ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016



ALLEN

COLLINS






(19-JULY-1952 ~ 23-JANUARY-1990)



Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΚΙΘΑΡΙΣΤΑΣ ΤΩΝ LYNYRD SKYNYRD


Ο Allen Collins ο μοναδικός αυτός κιθαρίστας/ συνθέτης, έμεινε γνωστός ως το ιδρυτικό μέλος του Southern Rock συγκροτήματος των Lynyrd Skynyrd. Μετά την αναγκαστική διάλυση του συγκροτήματος το 1977 (λόγω του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος), συνέχισε όμως και συμμετείχε στους Rossington Collins Band και μετά σχημάτισε τους δικούς του Allen Collins Band.
Η φήμη του που έχει φτάσει σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, προήλθε κυρίως από την εκρηκτική ικανότητα του στην κιθάρα, αλλά και μέσα από τα εκπληκτικά live του συγκροτήματος, δείτε σε video κάποια 70’s συναυλία των Lynyrd Skynyrd και τα λέμε.
Πέθανε νωρίς το 1990 λόγω της πνευμονίας που ανέπτυξε ο οργανισμός του, μετά την παράλυση του κάτω μέρους του σώματος του που είχε σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, τέσσερα χρόνια νωρίτερα.


Ο Allen Collins γεννήθηκε στο νοσοκομείο “St. Lukes Hospital” ως Larkin Allen Collins, Jr., στο Jacksonville τον Ιούλιο του 1952.
Μία από τις αγαπημένες του δραστηριότητες ήταν να παρακολουθεί αγώνες αυτοκινήτων, κάτι που του επέτρεψαν οι γονείς του από την παιδική ηλικία των οκτώ ετών. Λίγο αργότερα, οι γονείς του χώρισαν και ο Allen διέμεινε με την μητέρα του, η οποία του δώρισε την πρώτη του κιθάρα το 1963, όταν διέκρινε ότι ο γιος της είχε έφεση προς τη μουσική. Όταν ήταν 11 ετών, πήρε την πρώτη του κιθάρα που ανήκε σε έναν φίλο του, η μητέρα ήταν μια χωρισμένη μητέρα, αγωνίζονταν να τα βγάλει πέρα με τα οικονομικά του σπιτιού κάνοντας δύο δουλειές, αλλά κατάφερε να πάρει στο γιο της μια κιθάρα. Χωρίς χρήματα για τα μαθήματα σε κάποιο μουσικό ωδείο, ο νεαρός Allen μέσα από θριάμβους και τις αποτυχίες, ο ίδιος έμαθε να παίζει μόνος του κιθάρα, έτσι ξεκινήσει τη μουσική μαθαίνοντας να παίζει κιθάρα όταν ήταν δώδεκα χρονών. Τα μόνα λιγοστά μαθήματα κιθάρας που πήρε (4-5 τον αριθμό), ήταν από την μητριά του, όπου έπαιζε λίγο κιθάρα, έτσι του έμαθε κάποιες νότες πάνω σε κάποια Country και Western τραγούδια.
Μετά το πρώτο του συγκρότημα τους Mods, συν-ίδρυσε τους Lynyrd Skynyrd και δεν κοίταξε ξανά ποτέ πίσω. Ο Allen ποτέ δεν πήρε μαθήματα μουσικής ή κιθάρας, ήταν αυτοδίδακτος, αλλά πάντα θα τον θυμόμαστε για τη μοναδική σύνθεση των τραγουδιών του, την δεξιότητα και την τεχνική όπου έπαιζε την κιθάρα του. Έχει ένα πάθος για την κιθάρα μοναδικό, εκρηκτικό παίξιμο στους δίσκους, αλλά εκεί που τα έδινε όλα ήταν πάνω στη σκηνή, ανεπανάληπτος.
Την χρονιά του 1964, μαζί με τους συμμαθητές του στο Γυμνάσιο Ronnie Van Zant και Gary Rossington, δημιούργησαν την αρχική μορφή των Lynyrd Skynyrd (καλοκαίρι του ’64), με αρχικές ονομασίες όπως My Backyard και Noble Five (έλλειψη χώρου, πρόβες έκαναν στο σπίτι και ειδικά στο σαλόνι του Allen). Μετά την προσθήκη των Bob Burns/ Larry Junstrom και μετά από μερικά χρόνια όπου πέρασαν ως ερασιτεχνικό συγκρότημα ωριμάσαν μουσικά, έτσι ξεκίνησαν να παίζουν και σε διάφορα τοπικά clubs της περιοχής τους. Στην πορεία τους ανακάλυψε ο Al Kooper, τα υπόλοιπα ανήκουν πια στην ιστορία. 


Το 1970 ο Allen παντρεύτηκε την Kathy Johns, με τους Lynyrd Skynyrd να παίζουν το “Freebird” στην γαμήλια δεξίωση που ακολούθησε, το ζευγάρι έφερε στον κόσμο δύο κόρες την Amie και την Allison.
Ως ιδρυτικό μέλος ενός από τα  πιο αξέχαστα Southern Rock συγκροτήματα που ήρθαν από το Νότο, ο Allen συν-έγραψε μερικά από τα πιο αξιομνημόνευτα τραγούδια των Lynyrd Skynyrd, συμπεριλαμβανομένων των ύμνων “That Smell”, “The Ballad Οf Curtis Loew”, “Sweet Home Alabama”, Free Bird” και “Gimme Three Steps”.
Στο αποκορύφωμα της καριέρας τους, ήρθε να τους βρει ένα τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, στις 20 Οκτωβρίου του 1977. Ήταν στην περιοδεία για τον δίσκο τους “Street Survivors”, περίεργος τίτλος έτσι δεν είναι; Το τελευταίο τους album μόλις είχε κυκλοφορήσει και έχει πάρει πολύ καλές κριτικές από μουσικούς κριτικούς και από το κοινό. Ξεκίνα η νέα φιλόδοξη περιοδεία, ενώ βρισκόταν λίγες μέρες σε εξέλιξη ήταν ήδη sold-out. Τελευταίο live show των Lynyrd Skynyrd, ήταν στις 19 Οκτωβρίου του 1977 στο Greenville της South Carolina. Tο αεροπλάνο Convair CV-300 που μετέφερε το σχήμα κατά την διάρκεια των εμφανίσεων τους από το Greenville, στο Baton Rouge, της Louisiana, συνετρίβει έξω από το Gillsburg του Mississippi. Οι επιβάτες ενημερώθηκαν για το πρόβλημα που παρουσίασε ένας από τους κινητήρες του αεροσκάφους (άλλες πληροφορίες θέλουν το αεροπλάνο να μένει από καύσιμα) και δόθηκαν οι ανάλογες εντολές για να προετοιμαστούν για την επερχόμενη πτώση. Ο Ronnie Van Zant πέθανε στη συντριβή κατά την πρόσκρουση, καθώς το αεροσκάφος χτύπησε σε ένα δέντρο. Τα μέλη του συγκροτήματος Steve Gaines (κιθάρα) και Cassie Gaines (δεύτερα φωνητικά), επίσης ο Dean Kilpatrick (road manager), ο πιλότος Walter McCreary και ο συγκυβερνήτης William Gray, σκοτώθηκαν επίσης. Τα υπόλοιπα μέλη του σχήματος επέζησαν, αν και όλοι είχαν τραυματίστηκαν σοβαρά. Ήταν Τετάρτη 20 Οκτωβρίου του 1977, (18:52 τοπική ώρα). Ο Allen υπέφερε από σοβαρή βλάβη στο δεξί του χέρι και δύο σπασμένα κόκκαλα στην σπονδυλική στήλη.
Η τελευταία live εμφάνιση του Allen με τους Lynyrd Skynyrd, ήταν στο πρώτο ας πούμε reunion (μετά το αεροπορικό ατύχημα) που έγινε τον Ιανουάριο του 1979, στο festival του Charlie Daniels Volunteer Jam V” στο Nashville του Tennessee.
Ο Allen Collins ανάκτησε κάπως σωματικά από τα τραύματα του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, έτσι συνέχισε την μουσική του καριέρα, αρχικά με τους Rossington Collins Band και αργότερα με το δικό του σχήμα τους Allen Collins Band.
 

Αλλά η μοίρα της ζωή του είχε άλλα σχέδια γι’ αυτόν, τον Ιανουάριο του 1986 ενεπλάκει σε ένα τροχαίο ατύχημα που στοίχισε τη ζωή της φίλης του Debra Lizama Watts και τον άφησε παράλυτο από τη μέση και κάτω, ενώ περιορίστηκαν και κάποιες δυνατότητες και των άνω άκρων του. Ο Allen ομολόγησε την ενοχή του όσον αφορά το τροχαίο ατύχημα, αλλά δεν ήταν πλέον σε θέση να παίξει κιθάρα, η μουσική του καριέρα είχε τελειώσει δυστυχώς οριστικά και με άσχημο τρόπο. Αρχές των 80’s είχε χάσει την γυναίκα του Kathy Johns από αιμορραγία στο τρίτο τους παιδί, κάτι που οδήγησε στην διάλυση του συγκροτήματος των Rossington Collins Band. Το γεγονός αυτό τις απώλειας της γυναίκας του τον έριξε στις καταχρήσεις, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε ατυχήματα με το αυτοκίνητο του λόγο μέθης ή υπερβολικής ταχύτητας.
Όταν οι Lynyrd Skynyrd ξαναβρεθήκαν το 1987 για το reunion tour των 10 χρόνων από το αεροπορικό ατύχημα, ο Collins συμμετείχε ως σύμβουλος για την περιοδεία, βοηθώντας τους να επιλέξουν το σωστό set-list των τραγουδιών, έκανε επίσης εμφανίσεις μαζί με το group στη σκηνή, μιλώντας για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια. Από τότε, ο ίδιος χρησιμοποίησε τη φήμη του για να φτάσει στους νέους και να τους προειδοποιήσουμε για το ποτό και την οδήγηση.
Μετά το τέλος της περιοδείας, ο Allen εξαφανίστηκε από τη μουσική σκηνή και έζησε μοναχική ζωή μέχρι το θάνατο του. Μετά από λίγους μήνες στο νοσοκομείο στα τέλη του 1989, ο Allen Collins απεβίωσε λόγω της χρόνιας πνευμονίας, ως αποτέλεσμα από τις επιπλοκές των προηγούμενων ατυχημάτων του, στις 23 Ιανουαρίου 1990, ήταν μόλις 37 ετών. Θάφτηκε στο
Jacksonville της Florida.

Κιθάρες που χρησιμοποιούσε ο Allen Collins, ήταν οι εξής… Gibson Firebird, Gibson Explorer και Fender Stratocaster.



ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ALLEN COLLINS

LYNYRD SKYNYRD
Pronounced ’Lĕh-’nérd ’Skin-’nérd [1973]
Second Helping [1974]
Nuthin’ Fancy [1975]
Gimme Back My Bullets [1976]
One More From The Road [1976]
Street Survivors [1977]
Skynyrd’s First And... Last [1978]
Best Of The Rest [1982]
Box Set [1991]
Rossington Collins Band
Anytime, Anyplace, Anywhere [1980]
This Is the Way [1982]
Allen Collins Band
Here, There & Back [1983]




Δεν υπάρχουν σχόλια: