ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018



BAD AXE
BAD AXE
1976
(Earth Breeze)


SIDE I: “Cities Of Rage”, “Stray”, “Do What We Please”, “What Did I Do”, “Set Me Free”.
SIDE II: “Vacation”, “Blues L.A.”, “Foggy Morning”, “Road To Makin' It”, “Take Your Time”.

BAD AXE: Stacy Moreland – Vocals, Dave Carruth – Guitar, Dana Strum – Bass and Steve Ward – Drums.
Produced by Bad Axe.


Πολύ καλό και αρκετά σπάνιο Hard Rock συγκρότημα από την Πόλη των Αγγέλων (Los Angeles), που κι αυτό δυστυχώς κράτησε μόλις για δύο χρόνια από το 1975 έως και το 1977. Το 1976 κυκλοφόρησαν τον ομώνυμο ντεμπούτο δίσκο τους, στην συνέχεια το κάθε μέλος από τους Bad Axe, τράβηξε τον δικό του προσωπικό μουσικό του δρόμο.
Το LP αυτό των Bad Axe αρχικά τυπώθηκε μόνο σε 5 κόπιες και μόνο για το group, η δεύτερη έκδοση του έγινε κι αυτή σε 500 μόνον αντίτυπα και όπως καταλαβαίνετε όπως ήταν άλλωστε φυσικό, χάθηκε κι αυτό δια παντός. Έτσι, η επανάληψη το 2004 σε LP από την Hexamon Records, ήταν πραγματική έκπληξη για όσους πραγματικά ήθελαν αυτό το μοναδικό βινύλιο να το έχουν στα χέρια τους (όπως κι εγώ).
Το “Bad Axe” περιέχει ένα ισχυρό δυνατό 70’s Hard Rock, που βρίσκετε κάτω από την ηχητική και μουσική επιρροή των Deep Purple, των Uriah Heep και των Black Sabbath, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο να ηχεί έτσι ένα μουσικό σύνολο εν έτει 1976, από το κοσμοπολίτικο Los Angeles.
Θα έπρεπε να το ακούσετε για καταλάβετε ότι στον ήχο τους υπάρχει αυτό το αμάλγαμα των Sabbath και των Purple, ενώ υπάρχει στον ήχο τους και κάποια άγρια ​​δυναμική ορμητική κιθάρα, που δεν είναι και πολύ μακριά από τον Heavy Rock ήχο της εποχής. Η κιθάρα του Dave Carruth κάνει πολύ καλή και δυναμική εμφάνιση στο album, υπάρχουν πράγματι ίχνη Sabbath και Purple, αλλά μου θυμίζουν περισσότερο ότι είναι πιο κοντά στο album “Kings Of Oblivion” των Pink Fairies, τότε που οι Fairies είχαν τον Larry Wallis σαν φωνητικά. Πάντως και ο Stacy Moreland έχει μια καθαρά έντονη πέτρινη φωνή, αλήθεια ποιος ήταν τελικά αυτός που επηρέασε τον ήχο των Bad Axe στη δεκαετίας του ’70; Μα φυσικά το βρετανικό σκληρό Heavy Rock, που τους έδειξε τον σωστό δρόμο προς την σκληρή μουσική κατεύθυνση που θα έπρεπε ν’ ακολουθούσουν. Η μουσική που παίζει το group είναι εξαιρετική απ’ όλες τις απόψεις, αλλά οι ήπιοι κάπως στίχοι δεν ταιριάζουν και τόσο με τα δυναμικά φωνητικά, οι στίχοι πάνε λίγο πίσω και δεν ταιριάζουν και πολύ με την επιθετική μουσική που έχει το συγκρότημα.
Όσοι από εσάς τους αρέσει να κάνουν καταδύσεις στα άδυτα της ιστορία του ανεξερεύνητου 70’s Hard Rock, σίγουρα ή ίσως και να ξέρουν τους Bad Axe. Ένα album λοιπόν, γεμάτο καλά τραγούδια, ένα εντυπωσιακό δισκογραφικό έργο που έχει πλέον ξεχαστεί από πολλούς "δήθεν ή ψαγμένους" οπαδούς της 70's σκληρής μουσικής. 
Το πάρτι στο LP ξεκινά με το Cities Of Rage” και συνεχίζετε με τα “Stray”, “Do What We Please”, “What Did I Do”, “Set Me Free”, “Vacation”, “Blues L.A.”, “Foggy Morning”, “Road To Makin' It” και τελειώνει με το “Take Your Time”. Τραγούδια που αγκιστρώνονται στο λαιμό σας και θα σας κάνουν να κινείτε ρυθμικά κεφάλι και πόδια, θα σας κάνουν επίσης να θέλετε να πηδήξετε από το πρώτο κιόλας λεπτό της εκρήξεις που θα δεχτούν τα ηχεία σας και με το επόμενο θα είστε ήδη πεσμένοι στα γόνατα για headbanging. Εδώ δεν υπάρχει καμιά παύση και όταν αρχίζουν να πέφτουν το ένα μετά το άλλο τα δυναμικά κιθαριστικά riffs, τα εγκεφαλικά επεισόδια θα είναι απανωτά.
Μερικές φορές, αυτό το album είναι τρομακτικά μπροστά από την εποχή του, παρουσιάζει ένα στατικό Heavy Metal στυλ σχεδόν σαν να έρχετε από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, ακούστε τα “Cities Of Rage” και “Blues L.A.” για να δείτε τι ακριβώς εννοώ. Brutal σκληρό Hard/ Heavy Rock λοιπόν, με φανταστικές και σκληρές κιθάρες που μπορούν να βροντήσουν για τα καλά τα ηχεία σας, δυστυχώς, η παραγωγή είναι κάπως μέτρια.
Οι Bad Axe έκαναν και κάποιες σποραδικές εμφανίσεις σε λίγες περιοδείες, εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ’70 κυρίως γύρω από το Los Angeles, όπου συχνά-πυκνά έπαιζαν με τους Quiet Riot, αλλά και τους Mammoth (πριν αυτοί γίνουν οι γνωστοί Van Halen).


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ BAD AXE
Bad Axe [1976]


TRIVIA
Ο μπασίστας Dana Strum συνέχισε τη μουσική του καριέρα αρχικά με τους Vinnie Vincent Invasion και μετά με τους Slaughter, ενώ ήταν αυτός που έδωσε ως κιθαρίστα στον Ozzy Osbourne τον μέγιστο Randy Rhoads, ενώ στη συνέχεια έδωσε και τον Jake E. Lee στο συγκρότημα του Ozzy, επίσης και τον Mark St. John στους KISS
Ο Dave Carruth εντάχθηκε αργότερα στα Ηeavy Μetal συγκροτήματα των Bitch και Betsy.



Δεν υπάρχουν σχόλια: