ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018




ALIAS
CONTRABAND
1979
(Mercury)


SIDE I: “Streetfighter”, “Dagger In The Night”, “Holiday”, “True Love”, “Devil's Bride”.
SIDE II: “Can't Dry Up”, “Cafe Deluxe”, “Dead Giveaway”, “Child Of Fortune”.

ALIAS: Dorman Cogburn – Vocals/ Guitar, Jimmy Dougherty – Vocals, JoJo Billingsley – Vocals, Barry Lee Harwood – Guitar, Ricky Powell & Leon Wilkeson – Bass, Billy Powell – Piano and Artimus Pyle – Drums.
Produced by Leon Allan Kappelman.


Απότι βλέπετε στην σύνθεση των Alias, έχουμε τρία πρώην μέλη των Lynyrd Skynyrd, δηλαδή τους Artimus Pyle, Leon Wilkeson και Billy Powell. Οι τρεις τους εδώ προσπαθούν να ξεκινήσουν μια νέα μουσική περιπέτεια, μόλις δύο χρόνια μετά το τραγικό αεροπορικό ατύχημα του 1977. Μαζί τους βρίσκετε επίσης και η JoJo Billingsley από το γυναικείο backing φωνητικό trio Honketts που πλαισίωνε το group των Skynyrd. Άρχισαν περίπου από τα τέλη του 1978 να δουλεύουν τα πρώτα session, το δισκογραφικό συμβόλαιο με την Mercury Records ήρθε τον Ιανουάριο του 1979. Οι ηχογραφήσεις άρχισαν τον Ιούλιο του ίδιου έτους στα “Bee Jay Studios” στο Orlando (Florida), ενώ ο δισκος κυκλοφόρησε στα δισκάδικα τον Νοέμβριο.
Αλλά για την ακρίβεια, ο βασικός δημιουργός (συνθετικός), πυρήνας περιορίζετε στους Dorman Cogburn, Jimmy Dougherty και JoJo Billingsley ως μουσικό project, ενώ οι υπόλοιποι πέντε αποτελούν απλώς το οργανικό (εκτελεστικό), μουσικό όχημα. Το συγκρότημα των Alias ​​αποτελείται από πολλούς μουσικούς οι οποίοι ήταν ήδη θρύλοι του Southern Rock στην περιοχή του Jacksonville της Florida. Αυτό το μουσικό σύνολο project έδωσε μόνον μια live εμφάνιση στις 24 Νοεμβρίου του ’79 στο “Agora Ballroom” στην Atlanta (Georgia), χωρίς τα τρία πρώην μέλη των Skynyrd, που είχαν ήδη αποχωρήσει.
Φυσικά, ξέρετε περίπου τι πρέπει να περιμένετε ν’ ακούσετε σε τούτο εδώ το album, οι μουσικοί αυτοί ποτέ δεν έπαιξαν άσχημα, ούτε και υπάρχει περίπτωση να το κάνουν και τώρα. Το συγκρότημα αποτελείται από πολύ καλούς ομολογουμένως μουσικούς, ενώ και η μουσική τους ακούγεται πολύ Νότια, εγώ θα χαρακτήριζα την μουσική τους ως ένα είδος Soft Southern Rock.
Στο album βρίσκουμε κλασικό αλλά κάπως μαλακό Southern/ AOR Rock της δεκαετίας του ’70, όλα τα παίζουν απολύτως σωστά, επειδή όλες οι συνθέσεις όπως και οι κιθαρίστες, δεν στερούνται κάποιου συναισθήματος. Ένας ήχος από Νότιο AOR και Hard Rock που θα έλεγα πως έχει αρκετή σταθερότητα, αλλά και κάποιες μουσικές εξάρσεις, ο ήχος τους αν και δεν είναι απόλυτα Southern αναγνωρίζετε όμως ακόμη ως Southern Rock έχει τις ρίζες αλλά και τις καταβολές. Οι Alias ήταν ένα συγκρότημα που επηρεάστηκε πάρα πολύ από το Νότιο σκληρό Rock, ολόκληρο το album είναι αρκετά συνεπές με υψηλής ποιότητας Southern Rock μελωδίες.
Οι Alias είναι ένα συγκρότημα του σκληρού AOR κυρίως χώρου, που επηρεάστηκε όμως αρκετά, όπως ήταν φυσικό άλλωστε, από τον Νότιο ήχο και ήταν το πρώτο album που καταγράφηκε μετά από το αεροπορικό δυστύχημα των Lynyrd Skynyrd, με πρώην μέλη του group. Αυτό έγινε για να μπουν τα πρώην μέλη των Skynyrd πίσω ξανά στη μουσική να παίξουν αλλά και να ξεπεράσουν έτσι κάπως το τραγικό αυτό συμβάν που έζησαν. Το “Contraband” είναι ένα album, που ωστόσο είναι αρκετά συνεπές με υψηλής ποιότητας Νότια μελωδικά Rock τραγούδια όπως τα εξής “Cafe Deluxe”, “Dagger In The Night”, “Holiday”, “Devil's Bride”, “Can't Dry Up”, “Dead Giveaway”, “Child Of Fortune” και “Streetfighter.
Από την άλλη ξέρετε επίσης τι δεν πρέπει να περιμένετε, έχετε δει πολλές φορές κάποια σχήματα να ξεπερνούν σε αξία το αυθεντικό τους πρωτότυπο ή μητρικό τους σχήμα. Κανένας δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το μητρικό του σχήμα όσο κι αν το προσπάθησε.
Μια δεύτερη προσπάθεια για ένα νέο studio album έγινε στις αρχές του 1980, το νέο δισκογραφικό έργο ονομάστηκε “Rugged Water”, αλλά δεν κυκλοφόρησε ποτέ και το μουσικό αυτό project διαλύθηκε οριστικά. Ο κιθαρίστας Barry Lee Harwood αργότερα πήγε στους Rossington Collins Band και μετά στους Allen Collins Band, ενώ ο τραγουδιστής Jimmy Dougherty επίσης στους Allen Collins Band. Τέλος, ο Ricky Powell που παίζει μπάσο στο album, ήταν αδελφός του Billy Powell.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ALIAS
Contraband [1979]


ΤRIVIA
Πάντως, η πρώτη εμφάνιση πρώην μέλους των Skynyrd μετά το ατύχημα, είναι αυτή του πιανίστα Billy Powell, που έπαιξε ως guest star στο album των 38 Special “Special Delivery” το 1978. Ενώ, η πρώτη live reunion εμφάνιση πρώην μελών των Skynyrd (ήταν οι Rossington, Collins, Powell), πραγματοποιήθηκε στο “Volunteer Jam V” που έγινε στο Nashville στις 13 Ιανουαρίου του 1979, υπό την αιγίδα του θρυλικού Νότιου καλλιτέχνη Charlie Daniels. Τέλος, να τονίσω ότι η παραπάνω live συμμετοχή ήταν και η τελευταία ζωντανή εμφάνιση του κιθαρίστα Allen Collins κάτω από το όνομα των Lynyrd Skynyrd.




Δεν υπάρχουν σχόλια: