ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018



STEVE GAINES
ONE IN THE SUN
1988
(MCA)


SIDE I: “Give It To Get It”, “It's Alright”, “Blackjack Davey”, “On Τhe Road”, “One In The Sun”.
SIDE II: “Talkin' About Love”, “Nothin' Is New”, “Take My Time”, “Summertime's Here”.

STEVE GAINES: Steve Gaines – Vocals/ Guitar, John “Moose” Moss – Guitar,
John Seaberg – Bass, Ron “Brookksie” Brooks – Drums and Terry Emery – Keyboards.
Produced by John Ryan, Sam Whiteside, Steve Gaines.


Αν και το “One In The Sun πιστώνεται ως το μοναδικό solo album του Steve Gaines, γνωστός ως κιθαρίστας των Lynyrd Skynyrd, καταγράφηκε όμως με το συγκρότημα του τους Crawdad. Ηχογραφήθηκε στα studio της Capricorn στο Macon (Georgia) το 1975, αλλά δεν κυκλοφόρησε μέχρι το 1988 από την δισκογραφική εταιρεία MCA, 11 χρόνια μετά το θάνατο του.
Ο Steve Gaines ήταν ένας από τους κιθαρίστες του θρυλικού συγκροτήματος των Skynyrd, έπαιξε και έγραψε σπουδαίο υλικό για το group. Ωστόσο, άφησε και τη δική του κληρονομιά με τη μορφή αυτού του προσωπικού δίσκου, όπου είναι το πιο διάσημο solo LP του, αλλά δεν ήταν διαθέσιμο για πάνω από 11 χρόνια, αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ. Αυτό το album είναι απαραίτητο για όλους τους οπαδούς των Lynyrd Skynyrd και του Southern Rock γενικότερα, μουσικά ακολουθεί τις γνωστές ηχητικές πτυχές του σκληρού Νότιου Rock και είναι κάπως παρόμοιο σε ήχο με τους 38 Special και τους Rossington Band, το πακέτο τα περιέχει όλα… πρωτότυπα κιθαριστικά έργα από τον Steve Gaines μοναδικής τέχνης με αρκετό slide πειραματισμό.
Η προσπάθεια παραγωγής των John Ryan και Sam Whiteside, καταγράφει όλη την αληθινή μαγεία της κιθαριστικής και της τραγουδιστικής ικανότητας του Gaines, όλο το LP ακούγετε πάρα πολύ ευχάριστα από την αρχή μέχρι το τέλος. Τα τραγούδια που ξεχωρίζουν αμέσως με το πρώτο άκουσμα είναι τα “Give Ιt To Get” και φυσικά το “One Ιn Τhe Sun”, αλλά και το “It's Alright”. Ενώ και τα On Τhe Road”, “Talkin' About Love” και “Take My Time”, είναι πολύ αξιόλογα όλα έχουν ένα μοναδικό Νότιο αίσθημα. Ένας απόλυτος Νότιος θρυλικός δίσκος κατά τη γνώμη μου, αυτό το album έχει λίγο πιο ωμά τραγούδια από αυτά των Skynyrd, αλλά δείχνει την ευελιξία, την ψυχή, αλλά και τα φωνητικά όσο και τα μουσικά χαρίσματα του Gaines.
Η κιθαριστική φρασεολογία της μουσικής του Gaines ήταν αλήθεια και η μοναδική του απλότητα, ενώ κατά τα χρόνια που πέρασε ως μέλος των Skynyrd, έκανε μια τεράστια συμβολή σε αυτό που ήταν ήδη το θρυλικό Αμερικάνικο Southern Rock group, έκανε μαζί τους θρυλικά τραγούδια όπως τα “You Got That Right” και “I Know A Little”. Οι μοναδικές κιθαριστικές, φωνητικές αλλά και οι λυρικές στιγμές του Steve γρήγορα προσέλκυσαν λεγεώνες οπαδών στους Skynyrd, όλα αυτά όμως φαίνονται και μέσα σε τούτο το solo album του.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60, ο νεαρός Steve Gaines επηρεάστηκε από τους θρυλικούς Άγγλους
Rock κιθαρίστες, ανάπτυξε όμως το δικό του προσωπικό κιθαριστικό στυλ που επηρέασε πολύ έντονα την μουσική που έκανε. Ο Steve ερωτεύτηκε την κιθάρα με την πρώτη ματιά και ήθελε να παίζει σε όλη του η ζωή, ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι ως κιθαρίστας με τους Ravens, στη συνέχεια ήρθαν οι Pink Peach Mob, οι Manalive, οι Rio Smokehouse, οι Detroit, οι Rusty Day και μετά οι Crawdad. Το 1976 όταν οι Lynyrd Skynyrd άρχισαν να ψάχνουν σοβαρά για έναν τρίτο κιθαρίστα για να αντικαταστήσει τον Ed King που άφησε ξαφνικά το συγκρότημα το 1975. Η αδερφή του Steve, Cassie άρχισε να περιοδεύει με τις Honcketts (γυναικείο backing vocal group υποστήριξης των Skynyrd), λίγο μετά την κυκλοφορία του “Gimme Back My Bullets”. Αφού άκουσαν οι Skynyrd τον Steve σε ένα soundcheck, αργότερα ο Ronnie VanZant κάλεσε τον Steve και του είπε ότι ήταν πλέον ο τρίτος κιθαρίστας των Skynyrd. Ο Steve έγινε μέλος του συγκροτήματος και πήρε μέρος στην ηχογράφηση του κλασσικού live album “One More From The Road”, αλλά και του studio LP "Street Survivors". Από πολλές απόψεις, η είσοδος του Steve στο συγκρότημα των Skynyrd τους αναζωογόνησε, αλλά ενέπνευσε με τον τρόπο του και τους άλλους μουσικούς να παίξουν καλύτερα και να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και να ξανακάνουν το σχήμα όπως ήταν παλιά, στις αρχές των 70’s.
Το “One Ιn Τhe Sun” στον ήχο του έχει μια πυρκαγιά που πυροδοτείτε κυρίως από την εκπληκτική κιθαριστική δουλειά του Gaines, αν και ο Steve δεν είναι πια ζωντανός, το πνεύμα και το ταλέντο του θα ζουν για πάντα μέσα από τα τραγούδια του, τόσο με τους Skynyrd όσο και με τα solo του.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ STEVE GAINES
LYNYRD SKYNYRD
One More From The Road [1976]
Street Survivors [1977]
SOLO
One In The Sun [1988]
I Know A Little… Live [2000]
Okie Special [2000]


TRIVIA
Ο Steven Earl Gaines γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1949 και πέθανε στο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα των Skynyrd στις 20 Οκτωβρίου του 1977. Κατά καιρούς βγαίνουν επίσημα ή μη κάποιες live ηχογραφήσεις, με τα συγκροτήματα που είχε κάνει ο Steve, τα πιο αξιόλογα είναι των Manalive, των Detroit και των Crawdad.
Σε λιγότερο από δύο χρόνια μετά το αεροπορικό δυστύχημα, η μητέρα του Cassie LaRue Gaines, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα κοντά στο νεκροταφείο όπου θάφτηκαν ο Steve και η Cassie. Ενώ, οι Drive-By Truckers έγραψαν ένα τραγούδι το 2001 το “Cassie’s Brother”, στο studio album τους “Southern Rock Opera”.


Δεν υπάρχουν σχόλια: