ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018




STRAY DOG
STRAY DOG
1973
(Manticore)


SIDE I: “Tramp (How It Is)”, “Crazy”, “A Letter”, “Chevrolet”.
SIDE II: “Speak Of The Devil”, “Slave”, “Rocky Mountain Suite (Bad Road)”.

STRAY DOG: W.G. Snuffy Walden – Vocals/ Guitar, Al Roberts – Bass/ Keyboards and Leslie Sampson – Drums.
Produced by Stray Dog and Greg Lake.


Οι Stray Dog ήταν ένα Ηard Rock συγκρότημα που σχηματίστηκε στο Texas στα τέλη της δεκαετίας του ’60 στα 1968, αρχικά είχαν το όνομα Aphrodite, αλλά μετακινήθηκαν στο Denver (Colorado), όπου εκεί έγιναν πολύ δημοφιλείς. Σαν Stray Dog ηχογράφησαν δύο σκληρά και δυναμικά album στην δεκαετία του ’70 πριν διαλύσουν οριστικά το 1976. Υπέγραψαν δισκογραφικό συμβολαιο στην ετικέτα Manticore και το ομώνυμο LP “Stray Dog” ήταν το ντεμπούτο τους σε βινύλιο που κυκλοφόρησε το 1973 σε παραγωγή από τον Greg Lake των Emerson, Lake & Palmer.
Σε μια stone age 70’s εποχή οι Stray Dog, αποτελούσαν την αντανάκλαση του τι έφερε στο σκληρό και βαρύ Rock αυτό το μουσικό trio, ο κιθαρίστας Snuff Walden ήταν στο επίκεντρο του συγκροτήματος, που είχε βαρύτατο και συνάμα επιθετικό σκληρό Rock ήχο. Οι μανιώδης Stray Dog έχτισαν τη μουσική στάση τους με την δύναμη των μεγάλων σκληρών Blues Rock χορδών και με μια πυκνή παράδοση από το Αμερικάνικο σκληρό 70’s Rock. Είχαν όμως και πολλά μουσικά στοιχεία παρμένα και από την Αγγλική Hard Rock σκηνή, μπορεί το group να μην συγκέντρωσε την απαιτουμένη στρατιά οπαδών που του άξιζε, αλλά η έκθεση σας στην μουσική τους δικαίως αξίζει, να τους ακούσετε πάραυτα.
Το “Stray Dog” ανοίγει με το δυναμικό τραγούδι “Tramp (How It Is)” και αυτό είναι μόνον μια προειδοποίηση και για όλα τα υπόλοιπα songs για να στερεώσετε πολύ καλά ζώνες τις ασφαλείας σας. Αυτό το τραγούδι δημιουργεί στο LP το πλαίσιο και για τις υπόλοιπες έξι συνθέσεις, καθώς το “Stray Dog” θα σας δαγκώσει σκληρά με τις επτά έξυπνες συνθέσεις. Τούτο το ντεμπούτο album των Stray Dog που είναι κατά πολύ εμπνευσμένο από τον ήχο του Jimi Hendrix, ξεκινώντας από το “Crazy”, η πρώτη πλευρά του βινυλίου κλείνει με το “A Letter” και στο καπάκι με το “Chevrolet”.
Όταν η βελόνα πέφτει πάνω στο βαθύ αυλάκι της δεύτερης πλευράς, συναντάς το “Speak Of The Devil” που έμεινε ως τραγούδι από κάποιο biker bar, ακολουθούμενο από το mid-tempo “Slave”. Αλλά η καλύτερη studio προσέγγιση του δίσκου είναι το οκτάλεπτο “Rocky Mountain Suite” και δίνει ένα επικό τέλος, καθώς αυτό το τραγούδι ορίζει ποιο είναι το album “Stray Dog”.
Καθώς ο σκληρός και δυναμικός ήχος των Stray Dog από το Texas, ξεχύνεται έξω από τα ηχεία και μόνον όταν τελειώσει όλο το LP τότε μόνον είναι ασφαλές να αποσυνδέσετε τη ζώνη ασφαλείας.
Σκληρό trio με καλά songs, που όμως είναι καλύτερα από το δεύτερο LP τους. Η ενδιαφέρουσα φωνή του Snuffy Walden που θυμίζει κάτι από Glenn Hughes, είναι αρκετά συνεπής και αξίζει να βαθμολογηθεί με άριστα, ο ήχος τους είναι πολύ Heavy Metal και σκληρός για τα δεδομένα της εποχής, early 70’s. Αυτά τα παιδιά σκάβουν μουσικά τον ήχο των Led Zeppelin και των άλλων ηρώων του τότε σκληρού Rock, λόγω Texas θυμίζουν όμως και ZZ Top.
Σας λέω λοιπόν, ότι οι Stray Dog ήταν ένα κλασικό Αμερικάνικο Hard Rock group μ’ ένα εξίσου κλασικό Hard Rock album, που αξίζει να το ακούσετε για κάθε τραγούδι που υπάρχει μέσα στα αυλάκια του. Θα έλεγα επίσης ότι το debut album των Stray Dog, είναι ένα χαμένο κειμήλιο της σκληρής δεκαετίας του ’70, η φανταστική προσφορά στο σκληρό και δυναμικό Blues/ Hard Rock από ένα group  που ποτέ δεν την έκανε την μεγάλη καριέρα, αλλά θα έπρεπε να την έχει.
Κάθε σύνθεση του δίσκου είναι εξαιρετική και τονίζεται από την συγγραφική υπογραφή του μοναδικού Snuffy Walden, ενώ έχει κι έναν πολύ μοναδικό ήχο στην κιθάρα που έκανε πραγματικά αυτό το album τόσο μεγάλο. Ένα απόλυτο LP που πρέπει να το έχει ο κάθε οπαδός που ακούει Blues και Hard Rock κιθάρα, επίσης είναι και συνάμα μελωδικό μέσα από την αιώνια δεκαετία του ’70, το “Strag Dog” είναι ένα εξαιρετικό ντεμπούτο.
Στο επόμενο album των Stray Dog παρουσιάστηκαν κάποια νέα μέλη, οι προσθήκες άλλαξαν τον ήχο του μουσικού συνόλου, από το σκληρό Blues πέρασαν σ’ έναν πιο συγκρατημένο και εμπορικό Hard Rock/ AOR ήχο.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ STARY DOG
Stray Dog [1973]
While You’re Down There [1974]
Fasten Your Seatbelts [1993]
Live From The Whiskey A Go-Go [2010]


TRIVIA
Ο Leslie Sampson (drums) πριν παίξει με τους Stray Dog, είχε ήδη παίξει και σ’ ένα άλλο μουσικό trio τους Road, με τον Noel Redding και τον Rod Richards και δημιούργησαν ένα LP το 1972.
Μετά την διάλυση των Stray Dog, ο Snuffy Walden συνέχισε να γράφει και να παράγει τραγούδια για πολλά δημοφιλή Αμερικάνικα τηλεοπτικά προγράμματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: