ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018




BLOODROCK
BLOODROCK
1970
(Capitol)


SIDE I: “Gotta Find A Way”, “Castle Of Thoughts”, “Fatback”, “Double Cross”, “Timepiece”.
SIDE II: “Wicked Truth”, “Gimmie Your Head”, “Fantastic Piece Of Architecture”, “Melvin Laid An Egg”.

BLOODROCK: Jim Rutledge – Vocals/ Drums, Lee Pickens – Guitar, Nick Taylor – Guitar, Ed Grundy – Bass and Stevie Hill – Keyboards.
Produced by Terry Knight.


Οι Bloodrock ήταν ένα Hard Rock συγκρότημα, το οποίο δημιουργήθηκε το 1969 στο Fort Worth, (Texas) και μετά από έξι studio albums και ένα ζωντανά διπλό live δίσκο, διαλύθηκαν στα 1975. Σχηματίστηκαν αρχικά στα 1962 με το όνομα Naturals, το 1966 θα μετονομαστούν σε Crowd+1, ενώ, το 1969 άλλαξαν και πάλι το όνομα τους στο τελικό Bloodrock. Με την βοήθεια του manager των Grand Funk Railroad ηχογράφησαν το πρώτο τους ομώνυμο album, το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1970 μέσω της Capitol Records.
Η εμπλοκή του ήχου και στα εννέα τραγούδια αυτού του album, έχει να κάνει με κάτι μεταξύ από Hard Rock και σκοτεινού proto-Metal, όλα τροφοδοτούνται από βαριές κιθάρες, με ισχύ στον ήχο τους μέσα από κάτι από τους Steppenwolf, ή τους Deep Purple, αλλά και λίγο από την φλέβα των Grand Funk, κλπ-κλπ. Πάντως οι Bloodrock σφυρηλατούσαν την δική τους μοναδική μουσική ταυτότητα, καθιστώντας τον ήχο τους πιο φαινομενικό και απόκοσμο όπως όλων των proto-Metal συγκροτημάτων των αρχών της δεκαετίας του ’70. Τα λυρικά στιχουργικά τους θέματα μπορεί να είναι μερικές φορές ακόμα πιο παθολογικά από αυτά των Black Sabbath, (αν και οι Bloodrock δεν είναι τόσο heavy). Πάντως, για να λέμε την αλήθεια, ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψω τον ήχο των Bloodrock… φανταστείτε ότι οι Grand Funk Railroad ή οι MC5 διέσχισαν και βρήκαν τους Black Sabbath και τους Blue Öyster Cult.
Ένα από τα καλύτερα δισκογραφικά έργα του group είναι αυτό εδώ το ντεμπούτο τους, που σε οδηγεί αδυσώπητα, σ’ ένα εκπληκτικό ταξίδι πίσω στο χρόνο εκεί πίσω στο σκοτεινό 70’s σκληρό Rock, μέσα από φανταστικά κομμάτια δεξιοτεχνικής κιθάρας. Επίσης, ήχος αρχιτεκτονικών τυμπάνων, αλλά και επικά, φασματικά αλλά και στοιχειωμένα φωνητικά που έχουν καταγραφεί ποτέ, αυτό το βινύλιο είναι απλά ένα αριστούργημα. Το ντεμπούτο των Bloodrock είναι ένα εκπληκτικό, πρωτόγονο, σκληρό, βαριά προοδευτικό Hard Rock αριστούργημα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα ντεμπούτο LP όλων των εποχών, εκεί στα μακρινά και μουντά 70’s. Πρόκειται για ένα σκοτεινό και βαθύ βαρύ LP, εκπληκτικών σκοτεινών λυρικών εικόνων, στροβιλισμένο Hammond όργανο, φωτιές κιθάρας και υπέροχα τραγούδια.
Πρωτόγονο λοιπόν, σκληρό Rock, βγάζοντας ένα οξύ, ψυχεδελικό Rock που είναι Loud-Louder-Loudest, όσοι ακούν αυτό το βινύλιο πιστεύω πως θέλουν απλώς να βγουν στο παράθυρο και να φωνάξουν δυνατά… και άγρια.
Το album έχει μια εκπληκτική παραγωγή από τον την Terry Knight, το πράγμα πάει πολύ ομαλά, τα τραγούδια είναι απίστευτα και καθόλου επαναλαμβανόμενα, τα κιθαριστικά riffs είναι κάπως παράξενα στο πώς παίζονται αλλά σου κολλάνε στο μυαλό. Ως εκ τούτου, σπάνια είναι βαρετά τα riffs οι κορυφαίοι κιθαρίστες Lee Pickens και Nick Taylor, καίνε μ’ έναν θλιβερό τρόπο τα δάχτυλα τους πάνω στην ταστιέρα, ενώ ο Stevie Hill χτυπά με μανία πραγματικά τα βαριά ασπρόμαυρα πλήκτρα του.
Ο τραγουδιστής/ drummer Jim Rutledge χαιρετά με την φωνή του την μεγάλη σχολή των τραγουδιστών, (όχι σαν τα σημερινά παιδιά που είναι 25-30 ετών, αλλά προσπαθούν ν’ ακούγεται σαν να είναι 12), αυτός ακούγεται αντρικός και τόσο μεγάλος όσο ένα βουνό. Όντας κι ως καλός drummer, το ύφος του είναι πολύ σταθερό, δυνατό, στιβαρό και πιασάρικο.
Οι Bloodrock είναι μια διαφορετική φυλή σκληρού Heavy Rock θηρίου, το συγκρότημα δεν είναι μόνο καλό, αλλά είναι και υπέροχο μουσικά και ηχητικά, ενώ έχουν και μερικές φανταστικές, σκοτεινές συνθέσεις. Η παράγωγη του Terry Knight δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η μουσική μοιάζει με τους Grand Funk, οι Bloodrock είναι διαφορετικοί, επειδή είναι λίγο πιο βαρύς ο ήχος τους και αυτό οφείλετε κυρίως στην κρίσιμη κιθάρα, επίσης έχουν και μια ελαφριά Νότια Rock αίσθηση, λόγο καταγωγής από το Texas.
Τα καλύτερα τραγούδια σε τούτο το album είναι τα… “Gotta Find A Way”, “Castle Of Thoughts”, “Double Cross” και το εξαιρετικά βαρύ “Wicked Truth”. Όλο το “Bloodrock” περιέχει πολύ ισχυρά κιθαριστικά riff, που τα ποσοστά τους είναι από τα πιο αξιομνημόνευτα στην Hard Rock ιστορία της δεκαετίας του ’70, αν είστε fan των Deep Purple, των Grand Funk Railroad ή και των Black Sabbath, αξίζει να τους ακούσετε.
Οι επόμενες κυκλοφορίες κράτησαν αυτόν τον ήχο, χωρίς να υπερβούν τις ικανότητες τους, αυτό το ντεμπούτο παραμένει ένα λαμπρό δισκογραφικό έργο, απολύτως τόσο σημαντικό όσο το “In Rock”, ή το “Paranoid” από την ίδια 70’s εποχή.
Αν σας αρέσουν τα βαριά riffs, οι αξέχαστες μελωδίες και η συχνά ψυχεδελική αίσθηση, το album “Bloodrock” είναι για εσάς. Αυτό το debut LP από τους Bloodrock είναι ένα πολύ καλό μίγμα σκληρού Rock και ψυχεδέλειας, το παιχνίδι της κιθάρας είναι δυνατό και τα τραγούδια είναι εξαιρετικά, τέλος, είναι πολύ συμπαγής ο ήχος τους ως πακέτο. Στους δύο τελευταίους δίσκους, το συγκρότημα άφησε το Hard Rock ύφος των πρώτων του κυκλοφοριών, εντάσσοντας πολλά Progressive Rock στοιχεία στον ήχο τους.
Τέλος, να σημειώσω ότι το τραγούδι “Jessica” από το τρίτο τους LP, είναι ένα σχετικά γνωστό-άγνωστο τραγούδι. Όσοι τους γνωρίζουν στην Ελλάδα και μάλλον είναι λίγοι αυτοί, τους ξέρουν κυρίως χάρις μόνον σε αυτό το τραγούδι. 


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ BLOODROCK
Bloodrock [1970]
Bloodrock 2 [1970]
Bloodrock 3 [1971]
Bloodrock U.S.A. [1971]
Bloodrock Live [1972]
Passage [1972]
Whirlwind Tongues [1974]


TRIVIA
Οι Bloodrock ηχογράφησαν κι άλλον έναν δίσκο το 1974 το “Unspoken Words”, ο οποίος παρέμεινε ακυκλοφόρητος μέχρι που κάποια τραγούδια μπήκαν στην συλλογή “Triptych” το 2000.
Ο Stevie Hill ο οποίος υπέφερε από λευχαιμία, πέθανε το 2013, ενώ τρία χρόνια νωρίτερα το 2000 είχε φύγει από την ζωή και ο Nick Taylor.






Δεν υπάρχουν σχόλια: