ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015




STRONGBOW
STRONGBOW
1975
(Southwind)


SIDE I: "One Armed Bandit", "Sister Sea", "The Only One Around".
SIDE II: "Move Over Gloom", "How Can I Be Loving You", "Wine Eyes", "Hazy May".

STRONGBOW - Bill Bendler - Vocals, Michael Shortland - Guitars, John Durzo - Bass, David Smith – Drums and John Stelzer – Organ.
Produced by Alan Lorber.



Η πόλη του Columbus στο Ohio ήταν το σπίτι του σχήματος των Strongbow, η ζωή τους άρχισε στα 1970, αρχικά ήταν τέσσερα μέλη αργότερα όμως το συγκρότημα επεκτάθηκε και έγινε πενταμελές μετά από λίγους μήνες, από το πρώτο live τους και μετά.
Οι Strongbow ξεκίνησαν όταν ο David Smith συναντήθηκε με τον Bill Bendler όταν και οι δύο έπαιζαν στο συγκρότημα των Rhodes Brothers. Οι δύο τους ήθελαν να παίξουν σε ένα πιο Prog Hard Rock συγκρότημα, οπότε έφυγαν και πήραν μαζί τους τον Sandy Edelstine (Jaguars, Baroque Montly) και τον Bud Fowler για να σχηματίσουν ένα νέο group. Αργότερα το 1972 ο "Buzz" Ashton αντικαθιστά τον Edelstine στην κιθάρα, η μπάντα κάνει πολλές συναυλίες στο Michigan, ο Ashton αποχωρεί και λίγο αργότερα θα αντικατασταθεί από τον Michael Shortland, ενώ τελευταίος στο σχήμα έρχεται ο John Stelzer στο πιάνο.
Το καλοκαίρι (Ιούλιος) του 1973 οι Strongbow πήγαν στα Cleveland Recording Studios και έκοψαν ένα single με δύο τραγούδια τα “If You're Going To The City" και "Change", αυτό το σπάνιο 45-άρι κυκλοφόρησε από την δική τους ετικέτα την Epodus, ενώ να βρεθεί τώρα πια είναι μόνο θέμα εξαιρετικής τύχης.
Περιόδευαν πάνω από ένα χρόνο για την οικοδόμηση, συγκρότηση μιας γερής βάσης σαν σχήμα όσον αφορά το δέσιμο του rhythm section, σε πόλεις όπως το Ohio, το Michigan, την Indiana, την West Virginia, την Georgia και την Florida και άνοιξαν τις συναυλίες για καλλιτέχνες όπως οι Ted Nugent, ο Elvin Bishop, ο Bob Seger, οι Cactus, πριν από το ομότιτλο ντεμπούτο τους που κυκλοφόρησε το 1975.
Η μικρή θυγατρική δισκογραφική εταιρεία Southwind (παράρτημα της Buddah Records), δεν κατάφερε να δώσει στο συγκρότημα και στον δίσκο δυστυχώς καμία οποιαδήποτε σημαντική διαφημιστική ώθηση και σύντομα το album ήταν στα αζήτητα των δισκοπωλείων σε ολόκληρη την Αμερική.
Σε μια εποχή που μεσουρανούσαν καλλιτέχνες όπως ο Alice Cooper και οι K
ISS, φαίνεται ότι οι Strongbow απλά αγνοήθηκαν, το συγκρότημα όμως το πάλεψε και  έκανε live με τους John Mayall, Lydia Pense, Cold Blood, Ruby Starr και Grey Ghost. Προσπάθησε να γράψει και να ηχογραφήσει κι ένα δεύτερο album, αλλά οι σχέσεις του group και της δισκογραφικής τους εταιρείας είχαν τελείως τελματώσει. Στις αρχές του 1978 οι Strongbow διαλύθηκαν, τα  μέλη συνέχισαν στην τοπική σκηνή αν και η πλειοψηφία τους είχε ήδη αποσυρθεί από την ενεργό δράση.
Το "Strongbow" είναι ένα αρκετά αξιοπρεπές
album, σίγουρα είναι όλοι τους ταλαντούχοι σαν μουσικοί, οι μουσικές παραστάσεις είναι αστρικές, ενώ η μειλίχια φωνή του μέγιστου Bill Bendler είναι το μεγάλο ατού όλης αυτής της μουσικής διαδικασίας. Το εναρκτήριο τραγούδι είναι σαφώς το πιο προσιτό, το οποίο εξισορροπεί στο φως του Progressive με το κλασικό Hard Rock των 70’s. Παρά το γεγονός ότι είναι η μοναδική προσπάθεια των Strongbow είναι άξιο της προσοχής σας, απλώς λόγω της σπανιότητάς του.
Ηχεί πρωτότυπα μέσα στο 70’
s ήχο του Hard Rock, δεν είναι καθόλου κακό και  υπάρχουν καλά τραγούδια, όπως τα αγαπημένα μουOne Armed Bandit”, “Sister Sea”,  The Only One Around”, εάν σας αρέσει το Heavy Rock με μια μικρή επαφή από Prog τότε είναι σίγουρα για τα γούστα σας.
Δυστυχώς οι Strongbow είναι μια ξεχασμένη Αμερικανική Progressive Hard Rock μπάντα, η μουσική που παίζουν είναι κάτι μεταξύ από Hard Rock και Heavy Rock κοντά με κάποια Progressive στοιχεία ίσως ένα μίγμα από If, Kansas, Black Oak Arkansas, Uriah Heep, Deep Purple και (πρώιμους καλούς) Foreigner.
Ας δούμε όμως τα τραγούδια ένα προς ένα. Το album ανοίγει με μια ακολουθία από synths για να μπει το “One Armed Bandit” που μετά θα μετατρέπει σε ένα ballsy Rocker τραγούδι με σκληρό πιάνο από τον John Stelzer. Ακολουθεί το “Sister Sea” που έχει μια Kansas χροιά σαν προσωπικότητα για να αρχίσει ωραία, έχει λίγο πολύ μια μεγαλοπρέπεια  καθώς το τραγούδι εξελίσσεται. Το "The Only One Around” που κλείνει την πρώτη πλευρά του δίσκου, είναι η μεγαλύτερη σύνθεση του group με πάνω από 10 λεπτά διάρκεια, το intro ίσως σας θυμίσει Supertramp, το τραγούδι όμως θα ξυπνήσει προς το τέλος με ένα φλογερό solo από τον κιθαρίστα Michael Shortland.
Η δεύτερη πλευρά ξεκίνα με το τραγούδι “
Move Over Gloom” που είναι πάλι μια Kansas παραλλαγή, το έργο στα πλήκτρα από τον John Stelzer ξεχωρίζει για άλλη μια φορά. Η συνέχεια γίνετε με το “How Can I Be Loving You", που έχει έναν ωραίο West Coast προσανατολισμένο ήχο, το σόλο φλάουτο θυμίζει αρκετά Firefall. Στο επόμενο τραγούδι “Wine Eyes”, έχουμε μια μικρή έκρηξη με πάνω από δύο λεπτά με μια ισχυρή έκρηξη από Prog Rock, πράγμα που αποδεικνύει πόσο αποτελεσματικές ήταν οι Prog αναφορές τους σε άλλα πανόμοια σχήματα όπως Asia, Kansas, Rush. Ο ομώνυμος δίσκος των Strongbow κλείνει με το τραγούδι “Hazy May”, που περιέχει μια μελωδία που μπορεί εύκολα να γίνει ένα μεγαλοπρεπές Hard Rock τραγούδι, το κύριο riff είναι βασισμένο γύρω από ένα στιβαρό Hard Rock ήχο, αλλά έχει και μια υπέρ επεκταμένη solo κιθάρα.
Γενικά το “Strongbow” είναι ένας αγαπημένος (αλλά εντελώς ξεχασμένος) 70’s Hard Rock και Heavy Rock δίσκος, με εξαίσια φωνητικά και εκπληκτική κιθάρα, αν σας αρέσει το καλό μελωδικό 70’s Hard Rock, τότε επενδύστε άφοβα σε αυτό τον μοναδικό δίσκο.
Τέλος να πω, πως το εξώφυλλο του δίσκου είναι μοναδικό, εκπληκτικό με το ποτάμι που σπάει το φράγμα έτοιμο να τα παρασύρει όλα στο διάβα του, όπως η μουσική των Strongbow σαν υδάτινη βόμβα.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ STRONGBOW
Strongbow [1975]


Δεν υπάρχουν σχόλια: