ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Κυριακή 28 Μαΐου 2017





GREGG ALLMAN

“A Southern Rock Pioneer”

8-December-1947
27-May-2017



Κάποιοι καλλιτέχνες δεν σημαδεύουν απλά το χώρο της μουσικής με την παρουσία τους, αλλά μέσα από το έργο τους, γίνονται ταυτόσημοι για μια ολόκληρη εποχή.
Οι άνθρωποι στην πραγματικότητα «φεύγουν», μόνο όταν τους αποχαιρετά η μνήμη μας, με το μουσικό τους έργο (μικρό ή μεγάλο) θα είναι για πάντα κοντά μας, έτσι κερδίζουν την αθανασία.
Πόσο μάλλον το να συνειδητοποιείς την απουσία μιας μορφής σαν του
Gregg που άφησε πίσω ένα έργο, που η κριτική του απαιτεί σεβασμό και πολλή προσοχή. Γιατί πολύ απλά κυρίες και κύριοι ο Gregg αποτελεί μια από τις βάσεις που στήριξαν το Southern Rock.
Έτσι λοιπόν, οι Allman Brothers Band ήταν ένα από τα πρώτα και θρυλικά Southern σχήματα, ο ήχος τους είναι Country, Blues και Jazz μαζί, παίζουν ένα καθαρό και αγνό Southern Rock. Επίσης ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα και ευρέως γνωστοί για τα εκτεταμένα επί σκηνής jam sessions τους. Καθ' όλη την δεκαετία του 1970, ήταν ένα από τα πιο γνωστά Rock συγκροτήματα στην Αμερική και όχι μόνο. Αν και το σπάσιμο των ορίων στη μουσική τους, με το συνδυασμό μεταξύ της Country και του Blues, αυτό ήταν που άνοιξε επίσης τον δρόμο και για άλλα δημοφιλή Νότια σχήματα.


Ο Gregg Allman, ο ονειροπόλος τραγουδιστής του Southern Rock NBlues, ο οποίος ίδρυσε τους Allman Brothers Band μαζί με τον αείμνηστο αδελφό του Duane, πέθανε σε ηλικία 69 ετών. Μετά από μια σειρά πολλών προβλημάτων υγείας, ο Gregg πέθανε στο σπίτι του στις 27 Μαΐου του 2017, ήρεμα και ειρηνικά. Ο Gregg αντιμετώπισε πολλά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια, διαγνώστηκε με ηπατίτιδα C το 1999 και υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος το 2010. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων και παρά τα προβλήματα υγείας ο Gregg το μόνο που ήθελε ήταν να παίζει μουσική για τους αγαπημένους του οπαδούς, που ήταν απαραίτητο φάρμακο για την ψυχή του. Κατά τη διάρκεια των πιο δύσκολων περιόδων, στη ζωή του.
Ο Gregg ήταν ένας από τους πρωτοπόρους στη Southern Rock μουσική, ήταν μια ευγενική ψυχή, η αγάπη του για την μουσική ήταν παθιασμένη. Συνέθεσε κάποια από τα πιο κλασικά Νότια τραγούδια όπως τα “Midnight Rider”, “Melissa” και “Whipping Post”, για ν’ αναφέρουμε μερικά μόνο, τραγούδια του χαρακτήριζαν τις ανήσυχες, αλλά και τις τραυματικές εμπειρίες της ζωής. Ο Gregg Allman ήταν μπροστά στο συγκρότημα του για 45 χρόνια περίπου, αρχικά παράλληλα με τον Duane και έπειτα μόνος του, αφού ο μεγαλύτερος αδελφός του (θεωρούμενος ως ένας από τους πιο καλύτερους κιθαρίστες στην ιστορία του Rock), σκοτώθηκε σε την μοτοσικλέτα του σ’ ένα ατύχημα το 1971.


Ο Gregory LeNoir Allman γεννήθηκε στο Nashville στις 8 Δεκεμβρίου του 1947. Η τραγωδία χτύπησε νωρίς τους αδελφούς, όταν ο πατέρας τους Willis Turner Allman, ένας στρατιωτικός καπετάνιος που μόλις επέστρεψε στην πατρίδα του, βοηθώντας έναν ποδηλάτη πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε το 1949. Έκτοτε η οικογένεια Allman μετακόμισε στην Daytona Beach της Florida, αλλά τα δύο αδέλφια επέστρεφαν συχνά στο Nashville για να επισκεφτούν τους εκεί συγγενείς τους, έτσι εκεί τους δημιουργήθηκε το ενδιαφέρον για τη μουσική, ειδικά μετά από μια συναυλία που είδαν με τους Otis Redding, BB King, Jackie Wilson και Patti LaBelle. Ο Gregg αγόρασε την πρώτη του κιθάρα του για 22 δολάρια, αλλά σύντομα ο Duane του τη ζήτησε για να παίξει. Μόλις άκουσε ο Gregg ένα γείτονα να παίζει κιθάρα, αποφάσισε ότι έπρεπε να μάθει αυτό το μουσικό όργανο. Ο Duane σύντομα ακολούθησε το αδελφό του, αλλά έγινε καλύτερος κιθαρίστας από τον αδελφό του. Ένα από τα πρώτα τους συγκροτήματα ήταν οι The Escorts, όπου εξελίχθηκαν στους Allman Joys. Μεταξύ των ετών 1967-68 τα δύο αδέλφια είχαν φορμάρει τους Hour Glass, ενώ κυκλοφόρησαν και δύο studio δίσκους.
Οι Allman Brothers Band ιδρύθηκαν το 1969 από τους Duane και Gregg, από τις στάχτες των Hour Glass, μαζί με τους Dickey Betts, Berry Oakley, Butch Trucks και Jaimoe Johanson έκαναν ένα από τα πιο γνωστά Νότια σχήματα. Το συγκρότημα περιόδευσε εκτενώς και τελειοποίησε τον ήχο του, έξω στο δρόμο πριν από τις ηχογραφήσεις του πρώτου τους δίσκου. Το ομότιτλο ντεμπούτο album τους ήταν ένα καθαρό Blues-Rock και κέρδισε εξαιρετικές κριτικές από τον διεθνή τύπο. Το δεύτερο album “Idlewild South” κυκλοφόρησε το 1970 και περιείχε περισσότερα ακουστικά στοιχεία, είχε επίσης μια σύνθεση του Gregg Allman, το "Midnight Rider", η οποία έτεινε να είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του σχήματος. Το διπλό live album, “At Fillmore East” ήταν μια σημαντική εξέλιξη για το σχήμα, κυκλοφόρησε το 1971, πούλησε αρκετά και έτσι οι Allman Brothers Band κέρδισαν για πρώτη φορά χρυσό δίσκο. Δυστυχώς, όμως μόνο τέσσερις ημέρες αργότερα η καταστροφή έπληξε το συγκρότημα, όταν ο Duane Allman πέθανε σε θανατηφόρο ατύχημα στις 29 Οκτωβρίου του 1971, με την μοτοσυκλέτα του. Το group όμως συνέχισε να δουλεύει για τον επόμενο δίσκο χωρίς τον Duane, το “Eat A Peach” θα γίνει αμέσως κλασικό και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα για να γίνει top.10, ο δίσκος περιέχει ένα εκπληκτικό τραγούδι το “Melissa”.
Κατά τη διάρκεια της καταγραφής του πέμπτου δίσκου
Brothers And Sisters”, άλλο ένα ατύχημα χτύπησε το στρατόπεδο του group, όταν ο Berry Oakley (bass), επίσης σκοτώθηκε σε ατύχημα με την μοτοσικλέτα του μόλις λίγα τετράγωνα από την περιοχή, όπου ο Duane έχασε τη ζωή του. Τελικά κατάφεραν να τελειώσουν αυτό τον δίσκο, όπου περιέχει την μεγαλύτερη επιτυχία τους μέχρι σήμερα, το hit single "Ramblin’ Man" που πήρε τη θέση #2 στα charts και ένα ακόμα hit single το "Jessica" εξακολουθεί να αποτελεί ένα κλασικό highlight ακόμη και σήμερα.
Το έτος 1974 σηματοδότησε την αρχή του τέλους για τη ζωή των Allman Brothers, τα μέλη του συγκροτήματος συγκεντρώνονται σε διάφορες
solo ηχογραφήσεις, ενώ ο Gregg έχει προβλήματα με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ που ξέφυγαν από κάθε έλεγχο. Μπορεί τα μέλη να κάνουν solo καριέρα ή να ηχογραφούν κάποιες φορές μαζί, ποτέ όμως δεν θα έχουν τη φλόγα των πρώτων καλών ημερών. Τελικά στα 1989 οι Allman Brothers Band είναι ξανά και πάλι μαζί και μένουν μαζί από τότε μέχρι και τον θάνατο του Gregg το 2017.
Ας δούμε όμως και λίγο την solo καριέρα του Gregg Allman, που ήταν πάντα σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με αυτή του συγκροτήματος του. Αρχικά έκανε το “Laid Back” το 1973 και το 1987 το “I'm No Angel”, που και τα δύο έγιναν χρυσά, ενώ το 2011 κυκλοφόρησε το απροσδόκητα καλό και ισχυρό “Low Country Blues”.


Μετά το θάνατο του Duane, ο μικρότερος αδερφός του ο Gregg οδήγησε μόνος του το συγκρότημα, μέσα από τέσσερις θυελλώδεις δεκαετίες ηχογραφήσεων και live εμφανίσεων. Κλονισμένος όμως από τους θανάτους του αδελφού του και του Oakley και ολοένα και πιο ανίκανος από την χρήση της ηρωίνης, της κοκαΐνης, αλλά και του οινοπνεύματος, ο Gregg παραχώρησε πολλά από τα καθήκοντα του στον Dickey Betts για την συγγραφή των τραγουδιών. Η ιστορία λέει πως οι ημέρες των Allman Brothers Band στα late 70’s αλλά και στα 80’s, ήταν πολύ και όπως αποδείχθηκε αρκετά θορυβώδης, με διάλυση του group, ανασυγκρότηση ξανά και πολύ δημόσιες διαμάχες των μελών, αλλά και με πολλά φάρμακα και αλκοόλ. Το γεγονός ότι ο Gregg ήταν πολύ δημοφιλής σε διάφορους εθισμούς, οι δημόσιες διαμάχες του με τον συνιδρυτή κιθαρίστα Dickey Betts, ήταν κάτω από πολύ σκληρή κριτική…
Ήταν παντρεμένος και διαζευγμένος για έξι φορές, ενώ τέσσερα από τα παιδιά του είναι επαγγελματίες μουσικοί.
Ο Gregg ετάφη στο νεκροταφείο του “Rose Hill” στο Macon (Georgia), δίπλα στον αδελφό του Duane και στον πρώην μπασίστα των Allmans, Berry Oakley (ο οποίος πέθανε ένα χρόνο μετά τον Duane), σ’ ένα παρόμοιο τροχαίο με την μηχανή του, στις 11 Νοεμβρίου του 1972.




ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ GREGG ALLMAN
HOUR GLASS
The Hour Glass (1967)
Power Of Love (1968)
ALLMAN JOYS
Early Allman (1973)
GREGG AND DUANE ALLMAN
Allman (1973)
Gregg & Duane Allman (1973)
Allman Brothers Band
The Allman Brothers Band (1969)
Idlewild South (1970)
At Fillmore East (1971)
Eat A Peach (1972)
Brothers And Sisters (1973)
Win, Lose Or Draw (1975)
Wipe The Windows, Check The Oil, Dollar Gas (1976)
Enlightened Rogues (1979)
Reach For The Sky (1980)
Brothers Of The Road (1981)
Live At Ludlow Garage, 1970 (1990)
Seven Turns (1990)
Shades Of Two Worlds (1991)
The Fillmore Concerts, 1971 (1992)
An Evening With The Allman Brothers Band: First Set (1992)
Where It All Begins (1994)
An Evening With The Allman Brothers Band: 2nd Set (1995)
Fillmore East, February 1970 (1996)
All Live, 1971-1975 (1998)
Peakin' At The Beacon (2000)
American University, 1970 (2002)
Live At The Atlanta Pop Festival, 1970 (2003)
S.U.N.Y. At Stonybrook, 1971 (2003)
Hittin' The Note (2003)
One Way Out (2004)
Boston Common, 1971 (2007)
Live From A&R Studios, NY, 1971 (2012)
ALLMAN AND WOMAN
Two The Hard Way (1977)
SOLO
Laid Back (1973)
The Gregg Allman Tour (1974)
Playin' Up A Storm (1977)
I'm No Angel (1987)
Just Before The Bullets Fly (1988)
Searching For Simplicity (1997)
Low Country Blues (2011)
Gregg Allman Live: Back To Macon, GA (2015)
Southern Blood (2017)


TRIVIA:
Ο Gregg παντρεύτηκε την Cher τον Ιούνιο του 1975 και οι δύο ζούσαν στο Hollywood, o γάμος έφερε σαν καρπό κι έναν γιο, τον Elijah Blue Allman ο οποίος γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1976. Αλλά έφερε κι έναν δίσκο υπό το όνομα Allman And Woman, τον “Two The Hard Way” το 1977, αυτό ήταν το προϊόν μιας απίθανης και ταραχώδους σχέσης και του γάμου των δύο μουσικών. Η απίθανη μουσική αυτή συγχώνευση, παρότι είχε κάποιες καλές μουσικές ιδέες, το album δεν έγινε καθόλου αποδεκτό. Είναι δύσκολο να φανταστείς έναν πιο ακατάλληλο μουσικό συνδυασμό, τόσο για τον Gregg και περισσότερο από την ίδια τη Cher, όπου ήταν μια τεράστια αποτυχία. Πάντως, για να προωθήσουν την κυκλοφορία του δίσκου, η Cher και ο Gregg έκαναν μια mini περιοδεία, αφού ο Gregg είχε τότε και το δεύτερο solo album του το “Playin' Up A Storm”. Το ζευγάρι πήγε στην Ευρώπη να κάνει μια περιοδεία για να υποστηρίξει και τα δύο album, αν και η υποδοχή του πλήθους ήταν κάπως αναμεμειγμένη, μ’ έναν συνδυασμό από τους οπαδούς των Allman Brothers και τους οπαδούς της Cher, οι καυγάδες που συχνά ξεσπούσαν στους χώρους όπου εμφανίζονταν, οδήγησαν τη Cher στο να ακυρώσει όλη την περιοδεία. Αυτή η αναταραχή άρχισε να συντρίβει τη σχέση τους και οι δύο τους χώρισαν τελικά το 1978.


Δεν υπάρχουν σχόλια: