ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017




 
ASIA
ARMED TO THE TEETH
1980
(ASI Records)

SIDE I: “Thunder Rider”, “Xanadu”, “Kamikaze”.
SIDE II: “Paladin”, “Genghis Khan”, “The Bard”.
ASIA: Micheal English – Vocals/ Bass, Larry Galbraith – Vocals/ Guitar, Mike Coates – Guitar and Doug Johnson – Drums.
Produced by Asia and John Calder.

Συγκρότημα με αρκετά προοδευτικό Hard Rock ήχο από την πόλη Rapid City της Ν. Ντακότας, που δραστηριοποιήθηκαν κυρίως μεταξύ 1977 και 1982. Το σχήμα δημιουργήθηκε από τις στάχτες των White Wing που διαλύθηκαν το 1976, από αυτές τις στάχτες αναδείχτηκαν λοιπόν οι Asia το 1977. Σαν White Wing είχαν κάνει ένα βινύλιο στα 1975, αλλά και αυτό δεν υπάρχει τώρα πια πουθενά.
Αυτό το σχήμα έχει κυκλοφορήσει μόνο δύο δίσκους έναν το 1978 και έναν το 1980 τον τελευταίο που ήταν και το καλύτερο τους, εμπίπτουν στο 70’s Progressive Hard Rock ύφος. Δυστυχώς, η ιστορία αυτού του σχήματος των Asia επισκιάστηκε εντελώς από το super-group με το ίδιο όνομα, από την Αγγλία.
Αυτό είναι το δεύτερο album τους και σαφώς είναι καλύτερο από οτιδήποτε άλλο κυκλοφόρησαν οι Asia, μεγαλοπρεπές Progressive Rock που αναμιγνύεται εύστοχα με το Hard Rock, μου θυμίζουν αρκετά τους Scorpions (early 70’s), πολύ Rainbow (κατά τη διάρκεια εποχής Dio), οπότε αν είστε οπαδός αυτής της παλιάς εποχής θα ήθελα να το ακούσετε.
Το “
Armed To The Teeth” είναι απλά φίλοι μου, ένα πολύ καλό Ηard Rock/ Progressive  album, έπαιξαν ένα μείγμα από τα παραπάνω, αλλά επίσης και με αρκετά στοιχεία από Pomp Rock, όπως ας πούμε κάτι μεταξύ από Uriah Heep, Deep Purple, Rush, Kansas, UFO, Lucifer Was και Louisiana Le Roux.
Αυτό το όμορφο Progressive/ Ηard Rock LP, είναι παγκόσμιας κλάσης σε όλα του, εκτός από το εξής ότι δηλαδή σε επίπεδο αναγνώρισης, το ξέρουν ή το έχουν λίγοι.
Τα φωνητικά του Michael English και του Larry Galbraith είναι μοναδικά, ενώ καταστροφικές είναι και οι κιθάρες, η δουλειά ειδικά του lead κιθαρίστα Mike Coates είναι πέρα για πέρα από κάθε προσδοκία, ακούστε πολύ απλά το “Thunder Rider” ή  το “Genghis Khan” και τα ξανά λέμε. Αρχηγός αλλά και η δημιουργική κινητήρια δύναμη των Asia, είναι ο βιρτουόζος κιθαρίστας Mike Coates.
Εμένα να σας πω την αλήθεια, μου είναι δύσκολο να ορίσω επακριβώς τον ήχο τους, καθώς δεν ακούγεται σαν κανένα άλλο συγκεκριμένο συγκρότημα και βρίσκω τον εαυτό μου να παλεύει με πολλά σχήματα που μου έρχονται στο μυαλό. Θεωρώ το album αυτό, ως ένα ακατέργαστο μοναδικό υλικό, είναι προοδευτικό σκληρό Rock με συμφωνικές τάσεις. Πράγματι, πολλά από τα τραγούδια στο “Armed To The Teeth”,  είναι μεγάλα σε διάρκεια χωρίς να είναι όμως καθόλου κουραστικά ή πολύ χρονοβόρα, αφού χαρακτηρίζονται από φανταστικά αρμονικά φωνητικά και από τους δύο τραγουδιστές.
Ένα μεγάλο κομμάτι βινυλίου των 70’s στον χώρο του Prog Rock, αν και κυκλοφόρησε στα 1980, ο ήχος είναι μπολιασμένος από τα ένδοξα-θρυλικά 70’s, θα έλεγα επίσης, ότι είναι μια περίπλοκη δουλειά για τον μέσο-κοινό οπαδό, χωρίς σοβαρή Hard Rock παιδεία, είναι ένα είδος Hard Rock μουσικής που προσφέρει μια έντονη ακρόαση και όχι μια ανεγκέφαλη.
Η μοίρα δυστυχώς δεν έκανε ποτέ το χατίρι σε τούτο το σχήμα, (ξεχάστε φυσικά τους βρετανούς super-star AOR/ Prog Asia για μια στιγμή), εδώ τώρα έχουμε να κάνουμε με τους Asia από τις ΗΠΑ, όπου μας παρέδωσαν ένα σπουδαίο μείγμα Ρrogressive  με μεγαλοπρεπή στοιχεία από γνήσιο 70’s Hard Rock και χάθηκαν άδοξα.  
Εκτιμώ όλα και τα έξι τραγούδια σε αυτό το album, αλλά τα καλύτερα τραγούδια είναι το “Thunder Rider” ένα πιασάρικα επικό μεγαλείο, ενώ το Genghis Khan” έχει μια εκπληκτική λαμπρότητα, αλλά και το τελευταίο το “The Bard” είναι απλά μια εκπληκτική μπαλάντα.
Χρειάζεται μόνο μία ακρόαση του δίσκου αυτού για να κολλήσεις μαζί του για καιρό, αφήστε τον ήχο του Armed To The Teeth”, να γεμίσει τα αυτιά σας, το μυαλό και την ψυχή σας και ποτέ δεν θα τον ξεχάσετε. Περιλαμβάνει μουσική, με μια σειρά από λαμπρά επικά και μελωδικά τραγούδια ύμνους που θα κολλήσουν στο μυαλό σας, ακόμη και από την πρώτη ακρόαση. Το τραγούδι “Xanadu” θα σε καταδύσει φίλε ακροατή σε μια μυστηριώδες μουσική δίνη, το “Kamikaze” είναι πιο άγριο ​​αλλά και συνάμα το πιο μελωδικό. Τέλος το “Paladin” είναι λίγο μελαγχολικό, Epic και με ένα ιδιαίτερο συναίσθημα σε όλες τις μελωδίες του.
Ας αναφερθώ όμως και σε ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά αυτού του αριστουργήματος, πρώτα απ’ όλα το rhythm section είναι πολύ δυνατό και στιβαρό, η μουσική του συγκροτήματος είναι μελωδική, μεταξύ των πολύπλοκων και τεχνικών μουσικών περασμάτων στον ήχο τους, παρά την πολυπλοκότητα τα τραγούδια τους καταφέρνουν να παραμείνουν πιασάρικα και αξέχαστα.
Ο δίσκος φέρνει στο μυαλό, στοιχεία από 70’s Hard Rock, Progressive Rock ακόμη και Pomp Rock, αλλά είναι προφανές και ξεκάθαρο ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι κρυστάλλινα καθαρό, αλλά κυρίως γνήσιο Hard Rock. Έτσι λοιπόν, ο δίσκος ακούγεται εύκολα και θαυμάζεται από Heavy Metal οπαδούς, λόγο στην βαρύτατη κιθάρα που αγγίζει σε πολλά σημεία τον ήχο του Heavy Metal.
Τέλος να πω για την ιστορία, πως οι Asia έκαναν περιοδείες μεταξύ άλλων και με τα εξής συγκροτήματα… Nazareth, Ted Nugent, Molly Hatchet, KISS, BTO.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ASIA
Asia [1978]
Armed To The Teeth [1980]


TRIVIA:
Μετά από δύο album και ενώ οι Asia εξακολουθούν να προσπαθούν να δημιουργήσουν μια εμπορική επιτυχία, γύρω από το όνομα τους. Ήρθε η είδηση ότι πρώην μέλη των King Crimson, Yes, ELP και Uriah Heep ήταν έτοιμα να δημιουργήσουν ένα super-group με το ίδιο όνομα. Αν και τα πνευματικά δικαιώματα του ονόματος ανήκουν στους Αμερικανούς  Asia, o Brian Lane manager του βρετανικού σχήματος, κατάφερε να τους εξαπατήσει και να τους πείσει να εγκαταλείψουν το όνομα, χρησιμοποιώντας μια απάτη για ένα συγκρότημα από την Louisiana, που υποτίθεται ότι είχε τα δικαιώματα για το όνομα και ότι τα είχαν πουλήσει στο βρετανικό group. Έτσι δυστυχώς το σχήμα από τις ΗΠΑ, δεν μπορούσε να αντέξει τα μεγάλα οικονομικά μεγέθη για μια διεθνή μήνυση, έτσι αναπόφευκτα τα παράτησαν, άλλαξαν το όνομα τους και λίγο μετά οδηγήθηκαν όπως ήταν φυσικό επακόλουθο, προς την οριστική διάλυση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: