ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017



ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ
ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ
1989
(ΕΜΙ)



SIDE I: "Κάνω Μια Ευχή", "Σύνορα Παντού", "Γλυκειά Παρθένα", "Βάρβαρες Φωνές", "Ο Αρχηγός".
SIDE II: "Δόξα Και Τιμή", "Το Σπαθί Του Νικητή", "Μαύρες Μπότες", "Πύρινη Όπερα", "Εξόριστοι".



ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ: Χρήστος Αβράμης – Τραγούδι, Δημήτρης Κατής – Κιθάρα, Μιχάλης Ζαγοραίος – Κιθάρα, Νίκος Μάσσιος – Μπάσο, Πάνος Βασιλόπουλος – Τύμπανα και Τάκης Κυριαζής – Πιάνο.
Παραγωγή Δημήτρης Κατής και Μάνος Ξυδούς.


Ελληνικό Heavy Metal συγκρότημα με Ελληνικό στίχο;;;!!!
Ο Δημήτρης Κατής είναι ένας Greek guitar hero, που αγαπήθηκε και μισήθηκε το ίδιο, αυτό οφείλετε (κυρίως) κατά κόρον σε κάποιες ίσως γραφικές τηλεοπτικές εκπομπές που έκανε ο ίδιος στα μέσα τις δεκαετίας του ’90.
Θεωρώ τους Εξόριστους ίσως ένα από τα πιο αδικημένα ονόματα του Ελληνόφωνου Heavy Metal, γιατί ήταν πολλοί αυτοί που ασχολήθηκαν (δυστυχώς ακόμη και σήμερα) με πικρόχολα σχόλια και όχι με την μουσική τους.
Οι Εξόριστοι προσπάθησαν να παντρέψουν το Epic Heavy Metal με Ελληνικό στίχο, και πιστεύω ότι τα κατάφεραν επάξια.
Ιθύνων νους και ιδρυτής του σχήματος είναι ο Δημήτρης Κατής που το 1984 τοποθετεί τις βάσεις, ενώ το 1987 κυκλοφορεί το συμφωνικό Rock album “Δωριείς, Επιστροφή Στη Γη”.
Το 1988-1989 (περίπου) δημιουργούνται οι Εξόριστοι, ενώ το 1990 το πρώτο τους album είναι γεγονός και ταράζει στη κυριολεξία τα λιμνάζοντα νερά του Ελληνικού Heavy Metal.
Την εποχή που στην εγχώρια Heavy Metal σκηνή σχεδόν κανένας δεν τόλμησε να τραγουδήσει στα ελληνικά, οι Εξόριστοι το έκαναν πραγματικότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ήταν 1989 όταν ο ιδρυτής και κιθαρίστας του συγκροτήματος, Δημήτρης Κατής, δημιούργησε τους Εξόριστους με μέλη από τους Δωριείς. Με επικούς στίχους που σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές, δυναμικές συνθέσεις και απίστευτο παίξιμο από όλα τα μέλη του σχήματος, δεν άργησαν να κατακτήσουν έναν πλατινένιο δίσκο, με πωλήσεις που έφτασαν στα 70.000 αντίτυπα βινυλίου.
Η μουσική τους στα αρχικά albums (κυρίως τα 2 πρώτα), ήταν αγνό ατόφιο Epic Heavy Metal, ανάλογο του οποίου ποτέ άλλοτε δεν έχει πετύχει ή επιχειρήσει άλλο Ελληνικό σχήμα.
Κανείς δεν συνέλαβε ποτέ την πραγματική ταυτότητα της μουσικής όσο οι Εξόριστοι καθώς τίμησαν την Ελληνική γλώσσα, κυκλοφορώντας τους πρώτους Heavy Metal δίσκους με στίχους στα Ελληνικά.
Δυστυχώς λίγοι ήταν αυτοί που τελικά κατάλαβαν πραγματικά τους Εξόριστους του Δημήτρη Κατή, κανείς δεν έδωσε την δέουσα προσοχή που θα έπρεπε. Λίγοι ήταν αυτοί που ασχολήθηκαν με το group και τελικά στο τέλος θεωρήθηκαν από μερίδα του τύπου και μερίδα οπαδών… γραφικοί.
Οι Εξόριστοι ήταν και θα είναι το μοναδικό Ελληνικό group που έπαιξε αληθινό Ελληνικό Heavy Metal. Καθαρό Epic με βαρβάρους, επικούς και ηρωικούς στίχους, ala-Maiden κιθάρες και υπέρτατα φωνητικά από τον Χρήστο Αβράμη.
Ο Δημήτρης Κατής μετά από αυτό το LP κυκλοφορεί και άλλα albums, αλλά ποτέ δεν φθάνει στο μεγαλείο αυτού του πρώτου καταπληκτικού και μοναδικού δίσκου.
Καλό θα είναι να θυμόμαστε ότι τους χρωστάμε πολλά, ακόμα και σήμερα τα album τους ακούγονται ευχάριστα, αν ξεπεράσουμε το κόμπλεξ ότι ηχογραφήθηκαν από Έλληνες Heavy Metal μουσικούς. Το συγκρότημα έχει βάλει και αυτό με τον τρόπο του ένα λιθαράκι στη ιστορία του λεγόμενου Ελληνικού Heavy Metal, παρά το σαθρό κατεστημένο της εποχής.
Τραγούδια όπως τα... “Κάνω Μια Ευχή”, “Δόξα Και Τιμή”, “Σύνορα Παντού”, “Το Σπαθί Του Νικητή”… ακόμα όπως και τότε θα προκαλούν ρίγη στην σπονδυλική μας στήλη.
Έχουν στο λειτουργικό τους έξι συνολικά δίσκους, αλλά και μια αρκετά αξιόλογη πορεία στο εξωτερικό, είναι επίσης γνωστοί και ως το πρώτο Ελληνικό συγκρότημα, που μαγνητοσκόπησε live εκτός Ελλάδας το 1994 στην Σερβία.
Επίσης να σημειώσω ότι οι Εξόριστοι ήταν το μεγαλύτερο σε πωλήσεις Ελληνικό Hard Rock/ Metal συγκρότημα όλων των εποχών στη χώρα μας.
Ο Δημήτρης Κατής είναι ένα πραγματικά σημαντικό πρόσωπο για την Ελληνική Epic Metal μουσική, έχει γράψει ιστορία με τους Εξόριστους, αφού ταίριαξε στο Heavy Meatal Ελληνικούς στίχους. Έτσι ο Δημήτρης απέδειξε πως ταίριαζει, ο Ελληνικός στίχος γράφοντας πάνω σε ήχους που παρέπεμπαν στους Manowar, Iron Maiden. Πάντως πολλά κορίτσια της εποχής ξετρελάθηκαν με το τραγούδι "Κάνω Μια Ευχή", ενώ νομίζω πως τ' αγόρια της εποχής έμαθαν (όπως κι εγώ) απ' έξω τους στίχους των "Σύνορα Παντού", "Δόξα Και Τιμή" και "Το Σπαθί Του Νικητή".    
Τώρα ασχολείται κυρίως με soundtrack για epic ταινίες, σαν συνθέτης.


ΔIΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ
Εξόριστοι [1989]
Δεκαεννιά [1991]
Ο Λυτρωτής [1993]
Εξόριστοι Στη Σερβία, Live [1995]
Best Of… [1997]
Η Γενιά Των 'Αριστων [1998]
Wrath Of Zeus [2006]



TRIVIA:
Το 1992 το τραγούδι “Κάνω Μια Ευχή” μπαίνει στην συλλογή “Classic Metal Ballads” η οποία πουλάει πάνω από 60.000 κόπιες, πράγμα σπάνιο για τα Ελληνικά δεδομένα και γίνετε αμέσως πλατινένιο.
Ο Δημήτρης Κατής, είναι ο μοναδικός Έλληνας νικητής στα 17α διεθνή μουσικά βραβεία του Los Angeles, κατέκτησε το τρόπαιο στην κατηγόρια της Κλασσικής Ορχηστρικής Μουσικής για το 2007. Ενώ το Billboard τον βράβευσε, στο παγκόσμιο διαγωνισμό τραγουδιού στην κατηγόρια soundtrack/ electonica.


Δεν υπάρχουν σχόλια: