ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018



 
G-FORCE
G-FORCE
1980
(Jet Records)


SIDE I: “You”, “White Knuckles/ Rockin’ And Rollin’”, “She's Got You”, “I Look At You”.
SIDE II: “Because Of Your Love”, “You Kissed Me Sweetly”, “Hot Gossip”, “The Woman’s In Love”, “Dancin'”.

G-FORCE: Willie Dee – Vocals, Gary Moore – Guitar, Tony Newton – Bass and Mark Nauseef – Drums.
Produced by Gary Moore, Tony Newton, Willie Dee and Mark Nauseef.


Οι G-Force είναι ένα μουσικό σύνολο και κυκλοφόρησαν ένα και μοναδικό studio LP το 1980, σε αυτό Βρετανικό-Αμερικάνικο συγκρότημα επικεφαλής ήταν ο μεγάλος Ιρλανδός Hard Rock κιθαρίστας Gary Moore.
Κατά την περιοδεία των Thin Lizzy στην Αμερική για να υποστηρίξουν το
album “Black Rose, A Rock Legend”, ο Moore εγκατέλειψε ξαφνικά το συγκρότημα και μετακόμισε στο LA, ελπίζοντας να καθιερωθεί σε μια solo Hard Rock καριέρα. Με την ευκαιρία να κάνει περιοδεία στην Αμερική μαζί με τους Van Halen, ο Moore σκαρώνει ένα μοναδικό συγκρότημα με τους εξής μουσικούς… drummer ο Mark Nauseef (Elf, Ian Gillan Band) και τραγουδιστή/ μπασίστα τον Glenn Hughes (Trapeze, Deep Purple) και έτσι οι πρώιμοι G-Force είναι έτοιμοι. Λίγες μέρες από τις πρώτες πρόβες, ο Hughes έφυγε από το συγκρότημα και ο Moore τον αντικατάστησε με τον τραγουδιστή Willie Dee ή αλλιώς William Daffern (Captain Beyond, Pipedream) και τον μπασίστα Tony Newton.
Ωραίο κορυφαίο μελωδικό σκληρό Rock συγκρότημα που δημιουργήθηκε από τον star κιθαρίστα, με αρκετό άγγιγμα από τη δεκαετίας του ’70. Σαν τετραμελές σχήμα οι G-Force κυκλοφόρησαν ένα εξαιρετικό, εμπορικό αλλά γεμάτο φαντασία Hard Rock album με την βοήθεια του Joachim Kühn στα keyboards, με πολύ χαρακτηριστικά ήταν τα γεμάτα λάμψη κιθαριστικά solos του κυρίου Moore. Πολλά κι ωραία τα τραγούδια, το album πάντως δεν είχε εμπορική επιτυχία, αλλά βέβαια ο Gary Moore αργότερα έγινε πασίγνωστος ως solo μουσικός.
Από τη μια πλευρά το “G-Force” εμφανίζει την τρελή κιθαριστική τεχνική ικανότητα, αλλά και την ταχύτητα του Gary, φαίνεται λίγο προφανές ότι ήταν μπερδεμένος για το είδος του κιθαριστικού Hard Rock που ήθελε ν’ ακολουθήσει.  
Πάντως πολλοί νέοι κιθαρίστες θα ήθελαν να φτάσουν τόσο ψηλά σαν αυτόν τον ήρωα της κιθάρας, τα solos του είναι κολασμένα, πολλοί θα ήθελαν να παίξουν κιθάρα σαν κι αυτόν. Το “G Force” έχει μεγάλη δύναμη, πραγματικά θαυμάσιο γι’  αυτό δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, αυτό είναι το καλύτερο power Hard Rock του στυλ της δεκαετίας του ’70 και είναι από τα καλύτερα.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο Moore τότε ήταν το γρηγορότερο πιστόλι στη Δύση, τεχνικά πολύ βασικός με τα σημερινά πρότυπα, πάντως ήταν ένα θαύμα ν’ ακούσεις αυτό το album, έστω και μετά από 40 χρόνια.
Αυτό είναι το σπουδαιότερο album είχε ταλαντούχους μουσικούς, εξακολουθεί και σήμερα (2018) να είναι υπέροχο, το κιθαριστικό έργο του Gary Moore είναι αξιοσημείωτο, ο ήχος της κιθάρας είναι φοβερός. Ο Moore ήταν ένας από τους πιο έντονους κιθαρίστες που έχω ακούσει ποτέ και ήταν στην προσωπική μου κορυφή, δίπλα στον Ritchie Blackmore, Tony Ioomi και τους άλλους μεγάλους. Έπαιζε σαν πυρκαγιά, η τεχνική του ικανότητα ήταν φανταστική απλά ακούστε αυτό το δισκογραφικό έργο. Αυτό το album έχει λίγο διαφορετικό ήχο κιθάρας, από αυτό που τον συνηθίσαμε στα επόμενα χρόνια κι έγινε ο αγαπημένο μας ήχο, αλλά αυτό δεν έχει καμιά σημασία, πάντως οι δεξιότητες του στην κιθάρας δεν αμφισβητούνται. Δυστυχώς, για μένα αυτό το θαυμάσιο LP δεν είχε συνέχεια.
Εάν θέλετε να ακούσετε κάποια φλεγόμενα κιθαριστικά solos, τότε ακούστε αυτό το album των G-Force, δεν υπάρχουν λέξεις που μπορούν να περιγράφουν αυτό το album. Αυτός ο ήρωας της κιθάρας του Heavy Metal, είναι πραγματικά μια γροθιά στο πρόσωπο όταν ξεκινήσετε να τον ακούτε για πρώτη φορά και θα εξακολουθήσει να είναι, ο Moore χρησιμοποιεί τον πιο ήπιο ήχο κιθάρας που ακούσατε ποτέ, από αυτόν ή από οποιονδήποτε άλλο.
Τα τραγούδια είναι γεμάτα από δύναμη και όμορφους ρυθμούς, αλλά και βαριές μπαλάντες που έγιναν ποτέ ενώ κάποια άλλα Hard Rock τραγούδια, όπως το “Hot Gossip”, The Womans In Love” και “Dancin'”. Ο ήχος του album είναι πολύ επιθετικός, επειδή εξυπηρετεί έναν πραγματικό σκοπό κάνοντας τον ήχο ακόμα και πιο heavier. Η κιθάρα παίρνει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, φέρνοντας πολύ μπροστά την τεχνική στην κιθάρα, που στην πορεία θα γίνει σήμα κατατεθέν της δεκαετίας του ’80, Επιπλέον, η παραγωγή κιθάρας ακούγεται εντελώς μοναδική, σε έναν υπερβολικά ισχυρό ήχο. Αυτό το album ηχογραφήθηκε το 1979-’80 για την εταιρεία Jet (ετικέτα και των πρώτων δύο δίσκων του Ozzy Osbourne).
Αν και υπάρχουν αρκετά διαφορετικά στυλ μουσικής σε τούτο το album, πάντως κυριαρχούν τα σκληρά Rock στοιχεία. Υπάρχουν μερικά πολύ καλά τραγούδια σε τούτο το βινύλιο, που ο Moore έπαιζε συχνά ζωντανά όπως τα… “You”, “White Knuckles/ Rockin’ And Rollin’”, “You Kissed Me Sweetly”.
Αυτό το λατρεμένο album πιστεύω ότι είναι αρκετά υποτιμημένο, δεν είναι ένα από τα καλύτερα δισκογραφικά έργα του Moore (όπως τα επόμενα των 80’s), αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ καλό. Νομίζω ότι αν ο Gary είχε υπερνικήσει μερικά από τα τραγούδια και τα είχε κατασκευαστεί πιο σωστά, θα μπορούσε να ήταν ένα από τα καλύτερα του.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ G-FORCE
G-Force [1980]


TRIVIA
Όταν οι G-Force διαλύθηκαν ο Moore εντάχθηκε για λίγο στους Emerson, Lake & Palmer σε μια νέα προσπάθεια που έκαναν, όταν κι αυτή η συνεργασία τελείωσε, ο Moore μπήκε ως κιθαρίστας το 1981 στο ομώνυμο solo album του Greg Lake.


Δεν υπάρχουν σχόλια: