ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018




AVALANCHE
AVALANCHE
1976
(Bootleg Records)


SIDE I: “Bermuda Triangle”, “Wizard Of Love”, “Annie”, “Overnight Sensation”, “Tie Your Laces”, “Landslide”.
SIDE II: “Bar Room Ladies”, “Spark In The Dark”, “Closer To Love”, “Something I Need”, “Sweet Baby Brown Eyes”.

AVALANCH: Adrian Campbell – Vocals, Tony Naylor – Guitar, Clive Harrison – Bass and Geoff Cox – Drums.
Produced by Avalanche.


Όταν πρόκειται να κάνω ένα flash-back για το κλασικό Hard Rock, ένα εκατομμύριο καλλιτέχνες λόγου χάρη ξεφυτρώνουν στο μυαλό μου για κριτική, αλλά πολύ λιγότεροι όταν πρόκειται να είναι από το Αυστραλέζικο ή αλλιώς Aussie Hard Rock.
Οι Avalanche σίγουρα δεν είναι μεταξύ τους, αλλά παρόλο αυτά τους θυμήθηκα ξαφνικά και σκέφτηκα γιατί όχι;… Αυτό είναι πάρα πολύ άσχημο επειδή αυτό το εξαιρετικά ταλαντούχο Αυστραλέζικο υψηλού βαθμού Boogie Hard Rock συγκρότημα, είναι σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό των Hard Rock οπαδών στη χώρα μας και όχι μόνον. Πάντως θεωρώ ότι αξίζει πάντως πολύ να παρουσιαστούν εδώ, σε σχέση με άλλα σπουδαία μουσικά σύνολα και να τους δοθεί έτσι ίσως η μοναδική ευκαιρία για να τους μάθετε, παρά την σύντομη θητεία-καριέρα που είχαν στα μέσα της δεκαετίας του ’70, κυρίως στη χώρα τους.
Οι Avalanche εξελίχθηκαν ως ένα από τα πιο εξαιρετικά ταλαντούχα συγκροτήματα της εταιρείας Bootleg Records, τα λεγόμενα Bootleg Family Band. Δηλαδή, ενεργώντας ως ένα είδος συνοδευτικού συγκροτήματος για την δισκογραφική εταιρεία και τον τραγουδιστή Leon Russell, η δισκογραφική αυτή εταιρεία παρείχε session μουσικούς-παίκτες για περιοδείες σε solo καλλιτέχνες που υπέγραψαν με την ετικέτα Bootleg.
Με τα χρόνια τα μέλη των Avalanche έγιναν γνωστοί στο κύκλωμα των live ως εξαιρετικοί session μουσικοί, έτσι στα τέλη του 1975 η εταιρεία τους πρότεινε ένα δισκογραφικό συμβόλαιο. Οι Avalanche μπαίνουν στο  studio στις αρχές του 1976 και το καλοκαίρι του ιδίου χρόνου κυκλοφόρησαν το πρώτο τους ντεμπούτο LP, σε αυτή την μικρή ανεξάρτητη δισκογραφική ετικέτα. Η Bootleg Records ήταν μια εταιρεία που δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβρη του 1972 και έκλεισε μετά από περίπου 10 χρόνια τον Ιούλιο του 1984. Παρόλα αυτά από τη εταιρεία αυτή δεν πέρασαν παραπάνω από 20 πάνω-κάτω συγκροτήματα.
Αλλά ας έρθουμε όμως στα των Avalanche, το album τους σε αιχμαλωτίζει καλώς ή κακώς από την αρχή μέχρι το τέλος του. Το group εδώ, πειραματίζεται με τα πάντα, από το Hard Rock και το Boogie, μέχρι και το σκληρό Bluesy bar Boogie. Ανεξάρτητα από την κατεύθυνση στην οποία καταλήγουν οι συνθέσεις, κάθε τραγούδι καπνίζει επικίνδυνα και σκληρά Boogie ήχο, τα φωνητικά είναι επί τόπου και με τη μουσική πολύ δεμένα, ενώ ο ήχος είναι σφιχτός αντρικός και παίζεται με αυτοπεποίθηση. Είναι πολύ λίγα αυτά που χρειάζονται για να πεις, ότι αυτό το album φταίει και δεν θα γίνει ένα αστρικό μοναδικό βινύλιο από τους Avalanche. Το συγκρότημα χωρίστηκε και διαλύθηκε στα 1978, αλλά ήταν συνολική απώλεια για την Αυστραλία και τον κόσμο του Hard Rock/ Boogie γενικότερα και αυτό γιατί τούτο το group, συγκλονίζει όσους έχουν τη τιμή να το ακούσουν.
Αυστραλιανό Hard Rock λοιπόν, με ενδιαφέρουσα αρκετά φάσματα σκληρής μουσικής, που δυστυχώς δεν γίνεται καθόλου ή εντελώς ακίνδυνο όταν πρόκειται να χτίσουν μια καλή μελωδική χορωδία ή μια αισθησιακή ευαίσθητη μπαλάντα. Παρά την μη εμπορική επιτυχία δυστυχώς η ύπαρξη του group θα περιοριστεί μόνον σε ένα και μοναδικό LP, δεν έκαναν καν μια δεύτερη προσπάθεια για την κυκλοφορία για κάποιο άλλο album.
Πάντως εσείς που αρέσκεστε στο μέσο σκληρό Rock, ακούστε αυτό το album λόγω της μεγάλης εισαγωγής των τυμπάνων που υπάρχουν σε μερικά τραγούδια. Το “Avalanche” είναι για μένα ένα ακατέργαστο lost-gem διαμάντι με μίγμα σκληρού Blues Rock, με μίγμα Βoogie Rock και bar Hard Rock. Ωστόσο, δεν αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν πραγματικά και κάποια δυνατά αναλογικά synths και να έχουν ένα ωραίο αμβλύ στακάτο ρυθμό. Ένας από τους δίσκους που αρχικά φαίνεται ίσως λίγο ενοχλητικός ή να μην σου κάνει και κάποια τρομερή εντύπωση, αν δεν ακούς 70’s Hard Rock, αλλά με πιο κοντινή-ενδελεχή ακρόαση μπορεί να είναι αρκετά διασκεδαστικό, επειδή έχουν έναν συγκεκριμένο παράγοντα καλών συνθέσεων, που δεν είναι σκουπίδια. Η παραγωγή στέκετε επίσης σε πολύ καλά επίπεδα, ακόμη και τα σχετικά φαινομενικά χαλαρά τραγούδια που έχουν τον αέρα της δεκαετίας του ’70 και βρέθηκαν εδώ, είναι όλα πολύ γεμάτα, γι’ αυτό είναι τόσο ωραίο να τα ακούσετε. Αν αυτό το βινύλιο είχε την εμπορική επιτυχία που θα έπρεπε να έχει, αυτό θα ήταν το απόλυτο δείγμα για τις επιτυχίες που θα έκαναν την επόμενη μέρα…
Με την ευκαιρία, να τονίσω πως τα πιο αξιολογότατα τραγούδια του “Avalanche” είναι τα… “Overnight Sensation”, “Annie”, “Sweet Baby Brown Eyes”, “Bermuda Triangle” και “Bar Room Ladies”, αν και όλο το album αξίζει.
Πρόταση αγοράς… Απολύτως κατάλληλο για λάτρεις των εξωτικών Boogie/ Hard Rock LP, ακόμη και ο μέσος Rock fan θα μπορούσε να βρει μια εκπληκτική ευχαρίστηση σε αυτό το βινύλιο, αν τα αυτιά του ξέρουν ν’ ακούν γνήσιο 70’s Hard Rock.
Οι Avalanche σημείωσαν ένα υψηλό Boogie Hard Rock lost-gem album, μέσα στα ξεχωριστά καλά δισκογραφικά έργα που κυκλοφόρησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Παίζουν ένα Hard Rock μείγμα του στυλ των AC/DC, Rose Tattoo, Slade, κλπ-κλπ.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ AVALANCHE
Avalanche [1976]


TRIVIA
Οι Avalanche μπήκαν για λίγο στα Αυστραλέζικα charts, αρχικά μπήκαν στις 20 Σεπτεμβρίου του 1976, η υψηλότερη θέση που κατέκτησαν ήταν η 70η και παρέμειναν εκεί για 7 εβδομάδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: