ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017




FAT
FAT
1970
(RCA)


SIDE I: “House On The Corner”, “Black Sunday”, “Mine Eyes Have Seen”, “Lonely Lady”, “Journey”.
SIDE II: “Shape I'm In”, “Country Girl”, “Over The Hill”, “Duck Sweat”, “Highway”.

FAT: Peter Newland – Vocals, James Kaminski – Guitar, Michael Benson – Guitar, Guy DeVito – Bass and William Benjamin – Drums.
Produced by Eddie Jason.


Το συγκρότημα των Fat δημιουργήθηκε περίπου το 1968 και προέρχεται από την Massachusetts (USA). Ήταν ένα πενταμελές βαρύ σχήμα που βασιζόταν στον πολύ καλό τραγουδιστή τους, ενώ είχε επίσης και ένα δίδυμο από εντυπωσιακούς κιθαρίστες να τους οδηγεί, καθώς και ένα σταθερό γρανιτένιο rhythm section.
Αυτό το line-up του σχήματος, που σε συνδυασμό με το καλύτερο πρώτης τάξεως υλικό σε τραγούδια και συνθέσεις που ήταν ταυτόχρονα και μελωδικό, ενώ και στιχουργικά ήταν πολύ ενδιαφέρον, έτσι λοιπόν, γινόταν ένα μεγαλειώδες LP στα ένδοξα και τόσο μακρινά 70’s.
Το συγκρότημα περιόδευσε με τους Allman Brothers Band και έκανε δύο album μεταξύ των ετών 1970 και 1976. Αυτό είναι το πρώτο και το καλύτερο album του group, ενώ διαθέτει μεγαλειώδη φωνητικά από τον Peter Newland, ευφυείς στίχους που σου κάθονται στο μυαλό. Μαζί και με το δίδυμο στην κιθαριστική επίθεση από τους κιθαρίστες James Kaminski/ Michael Benson που είναι οι επικεφαλής των Fat, διπλή δολοφονική κιθάρα λοιπόν, με γνώμονα τον ήχο του καλού 70’s Heavy Rock με πολλά Psychedelic και Progressive Hard Rock στοιχεία.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20-25 ετών, πολλοί είναι αυτοί που μαζεύουν κυρίως τα λεγόμενα underground Prog/ Psych/ Hard Rock σχήματα, αλλά δυστυχώς λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν ή έστω έχουν ακούσει τους Fat.
Ο λόγος ίσως να είναι ότι δεν βγήκε ο δίσκος από κάποια άγνωστη εταιρεία αλλά από μια γνωστή, γι’ αυτό και δεν το ψάχνουν οι διάφοροι συλλέκτες αφού μαζεύουν (κυρίως) μόνο τα άγνωστα σχήματα από άγνωστες εταιρείες.
Λοιπόν, έχω να πω τούτο, μου έκανε εντύπωση από την πρώτη στιγμή που το άκουσα αυτό το συγκρότημα, είναι πραγματικά πολύ καλό, παίζουν δυνατό Hard Rock με κάποιες ισχυρές επιρροές από West Coast ήχο. Η εξαιρετική δουλειά στις κιθάρες είναι όλα τα λεφτά, πολύ επαγγελματικός ήχος με δυνατά τραγούδια, δημιουργικές συνθέσεις και ωραία καθαρά φωνητικά, θα ήθελα να συστήσω αυτό το βινύλιο των Fat σε κάθε σοβαρό συλλέκτη του γνήσιου και ανόθευτου Hard Rock ήχου των 70’s.
Όλα είναι Hard Rock, Progressive έξυπνα και πιασάρικα τραγούδια που θα μπορούσαν να έχουν μια εμπορική επιτυχία, ακούστε ας πούμε το “Black Sunday” που έχει μια καταθλιπτική διάθεση για να πάρετε μια γεύση του δίσκου, όλα έχουν ένα δροσερό τόνο, μια Bluesy Rock χροιά και πολύ καλή (όπως είπαμε) κιθαριστική δουλειά.
Από τα highlights του δίσκου ξεχωρίζω αμέσως, την μοναδική μελαγχολική αλλά και θρηνητική, αλλά και όμορφη πάνω απ’ όλα φωνή του Peter Newland και οι ποιητικοί στίχοι των τραγουδιών καθώς ντύνονται με αρκετά έξυπνες κιθάρες. Όλα τα τραγούδια του σχήματος βασίζονται κυρίως στα όμορφα riffs της κιθάρας όπως τα “Highway”, “House On The Corner”, “Journey”, “Country Girl”, “Over The Hill” ή το “Lonely Lady” που είναι εκπληκτικά. Σε όλα τα τραγούδια του ομώνυμου δίσκου των Fat, υπάρχει μια βαριά, αργή θρηνητική ατμόσφαιρα που θα την χαρακτήριζα απλά ως Doom Hard Rock, λίγο πολύ όλα τα τραγούδια θα σας αρέσουν.
Οι Fat μας παραδώσαν ένα αξιοπρεπές αργόσυρτο βαρύ album, με ένα σύνολο από μελωδίες από αστρικές μουσικές, υπάρχει ένα διάχυτο ομαδικό πνεύμα εδώ, αφού όλα τα μέλη του σχήματος αποδίδουν τα μέγιστα.
Η φωνή του Newland με την κυριολεκτικά θρηνητική απόδοση αντανακλούν με τον καλύτερο τρόπο τους σκοτεινούς, μελαγχολικούς στίχους του δίσκου, ενώ οι Kaminski και Benson καθορίζουν με τις κιθάρες τους την δύναμη των τραγουδιών. Αυτό το LP είναι ένα ενδιαφέρον σκληρό Rock τεχνούργημα, καθώς έχει σαν βράχο ένα σταθερό και στιβαρό rhythm section με τους William Benjamin (τύμπανα) και Guy DeVito (μπάσο).
Φυσικά και δεν περιμένω με τίποτα τους σημερινούς Heavy Metal οπαδούς (με τις σαχλαμάρες που ακούν τύπου black/ death), να ενστερνιστούν αυτόν το δίσκο των Fat. Αλλά από την άλλη, απευθύνομαι κυρίως στους παλιούς ή σε όσους ακούν ή ψάχνουν ακόμα το καλοπαιγμένο 70’s Hard Rock, δηλαδή σε αυτούς που τους αρέσουν σχήματα όπως είναι οι Indian Summer, Solid Ground, Jerusalem, Black Sabbath, Sir Lord Baltimore, Irish Coffee, ή Savage Grace.
Η παραγωγή ανήκει στον Eddie Jason, το album ηχογραφήθηκε στα “A&R Studios” στην New York, από τους μηχανικούς ήχου Roy Cicala και Shelly Yokas που εργάστηκαν μεταξύ άλλων και με τους Genya Ravan, Lori Burton και John Lennon.
Μετά από έξι χρόνια και κάποιες αλλαγές στη σύνθεση του σχήματος, ήρθε τελικά η κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου “Footloose” το 1976, οι Fat περιόδευαν μέχρι το 1978 με τους Allman Brothers Band, οπότε και μετά διαλύθηκαν οριστικά.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ FAT
Fat [1970]
Footloose [1976]


TRIVIA:
Τελειώνοντας, να πω ότι δίσκος κυκλοφόρησε από την RCA κάπου σε 400-500 μόνο αντίτυπα και η τιμή του κυμαίνετε γύρω στα 25 με 30 ευρώ, αν όμως είχε κυκλοφορήσει από κάποια ανεξάρτητη ιδιωτική δισκογραφική εταιρεία, ίσως τώρα να κόστιζε 250 ή 300 ευρώ, απορίας άξιον γιατί. Καλύτερα έτσι λοιπόν, αφού αν δεν έχει ζήτηση δεν αυξάνετε και η τιμή του, έτσι μπορεί να βρεθεί εύκολα από αυτούς που ψάχνουν σωστό Hard Rock από τα 70’s.



Δεν υπάρχουν σχόλια: