ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015


CRISS
OLIVA



 

Ο ΑΔΙΚΩΧΑΜΕΝΟΣ ΚΙΘΑΡΙΣΤΑΣ

"Poets, Madmen and Mountain Kings"
Only the good die young…
(3-April-1963 ~ 17-October-1993) 
RIP

 
Ο Criss Oliva ή αλλιώς Christopher Michael Oliva, γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1963 στο New Jersey, NYC (USA).
Ο Criss ήταν ένας Heavy Metal μουσικός, ήταν ο κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των Savatage, αρχικά ήταν γνωστοί ως Avatar και ιδρύθηκαν στη Florida (USA) το 1978, από τους αδελφούς Oliva (από τον Criss και τον Jon).   

Ο κατά 3 χρόνια μεγαλύτερος αδελφός του Criss o Jon, ασχολήθηκε με την μουσική παίζοντας πλήκτρα, γεγονός που ώθησε τον Criss στην εκμάθηση κιθάρας. Σε ηλικία 13 ετών, είχε ανακαλύψει την αγάπη του για το Hard Rock και παίζει μουσική μέσω του αδερφού του Jon, με τον οποίον έπαιζαν σε ένα group στους KISS, είχαν τ' όνομα Black Diamond απο το γνωστό τραγούδι των KISS.
Τα πρώτα συγκροτήματα στα οποία συμμετείχε ήταν τα ερασιτεχνικά Metropolis USA και Tower, ενώ στην πορεία σχηματίσε μαζί με τον αδελφό του Jon, τους Avatar. Το συγκρότημα όμως άλλαξε τ’ όνομα του το 1983 στο πιο γνωστό σε όλους εμάς, Savatage.
Για τα επόμενα 10 χρόνια ο Criss θα μεγαλουργήσει, κυκλοφορώντας σπουδαίους δίσκους μαζί με τους Savatage, το οποίο όμως το κύριο σημείο αναφοράς του σχήματος ήταν το ξεχωριστό μοναδικό μουσικό τους στυλ, καθώς και η σπουδαία κιθαριστική δουλειά που έκανε ο Criss. Ένας από τους πλέον χαρισματικούς μουσικούς της γενιάς του, που μας άφησε πολύ πλούσια μουσική κληρονομία, τα solos του ήταν υποδειγματικά πλήρες και αποτελούν μνημείο για όλους μας, στην σκληρή μουσική.
Ο Criss ήταν μαζί με τον αδελφό του (Jon), από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του Heavy Metal και αν ζούσε περισσότερο θα έχει να μας προφέρει ανεπανάληπτα μουσικά και διαχρονικά έργα. Τέτοιοι εξαίρετοι χαρακτήρες σαν αυτό τον κιθαρίστα-συνθέτη κοσμούν πράγματα την μουσική μας σαν ιδίωμα, ήταν η μορφή που ξεχώρισε (μέσα από τις πολλές), όσον αφορά το Αμερικανικό Power Metal των 80’s. Κατάφερε να μετεξελιχτεί από έναν απλά καλό και ικανό κιθαρίστα-συνθέτη, σ’ έναν δημιουργό που μπορεί να διαβεί άνετα την απόσταση από το ευθύ Metal μέχρι τον συμφωνικό μελωδικό ήχο, χωρίς να κουράζει τον ακροατή.
Διαμόρφωσε σταδιακά μια αξιόλογη κλασική παιδεία, μεταβάλλοντας τη μουσική των Savatage σ’ ένα αμάλγαμα σκληρού και μελωδικού Heavy Metal, με στοιχεία συμφωνικής και κλασικής μουσικής.
Η εξαιρετική δουλειά στις κιθάρες έκανε τον Criss και τους Savatage τόσο ξεχωριστούς, χαρίζοντας τους μια Power Metal αισθητική, δυνατή, έντονα μελωδική αλλά και μοναδική, που έγινε γρήγορα σήμα κατατεθέν. Ο βαρύς ήχος του group ήταν ανεπανάληπτος και τα τραγούδια τους ιδιαιτέρα δυναμικά, αλλά το συγκρότημα καθιέρωσε την Heavy Metal φήμη του με τον δίσκο “Hall Of The Mountain King”. Ο σκληρός, βαρύς ήχος που εναλλάσσεται άψογα με τις μελαγχολικές μπαλάντες έγινε το σήμα κατατεθέν των Savatage, για τα επόμενα χρόνια.   
Ο Criss θαύμαζε ιδιαίτερα κιθαρίστες όπως ο Ritchie Blackmore, ο Jimmy Page, ο Brian May, ο Randy Rhoads αλλά και ο Eddie Van Halen.
 
Δεν χρειάζεται να πούμε όμως πολλά περισσότερα γι’ αυτόν τον πάντα διακριτικό και χαμηλών τόνων μουσικό, το δισκογραφικό του έργο μιλά καλύτερα και μάλιστα πολύ καλύτερα από εμάς...
  

RIP

Ο Criss δυστυχώς, σκοτώθηκε από έναν μεθυσμένο οδηγό φορτηγού στις 17 Οκτωβρίου του 1993, έτσι η μοίρα μας στέρησε έναν εξαιρετικό μουσικό που είχε ακόμη παρά πολλά να μας προσφέρει, ήταν μόλις 30 ετών. Ένα φορτηγό που κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα, ξέφυγε από την πορεία του και ήλθε σε μετωπική σύγκρουση με το αυτοκίνητο του, σκοτώνοντας τον ακαριαία. Το κρίμα όμως είναι πως ο οδηγός του φορτηγού, βρέθηκε 3 φόρες πιο πάνω από το επιτρεπόμενο όριο με αλκοόλ στο αίμα του. Ο οδηγός του οχήματος, ο οποίος βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ, κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία και καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκισης, έκανε τους 18 μήνες και αποφυλακίστηκε με αναστολή, ενώ μας είχε ήδη στερήσει έναν εξαιρετικό μουσικό, από το Heavy Metal, τι να πει κανείς...


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ CRISS OLIVA
METROPOLIS USA
Let's Get Rowdy, (Single) [1978]
AVATAR
City Beneath The Surface, (EP) [1983]
SAVATAGE
Sirens [1983]
The Dungeons Are Calling [1984]
Power Of The Night [1985]
Fight For The Rock [1986]
Hall Of The Mountain King [1987]
Gutter Ballet [1989]
Streets: A Rock Opera [1991]
Edge Of Thorns [1993]
Ghost In The Ruins, A Tribute To Criss Oliva [1995]


Δεν υπάρχουν σχόλια: