ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τρίτη 4 Απριλίου 2017




EF BAND
DEEP CUT
1982
(Neon Records)


SIDE I: “Love Is A Game”, “Child Of Innocence”, “Is Anybody There”, “Sail Away”, “Tonight’s Alright”.
SIDE II: “Big Talker”, “Trinity”, “Through The Enemy Line”, “Right On Time”.

EF BAND: John Ridge – Vocals, Bengt Fischer – Guitar, Par Ericsson – Bass and Dag Eliasson – Drums.
Produced by Jan Hulten, Bengt Fischer and Par Ericsson.


Αυτή είναι μια από τις πιο τρανές αποκάλυψης του NWOBHM ήχου (κι ας μην είναι ακριβώς Άγγλοι), ένα τέλειο συγκρότημα σε ένα εξίσου τέλειο δίσκο. Δεν θα είναι υπερβολή αν ομολογήσω ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχω ξανασυναντήσει, ένα τόσο βαρύ, μελωδικό, έντεχνο και άνετο Heavy Metal/ Hard Rock σχήμα από τον χώρο του NWOBHM ήχου, που αν και είναι από την Σουηδία, το βρετανικό Hard Rock κυλά άφθονο μέσα στο αίμα τους.
Από συνθετική άποψη, το υλικό των EF Band ήταν Heavy Metal με Αγγλικές επιρροές, λογικά στεκούμενο προσμοιάζει στον NWOBHM ήχο της εποχής, δηλαδή αρχές των 80’s.
Το “Deep Cut” όχι μόνο προπορεύεται της εποχής του, αλλά μπορεί ακόμα και σήμερα (2017) να θεωρηθεί σαν ένα από το πλέον σωστά Heavy Metal album της εποχής, εκείνης. Σ’ αυτό συντελεί σε ένα μεγάλο βαθμό, η μοναδική φωνή του τραγουδιστή John Ridge, ο οποίος ήρθε στο συγκρότημα πολύ μετά την ίδρυση του.
Οι EF Band παρόλο, που έδρασαν στην Αγγλία και κατατάσσονται στον NWOBHM ήχο, ήταν ένα σχήμα από την Σουηδία. Με αυτό τον δίσκο κατάφεραν να προσελκύσουν ένα μικρό αλλά φανατισμένο μέρος Metal οπαδών.
Ο συλλέκτης και υποστηρικτής του NWOBHM ήχου, Neal Kay βοήθησε όσο μπορούσε το σχήμα και σε συνεργασία μαζί με τον Ashley Goodpall, συμπεριέλαβε ένα τραγούδι των EF Band το “Fighting For RockNRoll” στην πρώτη θρυλική συλλογή “Metal For Muthas” το 1980.
Λίγο αργότερα μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου, το σχήμα γίνεται τετραμελές και κυκλοφορούν αυτόν το εκπληκτικά μοναδικό Heavy Metal δίσκο.
Ευτυχώς για μας, γιατί μόνο όσοι κυνηγούν με το ντουφέκι τη σωστή σκληρή-γνήσια 80’s Metal μουσική, θα κάτσουν ν’ ακούσουν ή να ψάξουν αυτό το εκρηκτικά μοναδικό βινύλιο.
Το αξιόλογο, περίφημο αλλά και άγνωστο (από μερίδα οπαδών), Heavy Metal albumDeep Cut” εδώ μας δίνετε ψυχήτε και σώματι, αλλά και εδώ φαίνονται επίσης όλες οι καταβολές των τεσσάρων μουσικών, από κλασικό μέχρι και τεχνικά άρτιο Hard Rock ήχο, κάτω από τη γενική Heavy Metal επένδυση. Όσο για την φωνή του John Ridge τι να πω, στέκεται αντάξια και δυνατή ανάμεσα στον Rob Halford (Judas Priest) και τον Guy Speranza (Riot).
Να προτείνω κάποια τραγούδια; Σε αυτή την περίπτωση όχι, τέτοια album τ’ ακούμε καθ’ ολοκληρίαν, χωρίς να ξεχωρίζουμε κάποιο ή κάποια τραγούδια, απλά είμαστε περήφανοι που βγήκαν τέτοιοι δίσκοι βινυλίου και κοσμούν ακόμη τις δισκοθήκες μας.
Δυστυχώς, όμως το ευρύ αστοιχείωτο (μάζα) Hard Rock κοινό δεν έκανε κέφι το πραγματικό Heavy Rock των EF Band, έτσι λοιπόν οι πωλήσεις παρέμειναν στο ελάχιστο ή και παρακάτω από το ελάχιστο. Αυτό είχε σαν φυσικό επακόλουθο τις συνηθισμένες προστριβές των μελών με την μικρή ανεξάρτητη δισκογραφική τους εταιρεία.
Ο δίσκος είναι σε ποιότητα εφάμιλλος με τα κλασικά δεδομένα albums του NWOBHM χώρου όπως το πρώτο των Angelwitch, όπως το πρώτο των Iron Maiden, ή το “On Through The Night” των Def Leppard, αλλά αγγίζει επίσης, επ’ ακριβώς και την ωριμότητα δίσκων όπως το “Stand Up And Fight” των Quartz ή και το “Time Tell No Lies των Praying Mantis.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ EF BAND
Last Laugh Is On You [1981]
Deep Cut [1982]
One Night Stand [1985]
Live At The Mudd Club In Gothenburg 1983 [2005]


TRIVIA:
Το σχήμα δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 1978 από τον μπασίστα Ericsson και τον κιθαρίστα Fischer (εξ’ ου και το όνομα EF Band), στο Gothenburg της Σουηδίας.
Ο Άγγλος drummer Dave Dufort, (αδελφός της Denise Dufort των Girlschool), έπαιξε μαζί τους για μια περίοδο, όπου έβγαλαν μερικά singles για τοπικές μικρές ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες, πριν ενταθεί τελικά το 1981 στους Angelwitch.





Δεν υπάρχουν σχόλια: