ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015





RONNIE
VAN  ZANT



For many people, Ronnie Van Zant...
was Lynyrd Skynyrd…

Ότι και να πεις για τον Ronnie Van Zant είναι λίγο, έκανε το Southern Rock, παγκόσμια υπόθεση. Αν δεν υπήρχε αυτος ο κύριος, δεν νομίζω πως η μουσική του Νότου θα γνώριζε τέτοια τρομερή απήχηση σε όλον το κόσμο.
Κάποιοι καλλιτέχνες δεν σημαδεύουν απλά το χώρο της μουσικής με την παρουσία τους, αλλά μέσα από το έργο τους, γίνονται ταυτόσημοι για μια ολόκληρη εποχή.
Οι άνθρωποι στην πραγματικότητα «φεύγουν», μόνο όταν τους αποχαιρετά η μνήμη μας, με το μουσικό τους έργο (μικρό ή μεγάλο) θα είναι για πάντα κοντά μας, έτσι κερδίζουν την αθανασία.

Ο Ronald WayneRonnieVan Zant, ήταν τραγουδιστής, στιχουργός και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος των Lynyrd Skynyrd.
Ήταν επίσης ο μεγαλύτερος αδερφός του τραγουδιστή των 38 Special (Donnie) και του τωρινού τραγουδιστή των Lynyrd Skynyrd (Johnny).
Γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1948 και μεγάλωσε στο Jacksonville της Florida και μπορεί εύκολα να περιγραφεί ως ο διασημότερος κάτοικος αυτής της πόλης. Από μικρός φιλοδοξούσε να γίνει πολλά πράγματα πριν ανακαλύψει την αγάπη του για την μουσική. Ενδιαφερόταν να γίνει πυγμάχος, να παίξει επαγγελματικό baseball ή να γίνει οδηγός αγώνων αυτοκινήτου. Αλλά αντ 'αυτού το καλοκαίρι του 1964, ο Ronnie σχηματίζει ένα σχήμα που αργότερα εξελίχθηκε στους Lynyrd Skynyrd.
Ο Ronnie δημιούργησε τους Lynyrd Skynyrd το καλοκαίρι του 1964 με τους φίλους και συμμαθητές του από το Γυμνάσιο, Allen Collins (κιθάρα), Gary Rossington (κιθάρα), Larry Junstrom (μπάσο) και Bob Burns (τύμπανα). Τ’ όνομα Lynyrd Skynyrd αποτελεί μια παρωδία του ονόματος του γυμναστή τους, που είχαν στο γυμνάσιο, τον Leonard Skinner ο οποίος αποδοκίμαζε τους μαθητές που είχαν μακριά μαλλιά.
Μια πρώτη διεθνής αναγνώριση του σχήματος ξεκίνησε μόλις το 1973 όταν κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο album τους “Pronounced ‘Lĕh-’nérd ‘Skin-’nérd” το οποίο περιέχει πολλές αγαπημένες επιτυχίες, όπως τα “I Ain’t Τhe One”, “Tuesday’s Gone”, “Gimme Three Steps”, “Simple Man” καθώς και το μοναδικό τραγούδι-υπογραφή τους, τον κλασσικό ύμνο “Free Bird”, το οποίο αργότερα αφιέρωσαν στον αδικοχαμένο Duane Allman των Allman Brothers Band.
Το μεγαλύτερο hit single στην μουσική τους ιστορία ήταν αναμφισβήτητα το “Sweet Home Alabama” από το album Second Helping” και ήρθε σαν απάντηση ας πούμε στα τραγούδια “Alabama” και “Southern Man” του Neil Young.
Το τραγούδι του Neil YoungPowderfinger” του 1979, είχε γραφτεί αρχικά για τους Lynyrd Skynyrd, έτσι ο Ronnie Van Zant σαν απάντηση απεικονίζεται στο εξώφυλλο του δίσκου τους “Street Survivors” να φορά ένα μπλουζάκι του “Tonights The Night” (album του Neil Young). 


Ο Ronnie μεγάλωσε σε μια από τις πιο δύσκολες περιοχές του Jacksonville, αυτή η σκληρότητα διαπέρασε ολόκληρη την ύπαρξη του. Μεγαλώνοντας στο δρόμο, ο Ronnie ήταν ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς ανάμεσα στα αγόρια που συγκεντρώνονταν για να παίξουν baseball ή ποδόσφαιρο, αυτά τα παιχνίδια εισήγαγαν στον Ronnie την πρώτη του αγάπη για το baseball. Εξέφραζε την ελπίδα πως ο αθλητισμός θα μπορούσε να τον σώσει από την φτωχή παραγκούπολη όπου έμενε, άλλη μια μεγάλη του αγάπη ήταν το ψάρεμα, αργότερα του παρείχε την απαραίτητη ξεκούραση και χαλάρωση που χρειαζόταν για να ξεφύγει από τις αυξανόμενες πιέσεις από την επιτυχία με τους Lynyrd Skynyrd.

Τώρα ας δούμε το μουσικό ενδιαφέρον του Ronnie, για πρώτη φορά επικεντρώνεται γύρω από τις κιθάρες και πιάνο του πατέρα του, αλλά διαπίστωσε ότι ο ρόλος του frontman τραγουδιστή ταίριαζε καλύτερα στη φύση του. Στις αρχές του 1964, ο Ronnie ακούσει ότι μια ομάδα φοιτητών που ήξερε στο Γυμνάσιο Lakeshore Junior High, είχαν ένα συγκρότημα και χρειάζονταν έναν τραγουδιστή. Πήγε στην audition και αμέσως ανακοίνωσε ότι ήταν ο νέος τραγουδιστής του ερασιτεχνικού εκείνου σχήματος, οι άλλοι ήξεραν ότι δεν θα μπορούσε κανείς να τον νικήσει, έτσι ο Ronnie έγινε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την πρώτη συναυλία, ο Ronnie συναντήθηκε με τους Gary Rossington και Bob Burns. Μετά από λίγο καιρό οι τρεις τους θα προσπαθήσουν να κάνουν δική τους μουσική, ζητούν ένα ενισχυτή που πρόθυμα τους τον παρέχει ο Allen Collins, έτσι έχουμε την γένεση των Lynyrd Skynyrd.
Το πρώτο όνομα του τότε τοπικού ερασιτεχνικού σχήματος ήταν το Noble Five και με τη προσθήκη του μπασίστα Larry Junstrom, ένα από τα αγαπημένα μέρη του συγκροτήματος για πρόβες ήταν στο σαλόνι του Allen. Μετά αλλάζουν το όνομα σε Skynyrd και όπως κάθε αξιοπρεπής νεοσύστατο Rock σχήμα, άρχισαν να κάνουν πολλά live, σε ένα τέτοιο live συναντήθηκαν με τον περιβόητο Alan Walden και έτσι έχουν μια ευκαιρία να καταγράψουν ένα demo με τον Jimmy Johnson το 1970. Παρά το γεγονός ότι δεν προσελκύουν πολλή προσοχή από τις περισσότερες δισκογραφικές εταιρείες, στο σχήμα προσφέρθηκε συμβόλαιο από την Capricorn Records του Alan Walden. Αλλά οι Skynyrd θα πετύχουν τους δικούς της όρους, ο Ronnie ασκεί βέτο στη συμφωνία και ότι δεν θέλει να βάλει το σχήμα του κάτω από στην σκιά των Allman Brothers Band που ήταν οι αδιαφιλονίκητοι super stars της δισκογραφικής εταιρείας.
Το 1973 ωστόσο, τα πράγματα άρχισαν επιτέλους έρχονται πιο δεξιά για τους Lynyrd Skynyrd. Κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στην Atlanta το συγκρότημα ανακαλύφθηκε από τη φημισμένο παραγωγό Al Kooper, όπου υπόγραψαν μια συμφωνία με την MCA και την θυγατρική της Sound Of The South, μπήκαν έτσι στο studio με τον Kooper στην κονσόλα της παραγωγής.
Το αποτέλεσμα ήταν έντονο όπου έφερε στο σχήμα αναγνώριση και άνοδο στη φήμη τους με τα "Gimme Three Steps”, “Simple Man” και στο εμπρηστικό από κιθαριστικής άποψης τον κλασικό παγκόσμιο ύμνο “Freebird”.
Ακολουθούν χρυσοί και πλατινένιοι δίσκοι, ακολουθούν επίσης και μια σειρά από επιτυχίες όπως το “Sweet Home Alabama”, “Saturday Night Special”, “Gimme Back
My Bullets”, “That Smell” κλπ.
Η πρώτη φορά που οι Skynyrd έπαιξαν στην Ευρώπη ήταν το Νοέμβριο του 1974 για την περιοδεία του 3ου τους album “Nuthin' Fancy”.
Πάνω από τέσσερα χρόνια οι Skynyrd καταγράφουν δίσκους μνημεία για την ιστορία του Southern Rock και του Rock γενικότερα, έτσι σταδιακά μετατράπηκαν σε ένα συγκρότημα θρύλος για την μουσική, ενώ περιοδεύουν ασταμάτητα.
Παρά την επίτευξη της τεράστιας επιτυχίας με τους Lynyrd Skynyrd, από τα τέλη του 1976 ο Ronnie άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο της έξοδο του από το σχήμα. Η υγεία του είχε κλονιστεί από τις σχεδόν non-stop περιοδείες και τα ατελείωτα party, αλλά και η γέννηση της δεύτερης του κόρης Melody τον ανάγκασε να επανεκτιμήσει τη ζωή του και τις προτεραιότητες του. Τελικά ο Gary και ο Allen τον έπεισαν να μην αφήσει το συγκρότημα, η νέα αυτή προσέγγιση και σε συνδυασμό με την προσθήκη του Steve Gaines ως ο νέος τρίτος κιθαρίστας, έδωσαν εκ νέου έμπνευση στον Ronnie και έγραψε μερικά από τα καλύτερα τραγούδια της καριέρας του.
Η φωνή του Ronnie Van Zant, ακροβατεί μεταξύ τελειότητας και εκφραστικότητας, ένας μοναδικός ερμηνευτής με τσαγανό στην φωνή του όσο κανένας άλλος. Ακούγοντας τον Ronnie Van Zant, μπορώ εύκολα να καταλάβω το μεγαλείο του Southern Rock, μια μοναδική φωνή, ένα πραγματικό αηδόνι, που δυστυχώς δεν ζει πια.
Παντρεύτηκε την Nadine Inscoe τον Ιανουάριο του 1967, απέκτησαν μια κόρη την Tammy το 1968 και χώρισαν το 1969. Αργότερα το 1972 παντρεύτηκε την Judy Seymour και έμειναν μαζί μέχρι το θάνατο του το 1977, από αυτό τον γάμο απέκτησε άλλη μια κόρη την Melody.


Στο αποκορύφωμα της καριέρας τους, ήρθε να τους βρει ένα τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, στις 20 Οκτωβρίου του 1977. Ήταν στην περιοδεία για τον δίσκο τους “Street Survivors”, περίεργος τίτλος έτσι δεν είναι; Το τελευταίο τους album μόλις είχε κυκλοφορήσει και έχει πάρει πολύ καλές κριτικές από μουσικούς κριτικούς και από το κοινό. Ξεκίνα η νέα φιλόδοξη περιοδεία, ενώ βρισκόταν λίγες μέρες σε εξέλιξη ήταν ήδη sold-out. Τελευταίο live show του Ronnie με τους Lynyrd Skynyrd, ήταν στις 19 Οκτωβρίου του 1977 στο Greenville της South Carolina.
Tο αεροπλάνο Convair CV-300 που μετέφερε το σχήμα κατά την διάρκεια των εμφανίσεων τους από το Greenville, στο Baton Rouge, της Louisiana, συνετρίβει έξω από το Gillsburg του Mississippi. Οι επιβάτες ενημερώθηκαν για το πρόβλημα που παρουσίασε ένας από τους κινητήρες του αεροσκάφους (άλλες πληροφορίες θέλουν το αεροπλάνο να μένει από καύσιμα) και δόθηκαν οι ανάλογες εντολές για να προετοιμαστούν για την επερχόμενη πτώση. Ο Ronnie Van Zant πέθανε στη συντριβή κατά την πρόσκρουση, καθώς το αεροσκάφος χτύπησε σε ένα δέντρο. Τα μέλη του συγκροτήματος Steve Gaines (κιθάρα) και Cassie Gaines (δεύτερα φωνητικά), επίσης ο Dean Kilpatrick (road manager), ο πιλότος Walter McCreary και ο συγκυβερνήτης William Gray, σκοτώθηκαν επίσης. Τα υπόλοιπα μέλη του σχήματος επέζησαν, αν και όλοι είχαν τραυματίστηκαν σοβαρά. Ήταν Τετάρτη 20 Οκτωβρίου του 1977, (18:52 τοπική ώρα).
Οι Lynyrd Skynyrd είχαν συναντήσει δυστυχώς ένα ξαφνικό και τραγικό τέλος.
Ειρωνεία της τύχης είναι πάντως πως το ιδιο αεροπλάνο (μαζί με τους πιλότους), ήταν να το μισθώσουν οι Aerosmith, αλλά τελικά δεν δέχτηκαν. 


Σύμφωνα με τους γονείς του πρώην μέλος του σχήματος Artimus Pyle, ο Ronnie συζητούσε συχνά τον θάνατο του. Ο Pyle θυμάται μια στιγμή όταν οι Lynyrd Skynyrd ήταν στην Ιαπωνία, «Ο Ronnie και εγώ ήμασταν στο Tokyo και μου είπε ότι ποτέ δεν θα ζούσε τόσο όσο να φθάσει στα τριάντα και πως κάποια στιγμή θα έφευγε, έτσι απλά στον δρόμο, φορώντας τις μπότες του. Του είπα Ronnie, μην μιλάς έτσι, αλλά ο άνθρωπος ήξερε το πεπρωμένο του…».
Ο πατέρας του Ronnie, δήλωσε μετά το δυστύχημα «Μου είχε πει πολλές φορές, μπαμπά, δεν θα φτάσω ποτέ στα τριάντα. Τον ρώτησα γιατί το πιστεύει αυτό και μου απάντησε Πατέρα, αυτό είναι το όριο μου». Ο Ronnie έφυγε σε ηλικία 29 ετών.
Θάφτηκε στο Orange Park της Florida το 1977, αλλά μεταφέρθηκε το 2000, μετά την εισβολή βανδάλων στον τάφο του καθώς και σε αυτόν και του Steve Gaines, στις 29 Ιουνίου. Η κάσα του Ronnie βρέθηκε πεταμένη στο έδαφος και η τσάντα που περιείχε τις στάχτες του Gaines ήταν σχισμένη και οι στάχτες ήταν διάσπαρτες στο γρασίδι. Τα μαυσωλεία τους στο Orange Park παραμένουν ως μνημεία, ώστε να μπορούν να τα επισκεφθούν οι οπαδοί του σχήματος. Ο Ronnie Van Zant ενταφιάστηκε ξανά στο Riverside Memorial Park στο Jacksonville, κοντά στον τάφο του πατέρα του και της μητέρας του. Προς τιμήν του χτίστηκε ένα πάρκο που χρηματοδοτήθηκε από τους οπαδούς και τις οικογένεια του συγκροτήματος. Ονομάζεται “The Ronnie Van Zant Memorial Park” και βρίσκεται στο Sandridge Road στη λίμνη Asbury της Florida, κοντά στο Jacksonville στην γενέτειρα του.
O Ronnie Van Zant “ξάπλωσε να ξεκουραστεί” φορώντας ότι τον χαρακτήριζε περισσότερο στο trademark του, δηλαδή τις μπότες του, το χαρακτηριστικό του μαύρο καπέλο και το αγαπημένο του καλάμι ψαρέματος. Αποχαιρετίστηκε σε μια απλή δεκάλεπτη τελετή, από 150 περίπου φίλους και την οικογένεια του. Στην διάρκεια της τελετής ο Charlie Daniels τραγούδησε το “Amazing Grace”.
Ο David Evans (που πρόσφατα είχε παντρέψει τον κιθαρίστα Gary Rossington), στεκούμενος μπροστά στο καλυμμένο από τριαντάφυλλα φέρετρο, δήλωσε «Ο Ronnie δεν είναι νεκρός… Ζει στον ουρανό ως πνεύμα και στην γη ως τραγούδι».


Για όσους όμως ψάχνουν για συμπτώσεις, το αυθεντικό εξώφυλλο του δίσκου “Street Survivors” (o οποίος κυκλοφόρησε μόλις 3 ημέρες πριν το τραγικό ατύχημα) παρουσιάζει τα μέλη του group στη μέση ενός δρόμου τυλιγμένα στις φλόγες.
Μετά το τραγικό συμβάν το αυθεντικό εξώφυλλο του LP αλλάζει, και είναι πια χωρίς τις φλόγες, ενώ όσοι έχουν τον αυθεντικό δίσκο με το original cover, μέσα στο ένθετο θα βρουν tour dates οι οποίες δεν έγιναν ποτέ.

Αμέσως μετά από αυτό το τραγικό συμβάν το συγκρότημα διέλυσε, ενώ τους πήρε 10 ολόκληρα χρόνια μετά το δυστύχημα για να ξανά-σχηματιστούν.



RONNIE VAN ZANT ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ RONNIE VAN ZANT
LYNYRD SKYNYRD
Pronounced 'leh-'nerd 'skin-'nerd [1973]
Second Helping [1974]
Nuthin’ Fancy [1975]
Gimme Back My Bullets [1976]
One More From The Road [1976]
Street Survivors [1977]
Skynyrd’s First And Last [1978]
Best Of The Rest [1982]
Legend [1987]
Skynyrd's Innyrds: Their Greatest Hits [1989]
Lynyrd Skynyrd (Box-Set) [1991]
Taking The Biscuit (The Classic 1975 Broadcast) [2015]
Chattanooga Choo Choo, Live 1975 [2015]

Δεν υπάρχουν σχόλια: