ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τρίτη 3 Απριλίου 2018



SIGNAL
LOUD & CLEAR
1989
(EMI America)


SIDE I: “Arms Of A Stranger”, “Does It Feel Like Love”, “My Mistake”, “This Love, This Time”, “Wake Up You Little Fool”.
SIDE II: “Liar”, “Could This Be Love”, “You Won't See Me Cry”, “Go”, “Run Into The Night”.

SIGNAL: Mark Free – Vocals, Danny Jacob – Guitar, Erik Scott – Bass and Jan Uvena – Drums.
Produced By Kevin Elson.


Όταν ο τραγουδιστής Mark Free άφησε τους King Kobra, μετά από μια συνεργασία στην oποία κυκλοφόρησαν δύο δίσκους, αποφάσισε να φορμάρει το προσωπικό του σχήμα τους Signal στο Los Angeles. Το 1987 λοιπόν, απευθύνθηκε στον μπατίστα Eric Scott, ο οποίος έφερε μαζί του τον drummer με τον οποίο έπαιζε και παλιότερα, τον Jan Uvena (Alcatrazz, Alice Cooper). Το να βρουν τον κατάλληλο κιθαρίστα ήταν κάτι που τους πήρε πολύ χρόνο, ο πρώην κιθαρίστας των Streets, ο Mike Slamer τους βοήθησε στη διάρκεια της ηχογράφησης κάποιων πρώτων demos, αλλά τελικά η σύνθεση του group ολοκληρώθηκε με τον Danny Jacob. Το συμβόλαιο με την ΕΜΙ έγινε πραγματικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά δεν ήταν καθόλου σύντομη η προσπάθεια ανεύρεσης παραγωγού. Αρχικά είχαν προτείνει τον Dan Kotchamarr, αλλά τελικά την θέση κάλυψε ο Kevin Elson όταν πια είχε περάσει σχεδόν ένας χρόνος αφότου είχαν υπογράφει το συμβόλαιο με την ΕΜΙ.
Τελικά οι Signal ηχογράφησαν ένα καθαρά AOR album που αιφνιδίασε πάρα πολύ ευχάριστα τους περισσοτέρους οπαδούς του είδους, αν και πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνθέσεων δεν είχε γραφτεί από τα μέλη του group, αλλά από εξωτερικούς συνεργάτες στο LPLoud & Clear” μερικά από τα τραγούδια τα έγραψαν οι Robert Halligan Jr, Eddie Schwartz και Van Stephenson και ήταν κυρίως διαμορφωμένα και φιλικά προς το ραδιόφωνο.
Στο συγκεκριμένο LP οι Signal κινήθηκαν κάπου ανάμεσα στον ήχο των Survivor και των Giant, ενώ γενικώς ο πρωταγωνιστικός ρόλος είχε δοθεί στον Mark Free, ο οποίος πραγματικά τραγουδούσε μ' έναν εξαιρετικό τρόπο, τραγουδώντας σαν ένας άλλος αγγέλος. Δεν υπάρχει πραγματικά ένα τραγούδι από αυτόν το δίσκο που να μην ξεχωρίζει, ή να είναι πάνω απ’ όλα  τα υπόλοιπα, όλα κινούνται σε mid-tempo ρυθμούς και τα δέκα τραγούδια του “Loud & Clear” είναι πολύ ευχάριστα και όμορφα. Εντάξει είπαμε, το καλύτερο δυνατό σημείο όμως του album, δεν είναι άλλος από τον τραγουδιστή Mark Free, αν αγαπάτε το πολύ καλό μελωδικό σκληρό AOR με μεγάλη φωνή, αυτό το βινύλιο είναι σίγουρα για εσάς.
Δεν υπάρχει λόγος να διαβάσετε αρνητικές κριτικές, από ανθρώπους που δεν είναι καν οπαδοί του AOR, αυτό το album είναι φυσικά must have. Αυτός είναι ο καθαρός, o τέλειος AOR/ Melodic Rock δίσκος, με πολύ καλά τραγούδια που στο σύνολο τους έχουν βελτιώσει πολύ αυτό το μουσικό είδος με το πέρασμα του χρόνου. Μ’ ένα και μόνο album οι Signal κατάφεραν να δημιουργήσουν σίγουρα ένα από τα top10 AOR/ Melodic Rock LP της δεκαετίας του ’80.
Ο Mark Free είχε σχεδόν την καλύτερη φωνή ανάμεσα σε όλους τους τραγουδιστές αυτού του μουσικού είδους και εδώ φαίνετε με τον καλύτερο τρόπο, σίγουρα τούτο το album είναι δύσκολο να βρεθεί τώρα πια σε βινύλιο, αλλά είναι άλλος ένας κρυμμένος θησαυρός στον μεγάλο χάρτη του AOR. Πιστεύω πως αυτό το δισκογραφικό έργο μπορεί εύκολα να προσφέρει, αλλά και να δώσει έναν μουσικό οργασμό, πολύ εύκολα σε όλους αυτούς που ακούν το συγκεκριμένο μουσικό είδος, ένα φανταστικό, ευχάριστο, αριστοκρατικό AOR μελωδικό Hard Rock αριστούργημα. Έχω ακούσει όλα αυτά τα χρόνια, παρά πολλές φορές και εξακολουθώ να το απολαμβάνω όπως ήταν την πρώτη φορά που το πρώτο άκουσα, τα τραγούδια παραμένουν ακόμη εύχρηστα. Η μαγική δεκαετία του ’80 είχε διατηρήσει για μένα την προτελευταία έκπληξη της, με τούτο το βινύλιο και αυτή τη φορά ήταν αληθινά πραγματική. Το “Loud & Clear” είναι ένα πραγματικό αριστούργημα που σας περιμένει να το ανακαλύψετε, φυσικά, η μουσική του group βασίζεται πάνω στην αξιοθαύμαστη, μελαγχολική φωνή του Mark Free, μ’ ένα στυλ που εδώ του ταιριάζει απόλυτα. Αν και ο Mark Free είναι ένας άνθρωπος που πραγματικά θέλει ν' ακούγετε ως γυναίκα, ο Mark ξεπερνά τον εαυτό του με αυτό το LP, πριν ξεκινήσει τη solo καριέρα του. Η φωνή του, οι μελωδίες, η σταθερότητα των οργάνων, ο αδιαμφισβήτητος αέρας της δεκαετίας του ’80, τα πάντα ταιριάζουν τέλεια εδώ, ένα κόσμημα το “Loud & Clear” ήταν ένα από τα μοναδικά μουσικά έργα που βγήκε στην αγορά το 1989 και ήταν αυτό που θα καταλήξει να γίνει ένα απόλυτα κλασικό, εξαιρετικό AOR με πομπώδη χαρακτήρα με πολύ και καλή μελωδική χροιά. Ο Danny Jacob στις κιθάρες, έχει αρκετή προβολή παρά τον μελωδικό και πομπώδη χαρακτήρα του δίσκου, πολύ καλός ήχος και μεγάλο επίπεδο καλών κιθαριστικών solo, μ’ ένα μεγάλο έργο μελωδικών γραμμών.
Τα πιο συγκλονιστικά τραγούδια, εξαιρετικά ερμηνευμένα, με υπεράνθρωπο κι έναν αστρικό Mark, χωρίς αμφιβολία ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές στην ιστορία του AOR/ Hard Rock, είναι τα έξης… “Arms Of A Stranger”, “My Mistake”, “You Won't See Me Cry”, “Go” και “This Love, This Time”.
Τελικά, τούτο το album των Signal είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα δισκογραφικά έργα του Hard FM/ AOR και είναι ψηλά στην κορυφή των καλύτερων δίσκων από τα τέλη των 80’s.
Στις ζωντανές εμφανίσεις μαζί τους επί σκηνής βρισκόταν ο οργανίστας Tom Coster, Jr.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ SIGNAL
Loud & Clear [1989]

TRIVIA
Ο Mark Free (γεννημένος ως Mark Edward Free στις 12 Απριλίου 1954), στις αρχές των 90’s άλλαξε ριζικά και μια για πάντα τη ζωή του, με τη δυσφορία της φύσης που ένιωθε σε όλη του (της) τη ζωή, έτσι ο Free κυκλοφόρησε στον κόσμο ξανά, αλλά αυτή τη φορά ως Marcie Free, αυτό έγινε τον Νοέμβριο του 1993. Το 1995, η Marcie (πλέον), αποσύρθηκε από την μουσική βιομηχανία και επέστρεψε στο Michigan για να είναι κοντά στην οικογένεια της. Ωστόσο, εξακολουθεί να τραγουδά επαγγελματικά ξανά από τον Σεπτέμβριο του 2009.


Δεν υπάρχουν σχόλια: