ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017





SAMSON
HEAD ON
1980
(Gem Records)


SIDE I: “Hard Times”, “Take It Like A Man”, “Manwatcher”, “Too Close To Rock”.
SIDE II: “Thunderburst”, “Hammerhead”, “Hunted”, “Take Me To Your Leader”, “Walking Out On You”.

SAMSON: Bruce-Bruce – Vocals, Paul Samson – Guitar, Chris Aylmer – Bass and Thunderstick – Drums.
Produced by Paul Samson.


Οι Samson δημιουργήθηκαν στην βρετανική πρωτεύουσα από τον κιθαρίστα Paul Samson το 1977. Αν και είχαν καλές κριτικές για τα album τους και ότι θα μπορούσαν να γίνουν ένα μελλοντικό super group κι αυτοί super stars, η μοίρα συνωμότησε εναντίον τους. Δυστυχώς, όμως η τύχη ποτέ δεν τους χαμογέλασε, οι καταπληκτικές δουλειές του συγκροτήματος, επισκιάστηκαν από άλλα μεγάλα ονόματα της εποχής, όπως ας πούμε οι… Iron Maiden, οι Saxon, οι Motörhead και οι Judas Priest.
Ο Paul Samson εκτός από κιθάρα, τραγούδησε κιόλας στο ντεμπούτο album του σχήματος το “Survivors” (1979), μαζί του ήταν οι Chris Aylmer (μπάσο) και Thunderstick (τύπμανα), την παραγωγή κάνει ο John McCoy, αλλά και ο Colin Towns ως guest στα keyboards (και οι δύο τους από τους Gillan).
Οι Samson έκαναν το δισκογραφικό τους ντεμπούτο λοιπόν το 1979, αλλά το δεύτερο τους album το “Head On” του 1980, ήταν ακόμη καλύτερο από το πρώτο τους, που τώρα σε μορφή βινυλίου είναι σπάνιο και αρκετά περιζήτητο. Αξιοσημείωτος από οπτική άποψη, ήταν και ο Thunderstick ο «drummer με την μάσκα», που έδωσε το group το σωστό image για να ξεχωρίσουν στην NWOBHM σκηνή.
Ο όρος New Wave Of British Heavy Metal δημιουργήθηκε στο Μάιο του 1979 από την μουσική εφημερίδα “Sounds”. Ήταν η εφεύρεση του συντάκτη Geoff Barton, ο οποίος έγραψε ένα άρθρο σχετικά με την νέα αναπτυσσομένη Heavy Metal σκηνή στην Αγγλία, μετά από μια κοινή ζωντανή εμφάνιση των Samson, των Iron Maiden και των Angelwitch. Στόχος του συντάκτη ήταν να αναδείξει όλα τα νέα συγκροτήματα της εποχής, κάτω από ένα συγκεκριμένο τίτλο, ο οποίος θα εστίαζε καλύτερα την προσοχή του Heavy Metal ακροατήριου στα νέα σκληρά σχήματα της εποχής.
Απλά ακούγοντας το όνομα του συγκροτήματος των Samson, στο μυαλό σας έρχεται αμέσως το όνομα του τεράστιου τραγουδιστή που άνθισε με τους Iron Maiden. Πέρα από το προφανές, το οποίο είναι το μοναδικό φωνητικό ύφος και εύρος του Bruce-Bruce (Dickinson), το albumHead On” είχε επίσης εκείνα τα ταλέντα που έκανε τους Samson να διακρίνονται από τους άλλους συνοδοιπόρους στη βρετανική μουσική σκηνή.
Το “Head On” θα έπρεπε να μείνει κλασικό στην ιστορία του Heavy Metal και όχι απλώς μόνο ονομαστό, λόγω σπανιότητας και Bruce Dickinson. Αυτή η κυκλοφορία είναι μοναδική, καθώς η κιθάρα του Paul Samson είναι βασισμένη πίσω στον καλό Hard Rock ήχο της δεκαετίας του ’70, που σε μεγάλο βαθμό εκπροσωπούνται και από τα 10 τραγούδια του album, όπως ας πούμε τα “Vice Versa”, “Hard Times” ή “Walking Out On You”. Άλλα «ατού» του δίσκου είναι τα “Manwatcher”, “Hammerhead” καθώς και το πομπώδες instrumental κομμάτι “Thunderbust”. Το “Head On” ήταν για την εποχή του (αλλά και για σήμερα) ένα αξιοσημείωτο, δυναμικό album γεμάτο από ασυνήθιστα ρυθμικά κιθαριστικά μοτίβα και ασυνήθιστες δομές τραγουδιών, με εκπληκτικά δυναμικά drums, παρόλο που του είχαν απονεμηθεί πέντε αστέρια, από πολλά μουσικά περιοδικά στις εκάστοτε δισκοκριτικές, δεν έκανε όμως την εμπορική επιτυχία που θα έπρεπε.
Αυτό το album όσο και το δεύτερο με τον Bruce στα φωνητικά το “Shock Tactics”, χάρισαν στο συγκρότημα ένα πολύ φανατικό κοινό, που έγινε φανατικότερο και μεγαλύτερο λόγω των μοναδικών σε πρωτοτυπία εμφανίσεων των Samson επί σκηνής και του πραγματικά ψυχοπαθούς drummer Thunderstick, ο οποίος φορούσε δερμάτινη μάσκα και εμφανιζόταν στη σκηνή μέσα σ’ ένα μεταλλικό κλουβί. Ο Thunderstick φεύγοντας μερικά χρόνια αργότερα έφτιαξε το προσωπικό του σχήμα κι έβγαλε δύο δίσκους (1983 και 1984), αλλά δεν συγκρίνονται με τα Head On” και Shock Tactics”.
Βέβαια αυτές οι πρώτες δισκογραφικές δουλειές των Samson δεν είχαν καμιά εμπορική επιτυχία, γιατί το σχήμα πήγε κόντρα στο κατεστημένο, γιατί πολύ απλά τέτοιοι τύποι, εκεί στις αρχές των 80’s, θεωρούνταν από πολλούς λίγο έως πολύ ως «εμετικοί». Ας είναι οι Samson πάντως έκαναν το χρέος και το καθήκον τους και χάρισαν στο Heavy Metal μερικά μουσικά δισκογραφικά διαμάντια, όπως το Head On”, όπου το βρείτε αρπάξετε το…
Για όσους από εμάς, είμασταν προνομιούχοι να γνωρίσουμε μέσα από την μουσική του, τον Paul Samson, ήταν αρκετά δύσκολο να πιστέψουμε ότι πέθανε από καρκίνο στις 9 Αυγούστου του 2002. Αλλά δυστυχώς και ο μπασίστας Chris Aylmer πέθανε από καρκίνο, στις 9 Ιανουαρίου του 2007.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ SAMSON
Survivors [1979]
Head On [1980]
Shock Tactics [1981]
Before Τhe Storm [1982]
Don't Get Mad, Get Even [1984]
Thank You Αnd Goodnight [1985]
Live Αt Reading '81 [1990]
Refugee [1990]
Samson [1993]
Live Αt Τhe Marquee [1994]
Live Ιn London 2000 [2001]
SOLO
PAUL SAMSON – Joint Forces [1986]


TRIVIA
Το Instrumental κομμάτι “Thunderburst” που ανοίγει την δεύτερη πλευρά του δίσκου των Samson, το έχουν συν-γράψει μαζί ο Thunderstick και ο Steve Harris. Το κομμάτι στην πραγματικότητα είναι μια πρώιμη έκδοση του “The Ides Οf March”, δηλαδή ένα παλιό κομμάτι των Iron Maiden που γράφτηκε κατά τη σύντομη χρονική περίοδο, στην οποία ο Thunderstick ήταν το 1977 στο σχήμα. Οι Iron Maiden κυκλοφόρησαν και τη δική τους instrumental εκδοχή του κομματιού στο album “Killers” το επόμενο έτος, έκτοτε ο αρχηγός των Maiden ο Steve Harris, ενοχοποιεί τον Thunderstick (ή αλλιώς Barry Graham Purkis), θέλοντας να κρατήσει τα credits της σύνθεσης αυτής, μόνο για τον εαυτό του.
Ο Bruce πριν προσχωρήσει στους Samson, ήταν στους Hero τους οποίους σήμερα δεν θέλει ούτε καν να τους θυμάται. Ο Bruce εγκατέλειψε και τους τότε πάμφτωχους Samson το 1981, για μια καλύτερη τύχη δηλαδή τους Maiden, δεν ξέρω εάν θα υπήρχε καλύτερη τύχη από τους Maiden, πάντως κι αυτούς τους εγκατέλειψε το 1993, αλλά ξαναγύρισε το 1999. 





Δεν υπάρχουν σχόλια: