ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018


 
ELF
TRYING TO BURN THE SUN
1975
(MGM)


SIDE I: “Black Swampy Water”, “Prentice Wood”, “When She Smiles”, “Good Time Music”.
SIDE II: “Liberty Road”, “Shotgun Boogie”, “Wonderworld”, “Streetwalker”.

ELF: Ronnie James Dio – Vocals, Steve Edwards – Guitar, Mickey Lee Soule – Guitar/ Keyboards, Craig Gruber – Bass and Gary Driscoll – Drums.
Produced by Roger Glover.


Οι Elf ήταν ένα Αμερικάνικο συγκρότημα που ίδρυσε ο τραγουδιστής Ronnie James Dio, μαζί με τον ξάδελφο του David Feinstein, το συγκρότημα αρχικά ονομάστηκε Electric Elfs, αλλά συντομεύθηκε σε Elfs και τελικά σε Elf το 1972 και ήταν το πρώτο επαγγελματικό σχήμα του μεγάλου αυτού τραγουδιστή. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, ο καταξιωμένος τραγουδιστής έπαιξε σε πολλών ειδών σχήματα, ενώ με μερικά από αυτά ηχογράφησε και κάποια singles. Ανακαλύφθηκαν από τα μέλη των Deep Purple (Roger Glover και Ian Paice), τον Ιανουάριο του 1972 κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης για τη CBS, οι οποίοι προσφέρθηκαν να κάνουν παραγωγή στο πρώτο τους album και ακολούθησαν εμφανίσεις υποστήριξης για τους Purple. Το πρώτο ομώνυμο album κυκλοφορεί το 1972 και κανείς μπορεί ν’ ακούσει ένα καθαρό Swinging piano Boogie Blues, αλλά αυτό που κυριαρχεί είναι η βαθιά και δυναμική φωνή του Dio, ενώ η κιθάρα του Feinstein έκανε τα πράγματα πραγματικά Heavy. Αμέσως μετά το πρώτο LP ο Feinstein αποχωρεί και φτιάχνει αργότερα τους Rods. Οι Elf οδηγούμενοι ξανά από τον Glover, κυκλοφορούν στα 1974 το δεύτερο τους δίσκο “Carolina Country Ball” που μπορεί να βρεθεί και ως “L.A./59”, το οποίο όμως ήταν λιγότερο δυνατό.
Λόγω των στενών δεσμών τους με τους Purple, ο Dio και ο Mickey Lee Soule εμφανίστηκαν στο solo album του Roger Glover του 1974, στο “The Butterfly Ball” ο Ronnie τραγούδησε σε τρία τραγούδια.
Το τρίτο albumTrying To Burn The Sun” ήταν και το ουσιαστικό τέλος του σχήματος, αφού όλα τα μέλη του συγκροτήματος (εκτός του κιθαρίστα φυσικά), τα άρπαξε ο Ritchie Blackmore για να φορμάρει τους Rainbow το 1975. Αν και στα τέλη του 1974 οι μουσικοί των Elf υποστήριζαν μουσικά τον Ritchie για να καταγράφει το τραγούδι “Black Sheep Οf Τhe Family” το οποίο αρχικά συνθέτει για ένα συγκρότημα που ονομάζεται Quatermass, αλλά αυτή ήταν η αρχή των σχεδίων του Blackmore, να σχηματίσει ένα νέο σχήμα και να αφήσει τους Purple.
Προσπαθώντας να κάνουμε μια πολύ και καλή ακρόαση για το “Trying To Burn The Sun”, δυστυχώς δεν μπορούμε να μην πέσουμε στην παγίδα ότι τραγουδά ο Ronnie κι οπότε δεν μπορούμε να είμαστε 100% αντικειμενικοί, πως μπορούμε άλλωστε. Το album είναι για όλους τους οπαδούς της δεκαετίας του ’70 που ακούνε είτε Rock είτε Hard Rock και όχι μόνο για τους οπαδούς του Dio ή των Rainbow. Το “Trying To Burn The Sun” εκδόθηκε μόλις ένα μήνα πριν από το πρώτο των Rainbow, είναι λίγο διαφορετικό από τα δύο πρώην δισκογραφικά έργα των Elf και είναι πιθανότατα το πιο σκοτεινό τους. Αυτό είναι μουσικά όπως περίπου ήταν το πρώτο τους αν και τα τραγούδια του δεν είναι τόσο πιασάρικα ή συναρπαστικά, αλλά δεν είναι αδύναμο σαν το δεύτερο, έχει όμως μερικά ενδιαφέροντα τραγούδια.
Τούτο το βινύλιο λιώνει πολύ καλά το σκληρό Rock NRoll Boogie και πάνω απ’  όλα η φωνή του Dio είναι μεγάλη. Όλα οι συνθέσεις είναι τόσο καλές και το προφανές είναι ότι λόγο Glover, σε ορισμένα μέρη θυμίζουν πρώιμους Deep Purple, ένα μεγάλο LP που κατά την άποψη μου δεν ακούστηκε πότε όσο θα έπρεπε, γιατί τότε ήταν πολύ δύσκολο να αποκτηθεί αφού κυκλοφορούσε μόνον στις ΗΠΑ.
Τέλος πάντων η μουσική των Elf, είναι κάπως μακριά από αυτά που θα κάνει ο Ronnie στην πορεία με τους Rainbow, με τους Black Sabbath ή σαν solo, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να την ακούσετε. Κατά την ταπεινή μου άποψη, αυτό το τρίτο τους album είναι τόσο καλό όσο το πρώτο τους, αλλά πολύ καλύτερο από το δεύτερο τους και αν στην τελική ακούς ότι επόμενο έχει κάνει ο Dio, αλλά δεν ξέρεις τους Elf, τότε είσαι άξιος της μοίρας σου, τι να πω.
Τα φωνητικά του Ronnie James Dio δείχνοντας όλη τους την δυναμική, βαθιά αξία τους, σε κάνουν σίγουρα να θες να το ακούς συνέχεια, ακούστε ας πούμε τα ονειρικά και υπέροχα “Wonderworld”, Black Swampy Water”, “When She Smiles”, “Liberty Road” και “Streetwalker” και μετά τα ξανά λέμε.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ELF
Elf [1970]
Carolina Country Ball/ L.A./59 [1974]
Trying To Burn The Sun [1975]


TRIVIA
Η ηχογράφηση “Trying To Burn The Sun” πραγματοποιήθηκε το πρώτο δίμηνο του 1975, αμέσως μετά το τέλος των ηχογραφήσεων το συγκρότημα διαλύθηκε, για να ενταχθούν οι Dio, Soule, Gruber και Driscoll στους Rainbow. Για τον λόγο αυτό, δεν περιόδευσαν ποτέ για την προώθηση του δίσκου, ενώ το βινύλιο δεν εκδόθηκε στην Μεγάλη Βρετανία για να αποφευχθεί η σύγχυση με το πρώτο LP των Rainbow.


Δεν υπάρχουν σχόλια: