ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013



OZZY
OSBOURNE






Το σΥμβολο... 
απλΑ η ζωντανΗ ιστορΙα του Heavy Metal...


OZZY OSBOURNE. 
Πρώτο επάγγελμα: Σφαγέας. Δεύτερο: Μικροαπατεώνας.
Τρίτο και έως σήμερα... Prince Of Darkness.

Τι να γράψεις για τον Ozzy Osbourne, που να μην έχει ξαναγραφτεί ή ξανά ειπωθεί…
Σίγουρα μέσα στα πιο σημαντικότερα πρόσωπα, με την μεγαλύτερη επίδραση στο Hard Rock, στο Heavy Metal αλλά και στο Rock γενικότερα. So what about Ozyy... πως είναι δυνατόν να αγγίξεις, να ζυγίσεις, να περιγράψεις την προσωπικότητα ενός αιωρούμενου θρύλου, που θα μπορούσε να είναι έπνευση για ήρωας του κινηματογράφου. Εφευρέτης του headbanging και του stage diving, δάγκσωσε τη νυχτερίδα, πυροβόλησε τις κότες και τις γάτες, τραγούδησε για τη βασίλισσα της Αγγλίας και ήπιε καφεδάκι με τον πλανητάρχη. Επίσης, έκανε τη ζωή του reality, παντεύτηκε, χώρισε, ξανά παντρεύτηκε κι έκανε παιδιά (που όμως δεν τιμούν το DNA του), μπήκε, βγήκε στο τρελάδικο. Ζωή σαν σινεμά...
Στοίχιωσε την εφηβεία μας με τραγούδια ύμνους και τι ύμνους... απλά θυμηθείτε πόσα τραγούδια απ’ όλη την επιτυχημένη του μουσική καριέρα… δεν είναι ύμνοι, αφού τα σιγό-τραγουδούσαμε, και θα τα σιγό-τραγουδάμε για πάντα όσο θα ζούμε.
Ο John Michael OzzyOsbourne, γεννήθηκε στο Birmingham, στις 3 Δεκεμβρίου του 1948.
Σαν μέλος των Black Sabbath από το 1969 ως το 1978 (αρχικά), ήταν μια από τις χαρακτηριστικότερες μουσικές μορφές επίδρασης για την ανάπτυξη του Heavy Metal
Το ομώνυμο albumBlack Sabbath”, αλλά και το “Paranoid” καθώς και το “Sabbath Bloody Sabbath”, είναι μόνο μερικά δείγματα από τα άριστα παραδείγματα της επιρροής του συγκροτήματος, σε όλο του το μεγαλείο.
Ο Ozzy με τους Sabbath, ήταν οι αληθινοί πρωτομάστορες του Heavy Metal με τη μορφή που το γνωρίζουμε, χαρακτηριστικό του ήχου τους τα βαριά και ασήκωτα riffs. Ντυμένοι στα μαύρα, απέκτησαν ένα φανατικό και αφοσιωμένο κοινό, με τραγούδια για την καταστροφή τη μαγεία και το σκοτάδι το group έγινε διάσημο. Στην κυριολεξία αυτοί οι τέσσερεις κύριοι εφεύραν απλά το Heavy Metal.
Οι Frank Anthony Iommi, Terence Michael Butler, William Thomas Ward και John Michael Osbourne έμειναν μαζί (αρχικά) μέχρι το 1978 και αποτέλεσαν όχι μονο το σχήμα που τελειοποίησε την αισθητική του συμπαγούς, σκληρού, καθαριστικού Rock ήχου, αλλά και το συγκρότημα σύμβολο του HEAVY METAL. Ίσως χωρίς τους Black Sabbath το Heavy Metal να μην υπήρχε…
Τα «βέβηλα» φωνητικά του Οzzy φτάνουν στα όρια της σχιζοφρένειας, που γίνονταν άλλοτε απόλυτα σκοτεινά, άλλοτε απόλυτα παθιασμένα και μερικές φορές εντελώς γκραν-γκινιόλ.

 
Η προσωπική καριέρα του Ozzy ξεκίνησε με τις καλύτερες προδιαγραφές το 1980, δυστυχώς όμως σημαδεύτηκε από τον τραγικό θάνατο του νεαρού ταλαντούχου κιθαρίστα Randy Rhoads το 1982.να αεροπορικό δυστύχημα κόβει το νήμα τις ζωής του Randy Rhoads (ενώ ήταν μόνο 26 χρόνων) και αφήνει μια για πάντα μια ανεξίτηλη πληγή στην καρδιά του Ozzy, ο θάνατος του Randy έριξε τον Ozzy σε βαριάς μορφής κατάθλιψη. Ο πρώτος κιθαρίστας στον οποίο απευθύνθηκε ο Ozzy, για να καλύψει την κενή θέση του αδικομένου του φίλου και συνεργάτη, ήταν ο Gary Moore μια θεση την οποία ο Gary αρνήθηκε.
Σε όλη την διάρκεια της δεκαετίας του ’80 ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς και βρισκόταν σε κορυφαία επίπεδα παγκόσμιας αναγνώρισης και όλα αυτά, χάρις στην επιτυχία που είχαν οι δίσκοι του “The Ultimate Sin”, “Blizzard Of Ozz”, “Diary Of A Madman” και “Bark At The Moon”. Σε αυτή την δεκαετία η καριέρα του έμοιαζε κυριολεκτικά με ασταμάτητο τρένο. Τα 80’s αποτέλεσαν για τον Ozzy την καταξίωση και την απόδειξη του τι μπορεί να κάνει κάποιος και χωρίς τους πρώην συνεργάτες του, ένας Φοίνικας λοιπόν, που αναγεννήθηκε κυριολεκτικά μέσα από τις στάχτες του. Σε αυτή την δεκαετία ήταν πιο δημοφιλής ακόμα και από το μητρικό του συγκρότημα, κάτι που δεν το έχει καταφέρει ποτέ κάποιος άλλος μουσικός-καλλιτέχνης σε solo καριέρα, να ξεπεράσει δηλαδή σε δημοτικότητα το ίδιο του το αρχικό group.
Ενώ η επανένωση των original Black Sabbath το 1998 τον ξαναφέρνει κοντά μας.
Αν και είχε παγκόσμια επιτυχία, υπέφερε εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης στάσης των υπευθύνων της μουσικής βιομηχανίας, που συνεχίζετε εν μέρη ακόμη και σήμερα.
Το ταλέντο του σαν τραγουδιστή (και πολύ καλού τραγουδιστή μάλιστα), δυστυχώς συχνά πυκνά παραγνωρίζεται, κυρίως εξαιτίας της αρνητικής δημοσιότητας που τον κυνηγάει, τόσο για το image του, όσο για τα πράγματα που κάνει (πάνω ή και κάτω από τη σκηνή). Στην Αμερική ωστόσο αυτή η αρνητική δημοσιότητα του έχει κάνει καλό, από άποψη πωλήσεων στους δίσκους του αν μη τι άλλο. Πάντως οι Αμερικανοί συνεχίζουν να μην μπορούν να καταλάβουν το ιδιαίτερα χαρακτηριστικό και κάποιες φορές καυστικό "αγγλικό" καυστικό χιούμορ του Ozzy, με τίποτα…
Ο Ozzy Osbourne είναι η πιο χαρακτηριστική, η πιο δαιμονική, αλλά και η πιο παρανοϊκή-αλλοπαρμένη φωνή όλου του σκληρού Metal ήχου, χαλαρά. Ο τραγουδιστής που δεν μπόρεσε να αντιγράφει (σχεδόν) από κανέναν, γιατί πολύ απλά κανένας δεν κουβάλαγε το ταλέντο και την παράνοια του.
Παρά τις κραιπάλες του, τις καταχρήσεις του, παρά την φυσιολογική φθορά του χρόνου,  ο Ozzy συνεχίζει με το ίδιο πάθος την αλλόκοσμη, θεατρική ερμηνεία του που σε συνεπαίρνει και σε ανεβάζει. Άλλωστε, όπως και να το κάνουμε, ποτέ μα ποτέ κανείς θνητός μ’ ένα απλό “alright now” ή ένα “”lets go fucking crazy” ή “I love you all” δεν ξεσήκωσε τέτοιες θύελλες και να σείετε ο κόσμος. Αλλά βέβαια ο Ozzy δεν είναι θνητός, γι’ αυτό του κόλλησαν το παρατσούκλι “Madman”, αφού έκανε τα πλήθη να παραληρούν με την σκηνική παρουσία του. Του ανήκει και η ιστορική ατάκα "δόξα το Θεό έχω Πάρκινσον... Νόμιζα ότι τρέμω από τα ναρκωτικά".
Ο Ozzy είχε πάντα το ταλέντο να βρίσκει ταλαντούχους, μοναδικούς μουσικούς για να τον πλαισιώνουν, αρχίζοντας από τον αδικοχαμένο Randy Rhoads, περνάμε στους Don Airey, Brad Gillis, Gus G., Jake E. Lee, Tommy Aldridge, John Sinclair, Geezer Butler, Lee Kerslake, Rudy Sarzo, Randy Castillo, Philip Soussan, Rick Wakeman ή Zakk Wylde, μερικοί μόνο από όσους πέρασαν από κοντά του και διέπρεψαν.
Το μόνο κακώς κείμενο στην πολυτάραχη καριέρα του double O, θεωρώ πως είναι αυτό το τηλεοπτικό reality showThe Osbournes”, το οποίο και αποκαλώ πολύ απλά… ξεφτίλα.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ OZZY OSBOURNE

Black Sabbath
Black Sabbath (1970)
Paranoid (1970)
Master of Reality (1971)
Vol. 4 (1972)
Sabbath Bloody Sabbath (1973)
Sabotage (1975)
Technical Ecstasy (1976)
Never Say Die! (1978)
Live At Last (1980)
Reunion (1998)
Past Lives (2002)
13 (2013)
Solo
Blizzard of Ozz (1980)
Diary of a Madman (1981)
Speak Of The Devil (1982)
Bark at the Moon (1983)
The Ultimate Sin (1986)
Tribute (1987)
No Rest for the Wicked (1988)
Just Say Ozzy (1990)
No More Tears (1991)
Live & Loud (1993)
Ozzmosis (1995)
Down to Earth (2001)
Live At Budokan (2002)
Under Cover (2005)
Black Rain (2007)
Scream (2010)
Ozzy Live (2012)


TRIVIA:
Ο καλός θείος Ozzy Osbourne, μπήκε σε δικαστικούς μπελάδες το 1986 με το τραγούδι “Suicide Solution” (από τον δίσκο “Blizzard Of Ozz”), λόγω κατηγοριών για μηνύματα αυτοκτονίας στους στίχους, μετά την αυτοκτονία ενός άτυχου νεαρού (John McCollon). Ο Ozzy τελικά απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες, αφού ξεκαθάρισε ότι η λέξη «solution» έχει την έννοια του «χημικού διαλύματος» και όχι την έννοια «λύση».  Έμπνευση στάθηκε, για την δημιουργία του τραγουδιού ο τραγικός θάνατος από αναρρόφηση του Bon Scott (AD/DC) το 1980.

Κάποτε δήλωσε... ότι κι αν κάνω στη ζωή μου, ο επιτάφιος μου θα είναι: 
Ozzy Osbourne
Born December 3, 1948
Died, whenever. And he bit the head off a bat. 
Μπορείς να μην τον λατρέψεις...


Δεν υπάρχουν σχόλια: