξε να κάνει καριέρα στο Los Angeles, οπου κατέληξε τελικά στους Hawk και στον Alex Masi.


ΔΙΣΚΟΓΡΦΙΑ VALHALLA
Valhalla [1984]


TRIVIA
Το EP ξανά βγήκε μετά από πάρα πολλά χρόνια με επιπλέον τραγούδια καθιστώντας το έτσι ένα ολοκληρωμένο πια LP. Η επανέκδοση παρουσιάζει σχεδόν όλα τα τραγούδια που έγραψε ποτέ αυτό το group, φορτωμένα με ασυναγώνιστη Heavy Metal μουσική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: