ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015





8084
"Eight-Oh-Eight-Four"
1986
(Swinesongs Records)

SIDE I: "Bad Man", "Lover’s Feel", "Fire", "Beat Of The City".
SIDE II: "Thunder In Her Heart", "Hold On", "When I Think Of You", "Stop Me".

8084: Randy Smith – Vocals, André Maquera – Guitar, Frank Davidson Barnes – Bass, Gary Lewis Spaulding – Drums and Charles Hawthorne – Keyboards.
Produced by Hirsh Gardner.

Η Hard Rock, Melodic AOR μπάντα των (Eight - Oh - Eight - Four) 8084 ιδρύθηκε στο New Hampshire (USA), την άνοιξη του 1982 από τον Charles Hawthorne, τον Randy Smith και τον Gary Spaulding. Στην αρχή η μπάντα εκτελούσε απλώς διασκευές από διάφορες δημοφιλείς Rock επιτυχίες, στο τοπικό κύκλωμα των bar για να μπορούν να βγάλουν τα προς το ζην και για να έχουν κάποια χρήματα έτσι ώστε να ξεκινήσουν την ηχογράφηση του πρώτου τους album. Το φθινόπωρο του 1982 οι Frank Barnes και Andre Maquera προσχώρησαν στο σχήμα και έτσι ολοκληρώθηκε το τελικό line-up των 8084.
Από το 1982 έως το 1985, το συγκρότημα έδινε ζωντανές παραστάσεις σε όλη την βορειοανατολική Αμερική και τον Καναδά, έτσι λοιπόν έγιναν ένα από τα πιο hot σχήματα των εκάστοτε bar. Το 1986 μετακόμισαν από το New Hampshire στο βόρειο Vermont του New Hampshire (Boston). Εκεί θα ξεκινήσουν το γράψιμο των τραγουδιών για το επερχόμενο ντεμπούτο δίσκο τους, εν τω μεταξύ θα παίζουν live παντού στην ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης. Έτσι σε κάποιο bar θα τους ανακαλύψει ο Hirsh Gardner (drummer των New England), με αυτόν ως παραγωγό το συγκρότημα θα ολοκληρώσει το ομότιτλο ντεμπούτο album του. Τελικά το φθινόπωρο του 1986, οι 8084 κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους που κυκλοφόρησε από ένα πολύ μικρό και ανεξάρτητο label την Swinesong Records, σύντομα όμως ο δίσκος κυκλοφόρησε και στην Ευρώπη μέσω της Ολλανδικής Semaphore Records (αυτό το σπάνιο βινύλιο το βρήκα κάποτε πριν από χρόνια σε ένα παζάρι δίσκων στην Ολλανδία).
Από την στιγμή που ο δίσκος κυκλοφόρησε και στην Ευρώπη, η μπάντα θα λάβει θετικά μηνύματα συμπάθειας από διάφορα fanzines περιοδικά και οπαδούς από όλη την Ευρώπη, έτσι οι 8084 έγιναν αρκετά δημοφιλής στο AOR κύκλωμα της Ευρώπης το οποίο (τότε mid 80’s) ήταν αρκετά μα αερκετά underground.
Το ντεμπούτο
album τους περιέχει καλό και ποιοτικό AOR/ Melodic Rock, που δυστυχώς είναι γνωστό παρά μόνο σε μια μικρή μερίδα οπαδών του εν λόγω μουσικού χώρου, (πάντως στη χώρα μας τους ξέρουν πάρα μα πάρα πολύ λίγοι, αφού ποτέ δεν έκατσαν να τους ψάξουν οι οπαδοί του AOR).
Σε όλο τον δίσκο των 8084, η μουσική τους έχει ομοιότητες με συγκροτήματα όπως οι Night Ranger, ή οι Honeymoon Suite καθώς και κάποιες επιρροές από πρώιμους Bon Jovi κατά καιρούς. Αν η εμπορική επιτυχία ήταν ενδεικτική της ποιότητας, αν μη τι άλλο τότε αυτός ο δίσκος θα έπρεπε να είχε γίνει πραγματικά πολύ-πλατινένιος.
Η μουσική των 8084 ακούγεται πολύ χαρούμενη με πολλά καλά harmony vocals από τον εκπληκτικό τραγουδιστή Randy Smith (σε αρκετά σημεία μου θυμίζει τον Bernie Shaw των Uriah Heep), όλα τα τραγούδια έχουν μια πολύ υψηλή ενέργεια και είναι αυτό που λέμε radio friendly με αρκετή εμπορική rock sound μελωδία.
Το “Eight-Oh-Eight-Four” περιέχει 8 εκπληκτικά, μοναδικά τραγούδια, όλα είναι υπέροχα και μελωδικά γεμάτα AOR πινελιές, ακούστε τα "Bad Man", "Lovers Feel", "Hold On", “Thunder In Her Heart”, ενώ άξιας προσοχής είναι και η όμορφη AOR μπαλάντα “When I Think Of You”.
Την στιγμή που κυκλοφόρησε το ντεμπούτο των 8084, το 1986 δηλαδή το AOR και το
Melodic Rock ήταν πολύ δημοφιλής στις ΗΠΑ, με μπάντες όπως οι Journey, Night Ranger, Survivor, Honeymoon Suite, Bon Jovi να είναι στην κορυφή των charts, πράγμα που σήμαινε ότι το AOR που έπαιζαν οι 8084 θα είχε επίσης κάποια επιτυχία, τελικά δεν έγινε κάτι σπουδαίο και έμειναν underground. Το συγκρότημα είχε χτίσει όμως μια μεγάλη φήμη στην Αμερική και έτσι ελήφθησαν κάτω από την προστασία του Richie Havens (διάσημος καλλιτέχνης στην δεκαετία του ’60). Ο Havens συνεργάστηκε με την μπάντα ως σύμβουλος και μέντορας, διδάσκοντας τους ότι είχε μάθει στη μουσική του καριέρα τόσα χρόνια.
Τον Απρίλιο του 1987, πήραν μέρος σε ένα μουσικό διαγωνισμό για μπάντες από όλη τη Βόρεια Αμερική. Χρειάστηκαν μόνο 4 ημέρες από τον ανταγωνισμό και οι  8084 αναδείχτηκαν οι νικητές καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την μπάντα, διότι θα είχαν στην διάθεση τους να αξιοποιήσουν μεγάλα record labels όπως η CBS και η Virgin.
Όμως δυστυχώς, για νομικούς λόγους δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο, το μεγάλο και πολυπόθητο δισκογραφικό συμβόλαιο με κάποια πολυεθνική εταιρεία δεν ήρθε ποτέ, τελικά με τα χίλια ζόρια οι 8084 κυκλοφόρησαν άλλο ένα album πάλι στο ίδιο ανεξάρτητο label, όπου βγήκε και το πρώτο LP.
Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1989 συνέβη όμως κάτι τρομερό, ο Charles Hawthorne (keyboards) σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό ατύχημα, αφού ο Charles ήταν ο ηγέτης της μπάντας, έτσι δεν θα ήταν εύκολο για το συγκρότημα να συνεχίσει. Όμως, τελικά το συγκρότημα επέστρεψε στη μουσική σκηνή το 1991 με την κυκλοφορία του 3ου πονήματος τους, αυτό ήταν ένα αυτοχρηματοδοτούμενο EP που κυκλοφόρησε μόνο σε κασέτα. Ο Charles Hawthorne ο οποίος είχε φύγει από τη ζωή δεν αντικαταστάθηκε ποτέ, ο τραγουδιστής Randy Smith ανέλαβε και τα keyboards, (ο Randy Smith συν τις άλλης κυκλοφόρησε και ένα solo album το 2009).
Η ιστορία των 8084 δεν έχει τελειώσει ακόμα, το 2005 επανήλθαν με ένα ακόμη album, ενώ συνεχίζουν και σήμερα να δίνουν κάποιες σποραδικές συναυλίες που και που, στην ευρύτερη περιοχή του New Hampshire (Boston).
Δυστυχώς υπάρχουν κάποια σχήματα που ποτέ δεν φτάνουν στην κορυφή, αν και το αξίζουν, ίσως αν η μοίρα είχε καλύτερα σχέδια γι’ αυτούς τώρα να μιλάγαμε για ένα συγκρότημα που θα έκανε διεθνή καριέρα, εντούτοις τελικά όμως έμειναν στην αφάνεια και αναγνωριστήκαν μόνο σε underground κυρίως κύκλους οπαδών.
Δεν πειράζει ίσως η μουσική τους να απευθύνετε σε λίγους και καλούς AOR/ Melodic Rock γνήσιους-αυθεντικούς οπαδούς.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ 8084
Eight-Oh-Eight-Four [1986]
Love & War [1989]
Satisfaction Guaranteed [1991]
So Far [2002]
The Last Great Train [2005]



Δεν υπάρχουν σχόλια: