ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016



 
AXIS
It's a Circus World
1978
(RCA)


SIDE I: “Brown Eyes”, “Busted Love”, “Juggler”, “Soldier Of Love”, “Train”.
SIDE II: “Armageddon”, “Ray's Electric Farm”, “Stormy Weather”, “Cats In The Alley”, “Bandits Of Rock”, “Circus World”.


AXIS: Danny Johnson – Vocals/ Guitar, Jay Davis – Vocals/ Bass and Vinny Appice – Drums.
Produced by Andy Johns.


Πολλά σχήματα των 70’s πραγματικά έκαναν ένα καλό album, που όμως δε έκανε απολύτως τίποτα όσον αφορά τον εμπορικό τομέα. Αν η εμπορική επιτυχία είναι μέτρο σύγκρισης του ταλέντου που έχει ένα συγκρότημα, τότε τέτοιου είδους σχήματα θα έπρεπε να ήταν πολύ-πλατινένια. Όπως για παράδειγμα οι Axis, με το κορυφαίο σε μουσικότητα δίσκο, σε παραγωγή Andy Johns, ο οποίος είχε συνεργαστεί με Led Zeppelin, Humble Pie, κλπ.
Οι Axis δημιουργήθηκαν, όταν το συγκρότημα των Derringer διαλύθηκε και ο αρχηγός τους Rick Derringer ξεκίνησε την δική του προσωπική καριέρα. Έτσι τα πρώην μέλη των Derringer, οι Danny Johnson και Vinnie Appice έφτιαξαν τους Axis το 1977 με την προσθήκη και του Jay Davis.
Το μοναδικό album που κυκλοφόρησε αυτό το σκληρό τρίο, περιείχε δυναμικό Hard Rock της δεκαετίας του ’70 και είχαν κάποια σοβαρά καλά τραγούδια. Οι Axis μας εγγυούνται καλής ποιότητας Hard Rock, απλό στο άκουσμα, αλλά πραγματικά όμορφο, χτίζου ένα τείχος από ήχους κιθάρας και τυμπάνων, έτσι λοιπόν, δημιουργούν έναν επιβλητικό πομπώδη ήχο. Συνολικά το album περιέχει έντεκα πρωτότυπα τραγούδια, όπου ροκάρουν στο τυπικό 70’s Hard Rock στυλ.
Όλα τα τραγούδια είναι ισχυρά και καλά, αλλά το αστείο είναι ότι δεν πρόκειται να σας πείσω για την αξία αυτού του δίσκου σχεδόν  38 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του, αν εσείς οι ίδιοι δεν τον ακούσετε. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ενώ σε αυτό το album, ενώ υπάρχουν δύο τραγούδια δυναμίτες τα…Brown Eyes” και “Armageddon”,  η εταιρεία τους δεν έκανε καμιά προώθηση, ενώ θα μπορούσε να βρει ένα διψασμένο Hard Rock ακροατήριο, με μια καλύτερη και πιο δημιουργική προώθηση.
Ο δίσκος των
Axis ανοίγει με το “Brown Eyes”, το οποίο έχει σαν γνώμονα το κιθαριστικό  στυλ των Judas Priest (από τα τέλη 70’s όμως), ενώ συνδυάζει κι ένα αιθέριο Led Zeppelin επιθετικό στοιχείο, ο τέλειος τρόπος για να ανοίξει το “Its A Circus World”. Τα τραγούδια που ακολουθούν είναι σχεδόν το ίδιο καλά, το Busted Love” και το “Juggler”, είναι πραγματικά καλά Rock ‘Ν’ Roll τραγούδια με κοφτά κιθαριστικά riffs, αν και τα δύο προέρχονται από τα 70’s, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ταιριάζουν απόλυτα και μέσα στην δεκαετία του ’80. Τα σκληρά 70’s όμως δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο τους πάνω και στο επόμενο τραγούδι, στο “Soldier Of Love”, ένα βαρύ Rock τραγούδι όπου ο Appice εδώ είναι πραγματικά πολύ γρήγορος με τις μπαγκέτες του, είναι ένα από εκείνα τα τραγούδια που σε ωθούν προς το μεγαλείο της απόλαυσης. Τα πράγματα επιβραδύνουν κάπως με το “Train”, που είναι κάπως πιο Βlues όπου υπάρχουν και κάποια συγκεκριμένα στοιχεία, που θυμίζουν κάτι από τον μεγάλο Robin Trower.
Φίλοι μου και η δεύτερη πλευρά του βινυλίου των Axis, είναι σκέτη μαγεία του καλού Hard Rock των 70’s. Το Armageddonξεκινά με τον Vinnie να χτυπά ανελέητα τα δέρματα των τυμπάνων του, όπως και στο “One Night In The City” με τον Dio, αλλά στη συνέχεια συνεχίζει με έναν αμιγώς 70’s τρόπο. Αυτό το τραγούδι έχει μια πραγματική Led Zeppelin αίσθηση, αλλά με μια ελαφρώς πιο βαρύτερη και πιο επιθετική προσέγγιση, ένα πραγματικά λαμπρό μουσικά τραγούδι και με καλά φωνητικά. Συνέχεια με το “Ray’s Electric Farm” άλλο ένα ισχυρό σε 70’s αισθητική τραγούδι που έχει όμως κάποιες 80’s groove μελωδίες, που δείχνει πόσο μπροστά από την εποχή τους ήταν αυτοί οι τρεις τύποι. Το επόμενο είναι το “Stormy Weather” ένα ιδιόμορφο σε αίσθηση και μελωδίες τραγούδι.  Το Cats In The Alley ωστόσο, θα μπορούσε να ήταν ένα κλασικό τραγούδι και να είχε κάνει ένα καλό χτύπημα στα charts, δροσερό Hard Rock εποχής Aerosmith, που θα άρμοζε και στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Οι Robin Trower επιρροές επιστρέφουν ξανά με το Bandits Of Rock”, ξέρετε το τραγούδι είναι πραγματικά πολύ καλό, ειδικά αν σας αρέσουν τα πιο δύσκολα τραγούδια του Trower. Το album των Axis Its A Circus World” κλείνει με ένα άκρως πολύ-επίπεδο θα έλεγα mid-tempo τραγούδι, ο λόγος για το Circus World το ενδέκατο αυτό τραγούδι είναι ίσως το πιο αδύναμο του album, με ακουστικές κιθάρες αλλά και έγχορδα.
Πάντως το ενδιαφέρον είναι ότι σε μια ηρωική εποχή όπως ήταν τα 70’s, όπου οκτώ στα δέκα τραγούδια ήταν ως τα καλύτερα του κάθε δίσκου, ως κανόνας το ενδέκατο είναι το πιο αδύναμο.
Η παραγωγή του Andy Johns είναι πολύ παρόμοια σε ότι έκανε και με τους Led Zeppelin, με έναν όμως όχι και τόσο σκληρό τρόπο (όσο θα ήθελα δηλαδή), θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αλήθεια είναι λίγο περισσότερο οι κιθάρες. Παρά όλο αυτά όμως, συνολικά ο δίσκος ακούγετε ευχάριστα, αξίζει τον κόπο να το αγοράζετε αν είστε οπαδός του κλασικού και γνήσιου Heavy Rock ήχου, από την ένδοξη δεκαετία του ’70.
Ο Appice αποδεικνύει εδώ ότι είναι κάτι λίγο περισσότερο καλύτερος, από τον αδελφό του Carmine, δεν υπάρχει όμως φίλοι μου, καμία αμφιβολία ότι και οι τρεις είναι πολύ καλοί και καταρτισμένοι σαν μουσικοί, η δε κιθάρα όμορφη μελωδική με καλή χρήση και ωραία solos.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ AXIS
It’s A Circus World [1978]


TRIVIA:
Περισσότερο ενδιαφέρον για κάποιους βέβαια έχουν οι μετέπειτα πορείες των μελών του συγκροτήματος. Ο Vinnie Appice πήγε κατ’ αρχήν στους Black Sabbath και αργότερα στους Dio ενώ πέρασα με επιτυχία και από τους WWIII, Heaven & Hell. Ο Danny Johnson διαδέχτηκε τον Steve Vai σαν κιθαρίστας των Alcatrazz, αργότερα έφτιαξε τους Private Life, ενώ συμμετείχε και σε μια νεότερη έκδοση των Steppenwolf. Τέλος, ο Jay Davis πέρασε από τους Silver Condor του Earl Slick


Δεν υπάρχουν σχόλια: