ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016


 
POINT BLANK
Point Blank
1976
(Arista Records)


SIDE I: “Free Man”, “Moving”, “Wandering”, “Bad Bees”.
SIDE II: “That's Τhe Law”, “Lone Star Fool”, “Distance”, “In This World”.

POINT BLANK: John O’ Daniel – Vocals, Rusty Burns – Guitar, Kim Davis – Guitar, Phillip Petty – Bass & Buzzy Gruen – Drums.
Produced by Bill Ham.


Σίγουρα αυτό το συγκρότημα στην Ελλάδα το γνωρίζουν μόνο 10-20 άτομα και να έχουν όλα τους τα LP ακόμα πιο λίγα, ειδικά στα 4 πρώτα τους LP επικρατεί σκληρό, ακατέργαστο γνήσιο και ανόθευτο Νότιο Rock.
Ας δούμε λίγα πράγματα για την ιστορία των Point Blank, που είχαν ανακαλυφθεί από τον παραγωγό Bill Ham (ZZ Top, Hank Williams Jr), στο Texas.  Οι Point Blank κατάγονται λοιπόν, από το Texas και έχουν μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο υποτιμημένα συγκροτήματα από της Νότιας Rock σκηνής της δεκαετίας του ’70. Κυκλοφόρησαν έξι σπουδαίους δίσκους μεταξύ 1976 και 1982 πριν από τη αρχική διάλυση τους.
Οι Point Blank γεννήθηκαν από τις στάχτες του τοπικού σχήματος των Southpaw και επίσημα δημιουργήθηκαν τον Ιούλιο του  1974 από τους κιθαρίστες Rusty Burns/ Kim Davis και τον τραγουδιστή John ODaniel, όπως όλοι οι Τεξανοί τόνιζαν σε μόνιμη βάση αυτή τους την σκληρή καταγωγή. Το πρώτο ομότιτλο κλασικό ντεμπούτο album τους είναι σε παράγωγη του Bill Ham, όπου εισήγαγε ένα νέο συγκρότημα που ήταν ίσως ισότιμο μουσικά με τους Blackfoot, τους ZZ Top και τους Molly Hatchet. Τα πρώτα τέσσερα album τους, ήταν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, ακατέργαστο Νότιο Rock με επιρροές από Boogie και Blues, ενώ ειδικά τα δύο πρώτα θυμίζουν έντονα τους ZZ Top. Ο παραγωγός Bill Ham βοήθησε το συγκρότημα και στον επιχειρηματικό τομέα, τα δυο πρώτα LP θα μπορούσαν να θεωρηθούν κλασικά, κυρίως λόγω του τραγουδιστή John O’ Daniel και των δύο εκρηκτικών κιθαριστών του Kim Davis και του Rusty Burns. Οι δύο κιθαρίστες παράγουν κάποια εκρηκτικά κιθαριστικά μέρη, συχνά σου φέρνουν στο μυαλό αρμονίες από Thin Lizzy, ενώ εξαιρετική είναι και η φωνή του Johnny O' Daniel.
Το ομότιτλο ντεμπούτο album των Point Blank είναι ένα μουσικό μείγμα από Deep Purple, Allman Brothers Band, Led Zeppelin, Lynyrd Skynyrd, ZZ Top, μέχρι και Humble Pie. Με άλλα λόγια φίλοι μου, θα ακούσετε έναν κλασικό Blues Rock/ Hard Rock και Southern Rock ήχο, με πολύ ωραίο ρυθμό στα τραγούδια, αλλά και ευθεία εκρηκτικά κιθαριστικά επιθετικά solo. Μαζί με τους Winter Bros και τους ZZ Top, οι Point Blank βοήθησαν στο να καθοριστεί ο Southern Rock ήχος made in Texas και το στυλ της δεκαετίας του ’70.
Αυτό το album δείχνει πόσο σύνθετες είναι οι επιρροές τους, αυτός ο δίσκος είναι σίγουρα ένα ωραίο συμπλήρωμα σε μια Southern Rock συλλογή. Οποιοσδήποτε γνήσιος Νότιος Rocker, τους ακούσει θα ενθουσιαστεί από το πρώτο κιόλας άκουσμα, δεν θα είναι δύσκολο να το διαπιστώσει κανείς γιατί γίνετε αυτό, αφού ο δίσκος περιλαμβάνει οκτώ μοναδικές γνήσιες Νότιες συνθέσεις, αλλά από την άλλη επικρατεί και ένα όργιο κιθαριστικών solos.
Η Βluesy έπαρση του τραγουδιού “Free Man” είναι πιασάρικη, αλλά και το Thats Τhe Law είναι πολύ συναρπαστικό. Έχουν καλό Βoogie ήχο και τα κιθαριστικά riffs ανταγωνίζονται το ένα το άλλο, επίσης μου αρέσουν πολύ τα δυναμικά σκληρά φωνητικά του John σε αυτόν το δίσκο, σημείο αναφοράς όλου του “Point Blank” και σίγουρα με περισσότερη ψυχή από πολλούς άλλους τραγουδιστές. Το “Moving” ξεκινά με μια έκρηξη σκληρής ρυθμικής κιθάρας και το δίδυμο των κιθαριστών οδηγεί σκληρά και επιθετικά και το Lone Star Fool, προσφέροντας μεγάλες και δυναμικές κιθαριστικές εξάρσεις, όπως και στο Bad Bees. Το “Point Blank” διαθέτει επίσης ορισμένες εξαιρετικές γνήσιες Νότιες μπαλάντες όπως τα Wandering” και Distance”, αλλά με περισσότερη Νότια κιθάρα από ότι ακούμε σε άλλες μπαλάντες του είδους.
Ένα κλασικό album του Southern Rock, που δυστυχώς δεν έτυχε τις αναγνώρισης που θα έπρεπε, μετά την πρώτη ακρόαση η ενέργεια που έχει αυτός ο δίσκος, θα σου ανατίναξη το μυαλό. Η διπλή επίθεση από τις κιθάρες, είναι όπως και με το δίκαννο στο εξώφυλλο, δεν υπάρχουν περιθώρια υποχώρησης. Αυτός που κάνει την διάφορα στην κιθάρα είναι ο αριστερόχειρας  Rusty Burns, ένας σημαντικός απίστευτος παίκτης.
Η σχέση των Point Blank με την Arista Records έληξε μετά από το δίσκο “Second Season”, αλλά σύντομα υπόγραψαν με την MCA και κυκλοφόρησαν το εκπληκτικό “Airplay” το 1979 που περιελάμβανε το κλασικό Southern τραγούδι “Mean To Your Queenie”, αλλά και τον ανεπανάληπτο κιθαριστικό ύμνοPanthouse Pauper”. Επόμενο LP είναι το “The Hard Way” που κυκλοφορεί το 1980, στο οποίο μπορούμε να ακούσουμε μια εκρηκτική ζωντανή διασκευή του “Highway Star” των Deep Purple. Μετά από τέσσερα σαφή Southern Rock album, ο ήχος των Point Blank αναγκάζεται να μαλακώσει και να κινηθεί προς την κατεύθυνση μιας πιο FM/ AOR-Hard Rock μουσικής φόρμας, στις αρχές τις δεκαετίας του 1980 (όπως έκαναν άλλωστε και οι Molly Hatchet), για να ακουστούν και σε ένα πιο πλατύτερο ραδιοφωνικό κοινό. Αυτός ο σκοπός παρά τα Νότια στοιχεία και τον μουσικό ρυθμό δεν επετεύχθη, αλλά το μόνο αξιοσημείωτο γεγονός ήταν πάντα οι δύο εκρηκτικοί κιθαρίστες.
Το 1981 ο εκπληκτικός τραγουδιστής John O’ Daniel είχε εγκαταλείψει το συγκρότημα για να δώσει την θέση του στον Bobby Keith και η μουσική τους έκανε στροφή σε έναν πιο Southern AOR/ FM ήχο. Με αυτόν πίσω από το μικρόφωνο κυκλοφορούν άλλους δύο δίσκους, σε πιο AOR μελωδικά μονοπάτια, σε αυτούς πιο AOR δίσκους “American Express” και “On A Roll”, ο Bobby Keith δεν μπορούσε πραγματικά να συναγωνιστεί τον προκάτοχο του. Μέσα από τις διαδοχικές αλλαγές στο σχήμα, μόνο ο drummer Buzzy Gruen και οι δύο κιθαρίστες Rusty Burns και Kim Davis είχαν παραμείνει από τους αρχικούς original Point Blank. Το γεγονός αυτό δεν βοήθησε ιδιαίτερα τη δημιουργικότητα του συγκροτήματος, υπήρχαν διαμάχες για τη μουσική τους κατεύθυνση και τελικά η ένταση μεταξύ των Rusty Burns και Kim Davis δυνάμωσε και τελικά χώρισαν το 1983.
Οι Point Blank ξανά ενώθηκαν για μια συναυλία το 2005 με τα ιδρυτικά μέλη Rusty Burns, John O’ Daniel καθώς και τον Phillip Petty, μέχρι σήμερα από το reunion και μετά έχουν κυκλοφορήσει 3 δίσκους, ενώ έκαναν και ένα πρόγραμμα με περιοδείες παίζοντας σε ΗΠΑ και Ευρώπη.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ POINT BLANK
Point Blank [1976]
Second Season [1977]
Airplay [1979]
The Hard Way [1980]
American Exce$$ [1981]
On A Roll [1982]
Reloaded [2007]
Fight On [2009]
Volume 9 [2014]


TRIVIA:
Ο Rusty Burns κιθαρίστας και συν-ιδρυτής του συγκροτήματος, έχασε δυστυχώς την μάχη που είχε με τον καρκίνο, στις 19 Φεβρουαρίου του 2016. Δυστυχώς άλλη μια απώλεια για την ιστορία της Νότιας μουσικής και την οικογένεια του Southern Rock. Ο Rusty υπήρξε ένα εξαιρετικό ταλέντο μουσικού και κιθαρίστα (αριστερόχειρας), ενώ θα παραμείνει για πάντα κοντά μας, μέσα από την μουσική του. Ως ελάχιστος φόρος τιμής, σε αυτόν τον άγνωστο καλλιτέχνη (κυρίως στην χώρα μας), έγινε αυτή η δισκοκριτική. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: