ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016



STONEWALL
STONEWALL
1976
(Tiger Lily Records)


SIDE I: “Right On”, “Solitude”, “Bloody Mary”, “Outer Spaced”.
SIDE II: “Try & See It Through”, “Atlantis”, “Suite (I. I’d Rather Be Blind, II. Roll Over Rover)”.

STONEWALL: Bruce Rapp – Vocals, Ray Dieneman – Guitars, Robert Demonte – Bass and Tony Assalti – Drums.
Produced by Jimmy Goldstein.


Από τα λίγα, αλλά κλασικά Hard Rock σχήματα που ανέδειξε η πόλη της New York (USA), ήταν οι ξεχασμένοι από πολλούς Hard Rock οπαδούς Stonewall.
Το σχήμα δημιουργήθηκε στις αρχές των 70’s και άφησε πίσω του μόνο αυτό το σπάνιο, καταργημένο πια LP. Σχεδόν όλα τα τραγούδια είναι βασισμένα στον κλασικό βαρύ ήχο που παράγουν οι κιθάρες, όμως στα “Solitude” και “Atlantis”, όπου έχουμε σπουδαία δείγματα Psychedelic Heavy Rock.  
Εδώ, οι εντελώς άγνωστοι Stonewall μας απολύουν έναν απόλυτα δολοφονικό 70’s Hard Rock δίσκο μεγατόνων, με πολύ περισσότερη ενέργεια από ότι άλλα σχήματα της εποχής τους. Αλλά δυστυχώς η διάρκεια του δίσκου (περίπου 30 λεπτά) είναι πραγματικά ομολογουμένως παρά πολύ μικρή, κρίμα όμως που δεν υπήρξε και δεύτερος δίσκος, για να χορτάσουμε από την βαριά και καλή Heavy μουσική τους.
Απολύτως φοβερό και πολύ βαρύ
Hard Rock album, με αρκετές επιρροές από Heavy Psych. Το σχήμα από τη ΝΥC, με ένα και μόνο βινύλιο στην καριέρα τους, που το πιο πιθανό να ηχογραφήθηκε γύρω στο 1973-74 ή ακόμη και πιο νωρίτερα, αρχικά κυκλοφόρησε σε βινύλιο, από την μικρή ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Tiger Lily, αλλά και στην εποχή του (1976) το βινύλιο ήταν αρκετά δυσεύρετο και σπάνιο.
Ένας Hard Rock δίσκος λοιπόν, από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, στο πνεύμα των Hard Rock σχημάτων όπως οι Sir Lord Baltimore, ή οι Dust. ’Ολος ο δίσκος έχει αρκετά σκληρά Hard Rock και Psych τραγούδια, αλλά ελαφρώς αμαυρώθηκε από τα υποβαθμισμένα (στην παραγωγή) κάπως φωνητικά του Bruce Rapp. Αν είστε όμως οπαδός του obscure σκοτεινού 70’s Hard Rock (όπως εγώ), ίσως θα θέλατε ή πρέπει να τον ακούσετε, αλλά και να τον έχετε στην κατοχή σας, τελικά αυτόν το δίσκο.
Αυτό το album, έχει την κόλαση μέσα του από τις πρώτες κιόλας νότες, ο ήχος είναι αρκετά νευρικός για την εποχή του, τα solo της κιθάρας του Ray Dieneman είναι και αυτά πολύ νευρικά, ο τραγουδιστής μου τα χαλάει λίγο, αλλά (anyway) δεν μπορεί να είναι κι όλα τέλεια στην μουσική μας, έτσι δε είναι φίλοι μου;
Οι Stonewall ηχογράφησαν αυτό το LP περίπου στις αρχές των 70’s (κανείς δεν ξέρει το πότε με σιγουριά) μια κι έξω σε λίγες ώρες, το group δεν κατέγραψε ποτέ ξανά καμία άλλη μουσική, έτσι ουσιαστικά αυτό το LP είναι όλη τους η μουσική κληρονομία. Το σχήμα μετά την ηχογράφηση του album διαλύθηκε και ο δίσκος δεν κυκλοφόρησε ποτέ επίσημα, αλλά μόνο το 1976, χωρίς όμως να το γνωρίζει καθόλου ή να έχει δώσει την συγκατάθεση του το συγκρότημα. Τα μέλη των Stonewall ποτέ δεν γνώριζαν ότι τελικός το album θα κυκλοφορούσε από την Tiger Lily και προφανώς ενοχλήθηκαν όταν το έμαθαν τα τελευταία χρόνια, ενώ λέγετε πως κάπου υπάρχουν και κάποιες ανέκδοτες ηχογραφήσεις των Stonewall.
Χωρίς αμφιβολία ίσως το κορυφαίο «χαμένο» συγκρότημα του είδους του, αφού για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η ύπαρξη και μόνο αυτού του album παρέμενε ένα μυστήριο. Το πόσες κόπιες έκοψε ή πούλησε η Tiger Lily από αυτό το βινύλιο είναι παντελώς άγνωστο, έτσι αυτό δημιούργησε ένα ανείπωτο κυνήγι στους κύκλους των συλλεκτών βινυλίου, οι όποιοι έδιναν και δίνουν αστρονομικά ποσά για ένα πρωτότυπο-αυθεντικό αντίτυπο βινυλίου (βλ. popsike.com).
Το album περιλαμβάνει οκτώ σκληρά τραγούδια, με αρκετές επιρροές από πρώιμο ωμό Hard Rock που βλέπει σαφώς προς το Psychedelic Rock και στο proto-Glam Metal, το οποίο θα γίνει γνωστό στα μόλις επόμενα χρόνια.
Οι Stonewall είναι εύκολα ένα από τα top.10 του λεγομένου αδικοχαμένου ή αλλιώς “lost-gem” Αμερικανικού Hard Rock/ proto-Metal, όποιος επιθυμεί να ακούσει ένα πραγματικά καλό και σκληρό 70’s συγκρότημα όπως είναι πχ... οι Sir Lord Baltimore, οι Dust, οι Budgie, οι Captain Beyond, οι Jerusalem, ή οι Alamo, τότε οι Stonewall είναι σίγουρα για τα γούστα του, επενδύστε άφοβα. Επίσης σε πολλά σημεία του δίσκου, μου θυμίζουν αρκετά τους πρώιμους 70’s δικούς μας Socrates, ειδικά στα φωνητικά όμως.
Τραγούδια του δίσκου που θα σας αρέσουν και θα σας τραβήξουν αμέσως την προσοχή και το ενδιαφέρον, είναι σίγουρα τα… “Right On”, “Solitude”, “Bloody Mary”, “Try & See It Through”, αλλά και όλο το “Suite (I. I’d Rather Be Blind, II. Roll Over Rover)”.
Αυτό το βινύλιο λοιπόν, είναι ηχογραφημένο στο Long Island (NYC) από ένα άγνωστο-ξεχασμένο  group στις αρχές των 70’s, που κυκλοφόρησε όμως εν αγνοία τους το 1976, όπου φυσικά κανείς δεν γνωρίζει σε πόσες κόπιες βγήκε.
Αυτό το φοβερό LP θεωρείται από τους γνώστες του σκληρού Rock ήχου, ως ένα από τα καλύτερα κομμάτια βινυλίου που έχει καταγραφεί ποτέ στο μουσικό αυτό είδος. Δυστυχώς ελάχιστες κόπιες είδαν το φως της δημοσιότητας και γι’ αυτό το λόγο η αξία του δίσκου είναι τεράστια και συλλεκτική. Ψάξτε τουλάχιστον για την επανέκδοση του δίσκου σε βινύλιο, που κυκλοφόρησε τα τελευταία χρόνια, η τιμή του είναι ακόμη αρκετά προσιτή.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ STONEWALL
Stonewall [1976]


TRIVIA:
Οι Stonewall ηχογράφησαν αυτό το LP στο σπίτι studio του παραγωγού Jimmy Goldstein, στο Long Island (NYC), περίπου κατά τις αρχές των 70’s. Ο Goldstein ήταν επίσης μέλος μερικής απασχόλησης του σχήματος, όπου παίζει keyboards στις ηχογραφήσεις. Τα μέλη των Stonewall ουδέποτε έλαβαν γνώση ότι το album αυτό κυκλοφόρησε και προφανώς δεν έδωσαν την άδεια τους για την κυκλοφορία αυτή. Ενώ ήταν και θυμωμένοι για το συμβάν αυτό και τώρα πια δεν ενδιαφέρονται καν, για τις ηχογραφήσεις αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: