ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Σάββατο 13 Μαΐου 2017




AZITIS
HELP
1970
(Elco Records)

SIDE I: “(Creation) Lord I Saw You Cry”, “There Is An Answer”, “Who Will Be”, “The Prophet”.
SIDE II: “Time Has Passed”,” From This Place”, “Hope To Save”, “Judgement Day”.

AZITIS: Don Lower – Vocals/ Bass, Michael Welch – Guitar, Steve Nelson – Vocals/ Drums and Dennis Sulliven – Keyboards.
Produced by John W. Cole.


Στην τότε μουσικά εξελισσόμενη και πολυσήμαντη δεκαετία του ’70, εξακολουθούσε να έχει μουσική έκφραση και το λεγόμενο Χριστιανικό Rock, που στα επόμενα χρόνια (στα 80’s), έγινε διεθνώς πιο γνωστό μέσα από το λεγόμενο White Metal. Βασικά, το Χριστιανικό Rock που μουσικά ήκμασε, (μαζικώς) κυρίως στις ΗΠΑ, είχε πάρει τη σκυτάλη κάπως από το Psych Rock, συμβολίζοντας μία πρώτη νεανική συντηρητική στροφή στην μουσική. Όσοι δεν έπιασαν τα σιδερικά (όπλα-μαχαίρια, κλπ), συνεχίζοντας από άλλες χειρότερες θέσεις την «επανάσταση», φαίνεται πως το έριξαν στη θρησκεία, στη νηστεία και τέλος την προσευχή.
Χιλιάδες σχήματα ξεφύτρωσαν σε κάθε άκρη και κάθε γωνία των ΗΠΑ από την Ανατολική μέχρι τη Δυτική Ακτή, αλλά μέχρι τον… συντηρητικό Νότο, ευλογώντας τον Κύριο και παίζοντας το ίδιο κατά βάση Psych Rock (στην αισθητική μεριά του), το οποίο στις καλύτερες στιγμές του δεν είχε να ζηλέψει τίποτα, από το κλασικό Rock ή Hard Rock.
Οι Azitis, που προέρχονταν από την Δυτική Ακτή, είχαν ξεκινήσει την καριέρα τους ως Help στα τέλη της δεκαετίας του ’60, (μ’ αυτό το όνομα είχαν βγάλει κι ένα 45άρι single), επίσης χριστιανικού περιεχομένου κι αυτό.
Σημασία έχει πάντως όμως, πως το συγκρότημα εμφανίζει εδώ στο ντεμπούτο του “Help”, ένα πολύ καλό-δουλεμένο δίσκο και γιατί όχι και εμπνευσμένο Hard Rock, με πολύ ωραίες "συνομιλίες" κιθάρας-πλήκτρων, που είναι μέσα στην παράδοση των καλυτέρων συγκροτημάτων και τραγουδιών, του είδους.
Το album είναι concept και θεωρείται από πολλούς ότι είναι, ένα από τα καλύτερα lost-gem βινύλια όλων των εποχών στον χώρο του Χριστιανικού ψυχεδελικού Rock, με μεγαλειώδη φωνητικά που στροβιλίζονται πολύ όμορφα με τα εκπληκτικά πλήκτρα.
Μετά από πολλές ώρες σκληρής δουλειάς, αυτοσχεδιάζοντας, αυτοί οι τέσσερις νέοι άνδρες, κυκλοφορούν με μια απαράμιλλη μοναδικότητα ένα
album που θέλει αρκετά ακούσματα, για να σου κάτσει σωστά στο αυτί, αν δεν είσαι γνήσιος γνώστης του 70’s Psychedelic και του καλού Hard Rock εν γένει.
Πάντως, στη σημερινή ταχέως μεταβαλλόμενη Metal μουσική σκηνή, μπορεί αυτό το βινύλιο να μην συγκινεί ιδιαίτερα ή και καθόλου τους Heavy Metal οπαδούς, αυτό δεν έχει πάντως καμία σημασία, αν και οι Azitis έχουν έναν πρωτότυπο σκληρό ήχο για αυτούς που μπορούν να τους ακούσουν. Υπάρχει τρόπος, αν σας αρέσει ας πούμε το μελωδικό κυρίως 70’s Heavy Psych/ Prog Rock, αφού αυτοί οι σκληροί τύποι γράφουν την δική τους καλή μουσική και ξέρουν πώς να την αποδώσουν όσο πιο καλά γίνετε. Έχουν ποιητική, αλλά και ποιοτική καλή μουσική, ενώ οι στίχοι τους έχουν δύναμη και εξουσία, που υποδηλώνουν ένα είδος μυστικιστικού ρεαλισμού.
Το “Help” έχει οκτώ συνθέσεις, από το εναρκτήριο “(Creation) Lord I Saw You Cry” το “There Is An Answer”, μέχρι το “Who Will Be” και το “The Prophet”, είναι όλα πολύ υψηλού επιπέδου με το τελευταίο να μπαίνει εύκολα στο ψυχεδελικό απαύγασμα. Αλλά και η δεύτερη πλευρά έχει εξίσου ενδιαφέρον, με τραγούδια όπως το “From This Place” ή το “Judgement Day” να κολλάνε αμέσως στη μνήμη, με τα καλά μουσικά Hard Rock vibes τους. Συνολικά η ατμόσφαιρα του “Help” και το ευρύτερο feeling που σου αφήνει, δεν μετατοπίζονται σπιθαμή από τον καλύτερο ήχο, άλλων ανάλογων Heavy Prog/ Christian Psych συγκροτημάτων της εποχής των early 70’s.
Ωραία είναι όμως και η επανέκδοση ενός… αληθινού holy grail (εδώ ταιριάζει απόλυτα η έκφραση), ενός παντοτινού Christian σκληρού Rock album, του μοναδικού LP των Azitis από το Sacramento της California. Ο δίσκος αρχικά κυκλοφόρησε από την μικρή ανεξάρτητη Elco Records σε μόνο 1.000 αντίτυπα, ενώ κατά καιρούς το original βινύλιο στο e-bay φτάνει έως και τα 1.000 δολάρια. Το συγκρότημα και ο δίσκος δεν έκαναν ποτέ κάποια μεγάλη εμπορική επιτυχία, χαθήκαν και ξεχαστήκαν σύντομα από το κοινό, αυτό οδήγησε σε απώλεια της δισκογραφικής τους εταιρείας, που συνέβαλε ίσως και στο ενδεχόμενο κλείσιμο της Elco records.
’Ηταν να βγάλουν έναν έτοιμο δίσκο το 1975, αλλά τελικά αυτός δεν κυκλοφόρησε ποτέ, παρά μόνο το 2011 και μόνο σε CD.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ AZITIS
Help [1970]
Window Into In [2011]


TRIVIA:
H δισκογραφική εταιρεία Decca έχει και αυτή ένα σχήμα ονόματι Help (ήταν και αυτοί από τη California και Christian Rock επίσης), οπότε οι ανεξάρτητοι Help… της Elco Records έπρεπε να αλλάξουν τ' όνομα τους. Κάπως έτσι προέκυψε το Azitis, από την ευαγγελική φράση του Ματθαίου “thy will be done on earth as it is in heaven”, μ’ εκείνο το “as it is” να μετατρέπεται σε Azitis.


Δεν υπάρχουν σχόλια: