ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017




DAMIEN
Every Dog Has Its Day
1987
(Select Records)

SIDE I: “Wolf Dreams”, “Possession”, “Serpents Rising”, “Give Me A Sign”, “Every Dog Has Its Day”.
SIDE II: “World Affair”, “Season Of The Arrow”, “I Play For You”, “Glass City”, “Race To The End”.

DAMIEN: Randy “Wolf” Mikelson – Vocals, Chuck Stohl – Guitar, Fritz Adamshick – Guitar, Kevin “Killer” Kekes – Bass and Johnny “Evil” Cappelletty – Drums.


Οι Damien από το Toledo (Ohio), ήταν ένα αρκετά υποτιμημένο Heavy Metal group, εκεί περίπου στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Αν και το ομώνυμο video-clip τους “Every Dog Has Its Day”, έπαιζε συχνά στο MTV και στην εκπομπή “Headbangers Ball”, ποτέ όμως δεν κατάφεραν να ανέβουν ένα σκαλί παραπάνω και τελικά έμειναν ένα underground σχήμα στον Metal χώρο.
Δυστυχώς, οι Damien ήταν πολύ βαρύ σαν σχήμα για τους οπαδούς ας πούμε π.χ. των Poison, αλλά από την άλλη θεωρείται όμως και ότι είναι κάπως ελαφρύ για τους οπαδούς του Τhrash. Οι Damien ήταν πραγματικά μια Heavy Metal δύναμη, πολύ πριν αυτός ο όρος έγινε τόσο κλισέ και μετατραπεί άφορητα βαρετός, η μουσική τους ήταν τραχιά, σκληρή, δυναμική, με γιγάντια ενέργεια, που μπορεί να σε αρπάξει από το λαιμό για ένα ατέλειωτο και ανέλαιητο headbanging. Είναι απορίας άξιον λοιπόν, πως ένα τέτοιο δυναμικό συγκρότημα σαν τους Damien, χάθηκε αδικαιολόγητα και ξεχάστηκε σχετικά γρήγορα από τους Heavy Metal οπαδούς, φυσικά και άξιζαν κάτι καλύτερο.
Ο τραγουδιστής RandyWolfMikelson ακούγετε σαν τυφώνας, έχει κάτι από την αλήτικη στόφα του αδικοχαμένου Rhett Forester (Riot). Αλλά και οι δύο κιθαριστές οι Chuck Stohl και Fritz Adamshick, κάνουν πολύ καλή κιθαριστική δουλειά, τα solo τους είναι αιχμηρά και κοφτερά σαν ξυράφια.
Όλος ο δίσκος μουσικά θα έλεγα ότι έχει ομοιότητες με Malice, Breaker, Lizzy Borden, Savage Grace, Omen, Wild Dogs ή με Riot και επιπλέον οι οπαδοί των Tipton και Downing στην κιθάρα, θα βρουν πολλά εκπληκτικά riffs, νομίζω πως αν ακούσετε σωστά αυτό το συγκρότημα θα το αγαπήσετε, όλα τα τραγούδια του album έχουν ισχυρά δυνατά και δυναμικά ρεφρέν. Έχουν προσαρμόσει στον δίσκο τους, τελειοποιώντας έναν αρκετά παλιομοδίτικο old-school ήχο, η παραγωγή είναι στεγνή χωρίς πολλά-πολλά εφέ, αλλά απόλυτα αποτελεσματική και το παίξιμο των Damien σφιχτό και αντρικό όπως αρμόζει, άλλωστε. Μόνο τρεις χαρακτηρισμοί ταιριάζουν απόλυτα στη μουσική των Damien και αυτοί είναι οι εξής... Σεμνό, Σοβαρό, Ανδροπρεπές Heavy Metal. 
Στο “Every Dog Has Its Day”… (ε ναι, ο κάθε σκύλος έχει πράγματι την ημέρα του), οι Damien έκαναν στα 1987, έναν ξεχασμένο από αρκετή μερίδα οπαδών, έναν αρκούντως Heavy Μetal θησαυρό. Ας πάρει τουλάχιστον ο δίσκος κατόπιν εορτής, τώρα μετά από 30 ολόκληρα χρόνια την προσοχή που του αρμόζει και αξίζει, μέσα από αυτό το flash back, ποτέ δεν είναι αργά.
Αυτό το ντεμπούτο album τους, δυστυχώς δεν τους έβγαλε από το underground κίνημα, ο δίσκος είχε κάποιο airplay στο ραδιόφωνο και στο MTV, αλλά πέρασε εντελώς απαρατήρητο. Ηχεί σαν μια διασταύρωση μεταξύ του 70’s κλασικού Hard Rock ήχου και του βροντερού κλασικού Metal a-la Judas Priest και Accept. Νομίζω πως οι φίλοι του NWOBHM, αλλά και οι φίλοι του Τευτονικού Heavy Metal κινήματος της Γερμανίας, θα βρουν πολλά τραγούδια που θα τους αρέσουν εδώ σε τούτο το LP. Οι Damien έχουν στην πραγματικότητα ένα καυτό σκληρό Metal στο album τους, που μπορεί άνετα να κάνει την σπονδυλική σου στήλη και τον αυχένα σου, να χρειαστούν σίγουρα κάποιο έμπλαστρο ανακούφησεις.
Προτεταμένα τα αιχμηρά δόντια του σκύλου στο εξώφυλλο του album, για ένα καλό-κακό δάγκωμα, οι Damien άφησαν ένα hot & heavy ουρλιαχτό με πολύ Heavy Metal οργή. Στο “Every Dog Has Its Day”, υπάρχουν μόνο καλά τραγούδια, που σε πιάνουν απότομα και ξαφνικά από το λαιμό, όπως είναι έτοιμος και ο σκύλος στο εξώφυλλο του δίσκου. Τα τραγούδια αποδεικνύουν σλιγουρα την λυσσαλέα επίθεση τους, ακούστε τα… “Possession”, “Serpents Rising”, “Every Dog Has Its Day”, “Season Of The Arrow”, αλλά και τις ημί-μπαλάντες “I Play For You” και “Give Me A Sign”.   
Γενικά θα έλεγα, ότι το “Every Dog Has Its Day” είναι ένα αρκετά εντυπωσιακό και σκληρό Heavy Metal βινύλιο, εγώ απολαμβάνω το κάθε τραγούδι του δίσκου, όσες φορές κι αν τον ακούσω, εσείς;


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ DAMIEN
Every Dog Has Its Day [1987]
Stop This War [1989]
Angel Juice [1995]
Beyond Apathy [2011]

TRIVIA
Το 1976 στην ταινία τρόμου “The Omen” του Richard Donner, με πρωταγωνιστή τον Gregory Peck, το όνομα Damien έφερε αμέσως στο νου εικόνες του παιδιού διαβόλου. Ένα σκοτεινό όνομα, αλλά που είναι ιδανικό για ένα Heavy Metal σχήμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: