ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τετάρτη 2 Μαΐου 2018



MOX NIX
MOX NIX
1985
(Axe Killer Records)


SIDE I: “Fight Back”, “Ready Or Not”, “Reckless”, “Lost Sierra”, “Never Again”.
SIDE II: “Steal The Show”, “Scream For Mercy”, “Make It”, “Kill Or Be Killed”, “Stand Alone”.

MOX NIX: Johnny Duff – Vocals, Bruce Tousianau – Guitars, Robert Frenandez – Bass and Joe Vernagallo – Drums.
Produced by Joe Moses.



Οι Mox Nix σχηματίστηκαν περίπου στα τέλη του 1982 στο Houston (Texas), ξεκίνησαν ως συγκρότημα διασκευών με τους Thomas Rogers (τραγούδι), τον John Mills και Johnny Duff (κιθάρες), τον Robert Fernandez (μπάσο) και τον Donnie Bragg (drums). Ο Thomas Rogers, είχε Γερμανούς γονείς που συνήθιζαν να λένε συχνά πυκνά "Machs Nicht", που στα Γερμανικά σημαίνει «να μην κάνεις τίποτα», ήταν μια αργκό κι ένας λεκτικός όρος που άρεσε αρκετά στα υπόλοιπα μέλη του group και το χρησιμοποίησαν τελικά σαν όνομα για το σχήμα. Τα μέλη των Mox Nix μοιράζονται την αγάπη τους για την ίδια σκληρή μουσική, το Heavy Metal και τους άρεσαν groups όπως ας πούμε οι… Iron Maiden, οι Saxon, οι Raven, οι Judas Priest, οι Riot, οι Scorpions οι Y&T, ενώ σύχναζαν τα ίδια Rock στέκια και δισκοπωλεία της περιοχής τους.
Περίπου το 1984 αφού δεν έχουν και καμία ιδιαίτερη επιτυχία ο τραγουδιστής και ο drummer φεύγουν από το συγκρότημα, ο Johnny έγινε τραγουδιστής και κιθαρίστας, ενώ πρόσθεσαν τον Joe Vernagallo στα drums, χάρη στην επιρροή του Joe τελικά σταμάτησαν να παίζουν πια διασκευές και επικεντρώθηκαν μόνον στα δικά τους τραγούδια. Αυτό τους επέτρεψε να παίξουν με αρκετά τοπικά συγκροτήματα του Texas μαζί, όπως ήταν οι Tyton, οι Helstar, οι Deadhorses στα εκεί τοπικά Rock clubs. Tο 1984 ηχογραφούν ένα demo το “All Access” και το στέλνουν σε διάφορα Ευρωπαϊκά Heavy Metal περιοδικά όπως τα “Aardshock”, “Metal Forces” και “Kerrang”, πήραν αρκετά καλές κριτικές και πριν καλά-καλά το καταλάβουν η ανεξάρτητη μικρή δισκογραφική εταιρεία Axe Killer (από την Γαλλία), ήθελε να κυκλοφορήσει το πρώτο τους album.
Το πρώτο ομώνυμο album των Mox Nix βγήκε ένα χρόνο αργότερα, από το σχήμα όμως πλέον έχει φύγει ο John Mills και στη θέση του στις κιθάρες έχει έρθει ο Bruce Tousianau, ενώ ο Johnny Duff έχει επικεντρωθεί μόνον στα φωνητικά.
Χάρη στην κυκλοφορία αυτού του LP λοιπόν, που μεταξύ άλλων έλαβε και κάποιες καλές κριτικές από τον τότε Ευρωπαϊκό Heavy Μetal τύπο, ενώ και τα τραγούδια τους είχαν και κάποια air-play στους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της περιοχής τους, αυτό είχε ως αποτέλεσμα το συγκρότημα να περιοδεύσει και ν' ανοίξει τις συναυλίες των Yngwie Malmsteen, των Accept, των Killer Dwarves και των Warlock.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 υπέγραψαν δισκογραφικό συμβόλαιο με την Shatter Records και ηχογράφησαν ένα δεύτερο δίσκο, που ακόμη και σήμερα είναι ακυκλοφόρητο στη New York, σε παραγωγή του Alex Perialas και του Rob Hunter (Raven), ενώ σαν quest star στα φωνητικά είχαν τον Paul DiAnno (ex-Iron Maiden). Δυστυχώς, η εταιρεία τους λίγο αργότερα πτωχεύει, αλλά η νέα δισκογραφική εταιρεία (Metal Blade) που αγόρασε την Shatter Records, δεν ήρθε ποτέ σε επαφή με το σχήμα και έτσι κάπου εδώ τελειώνει και οριστικά η ιστορία των Μox Nix. Το δεύτερο album τους, δεν είδε ποτέ το φως της ημέρας και ούτε βγήκε ποτέ στα δισκάδικα, ενώ διαλύθηκαν περίπου γύρω στο 1991.
Εν ολίγοις, εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ καλό αλλά ξεχασμένο δίσκο και με μερικά (αν όχι όλα) καλά τραγούδια, βρείτε αυτόν τον υπέροχο δίσκο και απολαύστε τον στο έπακρο. Περιττό να πω, ότι αυτό είναι ένα 80’s Heavy Metal album και ακούγεται ως τέτοιο, οι Mox Nix είναι αυτό που ονομάζω "pure Ηeavy Μetal", με καθαρά φωνητικά και εκπληκτική κιθάρα. Ο δίσκος είναι ένας καλός συνδυασμός από Heavy Metal που επίσης μερικές φορές συνορεύει και με το Hard Rock, έχει ενέργεια που είναι το σήμα κατατεθέν για τα συγκροτήματα εκείνης της εποχής των 80’s. Αυτό είναι το είδος της σκληρής μουσικής που θα σας κάνει να θέλετε και να κάνετε ατελείωτο headbanging και να παίξετε air-guitar για το σύνολο των 41 λεπτών που διαρκεί ο δίσκος. Η μουσική του ομώνυμου album των Mox Nix κυμαινόταν από βαρέων βαρών σκληρά Metal τραγούδια κάπου μεταξύ στο μουσικό στυλ των Picture, των Y&T, αλλά έχουν και κάτι από Sammy Hagar, από Riot και από Burning Starr. Δεν υπάρχει θα έλεγα ένα αδύναμο τραγούδι είναι ένα πολύ καλό και γρήγορο album, ενώ το τραγούδι “Scream For Mercy” εμφανίζεται στο soundtrack της ταινίας "Beachballs".
Τα φωνητικά του Johnny είναι αρκετά σαφείς και μπορείτε εύκολα να καταλάβετε τους στίχους, ενώ δεν έχει κανένα πρόβλημα να χτυπήσει τις υψηλές νότες όταν χρειάζεται. Η κιθάρα του Bruce είναι γρήγορη και τα solos του είναι απαλά και μεταλλικά, τα drums και το μπάσο είναι ισχυρά και βαριά όταν χρειάζεται, το συγκρότημα συνολικά είναι αρκετά σφιχτοδεμένο. Πραγματικά δεν μπορώ να βρω κάτι αρνητικό για τα τραγούδια τους, ο δίσκος περιέχει αυτό που λέμε “classic old school 80’s US Heavy Metal”, απλά, καθαρά και ξεκάθαρα. Τραγούδια που πρέπει σίγουρα και υπάρχουν πολλά για ν’ ακούσετε εδώ στο “Mox Nix” είναι το “Reckless” (ίσως το καλύτερο στον δίσκο), το ισχυρά “Never Again” και “Kill Or Be Killed”, εκτός από αυτά το “Fight Back” ή το “Stand Alone” είναι επίσης από τα στολίδια του δίσκου.
Απολαύστε πραγματικά τους Mox Nix, που απλώς κλέβουν την παράσταση, μπορώ να πω ότι αυτός ο δίσκος θα σας κάνει να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο και στα ένδοξα 80’s, η μουσική τους εξακολουθεί πάνω από 35 χρόνια ακόμη να μας συγκινεί.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ MOX NIX
Mox Nix [1985]


TRIVIA:
Οι Mox Nix συμμετείχαν σε δυο συλλογές, μια το 1984 στη “It Came From Slimey Valley” με το τραγούδι “Vicious Cycle”, ενώ το 1985 στη “Cosgrove Presents: We Got Power, Part II, Party Animal” με το τραγούδι “No Lies”. Πάντως και τα δύο τραγούδια δυστυχώς, είναι ακυκλοφόρητα και δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: