ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018




WILD HORSES
WILD HORSES
14-April-1980
(EMI Records)


SIDE I: “Reservation”, “Face Down”, “Blackmail”, “Flyaway”, “Dealer”.
SIDE II: “Street Girl”, “No Strings Attached”, “Criminal Tendencies”, “Nights On The Town”.

WILD HORSES: Jimmy Bain – Vocals/ Bass, Brian Robertson – Guitar, Neil Carter – Guitar and Clive Edwards – Drums.
Produced by Trevor Rabin and Wild Horses.


Πρέπει να ξέρετε, ότι τα πραγματικά γνήσια και καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Ίσως το όνομα, αυτού του συγκροτήματος να σας φανεί κάπως κοινότυπο, σε καμία περίπτωση μην φανταστείτε ότι πρόκειται για κανένα γκρουπάκι απ’ αυτά που βγαίνουν κατά δεκάδες. Λόγω της κόκκινης απόχρωσης, είναι λίγο δύσκολο ν’ αναγνωρίσετε τους δύο μεσαίους, που δεν είναι άλλοι... από τους Brian Robertson (Thin Lizzy) και Jimmy Bain (Rainbow).
Και η ιστορία αρχίζει ως εξής… οι Wild Horses σχηματίστηκαν το 1978 από τον κιθαρίστα Brian Robertson και τον μπασίστα Jimmy Bain, μια πρώιμη σύνθεση έχει και τον κιθαρίστα Jimmy McCulloch (Wings) και τον drummer Kenny Jones (Small Faces), στο line-up.
Μετά ήρθε ο drummer Clive Edwards (Pat Travers, Electric Sun) και ο ρυθμικός κιθαρίστας Neil Carter που ήταν ως μουσικός άγνωστος μέχρι τότε, μπήκαν στο συγκρότημα μετά από μια δοκιμαστική ακρόαση. Το αρχικό σχέδιο του Robertson ήταν απλώς να βοηθήσει τον καλό του φίλο Bain σε κάποιο solo album που σκεφτόταν να κάνει, αλλά τελικά δημιουργήθηκε η ιδέα ενός καινούργιου συγκροτήματος. Η πρώτη περιοδεία τους τον Νοέμβριο του 1978 δεν έγινε και τόσο γνωστή, η εισβολή όμως των Wild Horses στην βρετανική πρωτεύουσα, καθώς και η προβολή της υπέρ-ποιοτικής δουλειάς τους, ήρθε την Άνοιξη του 1979.
Οι Wild Horses περίμεναν να υπογράψουν δισκογραφικό συμβόλαιο με την εταιρεία CBS, αλλά οι διαπραγματεύσεις χάλασαν τον Ιούνιο του 1979 όταν μπήκε στη μέση η δισκογραφική εταιρεία EMI, που τελικά υπέγραψε με το συγκρότημα τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, αφού τους είχαν δει live οι κυνηγοί ταλέντων της ΕΜΙ στο Reading festival. Το πρώτο τους ομώνυμο album ηχογραφήθηκε στα “Konk studios”, στο Horsey (London) τον Δεκέμβριο του 1979, υπό την εποπτεία και παραγωγή του τεράστιου κιθαρίστα Trevor Rabin (Rabbit, Yes). Τελικά το “Wild Horses” κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1980 και κατάφερε παρά την κάπως χαμηλή παραγωγή, ν’ ανέβει μέχρι την 38η θέση των Αγγλικών charts όπου έμεινε εκεί για τέσσερις εβδομάδες, ενώ στην Ιαπωνία έγινε χρυσό.
Η τεχνική ικανότητα δεν μεταφράζεται πάντα σ' ένα εμπορικά βιώσιμο προϊόν, εδώ  το συγκρπτήμα παίζει ένα απλό αλλά καθόλα μεστό μελωδικό Hard Rock. Στο song-writing των τραγουδιών έχουν βοηθήσει οι Scott Gorham στο “Dealer” και ο Phil Lynott στο “Flyaway”, που ηχούν κάπως σαν τραγούδια των Thin Lizzy. Το album δεν είναι εντελώς απογοητευτικό, το ρεπερτόριο είναι μεν απλό αλλά καλό, η φωνή του Bain έχει έναν κάποιον δυναμισμό, αλλά στα πολύ θετικά και αξιόλογα στοιχεία είναι φυσικά η κιθάρα του Robertson, που σπαέι κόκαλα.
Το δεύτερο album του groupStand Your Ground”, ηχογραφήθηκε στα “Good Earth Studios” και στα “Maison Rouge Studios” (London), τον Ιανουάριο του 1981 και κυκλοφόρησε κι αυτό από την EMI τον Μάιο. Σε αυτόν το δίσκο ο John Lockton πήρε την θέση του Carter, τα μελωδικά Hard Rock τραγούδια εδώ ήταν κάπως καλύτερα, με πιο συμπαγή ήχο, κάτι που οφειλόταν στην blues Hard Rock κιθάρα του Robertson. Η ενέργεια που είχαν πάνω στη σκηνή οι Wild Horses, δυστυχώς δεν φάνηκε και τόσο πολύ στα βινύλια τους, κρίμα. Μετά από αυτά τα δύο album το συγκρότημα διαλύθηκε.
Αρχικά ο Robertson αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη σαν session μουσικός, αλλά λίγους μήνες αργότερα, πήγε στους Motörhead, όπου η παρουσία του είναι κάτι παραπάνω από αισθητή. Ο Bain αποφασίζει να βοηθήσει τον Phil Lynott και να ηχογραφήσει τα solo album του, καθώς πήρε μέρος και σε μια περιοδεία μαζί του, ενώ μετά κατέληξε να συνεργαστεί με τον καλό του φίλο από την εποχή των Rainbow, τον μέγιστο Ronnie James Dio.
Ο Carter άφησε το σχήμα τον Αύγουστο του 1980, μετά την περιοδεία του group στην Αγγλία με τον Ted Nugent, ακολούθως μπήκε στις τάξεις των UFO και του Gary Moore. Ενώ ο Edwards έπαιξε με διάφορα σχήματα όπως ο Bernie Marsden, οι Grand Prix και οι Lionheart.
Αυτά τα ολίγα για την ιστορία, τώρα η ουσία είναι ακόμα πιο απλή και λέγεται με δύο λόγια... Super-Group, αυτοί ήταν οι Wild Horses, όχι όμως με την εμπορική αλλά με την πραγματική έννοια του όρου.
Θα έλεγα πως και τα δύο album των Wild Horses ήταν απίθανα και απευθύνονται σε αρκετά ώριμο και προχωρημένο κοινό, μ' ευρύτερη Hard Rock μουσική αντίληψη. Φυσικά πέρα από αυτό μπορούν με βαριά riffs και εκκωφαντικά solo να κάνουν έναν Heavy Metal οπαδό να κυλιέται κάτω. Πάντως, διάλεξα να σας παρουσιάσω σε αυτό το flash-back το πρώτο τους album εντελώς τυχαία και με εντελώς κλειστά ματιά, ανάμεσα από τα δύο άφταστα LP τους, που κοσμούν ακόμη την δισκοθήκη.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ WILD HORSES
Wild Horses [1980]
Stand Your Ground [1981]
Live In Japan 1980 [2014]


TRIVIA
Τελειώνοντας, να πω κάτι για τους τυπικούς Hard Rock οπαδούς του είδους, σκεφτείτε απλά και μόνον ότι άτομα που συνεργάστηκαν με συγκρότημα όπως οι Thin Lizzy, Rainbow, Pat Travers, Electric Sun, UFO, Motörhead, Uriah Heep, Dio κλπ, δεν θα μπορούσαν να βγάλουν κάτι που να μην ήταν ανάλογου επιπέδου...


Δεν υπάρχουν σχόλια: