ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τρίτη 2 Μαΐου 2017





LES
DUDEK




ΚΙΘΑΡΙΣΤΑΣ ΤΟΥ “RAMBLIN MAN” KAI TOY “JESSICA”)


Ο Les Dudek νομίζω, πως ανήκει στους παραγνωρισμένους (στη χώρα μας) μεγάλους κιθαρίστες και αυτό γιατί πρόκειται για ένα σχετικά άγνωστο όνομα, είμαι όμως της γνώμης ότι λίγοι αν όχι ελάχιστοι τον γνωρίζουν ουσιαστικά καλά και έχουν ασχοληθεί πραγματικά μαζί του και με το μουσικό του έργο. Οι περισσότεροι στην Ελλάδα, δυστυχώς αρχίζουν και συνεχίζουν να ακούν μουσική πεπεισμένοι ότι οι παλιοί μεγάλοι κιθαρίστες είναι μόνο τρείς-τέσσερις και ακούν στα ονόματα π.χ... Jimmy Page, Tony Iommi, ή Ritchie Blackmore κλπ, όχι ότι δεν αξίζουν οι προαναφερθέντες κιθαρίστες, κάθε άλλο μάλιστα και με το παραπάνω, (θα ήταν άλλωστε σκέτη ιεροσυλία και ατόπημα να πούμε κάτι τέτοιο).
Όμως λοιπόν όχι, υπάρχουν και οι άγνωστοι κιθαρίστες τύπου Dudek που αξίζουν την προσοχή σας. Ο κιθαρίστας αυτός νομίζω πως ανήκει στη σειρά εκείνων των ηρώων της κιθάρας, που αρκετοί νεότεροι του κιθαρίστες δεν μπορούν να τον φτάσουν ούτε στο μικρό του δαχτυλάκι. Ο Les, βρίσκεται στο δισκογραφικό προσκήνιο εδώ και αρκετές δεκαετίες, δηλαδή, από τις αρχές της δεκαετίας του ’70.


Σαν κιθαρίστας ο Les, εκτός από τους solo δίσκους που έχει κάνει, έχει παίξει κιθάρα μαζί με τους Steve Miller Band, τους Dudek-Finnigan-Krueger Βand, την Stevie Nicks, την Cher, τον Boz Scaggs και φυσικά τους Allman Brothers Band, μεταξύ άλλων. Στα σαράντα και πλέον χρόνια μουσικής καριέρας, ο Dudek μοιράστηκε τo σανίδι της σκηνής με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στην ιστορία του Rock, αλλά παραμένει σχεδόν άγνωστος για τον πολύ κόσμο. Θα λέγαμε λοιπόν, ότι ο Les θεωρείτε περισσότερο κάτι σαν μύθος στην κιθάρα (λόγο των συνεργασιών που έχει κάνει), από ότι είναι ένας διάσημος ας πούμε στο ευρύ κοινό.
Ο Les γεννήθηκε στις 2 Αυγούστου του 1952, στο Νοσοκομειακό Αεροδρόμιο τις Αμερικανικής Βάσης “Naval Air Station”, στην περιοχή Quonset Point, στο Rhode Island, που βρίσκετε κοντά στην ΝΥ. Ο πατέρας του Les Dudek, (Harold) ήταν βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, έξι χρόνια αργότερα από την γέννηση του Les, ο πατέρας του αποσύρθηκε από το Ναυτικό και μετέφερε το 1959 την οικογένεια του στη Florida, για να ξεκινήσουν εκεί μια νέα ζωή.
Ο Les άρχισε να ενδιαφέρεται για τη μουσική ακούγοντας τα βινύλια που είχε η αδελφή του, αλλά και βλέποντας τις αφίσες των καλλιτεχνών που είχε στους τείχους του υπνοδωματίου της. Όπως π.χ. Elvis Presley, Beach Boys, Beatles, για να αναφέρουμε μερικά ονόματα. Αυτή ήταν η αρχή, έτσι στη συνέχεια και μέσα σε μια νύχτα όλα άλλαξαν για τον Les, όταν η αδελφή του, του έβαλε ν’ ακούσει όλα τα δισκάκια που είχε από Beatles, μέχρι το τέλος της νύχτας ο Les, αποφάσισε ότι ήθελε να γίνει κιθαρίστας. Μετά από αυτό οι γονείς του, του έδωσαν ως δώρο την πρώτη κιθάρα τα Χριστούγεννα του 1964. Η αδελφή δεν είχε συνειδητοποίησε μέχρι εκείνη τη στιγμή, την καριέρα που θα έκανε στην πορεία ο Les, αλλά είχε δημιουργήσει άθελα της έναν σπουδαίο κιθαρίστα.
Για τα επόμενα χρόνια το μόνο που μπορούσε να κάνει, ήταν ν’ ακούει τους δίσκους της αδελφής του και έτσι να εξασκείτε στην κιθάρα του, παρότι αυτοδίδακτος ήταν αποφασισμένος να τα καταφέρει πάση θυσία. Οι μουσικές επιρροές του μαζί με τους Beatles, ήταν οι Cream και ο Jimi Hendrix, έτσι με την πάροδο του χρόνου ο Les είχε αποκτήσει μια κάποια φήμη στην γύρω περιοχή, ως ένας ικανός έφηβος κιθαρίστας. Ήδη από την ηλικία των 14 ετών, άρχιζε να παίζει σε διάφορα τοπικά συγκροτήματα στη Florida, όπως οι United Sounds, οι Blue Truth και οι Power.
Ο Les Dudek δεν είχε πάρει και πολύ στα σοβαρά τη μουσική του πορεία ως κιθαρίστας, μέχρι την στιγμή που συμμετείχε στους Allman Brothers Band. Όταν στις 29 Οκτωβρίου του 1971 συνέβη το αδιανόητο, ο Duane Allman σκοτώθηκε σε ατύχημα με μοτοσικλέτα του. Την εποχή εκείνη, ο Les έπαιζε μαζί με τον συμμαθητή του Peter Schless, στους Power. Ο Peter ήξερε τον Dickey Betts και είχε ακούσει ότι έψαχνε για καινούργιους κιθαρίστες, έτσι ο Les και ο Peter πήγαν μαζί στο Macon (Georgia), για να περάσει από audition ο Les. Λίγες εβδομάδες μετά την επιστροφή τους πίσω στη Florida, ο Les κλήθηκε πίσω στο Macon αποτέλεσμα αυτού ήταν προσκεκλημένος να καταγράψει ένα δίσκο με τους Allman Brothers Band. Αυτό έγινε στο albumBrothers And Sisters” του 1973, τον Les μπορείτε να τον ακούσετε να παίζει τις αρμονικές-ρυθμικές κιθάρες μαζί με τον Betts στο “Ramblin Man”, αλλά και την ακουστική κιθάρα στην εισαγωγή του “Jessica”, τα οποία έμελλαν να είναι και οι δύο μεγαλύτερες επιτυχίες του group από αυτό το album και όχι μόνο, διαχρονικά τραγούδια με μοναδική αξία.


Στην πορεία και χάρις σε αυτές τις δύο πολύ μεγάλες επιτυχίες, ο Les άρχισε να γίνετε όλο και πιο γνωστός ως ένας πολύ καλός κιθαρίστας, Οι επόμενες επιτυχίες του ήταν σαν κιθαρίστας για τις περιοδείες του Boz Scaggs, αλλά και σε περιοδείες και δίσκους με τους Steve Miller Band.
Αυτό όμως που δεν ξέρουν ίσως πολλοί, είναι ότι ο Dudek κλήθηκε να παίξει στους Journey από τον ίδιο τον Neal Schon, καθώς επίσης και στους Toto. Αλλά τότε ήταν που είχε λάβει μια προσφορά για δισκογραφικό συμβολαιο από την Columbia Records και να κυκλοφορήσει άμεσα ένα solo album ως καλλιτέχνης, έτσι προτίμησε από το να παίξει πάλι σε ένα album ως guest, να κάνει κάτι ολοκληρωτικά δικό του.
Το πρώτο του solo ομώνυμο album βγήκε το 1976 όπου έχει αρκετούς session μουσικούς όπως τους Jeff Porcaro και David Paich (Toto). Την αμέσως επομένη χρονιά βγαίνει το δεύτερο solo album του “Say No More”, όπου ξανά βρίσκουμε τους Jeff Porcaro και David Paich μεταξύ άλλων, στη σύνθεση. Τα δύο αυτά πρώτα του album έχουν σαφείς και εμφανείς επιρροές εκτός από το Hard Rock, υπάρχει έντονο και το στοιχείο του Southern/ Country Rock. Αλλά στο επόμενο solo album του “Ghost Town Parade” του 1978, τα πράγματα ήταν ακόμη σκληρότερα κυριαρχεί πιο πολύ το Southern Rock και το Hard Rock, όπου μαζί μας κάνουν ένα εκπληκτικό δυνατό μείγμα. Σ’ αυτό του το album έχει ξανά τον Jeff Porcaro στα drums, αλλά και τον Carmine Appice, καθώς επίσης και τους session μουσικούς Mike Finnigan (πλήκτρα) και Mike Krueger (κιθάρα), με τους οποίους θα συνεργαστεί το 1980 φτιάχνοντας μαζί οι τρεις τους, ένα συγκρότημα. Φυσικά σε όλα του τα album, το κυρίαρχο στοιχείο είναι η εκπληκτική, εξαιρετική κιθαριστική δουλειά του Dudek, που κυριολεκτικά σπάει κόκκαλα. Η συνέχεια έγινε με το “Gypsy Ride” το 1981 και πάλι σε Hard Rock/ Southern Rock ήχους, αλλά και με κάποιες AOR πινελιές όμως μέσα στα τραγούδια του.


Ο Les ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, είχε μετακομίσει στο LA και ζούσε στο Δυτικό Hollywood, όπου σύναψε προσωπική και επαγγελματική σχέση με την Cher. Έτσι ένα συγκρότημα με το όνομα Black Rose, δημιουργήθηκε από την Cher (τραγουδίστρια/ ηθοποιό) και τον Les, με τον οποίο είχαν δεσμό γύρω στα 1979. Μαζί με session μουσικούς έκαναν ένα Hard Rock/ AOR δίσκο το 1980, όπου τα χαρακτηριστικά φωνητικά της Cher κυριαρχούν, ενώ οι Country/ Southern και Hard Rock επιρροές του Les είναι πολύ εμφανείς, επίσης η κιθάρα του έχει και κάποια σκληρά αξιοσημείωτα περάσματα που αναδεικνύουν όμορφα το album. Όταν όμως γράφηκε το τέλος της σχέσης της Cher και του Les στα 1980, οι Black Rose όπως ήταν φυσικό διαλύονται αμέσως. Με τη Cher όμως, συνεργάστηκαν ξανά το 1984 σε μια κινηματογραφική ταινία της, την “Mask” με πρωταγωνιστές την Cher και τον Sam Elliott, ο Dudek έγραψε και εκτέλεσε μερικά από τα τραγούδια και τη μουσική για την ταινία.
Αλλά ας ξαναγυρίσουμε πίσω στο 1980, όπου ο Les συνεργάστηκε με άλλους δύο καλλιτέχνες της Columbia, τον Mike Finnigan και τον Jim Krueger, με τους οποίους συγκρότησε το σχήμα Dudek-Finnigan-Krueger Band το 1979. Το album “DFK” που κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα, ήταν κάπως χαλαρό και αδύναμο από πλευράς συνθέσεων, άλλα η κιθάρα του Les ήταν αυτή που ξεχώριζε και πάλι, ειδικά χάρη στο εξαιρετικό κιθαριστικό παίξιμο του.
Το 1985 ο Dudek έγραψε ένα τραγούδι στο album της Stevie NicksRock A Little” και ανέλαβε να την συνοδεύσει στην επόμενη περιοδεία της.
Το 1989 έκανε ένα σύντομο πέρασμα και συνεργάστηκε με τον Καναδό Hard Rock καλλιτέχνη John Kay και τους Steppenwolf, ως κιθαρίστας τους σε μια περιοδεία. Αλλά τα προβλήματα που αναπτύχθηκαν μεταξύ του Dudek και του Kay, τον οδήγησαν ν’ αφήσει το συγκρότημα μετά από ένα μήνα συνεργασίας και περιήγησης σε διαφορές ζωντανές εμφανίσεις.
Τα χρόνια πέρασαν και νεότερα μουσικά πράγματα από τον Les είχαμε μόνο μετά από περίπου 5-6 έτη, όπου ένα ακόμα solo album έκανε την εμφάνιση του, στα 1994 το “Deeper Shades Of Blues”, ενώ το επόμενο προσωπικό του πόνημα βγηκε περίπου μετά από 10 χρόνια, το 2003 με τον τίτλο “Freestyle”. Έτσι σιγά-σιγά ο Dudek ξαναγύρισε στο δρόμο με δικό του σχήμα και έκανε κάποια σποραδικά live (ακόμη κάνει όταν του δοθεί η ευκαιρία) και ερμηνεύει τραγούδια από όλους τους δίσκους του, συν μερικά που έχει γράψει για άλλους καλλιτέχνες. Το 2013 κυκλοφόρησε άλλο ένα solo album το “Delta Breeze”, το τελευταίο του μέχρι στιγμής.

Από τις solo του δουλειές συστήνω τις τέσσερις πρώτες, που τις θεωρώ ως τις καλύτερες του, μακράν. Απλά ακούστε τα εξής τραγούδια… για να πάρτε μια μικρή γεύση από αυτόν τον εξαιρετικό κιθαρίστα. Τα “City Magic”, “Each Morning”, “Cruisin' Groove” από το πρώτο. ΤαJailabamboozle”,  Old Judge Jones” από το δεύτερο. ΤαCentral Park”, “Ghost Town Parade” από το τρίτο. Καθώς και ταForever Or Never”, “Damn Dizzy”,Call Me Later” από το τέταρτο.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ LES DUDEK

ALLMAN BROTHERS BAND
Brothers And Sisters [1973]
SOLO
Les Dudek [1976]
Say No More [1977]
Ghost Town Parade [1978]
Gypsy Ride [1981]
Deeper Shades Οf Blues [1994]
Freestyle! [2003]
Delta Breeze [2013]
DUDEK-FINNIGAN-KRUEGER BAND
The Dudek, Finnigan, Krueger Band [1980]
BLACK ROSE
Black Rose [1980] 






1 σχόλιο:

beaug είπε...

Hey there Louis I was searching a Southern Rock List on RYM. Some added a band called The Seabird Band they had a self titled album from 1978. I noticed you were the only user that has a copy you have the vinyl. I dont suppose you would have the Mp3's ??? i would love to hear the whole album. I found two songs on youtube and it is fantastic.Could you email me back and let know

beaugraham@hotmail.com Thanks