ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016


 
SWORD
METALIZED
1986
(Aquarius Records)


SIDE I: “FTW”, “Children Of Heaven”, “Stoned Again”, “Dare To Spit”, “Outta Control”.
SIDE II: “The End Of The Night”, “Runaway”, “Where To Hide”, “Stuck In Rock”, “Evil Spell”.

SWORD: Rick Hughes – Vocals, Mike Plant – Guitar, Mike LaRock – Bass and Dan Hughes – Drums.
Produced by Pierre Paradis and Sword.


Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στην περιοχή Saint Bruno νότια του Montreal, στο Québec (Canada), τα δύο αδέλφια Rick και Dan Hughes σχηματίζουν ένα Ηeavy Μetal συγκρότημα τους Sword. Αρχικά ξεκίνησαν την καριέρα τους ως ένα group διασκευών στους KISS.
Οι Sword ένα από τα καλύτερα, αλλά σχετικά και από τα άγνωστα Metal σχήματα (κατά την γνώμη μου) του Καναδά, όπου όμως υπογράφει δισκογραφικό συμβόλαιο περίπου πέντε χρόνια αργότερα μετά την ίδρυση του, στην εταιρεία των April Wine την Aquarius. Το Montreal είναι γνωστό ως το σπίτι για πολλά σκληρά Ηeavy Μetal σχήματα όπως οι Mahogany Rush του Frank Marino, οι Crypt, οι Dagger, οι Thunder Rider, ή λιγότερο σκληρά όπως οι Goddo, ο Aldo Nova, ο Jerry Doucette, ή οι Charlee.
Υπάρχει κάτι πραγματικά το ιδιαίτερο στο παλιό 80’s Heavy Metal, που μου αρέσει, που δεν μπορώ να το εξηγήσω απόλυτα με λόγια. Τώρα το «παλιομοδίτικο» Ηeavy Μetal μπορεί να φέρει σε κάποιος μια σειρά από υπόνοιες, όπως ίσως εικόνες των Black Sabbath του 1970 και τον δρόμο τους προς την αθάνατη λατρεία μέσω των χορδών της κιθάρας του Iommi. Ή ίσως να σημαίνει ότι οι Judas Priest έχουν την απόλυτη φωνή του Rob Halford, ή ίσως να σημαίνει τέλος, το όνομα Motorhead με αρκετό ουίσκι που τροφοδότησε όλη την ενέργεια μας για να διαρκέσει μια ολόκληρη νύχτα. Για μένα πάντως , το λεγόμενο «ντεμοντέ» Ηeavy Μetal είναι συνήθως riff προσανατολισμένα σ’ ένα και μ’ ένα χαρισματικό ή τουλάχιστον ξεχωριστό τραγουδιστή και οι γροθιές ψηλά στον αέρα ή με το μεσαίο δάχτυλο υψωμένο.
Αντ’ αυτού λοιπόν, έτσι και οι Sword στο “Metalized” παίζουν ένα καθαρό Μetal με ταχύτητα και με πλούσια φωνητικά από τον Rick Hudges που είναι ικανά για να σε ξεσηκώσουν για κάποιο ή κάποια ατελείωτα headbanging. Πίσω όμως από αυτά τα ισχυρά κιθαριστικά riffs, υπάρχει κι ένας ωραίος και καλός ήχος παλιάς παραγωγής των 80's που ακούγεται τέλειος, όλα τα όργανα δουλεύουν από κοινού για να σε κλωτσήσουν στο πρόσωπο. Στα δέκα τραγούδια όλα τα riffs είναι προσανατολισμένα, σε μια απόλυτη αρμόνια, ενώ άλλα έχουν καλπάζον ήχο. Το “Metalized” είναι ένα από εκείνα τα album που κάθε metalhead πρέπει να βιώσει. Στην πραγματικότητα, αν υπάρχει πανεπιστήμιο για «Metal Degree», αυτό θα είναι σίγουρα μέσα στην λίστα των 50 στο Metal 50+1 top albums.
Είναι να από αυτά τα album που σας ζητάει να ρίξετε το παλιό μεταλλικό σας μπουφάν στην πλάτη, να βγείτε έξω σ’ ένα θανατηφόρο σοκάκι με την παλιά σας παρέα, να πιείτε μπύρες και ν’ αναζητήσετε τίποτα φλώρους ή καρεκλάδες και να τους ρίχνετε άδεια μπουκάλια μπύρας.
Οι Sword εξαπέλυσαν την πρώτη τους δισκογραφική επίθεση το 1986, με την κυκλοφορία του “Metalized”. Το ντεμπούτο LP τους, χτύπησε τα ράφια των δισκοπωλείων σε μια εποχή (1986) που Glam και το Thrash κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή στη σκηνή του Heavy Metal, της δεκαετίας του ’80. Το παρθενικό τους album ήταν φοβερό με πολύ Ηeavy Μetal ήχο και κυμαινόταν κάπου μεταξύ των Savatage των Anvil, των Iron Maiden, των Judas Priest και των Metal Church.
Το “Metalized” έχει υπέροχο ήχο, χάρη στην ικανότητα των τεσσάρων μουσικών και στην πολύ καλή παραγωγή του Pierre Paradis, δηλαδή φίλοι μου είναι ένα κλασικό 80’s Heavy Metal album. Η επίθεση του είναι σαν κοφτερό ξυράφι με δύναμη, ταχύτητα και επιθετικότητα.
Από το πρώτο κιόλας τραγούδι του δίσκου τους, οι
Sword μας δείχνουν τις επιθετικές διαθέσεις τους, με το ισχυρό και καλπάζοντα σε ήχο “FTW” (Follow The Wheels), όπου σε συνεπαίρνει με την βαριά ένταση. Το κουαρτέτο συνεχίζει με το Children Of Heaven, ένα γρήγορο τραγούδι που αυξάνεται σε απειλητικό βαθμό από την φωνητική απόδοση του front man, Rick Hughes. Ο κιθαρίστας Mike Plant ασχολείται με ένα συνθλιπτικό riff στο στυλ του Tony Iommi, στο εμπνευσμένο τραγούδι “Stoned Again”. Όμως και στο επόμενο τραγούδι κρατούν την υψικάμινο του Metal αναμμένη και επιτίθενται με το σφυρήλατο Dare To Spit”, αλλά η over the top επίθεση τους, γίνετε με το εύστοχα γρήγορο “Outta Control”.
Η δεύτερη πλευρά του “Metalized” ξεκινά με το The End Of The Night”, που μας συνεπαίρνει με την σκοτεινή του ατμόσφαιρα, ενώ το "Runaway" παραδίδεται με μια απίστευτα θερμότητα στο δρόμο που χάραξαν τα ηρωικά 80’s. Το riff του Where To Hide”, προωθεί μια άγρια ​​βόλτα πάνω στη ταστιέρα της κιθάρας με ένα μοναδικό solo. Το τολμηρό “Stuck In Rock” είναι πολύ και τόσο κοντά για να γίνει το πιο εμπορικό τους τραγούδι, ο δίσκος των Sword μετά από 9 μοναδικές συνθέσεις κλείνει με το μεγαλύτερο τραγούδι του LP το Evil Spell”, το οποίο θα θυμίσει σε πολλούς Black Sabbath εποχής Ronnie James Dio.
Δυναμικό, αντρικό Heavy Μetal σε όλη την διάρκεια του δίσκου, αν σας αρέσουν σχήματα όπως οι Fates Warning ή οι Queensrÿche, ακούστε και τους Sword επίσης, νομίζω ότι θα σας εντυπωσιάσουν. Αν σας αρέσουν ας πούμε τα λεγόμενα ντεμοντέ βαριά σκληρά Metal σχήματα, που φέρνουν μια σειρά από συνειρμούς, όπως και εικόνες από τα 70’s και τα 80’s και μια αθάνατη λατρεία μέσω του Heavy Metal, τότε επενδύστε άφοβα.
Συγκροτήματα όπως οι Sword είναι πάντα ιδιαίτερα, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν έκαναν την μεγάλη επιτυχία, αλλά δεν πειράζει έτσι κι αλλιώς το Heavy Metal είναι για λίγους και μυημένους. Πίσω από τα ισχυρά Metal κιθαριστικά riffs, κρύβετε μια καλή ντεμοντέ παραγωγή του ήχου των 80’s που ακούγεται όμορφα, αγαπώ φίλοι μου αυτόν τον ήχο στην παραγωγή, αλλά και όλα όπως αναμιγνύονται ομοιόμορφα, τα τύμπανα, τα φωνητικά, τις κιθάρες, το μπάσο όλα ανταγωνίζονται με πολλή προσοχή. Το Metalized” είναι ένα από εκείνα τα κλασικά album που κάθε metal-head θα πρέπει να έχει στην δισκοθήκη του, αν θέλει να σέβεται τον εαυτό του.
Αγαπημένα τραγούδια για μένα είναι τα… “FTW”, “Children Of Heaven”, “Stoned Again”, “Outta Control”, “The End Of The Night” και το “Evil Spell”.
Το επόμενο τους album το “Sweet Dreams” του 1988 αν και ήταν λιγότερο σκληρό, ήταν όμως κι αυτό ένα κλασικό album, όπου δουλεύτηκε πολύ σκληρά στο studio για να κυκλοφορήσει.
Οι Sword περιόδευσαν μαζί με τους Motörhead, τον Alice Cooper, τους Metallica, ενώ καθ’ όλη τη μουσική τους σταδιοδρομία έχουν πουλήσει πάνω από 180.000 δίσκους, δυστυχώς όμως δεν ακούστηκαν από την μεγάλη μερίδα του Heavy Metal κοινού, παγκοσμίως.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΓΙΑ SWORD
Metalized [1986]
Sweet Dreams [1988]


trivia:
Ο τραγουδιστής Rick Hughes πέρασε μια μεγάλη χρονική περίοδο και από το ραδιόφωνο, ενώ το 2013 εμφανίστηκε ως κριτής στην Καναδική έκδοση του “The Voice”. Το 2011 ανακοινώθηκε ότι οι Sword έχουν ξανά σχηματιστεί και ότι κάνουν πρόβες. Τέλος, ο Rick Hughes είχε φτιάξει τους Saints & Sinners και κυκλοφόρησαν ένα ομότιτλο album στα 1992.



Δεν υπάρχουν σχόλια: