ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016





HUGHIE
THOMASSON


(13-August-1952 ~ 9-September-2007)

"FLORIDA GUITAR ARMY"


Ο Hughie Thomasson γεννήθηκε στις 13 Αύγουστου του 1952, στην Tampa της Florida, το πραγματικό του όνομα ήταν Hugh Edward "Hughie" Thomasson, Jr.
Ο Hughie Thomasson άφησε μεγάλη ιστορία στο Νότιο σκληρό Rock, όχι μόνο με ένα, αλλά με δύο διαφορετικά σχήματα (Outlaws και Lynyrd Skynyrd), ενώ η καριέρα του ξεκίνησε το 1960 και επεκτάθηκε εντυπωσιακά για πέντε περίπου δεκαετίες.
Προσωπικά πιστεύω ότι ο κύριος Hughie Thomasson, είναι ένας από τους
πολύ-πολύ μεγάλους του Southern Rock, που ποτέ όμως δεν έτυχε της αναγνώρισης που του άξιζε,
κάπως άλλαξε αυτό όταν τελικά πήγε στους Lynyrd Skynyrd το 1996.
Ένας από τους κατ' εξοχήν σκληρούς Νότιους Rock κιθαρίστες ήταν ο Thomasson. Με τους Outlaws ήταν γνωστοί ως “Florida Guitar Army” και αυτό γιατί είχαν μια εκπληκτική-εκρηκτική τριπλή επίθεση από κιθάρες. Οι Outlaws ήταν το πρώτο σχήμα που υπέγραψε δισκογραφικό συμβόλαιο από τον πρώην επικεφαλή της Columbia Records, Clive Davis όταν αυτός ίδρυσε την Arista Records. Ο Clive Davis πήγε μέχρι το Columbus το 1974, για να τους δει live σ’ ένα show με τους Lynyrd Skynyrd στο “Civic Center Columbus”, μετά πήγε στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν μετά την παράσταση και τους έκανε μια προσφορά για δισκογραφικό συμβόλαιο.

Το Southern φούντωσε αρχικά κάπου μεταξύ 1970 και 1980, με πιο σημαντικά συγκροτήματα τους Allman Brothers Band και τους Lynyrd Skynyrd, οι Outlaws ήταν οι επικρατέστεροι για την τρίτη θέση.
Οι Outlaws ξεκινάν την καριέρα τους στο Southern Rock στις αρχές της δεκαετίας του ’70, από τους Hughie Thomasson (κιθάρα, φωνητικά) και Henry Paul (κιθάρα, φωνητικά) στην Tampa της Florida.
Από την Florida έχουμε και τους Lynyrd Skynyrd, τους Molly Hatchet, τους 38 Special, όποτε το Southern
Rock υπόβαθρο ήταν τεράστιο. Για όσους δεν έτυχε να ακούσουν ποτέ το συγκεκριμένο συγκρότημα, θα πω μονάχα ότι χάνουν πάρα πολλά. Δεν πρόκειται απλώς για ένα ακουστικό Νότιο σχήμα, αλλά για πραγματικούς-γνήσιους αγωνιστές της Νότιας ιδέας. Ποία είναι αυτή η ιδέα; Λοιπόν φίλοι μου, δεν λέγεται με απλά λόγια αλλά νιώθετε (και πάλι από λίγους), λιβάδια, ορίζοντας, όνειρα, ψυχή. Αυτές οι σκόρπιες λέξεις μπορούν να μεταφραστούν σαν ασυναρτησίες ή σαν «το νόημα των Outlaws» και τελικά το νόημα ολόκληρου του Southern Rock.
Αν αποκτήσετε όμως τα θρυλικά 4-5 πρώτα albums των Outlaws, θα καταλάβετε πως λίγοι μόνο έχουν την ικανότητα να σας μεταφέρουν από το σπίτι σας στην Oklahoma του Νότου το 1918, ας πούμε.


Μεταξύ 1975 και 2005 o Hughie Thomasson, γνωστός και ως “flame” από φίλους και οπαδούς, κατέγραψε 13 albums με τους Outlaws και 4 studio albums με τους Lynyrd Skynyrd, βοηθώντας τους έτσι να φτάσουν σε νέα επίπεδα επιτυχίας και συγγράφοντας πολλά από τα τραγούδια τους μεταξύ των ετών 1996 και 2005.
Η κιθαριστική δεξιότητα του και η καταπληκτική φωνή του ήταν από τους πιο βασικούς παράγοντες για την επιτυχία των Outlaws. Υπογραφή του ήταν ο ήχος της κιθάρας του και τα δυνατά σκληρά φωνητικά του, που καθόρισαν το συγκρότημα στα 70’s. Ο μοναδικός ήχος της κιθάρα του, δημιουργήθηκε αρχικά με τη χρήση της Fender Stratocaster, ενώ στη συνέχεια με την χρήση της Fender Telecaster.
Ο Hughie έγραψε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Outlaws, όπως τα "Hurry Sundown", "There Goes Another Love Song" και "Green Grass Αnd High Tides". Παρά το γεγονός ότι και τ’ άλλα μέλη του συγκροτήματος (ειδικά ο Henry Paul στην δεκαετία του '70 συνέβαλε κι αυτός στα τραγούδια), πιστεύω όμως πως ο Hughie ήταν από πολλές απόψεις, η πραγματική καρδιά και η ψυχή των Outlaws. 
Όταν οι Outlaws διαλύθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90, εντάχθηκε αμέσως στους Lynyrd Skynyrd αφήνοντας το παλιό του σχήμα, αλλά  γύρισε πάλι πίσω μαζί τους το 2005. Όταν o Thomasson εντάχθηκε στους Lynyrd Skynyrd, πρόσθεσε αμέσως τον χαρακτηριστικό ήχο της κιθάρας του στο ισχυρό line-up των Skynyrd. Πριν από το θάνατο του, συνέβαλε στη συγγραφή πολλών από τα τραγούδια των Skynyrd, στο albumGod And Guns” (2009), το hit-single των Skynyrd "Still Unbroken είναι αφιερωμένο στην μνήμη του.

Τα αρχικά μέλη των Outlaws, Hughie Thomasson, David Dix, Monte Yoho και Henry Paul επανήλθαν στην ενεργό δράση τον Απρίλιο του 2005. O Hughie Thomasson φεύγει από τους Skynyrd για να ξανά φορμάρει τους Outlaws μαζί με τον παλιούς παράνομους φίλους του, αλλά τελικά εκτός από κάποια σποραδικά live δεν κυκλοφορούν (δυστυχώς ποτέ), κάποια νέα δισκογραφική δουλειά.
Η τελευταία εμφάνιση των Outlaws με τον Hughie ήταν μόλις μόνο μια ημέρα πριν από τον πρόωρο θάνατο του, στο “Tropicana Hotel Αnd Casino” στη Nevada.
Ο Hughie Thomasson πήγε έξω για δείπνο με τη σύζυγο του Mary, την Κυριακή (9 Σεπτεμβρίου), όταν γύρισαν στο σπίτι έκατσε στην αγαπημένη του καρέκλα για να παρακολουθήσει ποδόσφαιρο. Δυστυχώς, απεβίωσε στον ύπνο του από καρδιακή προσβολή μέσα στο σπίτι του, στο Brooksville στη Florida στις 9 Σεπτεμβρίου του 2007. Ήταν 55 ετών όταν «έφυγε» για πάντα από κοντά μας, αλλά η μνήμη του θα ζει για πάντα στις καρδιές μας.
Υπάρχει επίσης κι ένα ακυκλοφόρητο album του Hughie που το τελείωσε λίγο πριν από το πρόωρο θάνατο του, που ονομάζεται "Once An Outlaw", το οποίο όμως δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα, ίδωμεν.


Ας δούμε όμως και μερικά τραγούδια των Outlaws, τι θέσεις πήραν στα charts του Βillboard“There Goes Another Love Song” (1975, No.34), “Breaker, Breaker” (1976, No.94), “Hurry Sundown” (1977, No.60) και “(Ghost) Riders in the Sky” (1980, No.31).


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ Hughie Thomasson

OUTLAWS
Outlaws [1975]
Lady In Waiting [1976]
Hurry Sundown [1977]
Bring It Back Alive [1978]
Playin’ To Win [1978]
In The Eye Of The Storm [1979]
Ghost Riders [1980]
Los Hombres Malo [1982]
Soldiers Of Fortune [1986]
Hittin’ The Road [1993]
Diablo Canyon [1994]
Extended Versions [2002]
Live In Los Angeles 1976 [2015]
SOLO
So Low [2000]
LYNYRD SKYNYRD
Twenty [1997]
Lyve From Steel Town [1998]
Edge Of Forever [1999]
Christmas Time Again [2000]
Vicious Cycle [2003]
The Vicious Cycle Tour [2004]



Δεν υπάρχουν σχόλια: