ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015


 

URSA MAJOR
URSA MAJOR
1972
(RCA Records)


SIDE I: “Sinner”, “In My Darkest Hour”, “Silverspoon”.
SIDE II: “Stage Door Queen”, “Back To The Land”, “Lay Me Down”, “Liberty And Justice”.


URSA MAJOR: Dick Wagner – Vocals/ Guitars, Greg Arama – Bass and Ricky Mangone – Drums.
Produced by Bob Ezrin.


Το Hard Rock είναι το δημοφιλέστερο είδος στη μεγάλη Rock δισκογραφία, με αμέτρητα μουσικά σχήματα, που όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να υπάρχει. Η χρυσή του όμως εποχή υπήρξε η δεκαετία του ’70, αφού σ’ αυτό το χρονικό διάστημα όχι μόνο ηχογραφηθήκαν και κυκλοφόρησαν τα “διαμάντια” του είδους, αλλά εφευρέθηκε και εκτελέστηκε με τον καλύτερο τρόπο αυτή η μουσική. Ένα απ’ αυτά τα σχήματα είναι και οι Ursa Major που σας παρουσιάζω. Οι Ursa Major είναι ένα υποτιμημένο αλλά και ξεχασμένο group από τη New York που κυκλοφόρησε μόνον ένα album, εκεί πίσω στις αρχές της δεκαετίας του ’70.
Αυτό το δυναμικό μουσικό
trio, με επικεφαλής τον προικισμένο κιθαρίστα και τραγουδιστή Dick Wagner (Frost, Alice Cooper, Lou Reed), έπαιξε ένα Hard Rock και Heavy Psych υλικό που περιστασιακά συνορεύει με το Metal των 70’s. Άλλωστε τα τραγούδια “Stage Door Queen”, “Sinner”, “Lay Me Down” και “Silver Spoon”, το αποδεικνύουν περίτρανα. Ακόμα ένα καταιγιστικό Hard Rock συγκρότημα είναι οι Ursa Major δημιούργημα του Dick Wagner, που δυστυχώς επέζησε σαν σχήμα μόνον για ένα album. Στο μπάσο συναντάμε τον Greg Arama και στα drums τον Ricky Mangone, ενώ την παραγωγή έχει κάνει ο τεράστιος Bob Ezrin (KISS, Alice Cooper).
Το LP ηχογραφήθηκε στην New York (USA) το 1972 και συνιστάται ανεπιφύλακτα σε κάθε γνήσιο οπαδό του Hard Rock των early 70’s. Ο δίσκος δεν πήρε πολύ καιρό για ετοιμαστεί-ηχογραφηθεί, μέσα με δύο εβδομάδες για να γραφτούν τα τραγούδια και δύο εβδομάδες για να ηχογραφηθεί, ενώ ο Dick Wagner έγραψε όλα τα τραγούδια του δίσκου. Ο Dick Wagner πρώην κιθαρίστας των Bossmen και Frost διαθέτει ένα υπέρτατο, έξυπνο μελωδικό Heavy/ Hard Rock στυλ που είναι επίσης κλασικό και απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα Hard Rock ακροατών, ενώ διαθέτει και μια εκπληκτική, όμορφη φωνή.
Ο μπασίστας Greg Arama προέρχεται από τους Amboy Dukes, οπότε καταλαβαίνεται πως έχουμε να κάνουμε με ένα super δυναμικό και βαρύ trio, σε αυτό βοηθά και το καταιγιστικό παίξιμο στα τύμπανα από τον Ricky Mangone.
Το “Ursa Major” είναι ένα από τα καλύτερα αλλά και μεγαλύτερα Hard Rock/ proto-Metal album που κυκλοφόρησαν ποτέ, στις αρχές της αγνής δεκαετίας του ’70. Η μουσική μελωδία του δίσκου γεφυρώνει επιτυχώς τους δύο κόσμους του Hard Rock και του Heavy Metal, επίσης το συγκρότημα περιείχε έξυπνο και εξειδικευμένο μπάσο, αλλά και σφιχτά και γρήγορα κρουστά, αλλά και τραγούδια που έχουν ανάμειξη ηλεκτρικών και ακουστικών κιθάρων. Μετά τα πρώτα ακούσματα ο δίσκος θυμίζει την ισχυρή και δημιουργική μουσική από εξίσου δυναμικά συγκροτήματα όπως οι Led Zeppelin, οι Rush, οι Triumph και οι Captain Beyond, μόνο που έχουν μια πιο Αμερικανική γεύση.
Αυτό που διακρίνετε από την πρώτη στιγμή είναι το ισχυρό ταλέντο του Wagner, με εντυπωσιακά
lead φωνητικά, αλλά και lead κιθάρα των έξι χορδών όπου τα solos αφθονούν. Ενώ, εξαιρετικά φιλόδοξες είναι και οι πιο δραματικές συνθέσεις τραγουδιών, που προκλητικά προσθέτουν ένα άγγιγμα από Prog Rock και αστρικές αξίες στην παραγωγή του θρυλικού Bob Ezrin.
Αριστοκρατικά τα φωνητικά από τον Dick Wagner που τραγουδά με την καρδιά του, ακούστε το “In My Darkest Hour που ίσως είναι το καλύτερο τραγούδι σε αυτόν το δίσκο, με το βιολί στη μέση του τραγουδιού να δίνει άλλο αίσθημα.
Ένα τέλεια ισορροπημένο σκληρό, γνήσιο early 70’s Αμερικάνικο Hard Rock βινύλιο. Αν και απλό στο άκουσμα τούτο το Hard Rock βινύλιο είναι ιδιαίτερο, δεν είναι κακό και ακούγετε όλο το LP ευχάριστα και μάλιστα όχι μόνο μια φορά αλλά πολλές.
Όσοι από εσάς δεν έχουν αυτό το (σπάνιο πια σε LP) album, καλά θα κάνουν να ψάξουν πάση θυσία να το βρουν, θα σας ξαφνιάσει ένα από τα καλύτερα βινύλια στο είδος του. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους αγαπούν κυρίως το 70’s Hard Rock. Με απλά λόγια, αυτό το album είναι ένα κλασικό μέσα από τα κλασικά και κάνουν τις συλλογές βινυλίων πιο πλούσιες από ποτέ, αλλά και τον ακροατή να πονάει για τουλάχιστον κάθε φορά που το ακούει.
Το σχήμα μουσικά, θυμίζει groups όπως οι Captain Beyond, ή οι Armageddon, αλλά δυστυχώς οι Ursa Major μας άφησαν μόνο αυτόν το δίσκο, αναρωτιέμαι αν συνέχιζαν τι ανυπέρβλητες δισκάρες θα μας άφηναν σαν παρακαταθήκη, τι μουσικούς θησαυρούς δηλαδή.
Τραγούδια που πρέπει σίγουρα να ακούσετε είναι τα “Sinner”, “In My Darkest Hour”, “Silverspoon”, “Stage Door Queen”, “Back To The Land”, “Lay Me Down”, “Liberty And Justice”, πλακά-πλάκα όλα τα τραγούδια δηλαδή του δίσκου.
Αλλά όσο γρήγορα εμφανίστηκαν στο μουσικό προσκήνιο οι Ursa Major, έτσι ξαφνικά διαλύθηκαν.



ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ URSA MAJOR
Ursa Major [1972]


TRIVIA:
Ο Dick Wagner (1943~2014), είναι ένας ξεχασμένος ήρωας της κιθάρας και τραγουδιστής, ο οποίος κατά την ταπεινή μου γνώμη, ποτέ δεν πήρε την καταξίωση που του άξιζε. Σαν κιθαρίστας ήταν μέλος του σχήματος του Alice Cooper σε αρκετά 70’s albums, ενώ έχει συνεργαστεί και με τους KISS όπου έδωσε εκπληκτικά δείγματα γραφής, με το απαράμιλλο παίξιμο του.
Ο Ursa Major είναι ένας αστερισμός γνωστός ως Μεγάλη Άρκτος, ορατός όλο το χρόνο στο μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, ενώ μπορεί να φανεί καλύτερα τον μήνα Απρίλιο. Είναι ευρέως αναγνωρισμένος Αστερισμός, ο οποίος αποτελεί ένα χρήσιμο δείκτη προς τον βορρά και έχει μεγάλη μυθολογική σημασία σε πολλούς πολιτισμούς του κόσμου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: