ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015


DAVID 
LEE   ROTH



"THE DIAMOND DAVE"


O David Lee Roth, αυτός ο πανέξυπνος showman και τραγουδιστής γνώρισε την επιτυχία και την δόξα με τους Van Halen, πριν ξεκινήσει τη δική του επιτυχημένη solo καριέρα.
Γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1955 στο Bloomington της Indiana (USA), αρχικά τραγουδούσε στους Red Ball Jets, πριν συνεργαστεί με τον Eddie Van Halen το 1973.
Ο David είναι ίσως ο πιο μεγάλος showman-entertainer του Hard Rock. Κατά την διάρκεια της καριέρας του με τους Van Halen, εμφανιζόταν σαν ένας από τους πιο γραφικούς, εκκεντρικούς Rock stars, η σκηνική του παρουσία χρωστά όμως πολλά στον άλλο σπουδαίο frontman και τραγουδιστή των Black Oak Arkansas, Jim "Dandy" Mangrum. Συνδυάζοντας λίγο από το ερμηνευτικό πάθος του Dave Coverdale, τις ζογκλερικές κινήσεις του Steve Tyler, έφερε αν μη τι άλλο αρκετή σεξουαλικότητα όπως ο Jim Mangrum πάνω στη σκηνή. Δεν έκανε ποτέ του τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από αυτό που πραγματικά ήθελε και έπασχε πραγματικά από μια υπέρ ενεργητικότητα άνευ προηγούμενου, κανείς δεν τον έφτανε στην σκηνική παρουσία. Το macho look που πρόβαλλε ήταν ενταγμένο στις συνθήκες της εποχής, άφησε μεγάλη κληρονομία με το σκηνικό στυλ που είχε, ήταν υπερδραστήριος και χαρισματικός, που αντιγράφηκε από πολλούς στη πορεία. 
Στα μάτια των αμέτρητων Hard Rock οπαδών, ο David Lee Roth είναι ο πιο πρωτότυπος-πρωτοποριακός frontman, φημισμένος για την φανταχτερή σκηνική του παρουσία, ένας surfer μάγκας, μια απόλυτη persona με τα ακροβατικά άλματα του, την μακριά χαίτη του με τα ξανθά μαλλιά και κυρίως για τα spandex ρούχα του. Ο Roth ήταν ένα αναπόσπαστο μέρος των Van Halen που βοήθησε τα μέγιστα στην άνοδο τους, με παγκόσμια κυριαρχία από το 1978 μέχρι το 1984.
Ο David ποτέ δεν ήταν η φωνή που έχει τα πολλά πτυχία από διάφορα φωνητικά ωδεία, αλλά κατάφερε να ερμηνεύσει τραγούδια και να τα ερμηνεύσει ζωντανά με τρόπο πραγματικά ανεπανάληπτο και αν μη τι άλλο αμίμητο. Με μια τραχιά φωνή που σε ξεσήκωνε για κραιπάλες και ξενύχτια, με ύφος που ταίριαζε απόλυτα στην 80’s φάση party all night long (βλ. KISS). Η ιδιαίτερη φωνή του ακουγόταν να είναι ζυμωμένη μέσα σε party, με straight ερμηνείες που άφησαν εποχή στα 80’s εξυψώνοντας το αλήτικο, ανέμελο Hard Rock (προ εποχής Guns NRoses, Motley Crue, κλπ). Το Hard Rock ύφος του Dave ήταν σε τρομακτικά επίπεδα επιτυχίας, ευτυχώς που υπάρχουν τέτοιοι χαρισματικοί frontmen με τέτοιες φωνές και παίρνουν φωτιά τα στάδια.  


Όταν μπήκε στο σχήμα του Eddie το 1973, τότε λέγονταν Mammoth, αλλά όταν ήρθε η ώρα να υπογράψουν το δισκογραφικό τους συμβόλαιο έμαθαν ότι υπήρχε ήδη άλλη μια μπάντα με το ίδιο όνομα, έτσι ο Dave πρότεινε να το άλλαξαν σε Van Halen. Το σχήμα δημιούργησε μια νέα γένια Heavy Metal οπαδών και κυριάρχησαν στην δεκαετία του ’80, το συγκρότημα ήταν μια ανακάλυψη του Gene Simmons των KISS. Το 1977 τράβηξαν την προσοχή του Mr. Simmons και ουσιαστικά αυτός έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να υπογράψουν δισκογραφικό συμβόλαιο με την Warner, ο Mr. Gene Simmons επίσης είχε κάνει και την παραγωγή στο πρώτο demo τους.
Έτσι εμφανίστηκαν σαν συγκρότημα με έναν απίστευτο performer που η λέξη «όρια» δεν φαινόταν να υπάρχει στο λεξιλόγιο του, ενώ ο Eddie έπαιζε κιθάρα μ’ έναν πρωτοφανή μοναδικό, εκπληκτικό, εκρηκτικό τρόπο. Η μουσική που έφτιαχναν ήταν ότι πιο ενθουσιώδες μπορούσε ν’ ακούσει κανείς εκείνη την εποχή, δυναμικές συνθέσεις, φρέσκος ήχος, απολαυστικά φωνητικά και η κιθάρα να παραδίδει μαθήματα δεξιοτεχνίας κυριολεκτικά. Ακόμη και σήμερα τα album που έκαναν με τον Dave στα φωνητικά, δεν έχουν χάσει καθόλου την αίγλη τους και ο χρόνος δεν φαίνεται να επιδρά πάνω τους.
Μαζί με τους Van Halen ο Dave έκανε μεγάλες επιτυχίες, όπως την διασκευή στο τραγούδι του Roy OrbinsonPretty Woman” που μπήκε στο top10. Ενώ η No.1 μεγαλύτερη επιτυχία τους ήταν το “Jump” του 1984 από τον ομώνυμο δίσκο, με τα δυναμικά φωνητικά του να είναι στο προσκήνιο. Ενώ άλλαξαν δραματικά τον τρόπο που θα παιζόταν η ηλεκτρική κιθάρα τα επόμενα χρόνια, με την ιδιαίτερη τεχνική που είχε εφεύρει ο Eddie, στις πρώτες τους συναυλίες μάλιστα, έπαιζε με την πλάτη γυρισμένη (ειδικά στα solo) προς το κοινό, από φόβο μην του κλέψουν την ανακάλυψη.   
Το 1985 όμως ο Diamond Dave φεύγει από το συγκρότημα για να κάνει solo καριέρα και αντικαταστάθηκε από τον παλιό του αντίζηλο τον Sammy Hagar. Ο Dave συν της άλλης αγνόησε κάθε πρόταση να επιτρέψει στο παλιό του σχήμα.


Το πρώτο του προσωπικό album ήταν το mini albumCrazy From The Heat”, το οποίο κυκλοφόρησε όταν οι Van Halen ήταν στο studio. Εάν αυτό έκανε τους υπόλοιπους Van Halen να ζηλέψουν δεν ξεκαθαρίστηκε ποτέ, αλλά με την κυκλοφορία του mini album οι φήμες για την αποχώρηση του από το σχήμα αυξήθηκαν. Έτσι κανείς δεν παραξενεύτηκε όταν το Φθινόπωρο του 1985 ήρθε η είδηση ότι αποχωρεί από το σχήμα, από την άλλη οι Van Halen πάλι δεν έγιναν απαραίτητα χειρότεροι μετά την φυγή του, αλλά απλά κάπως διαφορετικοί.
Ο showman φανέρωσε το νέο του συγκρότημα το 1985 και τι συγκρότημα με τους εξής super star μουσικούς, τον κιθαρίστα Steve Vai (Alcatrazz), τον μπασίστα Billy Sheehan (Talas) και τον drummer Gregg Bissonette (ο οποίος δεν είχε ξαναπαίξει Hard Rock, μέχρι τότε).
Μέχρι το 1996 συνέχισε απτόητος την μοναδική solo καριέρα του, αλλά οι φήμες ότι θα ξανά πάει στο παλιό του σχήμα ήταν πολύ έντονες, αυτή η  φήμη έγινε εν μέρη πραγματικότητα στις 4 Σεπτεμβρίου του 1996, όταν ο Van Halen και ο Roth εμφανίστηκαν μαζί στα MTV Video Music Awards. Παρά το γεγονός ότι είχαν καταγράψει μαζί αρκετά νέα τραγούδια, αυτή η πολυπόθητη επανένωση ήταν αρκετά βραχύβια, τελικά όμως το 2012 είχαμε το νέο studio album της original σύνθεσης των Van Halen, ξανά στα ράφια των δισκοπωλείων.
Ο David Lee Roth εκτός από τραγουδιστής, έχει ασχοληθεί και με άλλους τομείς της show biz όπως ηθοποιός, συγγραφέας και παραγωγός ραδιοφώνου. Ενώ το 2007 μπήκε και στο Rock And Roll Hall Of Fame.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ DAVID LEE ROTH


VAN HALEN
Van Halen [1978]
Van Halen II [1979]
Women And Children First [1980]
Fair Warning [1981]
Diver Down [1982]
1984 [1984]
A Different Kind Of Truth [2012]
Tokyo Dome Live In Concert [2015]
SOLO
Crazy From The Heat, EP [1985]
Eat 'Em And Smile [1986]
Skyscraper [1988]
A Little Ain't Enough [1991]
Your Filthy Little Mouth [1994]
DLR Band [1998]
Diamond Dave [2003]


TRIVIA: 
Ο Γιάννης Πετρίδης το 1979 είχε κατορθώσει να φέρει σε τηλεοπτική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης (ΕΡΤ) τους Van Halen για να παρουσιάσουν ζωντανά μερικά από τα τραγούδια τους. Είχαν έρθει λοιπόν, για να γυρίσουν ένα show στην ΕΡΤ, το οποίο όμως ποτέ δεν μεταδόθηκε, δυστυχώς αυτό το show δε βγήκε ποτέ στον αέρα, διότι σε κάποια στιγμή των γυρισμάτων ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, David Lee Roth άρπαξε έναν πυροσβεστήρα μέσα στο studio και τον χρησιμοποίησε, οπότε όπως καταλάβατε τα έκανε όλα μέσα στο studio κυριολεκτικά λίμπα. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει σύμφωνα με ομολογία του ίδιου του Πετρίδη, αρχειακό οπτικό ή ακουστικό υλικό ή όποιο άλλο ντοκουμέντο από εκείνη την εμφάνιση των Van Halen, στην Ελληνική τηλεόραση. Πάντως, έψαξα και βρήκα μια σπάνια φωτογραφία από την τότε επίσκεψη του group στην Αθήνα και σας την παρουσιάζω, μέσα από στο studio της ΕΡΤ με τον David Lee Roth σε πρώτο πλάνο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: