ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017


FORTNOX


FORTNOX
FORTNOX
1982
(EPIC Records)


SIDE I: “On The Prowl”, “Storm Inside My Head”,” Running From Yourself”, “The Beast”, “Rock And Roll City”, “What About Me”.
SIDE II: “Lucifer’s Eyes”, “Rocking In America”, “Another Lady”, “Don’t Scratch The Surface”, “Hyperock”.

FORTNOX: Rick Fowler – Vocals/ Guitars, Joel Shipp – Vocals/ Bass, and Nathan De Foor – Drums.
Produced by Chris Tsangarides.


Ένα μελωδικό και δυναμικό Hard Rock με κάποια Pomp στοιχεία, μουσικό τρίο από την Atlanta της Georgia με μοναδικά εκπληκτικές κιθάρες. Το ρεπερτόριο των Fortnox βασιζόταν σε Pomp, AOR και Hard Rock τραγούδια στο μελωδικό στυλ ας πούμε των April Wine των Head East και των Nantucket μεταξύ άλλων. Στον έναν και  μοναδικό τους δίσκο την παραγωγή έκανε ο βετεράνος Ελληνοκύπριος (γνωστός σε όλους μας) παραγωγός Chris Tsangarides, γνωστός επίσης από τις παραγωγές με τους Thin Lizzy, Tygers Of Pan Tang.
Ένα σχήμα λοιπόν, τη Νότια πολιτεία της Georgia, αλλά μην περιμένετε όμως κάποιο ήχο στο μουσικό στυλ των Allman Brothers Band ή ακόμα-ακόμα Νότιο Boogie a-la Molly Hatchet ή Outlaws. Ωστόσο, μιλάμε για ένα συγκρότημα που μπορεί να θυμίζει λίγο από groups όπως οι Triumph, οι Rush, ή ακόμα τον Frank Marino και τους Mahogany Rush στα χρόνια της ακμής τους. Τώρα, μην προσπαθήσετε να συγκρίνετε απόλυτα τους Fortnox κατά γράμμα με οποιοδήποτε από αυτά τα σχήματα. Για τις όποιες συγκρίσεις τώρα, τα καλύτερα σε σύγκριση group, θα έλεγα ότι είναι περίπου οι Rods, οι Fortress, οι Messenger και οι Helix (περιόδου 1981-1982), σε συνδυασμό με το αχαλίνωτο μελωδικό Hard Rock στυλ των Fortnox. Αυτό είναι αξιοθαύμαστο, λαμβάνοντας υπόψη την πεντακάθαρη και γεμάτη σε όγκο παραγωγή του Chris Tsangarides, που ήταν σίγουρα ότι καλύτερο που θα μπορούσαν να έχουν πετύχει οι Fortnox.
Ο ομώνυμος δίσκος των Fortnox αρχίζει με το τραγούδι “
On The Prowl” έναν φωτεινό και ευάερο ύμνο της δεκαετίας του ’80. Το “Storm Inside My Head” είναι ένα εξαιρετικό Hard Rock τραγούδι με έναν πιασάρικο σκληρό επίμονο Hard Rock ρυθμό. Η κιθάρα του Rick Fowler είναι αξέχαστη και αξεπέραστη στο τραγούδι “Running From Yourself”, όχι ότι στα άλλα τραγούδια πάει πίσω, σε όλα τα τραγούδια του δίσκου η κιθάρα του κυριολεκτικά κεντάει. Η μελωδική φωνή του Joel Shipp κάνει την διαφορά σε όλα τα τραγούδια και τα ανεβάζει με την ερμηνεία του πολύ ψηλά και ο Nathan DeFoor δίνει στον δίσκο τον όγκο που χρειάζεται με το απίστευτο σκληρό drumming του.
Ακολουθούν τα "The Beast In Me" και "Rock And Roll City”, σίγουρα και τα δύο τραγούδια είναι ένα καλό Hard Rock προϊόν της δεκαετίας του ’80 στον μελωδικό ήχο. Το “Dont Scratch The Surface” έχει μια σύντομη καλή εισαγωγή από keyboards, ενώ το τελευταίο τραγούδι του δίσκου το “Hyperock” επιχειρεί να επιταχύνει σε ταχύτητα, και είναι ίσως το βαρύτερο κομμάτι τους, υπενθυμίζοντας μου τους ξεχασμένους ήρωες του Hard Rock, τους Godz.
Το σχήμα παρέδωσε κάποια καλά στοιχεία μελωδικού Hard Rock εν έτη 1982, είναι μια αρκετά καλή και καθαρή μελωδική Hard Rock σε αρκετά σημεία Pomp/ AOR διασκέδαση. Άλλα τραγούδια που ξεχώρισαν από αυτό το δίσκο των Fortnox και αξίζουν την προσοχή σας είναι το “Lucifers Eyes" και το Rocking In America”. 
Για τις ανάγκες προώθησης του δίσκου έκαναν και ένα video-clip στο τραγούδι “Storm Inside My Head”, που ίσως είναι το καλύτερο τραγούδι του album τους.
Σε γενικές γραμμές υπάρχουν αρκετά καλά μελωδικά Pomp/ Hard Rock και AOR πράγματα εδώ, λαμβάνοντας υπόψη ότι είμαστε στο 1982, προφανώς το ευρύ κοινό δεν αγόρασε αυτόν το δίσκο και η εμπορική επιτυχία δεν ήταν η αναμενόμενη που ήθελε το συγκρότημα και η δισκογραφική τους εταιρεία.
Τα μέλη του group στη συνέχεια πήγαν να σχηματίσουν το συγκρότημα Bombay, που ήταν στα πρόθυρα να κάνει κάτι χρήσιμο αλλά τελικά τίποτα καλό δεν έγινε. Έτσι δεν ακούσαμε ποτέ ξανά κάτι για τους Fortnox στο μέλλον, όχι ότι δεν είχαν τα φώτα, αλλά πόσα και πόσα συγκροτήματα δεν χάθηκαν εντελώς μα εντελως άδοξα. Τουλάχιστον και αυτό είναι το παρήγορο, μας άφησαν αυτό το album σαν παρακαταθήκη. Ο δίσκος βρίσκετε εύκολα και σε προσιτή τιμή σε κάποιο σκονισμένο ράφι κάποιου ξεχασμένου δισκοπωλείου, αν έχεις τα μάτια σου ανοιχτά και ξέρεις που να ψάξεις.


ΔισκογραφΙα FORTNOX
Fortnox [1982]


TRIVIA
Τ’ όνομα τους το πήραν από το μεγαλύτερο θησαυροφυλάκιο των ΗΠΑ, (γνωστό από το film του James BondGoldfinger”). Το "Fort Knox" θεωρείται το ασφαλέστερο θησαυροφυλάκιο του κόσμου και πολλές χώρες, εδώ και χρόνια, ασφαλίζουν εκεί τα αποθέματα χρυσού που διαθέτουν, ανάμεσα τους και η χώρα μας. Η οροφή και οι τοίχοι του είναι φτιαγμένοι από παχιές πλάκες γρανίτη και η πόρτα του χώρου, όπου φυλάσσεται ο χρυσός ζυγίζει 20 τόνους. Το όλο οικοδόμημα αντέχει ακόμα και την έκρηξη Πυρηνικής Βόμβας. Ο περίβολος του Θησαυροφυλακίου είναι περιφραγμένος με τοίχο από παχιές πλάκες γρανίτη ενώ προστατεύεται και από αλλεπάλληλες σειρές συρματοπλεγμάτων. Το όλο συγκρότημα βρίσκεται σε Στρατιωτική βάση στο Kentucky και παρακολουθείτε από δορυφόρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: