ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016


 
PHILADELPHIA
TELL THE TRUTH
1984
(Patmos Records)


SIDE I: “Tell The Truth”, “Livin’ For The Love”, “No Time For Honey”, “No Compromise”.
SIDE II: “Razor’s Edge”, “The Life Inside”, “New Jerusalem”.

PHILADELPHIA: Brian Clark – Vocals/ Bass, Paul Scholling – Guitar, Ronn Flowers – Guitar and Brian Martini – Drums. 
Produced by James A. Griffin.


Το συγκρότημα Philadelphia είναι από την πόλη Shreveport, της Louisiana, Missouri (USA) και παίζουν Heavy Metal μέμφαση στο Χριστιανικό Rock και στίχο. Σχηματίστηκαν το 1981 από τον Brian Clark (τραγούδι/ μπάσο) και τον Brian Martini (τύμπανα), όταν οι δύο αυτοί ταλαντούχοι μουσικοί έφυγαν από τους Survivor (όχι τους γνωστούς Survivor με την επική επιτυχία “Eye Of The Tiger”).
Στη συνέχεια προσλαμβάνονται για το σχήμα των Philadelphia στις κιθάρες οι Paul Scholling και Ronn Flowers,  με αυτήν την τελική μορφή το σχήμα κυκλοφόρησε, κατά πάσα πιθανότητα από την δική τους ανεξάρτητη εταιρεία Patmos Records (όχι στο γνωστό Ελληνικό μας νησί). Το συγκρότημα πέρασε αρκετό καιρό στους δρόμους παίζοντας παντού, σε γυμνάσια, σε κακόφημα Bar ή ακόμη και μέσα σε φυλακές πριν από την υπογραφή του δισκογραφικού τους συμβολαίου.
Ο ήχος τους είναι ένα μίγμα κλασικού Heavy Metal και μελωδικού Hard Rock, ενώ
αναμιγνύουν και στοιχεία Progressive Rock μουσικής, έτσι που κάνουν το δίσκο να ξεχωρίζει μακράν από τ’ άλλα αντίστοιχα album της εποχής. Έχουν κάτι γνήσιο στον ήχο τους από καθαρόαιμο Power Heavy Metal έως και NWOBHM, υπάρχει διάχυτη σε όλον το δίσκο μια ποιοτική προσέγγιση τόσο σε συνθετικό όσο και σε στιχουργικό επίπεδο.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι ο παραγωγός James A. Griffin, ο οποίος κέρδισε ένα Grammy με το disco τραγούδι “Ring My Bell” (Anita Ward), δεν είχε καμία προηγούμενη εμπειρία στο Hard Rock.  Οι Philadelphia προφανώς και δεν είναι ένα συγκρότημα disco, όμως ο Griffin κατάλαβε και με το παραπάνω το σκληρό Rock του σχήματος, καθώς τους έκανε μια εκπληκτικά μοναδική για τα δεδομένα παραγωγή. 
Η τραγουδιστική απόδοση του Brian Clark είναι λίγο ακατέργαστη και raspy, ενώ οι στίχοι του album Tell The Truth” έχουν αρθεί κυρίως από τις γραφές, καθώς αναφέρονται πυκνά συχνά στην επιστροφή του Χριστού.
Αν σας αρέσουν σχήματα όπως οι Messiah Prophet, Jerusalem, Saint, Barren Cross, Judas Priest, οι ακόμα καλύτερα πρώιμοι Riot, Virgin Steele και Omen, δηλαδή τα πιο σκληρά από τα μέσου όρου Χριστιανικά σχήματα τύπου Stryper, τότε οι Philadelphia σίγουρα είναι για τα γούστα σας.
Ενώ σχήματα στα 80’s όπως οι Quiet Riot, οι WASP ή οι Twisted Sister είχαν τραγούδια σχετικά με το sex και τα ναρκωτικά, σχήματα όπως οι Stryper, οι Barren Cross και άλλοι προσπαθούσαν να εξαπλώσουν τη λέξη «God» και «Jesus» στην Heavy Metal μουσική.  Οι Philadelphia ήταν ένα συγκρότημα που συνδύαζε τον ήχο του μοντέρνου 80’s Heavy Metal με τους Βιβλικούς στίχους, για την σωτηρία της ψυχής των οπαδών. Όπως οι περισσότεροι από τους ομοϊδεάτες τους, οι Philadelphia τηρούσαν προσεκτικά τα πρώιμο Χριστιανικό πρότυπο, μεταλαμπάδευσης των μηνυμάτων που συχνά ήταν εκείνα της σωτηρίας της ψυχής ή της επικείμενης δευτέρας παρουσίας και κρίσης.
Ωστόσο, είναι προς τιμήν του σχήματος ότι κράτησε έναν σκληρό μεταλλικό ήχο σε όλο το δίσκο, αν και είχαν προηγηθεί παλαιοτέρα σχήματα που είχαν παντρέψει το Χριστιανικό Rock με το μεταλλικό Hard Rock όπως οι Guardian ή οι Bloodgood αρκετά χρόνια πριν.  Ως εκ τούτου, το συγκρότημα τουλάχιστον ήταν ένας προάγγελος για το μεταβαλλόμενο πρόσωπο της σκληρής Χριστιανικής Rock μουσικής στη δεκαετία του ’80, οι Philadelphia τουλάχιστον από άποψη styling ήταν πολύ πιο Metal από τους κάπως κιτς στιλιστικά θα έλεγα Stryper.
Το συγκεκριμένο album θα ικανοποιήσει νομίζω και τους οπαδούς του Hard Rock όσο και τους οπαδούς του Heavy Metal. Όλο το “Tell The Truth” προσφέρει άφθονες στιγμές μουσικού μεγαλείου, αφού έχουν ένα μίγμα Hard Rock και παραδοσιακού Heavy Metal, που δυστυχώς όμως πολλοί φίλοι του Metal επιμένουν εσκεμμένα να το παραβλέπουν.
Αυτό εδώ το άγνωστο-ξεχασμένο σχήμα έβγαλε αυτό το εξαίσιο δείγμα κλασσικού Αμερικανικού Hard Rock εν έτη 1984, με φανταστικά κιθαριστικά σημεία που συνδυάζουν σκληρό ήχο αλλά και μελωδία. Ο τραγουδιστής είναι εκπληκτικός με απίστευτη φωνή και χροιά, μόνο το επικό τραγούδι “New Jerusalem” να ακούσετε, τότε είμαι σίγουρος πως θα αγοράσετε αμέσως αυτό το album. Όλο το “Tell The Truth” περιέχει τρομερές και ασήκωτες συνθέσεις,  τραγούδια που αξίζουν αναφοράς και προσοχής είναι το ομώνυμο “Tell The Truth”, το “Razors Edge”, το “LivinIn Love”, ή το “The Life Inside”, που πιστεύω ότι θα ενθουσιάσουν και τον πιο απαιτητικό ακροατή.
Το σχήμα κυκλοφόρησε άλλον έναν παν-σπάνιο δίσκο το “Search And Destroy” το 1985.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ PHILADELPHIA
Tell The Truth [1984]
Seek And Destroy [1985]
Warlord [2016]


TRIVIA:
Το όνομα του group (Philadelphia) προέρχεται από την Αποκάλυψη του Ιωάννη, όπου αναφαίρετε ως η έκτη από τις επτά εκκλησίες της Ασίας (3:7-13).  


Δεν υπάρχουν σχόλια: