ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016



WITCH CROSS
FIT FOR FIGHT
1984
(Roadrunner Records)


SIDE I: “Nightflight To Tokyo”, “Face Of A Clown”, “Rocking The Night Away”, “Killer Dogs”.
SIDE II: “Fight The Fire”, “Axe Dance”, “Light Of A Torch”, “Alien Savage”.

WITCH CROSS: Alex Savage – Vocals, Cole Hamilton – Guitar, Mike Wlad – Guitar, John Field – Bass and A.C. – Drums.
Produced by Ivan Horn.


Πίσω στην δεκαετία του '80, ίσως οι Mercyful Fate μπορεί να ήταν το μόνο εξαγώγιμο Metal προϊόν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας αυτής, αλλά η 
Heavy Metal σκηνή της Δανίας, έχει να δώσει πολλά σχήματα του σκληρού ήχου. Ένα από αυτά φίλοι μου, είναι και οι Witch Cross
Οι Witch Cross κυκλοφόρησαν μερικά demos και αυτό το μοναδικό studio album, πριν χαθούν οριστικά και για πάντα από τον Ευρωπαϊκό Heavy Metal χάρτη.
Αρχικά σχηματίστηκαν με το όνομα Blood Eagle το 1979 στην Copenhagen, (Denmark), από τους Alex Savage, Mike Wlad και John Field, ενώ ένα χρόνο αργότερα διαλύθηκαν. Το 1980 στο σχήμα έρχετε ο δεύτερος κιθαρίστας Cole Hamilton πρώην Zyndacycle, Mandrake.
Αλλάζουν τ' όνομα τους στις αρχές των 80’
s από Blood Eagle σε Witch Cross 666 και παίζουν κλασικό Ευρωπαϊκό Heavy Metal, η μυστικιστική εικόνα που δημιουργεί το σχήμα στην αρχή αποκηρύσσεται, αναπόφευκτα έτσι αλλάζουν και τ' όνομα τους, στο πιο σύντομο Witch Cross.
Ηχογραφούν μερικά demos, αλλά δεν τραβάνε την προσοχή των δισκογραφικών εταιρειών, γι’ αυτό αποφασίζουν να κυκλοφορήσουν ένα single μόνοι τους και πηγαίνουν για την ηχογράφηση στα “Sweet Silence Studios” στην Copenhagen.
Το single παίζεται συχνά στους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στην χώρα τους, αυτό τους βοηθά το καλοκαίρι του 1983 να κλείσουν δισκογραφικό συμβόλαιο με την Vision Music. Τον Ιανουάριο του 1984 οι Witch Cross επέστρεψαν στα “Sweet Silence Studios” για την ηχογράφηση του παρθενικού τους full LP, που κυκλοφόρησε σε όλη την Ευρώπη από την Roadrunner Records.
Το ντεμπούτο τους album ηχογραφήθηκε από τον μηχανικό ήχου Niels Erik Lund, (ο ίδιος μηχανικός ήχου ήταν και στους Mercyful Fate στα albums "Melissa" και "Dont Break The Oath”).
Οι κριτικοί επαίνεσαν το δίσκο και ειδικά το καταπληκτικό instrumentalAxe Dance”. Το “Fit For Fight” ήταν ένας αρκετά αριστοκρατικός δίσκος με καλό ακατέργαστο Heavy Metal ήχο, τα υψηλής συχνότητας και πολύ δυνατά φωνητικά του Alex Savage, μοιάζουν με του Tony Moore και του Guy Speranza των Riot ή του Alan Marsh των Tokyo Blade. Ευτυχώς για μας, τα φωνητικά του Alex Savage ήταν πολύ εκφραστικά και ελκυστικά, έτσι κάνουν τα τραγούδια εύκολα και ευχάριστα στο άκουσμα. Η μουσική είναι απολύτως φανταστική, φοβερά κιθαριστικά riffs, τα τραγούδια είναι μελωδικά και ιδιαίτερα καλά, όλα έχουν πιασάρικα ρεφρέν που θα σας κολλήσουν αμέσως στο μυαλό. Τα μελωδικά riffs είναι απλά απίστευτα, θα σας μείνουν αξέχαστα, αν σας αρέσει λοιπόν, το Heavy Metal των αρχών της δεκαετίας του '80 πρέπει να ακούσετε σίγουρα αυτό το album, είναι ένα ξεχασμένο στολίδι της σκληρής μουσικής μας, είναι ουσιαστικά μια must αγορά και προσθήκη στη συλλογή του κάθε γνήσιου old-school 80's Heavy Metal οπαδού.
Αν και το σχήμα κατάγεται από τη Δανία, τα αυτιά σας θα ακούσουν μια ισχυρή επιρροή από κλασικό NWOBHM ήχο, καθώς αναμιγνύουν τους καλπάζοντα ρυθμούς και ήχους των Iron Maiden, το βαρύ ήχο των πρώιμων Metallica, ενώ θυμίζουν και Diamond Head, Mercyful Fate, Blitzkrieg,
Judas Priest και Deaf Dealer, έχουν όμως και ένα νεύμα σε κλασικό σκληρό Rock όπως οι Deep Purple, οι UFO ή ίσως ακόμη και οι Uriah Heep. Δηλαδή με λίγα λόγια δεν είναι ένα τυχαίο συγκρότημα που πρέπει να ξεχαστεί εύκολα, ακούστε τους και είμαι σίγουρος ότι δεν θα χάσετε.
Ο τραγουδιστής Alex Savage ακούγεται σωστός, δυνατός αλλά είναι και έμπειρος, στη δημιουργία ισχυρών και αξέχαστων μελωδικών φωνητικών χορωδιών. Οι δύο κιθαρίστες του σχήματος Cole Hamilton και Mike Wlad είναι εκπληκτικοί, ενώ τα κιθαριστικά solos πέφτουν ασταμάτητα το ένα μετά το άλλο και κόβουν σαν ξυράφια.
Τα τρία πρώτα τραγούδια του δίσκου “Nightflight To Tokyo”, “Face Of A Clown” και “Rocking The Night Away” είναι τα καλύτερα κατά την προσωπική μου γνώμη, ο γρήγορος ρυθμός όλων των τραγουδιών και τα κιθαριστικά riffs θα σας μείνουν σίγουρα αξέχαστα.
Οι περισσότεροι οπαδοί του NWOBHM ήχου, θα βρουν κάτι πραγματικά ενδιαφέρον εδώ, αν και ο δίσκος δεν έχει τραγούδια μόνο για αυτούς, όπως είναι τα... “Fight The Fire”, “Light Of A Torch”, “Alien Savage” ή το “Killer Dogs”, ενώ άφησα για το τέλος το εκπληκτικό instrumental κομμάτι Axe Dance”.
Αυτό που πραγματικά μου αρέσει σε αυτό το album, είναι η αίσθηση μιας διαρκούς αναπτυσσόμενης ενέργειας και ενός ενθουσιασμού που διαπερνά τις δυνατότητες της εποχής. Πραγματικά είναι ένα πολύ καλό album, αν και η παραγωγή ίσως θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, αλλά αν ήταν ένα Αγγλικό συγκρότημα και όχι ένα από τη Δανία, σίγουρα θα έκανε διεθνή καριέρα και όχι μόνο έναν δίσκο, σίγουρα άξιζαν καλύτερη τύχη.
Για να προωθήσουν το album, έπαιξαν στο Roskilde Festival και για πρώτη φόρα παίζουν εκτός Δανίας το 1985, όταν έκαναν μια σύντομη περιοδεία στην Ολλανδία, στα τέλη του ’85, έκαναν σχέδια για δεύτερο δίσκο, κάτι που δυστυχώς όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ WITCH CROSS
Fit For Fight [1984]
All That's Fit For Fighting [2012]
Axe To Grind [2013]


TRIVIA:
Οι Witch Cross επανενώθηκαν ξανά το 2011, ενώ το 2012 κυκλοφόρησε μια ανθολογία σε ειδική έκδοση με 4 βινύλια (box-set) το “All That's Fit For Fighting” που περιλαμβάνει εκτός από τον δίσκο και όλα τα demo τους, ενώ το 2013 νέο album.
Τα πραγματικά ονόματα των μελών είναι… Alex (Savage) Nyborg Madsen, Mike (Wlad) Kock, Jan (Little John Field) Normark και Anders (A.C.) Hjort. 
O Alex Savage το 1989 τραγουδά στους επίσης πολύ καλούς Δανούς Harlot, στο εκπληκτικό AOR album "Room With A View", ακούστε το άμεσα.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: