ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε αυτό το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά απολύτως τίποτα και τα ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν… Να λατρεύετε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και το κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK.

Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013NANTUCKET
YOUR FACE OR MINE?
1979
(Epic Records)


SIDE I: "Gimme Your Love", "I Live For Your Love", "Hey Hey Blondie", "California", "Wide Awake".
SIDE II: "Don’t Hang Up", "Your Place Or Mine", "Just The Devil’s Way", "Is It Wrong To Rock And Roll".

NANTUCKED: Larry Uzzell – Vocals/ Bass, Tommy Redd – Guitar, Mark Downing – Guitar, Kenny Soule – Drums, Mike Uzzell – Vocals/ Piano and Eddie Blain – Organ.
Produced by Tony Reale and Nantucket.


Ένα σχετικά άγνωστο (θα έλεγα κυρίως στη χώρα μας) Νότιο Rock συγκρότημα, είναι οι Nantucket αν και είχαν τις βάσεις να γίνουν γνωστοί έμειναν τελικά εντελώς ένα underground σχήμα. Όλοι οι δίσκοι τους είναι αρκετά δυναμικοί αλλά συνάμα και κεφάτοι, ποιοτικοί και μελωδικοί, χωρίς να είναι αυστηρά τυπικοί Southern Rock στον ήχο τους, αφού έχουν διάφορα περάσματα από διάφορα μουσικά όργανα. Ίσως να είναι η πιο εξευγενισμένη άποψη-μορφή του Southern Rock το σχήμα που παρουσιάζω, οι Nantucket των αδελφών Larry και Mike Uzzell, ο ήχος του συγκροτήματος είναι συγχρόνως ποιοτικός μέσα στο οποίο η μελωδία και ο δυναμισμός είναι πολύ δίκαια μοιρασμένος.
Οι Nantucket είναι ένα Southern Rock συγκρότημα που σχηματίστηκε στο Jacksonville (όπως και τόσα άλλα Southern σχήματα) της Florida το 1969. Αρχικά ήταν γνωστοί ως Stax Of Gold και αργότερα ως Nantucket Sleighride (από το τραγούδι των Mountain), τα έξι μέλη της μπάντας έγιναν αρχικά συγκρότημα διασκευών. Τελικά αυτό δεν κράτησε πολύ και έγιναν κανονικό group, οι Nantucket έγιναν μια ισχυρή και ανυποχώρητη μπάντα με αίσθηση, συγκεντρώνοντας πολλούς θαυμαστές σε όλες τις Νοτιοανατολικές Πολιτείες πολύ πριν από την πρώτη κυκλοφορία τους.
Η μπάντα υπέγραψε με την Epic Records το 1977 και κυκλοφόρησαν το ομότιτλο album τους, το επόμενο έτος (1978) το οποίο χαρακτηρίστηκε από το hit single "Heartbreaker", ακολούθησε μια εκτεταμένη περιοδεία και άνοιξαν τα live των KISS, Styx, Boston, Mothers Finest, Journey, και Doobie Brothers. Το ντεμπούτο τους ήταν αρκετά καλός δίσκος, πούλησε περίπου 200.000 αντίτυπα και επίσης μπήκε στα charts του Billboard. Το 1979 η μπάντα κυκλοφορεί το δεύτερο της δίσκο με τίτλο “Your Face Your Mine?” το οποίο τα πήγε αρκετά καλύτερα σε πωλήσεις ενώ είναι το υψηλότερο σε ποιότητα δίσκος που έβγαλαν.
Το “Your Face Or Mine?” είναι κεφάτο και συγχρόνως ποιοτικό album, τα τραγούδια “California” και “Just The Devils Way” είναι οι καλύτερες κι εντελώς συμπτωματικά, οι πιο σκληρές συνθέσεις που περιέχονται σ’ αυτό. Φυσικά και υπάρχουν και άλλα καλά τραγούδια σ’ αυτόν το δίσκο όπως τα “Is It Wrong To Rock And Roll”, “Gimme Your Love”, “Your Place Or Mine”, “Dont Hang Up” ή το “I Live For Your Love”, αλλά είπαμε οι Nantucket δεν είναι τόσο τυπικό South σχήμα σαν αυτά που ξέρετε, θέλουν προσεκτικές και ενδελεχείς σε βάθος ακροάσεις.
Οι Nantucket μολονότι είχαν τις προδιαγραφές για να γίνουν γνωστοί, έμειναν παν-άγνωστοι, αν και άλλα πολύ γνωστότερα συγκροτήματα έχουν ομολογουμένως πιο underground βάση. Όχι ότι παίζουν μουσική που πηγαίνει στα top, άλλα έχουν κομμάτια που θα ζήλευαν πολλά φτασμένα σχήματα, τόσο από πλευράς σύνθεσης, όσο και από ενορχήστρωση.
Πραγματικά και οι έξι μουσικοί είναι πολύ ψαγμένοι ακόμα και στις πιο ασήμαντες (σημαντικές για άλλους) λεπτομέρειες ορισμένων συνθέσεων τους. Κατά τα’ άλλα το “Your Face Or Mine?” χωρίς να είναι αυστηρά, τυπικό Southern Rock ωστόσο όμως δεν αποχωρίζεται ούτε μια στιγμή το Νότιο πνεύμα, που το νιώθεις να πλανιέται από το πρώτο ως το τελευταίο αυλάκι του.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ NANTUCKET
Nantucket [1978]
Your Face Or Mine? [1979]
Long Way To The Top [1980]
No Direction Home [1983]
V [1985]
Still Live After All These Years [1993]
The Unreleased DC Tapes [2006]
Original Archives [2010]

Δεν υπάρχουν σχόλια: