ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016



HYDRA
HYDRA
1974
(Capricorn Records)


SIDE I: “Glitter Queen”, “Keep You Around”, “It's So Hard”, “Going Down”, “Feel A Pain”.
SIDE II: “Good Time Man”, “Let Me Down Easy”, “Warp 16”, “If You Care To Survive”, “Miriam”.


HYDRA: Wayne Bruce – Vocals/ Guitar, Spencer Kirkpatrick – Guitar, Orville Davis – Bass and Steve Pace – Drums.
Producer by Dan Turbeville.

 
Για την δεκαετία του ’70 η μουσική των
Hydra ήταν αρκετά σκληρή, αλλά θα μπορούσε όμως να θεωρηθεί και εξίσου εντυπωσιακή, έπαιζαν ένα μείγμα Southern Rock με πολλά Hard Rock στοιχεία. Έκαναν τρία studio album στα οποία οι Hydra μας πρόσφεραν απλά, γνήσια αλλά και ειλικρινή πάνω απ' όλα τραγούδια.
Οι Hydra ήταν ένα (δυστυχώς) από εκείνα τα 70’s Southern/ Hard Rock σχήματα που παρά τα τρία album που κυκλοφόρησαν, δεν ήταν αρκετά για να τους φτάσουν στην εμπορική επιτυχία που την άξιζαν κιόλας. Κυκλοφορήσαν εξαιρετικά studio album μεταξύ 1974-1977, πριν διαλύσουν απογοητευμένοι από την μη αύξηση της επιτυχίας τους.
Ξεκίνησαν σαν συγκρότημα στην Atlanta της Georgia, περίπου στα 1968 από τους Steve Pace (τύμπανα), Spencer Kirkpatrick (κιθάρα) και Wayne Bruce (φωνητικά, κιθάρα) με το όνομα Noah Mayflower. Θα αλλάξουν όμως σύντομα το όνομα τους σε Osmosis, πριν από τη λήψη το ονόματος Hydra το 1971 και με την προσθήκη του Orville Davis στο μπάσο. Αν και οι Pace/ Kirkpatrick έπαιζαν μαζί και πριν από το 1968 στους Strange Brew.
Μετά την οικοδόμηση μια καλής φήμης που είχαν σαν ένα καλό και δυνατό
live σχήμα, υποστηρίζοντας live διάφορα μεγάλα συγκροτήματα όπως οι Lynyrd Skynyrd, οι Allman Brothers Band και οι ZZ Top, ο Phil Walden (πρόεδρος της Capricorn Records), τους υπέγραψε το 1973 δισκογραφικό συμβόλαιο με την εταιρεία του. Έτσι μέσω της ετικέτας Capricorn το 1974 κυκλοφορούν το ομότιτλο ντεμπούτο album τους.
Σε τούτο το πρώτο του album το συγκρότημα από την Atlanta, μας απελευθερώνει εν έτη 1974 ένα αρκετά δυναμικό σκληρό Southern Hard ήχο, με ωραία φωνητικά και εκρηκτική δυνατή κιθάρα.  Το κουαρτέτο παίζει ένα δυναμικό αντρικό, παντελονάτο Νότιο σκληρό Rock, με ήχους που θυμίζουν μουσικά τις περιοχές Texas και New Orleans (δηλαδή Boogie και Blues). Εξαιρετικά σκληρό Rockin’ Southern Βoogie, επικρατεί σε όλη την διάρκεια του βινυλίου, ο ήχος από τον βαθύ Νότο, βρίσκετε σε όλα τ’ αυλάκια του δίσκου, αν κάτσεις και τον ακούσεις προσεκτικά.
Θεωρώ πως το 7-λέπτο τραγούδι Miriam”, όπου και κλείνει τον δίσκο σαν το καλύτερο τους, μόνο γι’ αυτό το τραγούδι επιβάλετε η αγορά του δίσκου των Hydra. Τέτοιου είδους τραγούδια κάνουν περήφανη την 70’s Southern Hard Rock σκηνή, αλλά και εμάς που τ’ ακούμε. Άλλα πολύ αξιόλογα τραγούδια του ομώνυμου δίσκου τους, είναι τα περήφανα άσματα Glitter Queen”, “Good Time Man”, “It's So Hard” και “Let Me Down Easy”. Όλο το “Hydra” είναι ένα ισχυρό αισιόδοξο κομμάτι βινυλίου, με Rock 'N' Boogie συνθέσεις, όπου μας παραδίδεται μια ώριμη αντρική επιθετικότητα, από το συγκρότημα.
Με την ίδια σύνθεση κυκλοφορούν και το εκπληκτικό δεύτερο τους δίσκο “Land Of Money” το 1975, αν και είχαν την βοήθεια session μουσικών όπως ο Chuck Leavell (Allman Brothers Βand, Sea Level) και Randall Bramblett (Gregg Allman, Sea Level), παρόλα ταύτα η εμπορική επιτυχία πάλι δεν ήρθε. Αμέσως μετά όμως αποχωρεί ο Orville Davis, έτσι λοιπόν οι Bruce, Kirkpatrick και Pace, αποφάσισαν να συνεχίσουν ως τρίο και από εκείνο το σημείο και μετά ο Bruce έπαιζε επίσης και μπάσο. Το 1976 αλλάζουν και δισκογραφική εταιρεία, έτσι το 1977 κυκλοφορούν πια το τελευταίο τους τρίτο studio δίσκο με την Polydor Records. Αλλά στα τέλη της χρονιάς του ’77 το συγκρότημα τελικά θα χωρίσει, εμφανίστηκαν ξανά μόνο μετά από 20 χρόνια, για να κάνουν μια χούφτα από ζωντανές εμφανίσεις. Ενώ το 2005 έπαιξαν κάποια live, τα οποία καταγράφηκαν σε ένα ζωντανό album.
Θα έλεγα όμως εδώ να πω ότι, ως μέρος της μεγάλης οικογένειας της Capricorn Records, οι Hydra θα έπρεπε να έχουν μια μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία, αλλά αυτό δε κατέστη δυστυχώς δυνατόν, αφού δεν είχαν και την μεγαλύτερη διαφημιστική (όσο θα έπρεπε) προβολή από την δισκογραφική τους εταιρεία.
Αυτά τα παιδιά ακούγονται και στα τρία τους
album πολύ ζωντανά, είναι σαν να έχουμε ένα stage μέσα στο σπίτι μας και να παίζουν live. Πολύ απλά πρέπει φίλοι μου, όλοι εμείς που αγαπάμε το Southern Hard Rock με την κάρδια μας και την ψυχή μας, να έχουμε και τα τρία album των Hydra στην δισκοθήκη μας, αν θέλουμε να είναι πιο πλούσια και όχι φτωχή.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ HYDRA
Hydra [1974]
Land Of Money [1975]
Rock The World [1977]
Live, After All These Years [2005]


TRIVIA:
Όταν αποχώρησε από το σχήμα ο μπασίστας Orville Davis, αρχικά πήγε στους Rex και αργότερα έγινε μέλος των Starz, ενώ στην πορεία ασχολήθηκε με την Country μουσική, κάνοντας μέχρι στιγμής δύο solo albums.
Επίσης μετά την διάλυση των Hydra ο drummer Steve Pace, έγινε στην αρχή μέλος των Whitford/ St. Holmes και μετά των Krokus.
Ενώ τέλος ο Wayne Bruce, εμφανίστηκε με το δικό του συγκρότημα τους Wayne Bruce Band, κάπου εκεί στα 1987-88 κάνοντας όμως κάποια λίγα live και τίποτα περισσότερο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: