ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013



FUZZY DUCK
FUZZY DUCK
1971
(MAM Records)


SIDE I: "Time Will Be Your Doctor", "Mrs. Prout", "Just Look Around You", "Afternoon Out".
SIDE II: "More Than I Am", "Country Boy", "In Our Time", "A World From Big D".

FUZZY DUCK: Grahame White – Vocals, Guitars, Mick Hawksworth – Bass, Paul Francis – Drums and Roy Sharland – Organ.
Produced by Keith Harwood.


Οι Fuzzy Duck είναι ένα Progressive Rock group από τη Μεγάλη Βρετανία που σχηματίστηκε το 1970, κυκλοφόρησαν ένα μόνο album το 1971 με τον τίτλο “Fuzzy Duck”, ενώ η μουσική τους έχει και στοιχεία σκληρού κλασικού Hard Rock εκτός από Progressive Rock.
Από το ομώνυμο album τους (που αρχικά κυκλοφόρησε μόνο σε 500 κόπιες) θα πρότεινα σίγουρα να ακούσετε τα “Time Will Be Your Doctor” και “Country Boy”.
Στο σχήμα φιγουράρουν οι Grahame White, (Capability Brown), Mick Hawksworth (Five Day Week Straw People, Andromeda), ο Roy Sharland (Crazy World Of Arthur Brown) και ο Paul Francis (Tucky Buzzard, Tranquility). Δυστυχώς όμως, λίγα πράγματα γνωρίζουμε για την ιστορία των Fuzzy Duck.
Η μπάντα δυστυχώς διαλύθηκε σύντομα μετά την απελευθέρωση του ενός και μοναδικού τους δίσκου, κυκλοφόρησε αρχικά μόνο σε 500 αντίτυπα, καθιστώντας έτσι το αρχικό βινύλιο εξαιρετικά σπάνιο, οι τιμές που πιάνει στο διαδίκτυο είναι σήμερα γύρω στα +500 ευρώ, η original κόπια.
Πίσω από το εξώφυλλο του δίσκου με την αφράτη πάπια, κρύβετε ένα τετραμελές σχήμα από το Λονδίνο, το οποίο μουσικά κινείται στο στυλ των Deep Purple και των Uriah Heep. Το χαρακτηριστικό του ήχου των Fuzzy Duck είναι το heavy Hammond organ που σου φέρνει στο μυαλό τους Jon Lord και Ken Hensley, ενώ σου προκαλεί αίσθηση το παίξιμο του βιρτουόζου Roy Sharland.
Ο κιθαρίστας Grahame White είναι μοναδικός, σε κάθε ένα από τα οκτώ τραγούδια έφερε κάτι νέο στον ήχο της μπάντας, ενώ ο ήχος του έχει κάποια στοιχεία από Ritchie Blackmore. Το μπάσο παίζει ο Mike Hawksworth και ειδικά στην πρώτη πλευρά του LP, θυμίζει πολύ τον αξέχαστο Gary Thain των Uriah Heep.
Τα τραγούδια του “Fuzzy
Duck” δίνουν την εντύπωση σαν να ηχογραφηθήκαν μια και έξω, μόνο μια φορά σε κυριολεκτικά αυτοσχέδια ζωντανή κατάσταση, ο δίσκος ηχογραφήθηκε στα Olympic studios του Λονδίνου, σε παραγωγή Keith Harwood.
Ο Grahame White και ο Mick Hawksworth αναλαμβάνουν εκ περιτροπής τα φωνητικά, οι φωνές τους είναι παρόμοιες και ακούγονται πολύ ευχάριστα, ενώ ξεχωρίζουν αρκετά από τον μέσο όρο των τραγουδιστών της εποχής.
Όταν ο δίσκος πρώτο-κυκλοφόρησε, πάντα κατά τα λεγόμενα του σχήματος, δεν πρέπει να πούλησε περισσότερα από εκατό αντίτυπα. Γι’ αυτό τον λόγο πιστεύω πως έγινε τόσο σπάνιο στην πορεία των χρόνων, αργότερα ήρθε η ώρα για να επανακυκλοφορήσει και πάλι σε βινύλιο. Το αστείο είναι ότι σήμερα οι
Fuzzy Duck έχουν πολύ περισσότερους οπαδούς από ότι είχαν στην εποχή τους, στην μικρή διάρκεια της ύπαρξης τους, μιλάμε δηλαδή για μια εντελώς καθυστερημένη δικαιοσύνη.
Αν σας αρέσει το heavy όργανο (Hammond) μην χάσετε αυτό το album με τίποτα.
Τα τραγούδια του ομωνύμου δίσκου των Fuzzy Duck είναι μεγάλα σε διάρκεια άνω των 4 λεπτών, το τελευταίο όμως κομμάτι του δίσκου ένα φαντεζί που ονομάζεται “A Word από Big D” είναι πολύ βαρετό έως και ανούσιο θα έλεγα.
Όλα όμως τα υπόλοιπα τραγούδια είναι αρκετά heavy, η δομή τους είναι τέτοια που προωθούν έντονα το bass και τα drums. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δύο τραγουδιστές δεν επικρατεί χάος, ευτυχώς όλα τα τραγούδια είναι παραδοσιακά σε στυλ Blues, Heavy, Psych, Progressive Rock,  έτσι όπως πολλές Αγγλικές μπάντες ηχούσαν τότε, στα ένδοξα 70’s.
Τελικά ακόμη και σήμερα οι Fuzzy Duck, εξακολουθούν να είναι ένα σκοτεινό συγκρότημα από την δεκαετία του ’70 (όσον αφορά την ιστορία τους). Μας άφησαν όμως μόνο ένα self titled album το 1971 και διαλύθηκαν αμέσως μετά από ένα χρόνο και έτσι, χάθηκαν στην λήθη του αδηφάγου χρόνου.
Τέλος, οι οπαδοί των Uriah Heep των Deep Purple και των Indian Summer να τους τσεκάρουν αμέσως, τραγούδια όπως τα Time Will Be Your Doctor, “Just Look Around You”, In Our Time” και “Country Boy” θα τους αρέσουν αρκετά, είμαι σίγουρος.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ FUZZY DUCK
Fuzzy Duck [1971]

Δεν υπάρχουν σχόλια: