ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018




CAPTAIN BEYOND
CAPTAIN BEYOND
July 1972
(Capricorn)


SIDE I: “Dancing Madly Backwards (On A Sea Of Air)”, “Armworth”, “Myopic Void”, “Mesmerization Eclipse”, “Raging River Of Fear”.
SISE II: “Thousand Days Of Yesterdays”, “Frozen Over”, “Thousand Days Of Yesterdays (Time Since Come And Gone)”, “I Can't Feel Nothin’ (Part I)”, “As The Moon Speaks (To The Waves Of The Sea)”, “Astral Lady”, “As The Moon Speaks (Return)”, “I Can't Feel Nothin’ (Part II)”.

CAPTAIN BEYOND: Rod Evans – Vocals, Larry “Rhino” Reinhardt – Guitars, Lee Dorman – Bass and Bobby Caldwell – Drums.
Produced by Captain Beyond.


Αφ’ ενός θεωρώ αυτό το συγκρότημα σαν ένα από τα απόλυτα-γνήσια στο Hard Rock και αφ’ αφετέρου το συγκεκριμένο album είναι ένα από τα καλά σ’ αυτό το σκληρό Rock μουσικό είδος, αλλά από την άλλη όμως δυστυχώς είναι μάλλον ένα από τα πιο αδικημένα συγκροτήματα. 
Πάντως μόνον ένα super-group σαν αυτό θα μπορούσε να παράγει την πιο εκλεπτυσμένη και ταυτόχρονα την πιο καταιγιστική μορφή, αυτού του παλιού καλού 70’s Hard Rock ήχου.
Οι Captain Beyond ήταν ένα συγκρότημα με Blues, Heavy Psych, Hard Rock μουσική χροιά, η οποία ήταν αρκετά περίπλοκη για τον μέσο Hard Rock ακροατή και μάλλον γρήγορη, αλλά μόνον η σκληροτράχηλη κιθάρα ήταν πιο εύκολη και γνώριμη σαν άκουσμα. Το ξαναλέω, αυτός είναι κάπως δύσκολος "μουσικά" δίσκος στο άκουσμα, προσφέρεται όμως για όσους θέλουν ή τους αρέσουν τα πιο περίεργα Hard Rock ακούσματα, με εναλλαγές, ποικιλία αλλά κυρίως με αφάνταστη μουσική φαντασία.  
Οι Captain Beyond με την κυκλοφορία του ομώνυμου ντεμπούτο τους, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο δίσκο που απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από κοινό και κριτικούς, τόσο για το μουσικό του περιεχόμενο όσο και για τα απόκοσμα  θέματα με τα όποια καταπιάνονται στους στίχους των τραγουδιών τους. Αν και αυτό το album θεωρείται το σήμα κατατεθέν τους, δεν βρίσκεται εύκολα στην original 3-D μορφή βινυλίου. Βέβαια δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι Captain Beyond δεν μπόρεσαν να κάνουν μια κάποια επιτυχημένη καριέρα, αφού η σκληρή μουσική τους είναι κάπως δύσβατη, πολύπλοκη, περίπλοκη Heavy και αρκετά Progressive.
Αυτό το συγκρότημα που σχηματίστηκε στις αρχές των 70’s (Ιούνιο του 1971 στο L.A.) και το οποίο απαρτίζετε από πρώην μέλη των Deep Purple (Rod Evans), των Iron Butterfly (“Phino” και Lee Dorman), αλλά και από το σχήμα του Johnny Winter (Bobby Caldwell), αυτή η τετράδα αγαπητοί αναγνώστες λοιπόν, σκαρώνει ένα δίσκο που ξεχειλίζει από μουσική ενέργεια.
Το ομώνυμο λοιπόν, album τους “Captain Beyond” είναι ένα κατά βάση ας πούμε ένα κάπως concept album και όπως μας προδίδει και το εξώφυλλο του, ασχολείται με θέματα που αφορούν το διάστημα, τα στοιχεία της φύσης (συχνές αναφορές σε φεγγάρι, ήλιο, ποτάμια) αλλά και υπαρξιακά ζητήματα του εδώ αλλά και του έξω κόσμου.
Η συνεχόμενη ροή του album καταφέρνει να εγκλωβίσει τον ακροατή στο μουσικό του περιεχόμενο, τα αδιάκοπα και αιχμηρά κιθαριστικά riffs του Larry Reinhardt που κυλούν από τραγούδι σε τραγούδι όπως στο “Mesmerization Eclipse”, στο “Raging River Of Fear” ή στο “Frozen Over”, συναντούν (μεταξύ άλλων) ορισμένα σκληρά Progressive, Jazz και Space Rock στοιχεία, ενώ στα υπόλοιπα τραγούδια που συμπληρώνουν τον εν λόγο δίσκο, μας προσφέρουν ένα αποτέλεσμα πέρα από κάθε φαντασία.
Τραγουδιστής του σχήματος όπως είναι γνωστό, είναι ο Rod Evans που συμμετείχε στους τρεις πρώτους δίσκους των Deep Purple, εδώ όμως ο Evans δεν έχει καμιά σχέση με την βελούδινη φωνή που ακούμε στους Purple, εδώ ακούγεται κυριολεκτικά αρκετά πολύ-πολύ πιο σκληρός και heavy.
Το πρώτο από τα τρία συνολικά ασύλληπτα albums που πρόλαβαν να κυκλοφορήσουν οι Captain Beyond, είναι με διαφορά το καλύτερο, αλλά και το πιο εμπνευσμένο και αυτό που η ιστορία έμελλε να χαρακτηρίσει κλασσικό στο πέρασμα του χρόνου, απλά ακούστε το και απολαύστε μια βόλτα στο διάστημα. 
Επίσης, ήταν αφιερωμένο στην μνήμη του μεγάλου εκλιπόντα κιθαρίστα Duane Allman (1946-1971).


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ CAPTAIN BEYOND
Captain Beyond [1972]
Sufficiently Breathless [1973]
Dawn Explosion [1977]
Far Beyond Α Distant Sun, Live Arlington, TX 1973 [2002]


TRIVIA:
Ο τραγουδιστής Rod Evans ακούγεται μόνον στα δύο πρώτα τους studio albums. Το συγκρότημα αυτό που σχηματίστηκε αρχικά το 1971, διαλύθηκε το 1974, ανασυγκροτήθηκε το 1976 και ξανά διαλύθηκε και πάλι στα 1977. Αλλά από το 1979 και μέχρι το 1999 (χοντρικά περίπου), έκαναν κατά καιρούς κάποια reunion και έδιναν σποραδικά που και που και κάποια live.
Ο κιθαρίστας Larry Reinhard, απεβίωσε στις 2 Ιανουαρίου του 2012, ενώ o  μπασίστας Lee Dorman στο τέλος της ίδιας χρόνιας, στις 21 Δεκεμβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: