ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014



BEDLAM 

 
BEDLAM
BEDLAM
August 1973
(Chrysalis)


SIDE I: I Believe In You (Fire In My Body), Hot Lips, Sarah, Sweet Sister Mary, Seven Long Years.
SIDE II: The Beast, Whiskey And Wine, Looking Through Love’s Eyes (Busy Dreamin’), Putting On The Flesh, Set Me Free.


BEDLAM: Frank Aiello – Vocals, Dave Ball – Guitars, Dennis Ball – Bass and Cozy Powell – Drums.
Produced by Felix Pappalardi.


Οι Bedlam αρχικά ήταν γνωστοί ως Beast όταν σχηματίστηκε το 1972, ήταν μια  Βρετανική Hard Rock μπάντα που σχηματίστηκε από τους Frank Aiello (Truth), Dave Ball (Procol Harum), Dennis Ball (Long John Baldry) και τον Cozy Powell (Jeff Beck). Το ντεμπούτο τους album "Bedlam" παραμένει ακόμη ένα κλασσικό βρετανικό Hard Rock 70’s βινύλιο.
Το αρχέγονο proto-Metal των Bedlam, είναι πάρα πολύ αξιόλογο από μουσικής πλευράς. Από τη στιγμή όμως που αρχίζεις και σκέπτεσαι σοβαρά την πλειάδα των εμπνευσμένων δίσκων που έχουν ξεχαστεί (από μερίδα των Heavy Metal οπαδών) εδώ και καιρό, ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχιστεί για πάντα. Έτσι λοιπόν, διάλεξα φίλοι μου, αυτό το πραγματικά παλιό μουσικό διαμάντι της μουσικής μας, για το εν λόγω flash-back.
Με έναν προσεγμένο ήχο και με ένα ιδιαίτερο εκτελεστικό μουσικό υπόβαθρο, αυτό το album κατορθώνει να παρουσιάζει μια σκληρή γνησιότητα, που απουσιάζει από τα σημερινά εξεζητημένα δήθεν Heavy Metal albums, που μας κατακλύζουν καθημερινά. Θα μιλήσουμε λοιπόν, για τη σκληρή μας μουσική γυρνώντας κυριολεκτικά στα γεννοφάσκια του Heavy Metal… όταν λόγου χάρη ο Bruce Dickinson (τυχαίο παράδειγμα) ήταν ακόμη στο σχολείο.
Μια θετική έκπληξη, για την ακρόαση αυτή του δίσκου ακούει στο όνομα Cozy Powell, πριν τους Bedlam ο Cozy Powell και τα αδέρφια Ball είχαν συμμετάσχει σε διάφορες Αγγλικές psychedelic μπάντες των 60’s. Κατόπιν φόρμαραν τους Bedlam, όπου όμως έζησαν περίπου για ενάμισι με δύο χρόνια (1972-1974), ικανό διάστημα όμως για να ηχογραφήσουν το υπέροχο, μοναδικό LP τους.   
Ο Cozy Powell θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους drummers της Αγγλίας και με πολύ ζήτηση από τα διάφορα μουσικά σχήματα, ο Cozy ήταν ένας θρυλικός για το βαρύ σε στυλ παίξιμο του με το χτύπημα που ασκούσε πάνω στα τύμπανα του.
Το πρώτο και μοναδικό σπάνιο πια, βινύλιο των Bedlam, κατά κάποιο τρόπο είναι αρκετά δυνατό για την εποχή του (βλέπεις ήταν 1973), αλλά δυστυχώς το συγκρότημα διαλύθηκε πριν προλάβει να επανορθώσει, έτσι ώστε να κυκλοφορήσει και ένα δεύτερο δίσκο.
Εδώ παίζουν ένα ας πούμε πρόωρο Heavy Metal με στοιχεία Hard Rock, έντονη κιθάρα και ισχυρό drumming. Στο φόρτε τους ήταν το βαρύτερο υλικό, αλλά φυσικά, υπάρχουν και μερικές μπαλάντες. Προσπάθησαν σκληρά για να είναι μια ισχυρή Hard Rock μπάντα, υπάρχουν καλά τραγούδια σε αυτόν το δίσκο όπως τα "Believe In You (Fire In My Body)", “Whiskey And Wine”, "The Beast", "Putting On The Flesh" και το "Set Me Free", αλλά από την άλλη όμως, όλα είναι όμορφα και βαριά με πολύ ισχυρή κιθαριστική δουλειά ενώ και τα drums είναι μοναδικά.
Οι Bedlam αξίζουν κάποιας μνείας κυρίως εξαιτίας δύο μουσικών τους. Ένας απ’ αυτούς είναι ο μοναδικός τραγουδιστής Frank Aiello, του οποίου τα φωνητικά ειδικά στο “Whiskey And Wine” θα κάνουν τα θεμέλια του σπιτιού σας να τρίζουν, ενώ το εισαγωγικό κομμάτι στο “I Believe In You” , φέρνει τρεμούλιασμα που ισοδυναμεί με μικρό σεισμό. Ο άλλος που χρήζει μνεία είναι ο μακαρίτης drummer Cozy Powell, ο οποίος δεν είχε την ιδια φήμη το 1973, μ’ αυτή που έχει σήμερα, αν και από τότε είχε το στυλ, που αργότερα έγινε τόσο χαρακτηριστικό και τον καθιέρωσε διεθνώς, σαν έναν εκπληκτικό drummer.
Ο Aiello σαν τραγουδιστής αξίζει ιδιαίτερης μνείας για την υποστήριξη του στο Blues Rock και για την Hard proto-Metal χροιά, που έδωσε σε όλα τα τραγούδια του δίσκου. Ο τραγουδιστής αυτός, που μερικές φορές είχε την συνήθεια να τραγουδά με έναν ακραίο συναισθηματικό και ασυμβίβαστο τρόπο, είναι ζωντανός και ακμαίος σε όλη την διάρκεια του “Bedlam”.
Οι Bedlam φίλοι μου, ηχογράφησαν ένα φυσιολογικό για την εποχή album, με μια ισορροπημένη αναλόγια ανάμεσα από blues και boogie Hard Rock, σ’ ένα μουσικό ύφος κάπου μεταξύ Cream και Mountain (εξάλλου την παραγωγή στον δίσκο είχε αναλάβει ο τραγουδιστής/ μπασίστας των Mountain, ο Felix Pappalardi).
Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στα Olympic Studios, του Λονδίνου, ενώ η μίξη ήχου στα  Record Plant, της Νέας Υόρκης. Επίσης ο Pappalardi παίζει και κάποια keyboards στον δίσκο μαζί με τον Max Middleton, φίλο του Cozy Powell.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ BEDLAM
Bedlam [1973]
Live In London 1973 [2003]
Demos Anthology 1968-1970 [2013]


TRIVIA:
Το σχήμα δεν κράτησε πολύ, αμέσως μετά τις ηχογραφήσεις ο Cozy Powell κυκλοφορεί αρχικά κάποια προσωπικά singles, και μετά κάποια albums όπου στο “Tilt” εμφανίζετε και ο τραγουδιστής Frank  Aiello. Ο Cozy ανοίγει έτσι τον δρόμο της επιτυχημένης και καταξιωμένης καριέρας του μέσω των μεγάλων Hard Rock συγκροτημάτων, όπως οι Rainbow, οι MSG και οι Whitesnake, έως ότου φύγει άδικα από τη ζωή το 1998.
Ενώ, στην πορεία ο τραγουδιστής των Bedlam έγινε οδηγός λεωφορείου στο βροχερό και συννεφιασμένο Λονδίνο, φτωχός αλλά τίμιος.
Eπίσης Bedlam είναι και ένα Νοσοκομείο του Λονδίνου που ειδικεύται σε ψυχικά ασθενείς, η προέλευση της λέξης «Bedlam, τρελοκομείο» oπου περιγράφει το χάος ή την τρέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: