ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013




ALKANA
Welcome to my Paradise
1978
(Baby Bird Records)


SIDE I: California Rock ‘N’ Roll Queen, Montezuma’s Sweet Revenge, On Our Own, Freedom Lady.
SIDE II: Paradise, The Tower, Head Games.


ALKANA: Jack Rucker – Vocals/ Piano, Danney Alkana – Guitars, Craig Williams – Bass and Donny McLaughlin – Drums.
Produced by Danny Alkana.


Πίσω απ’ αυτό το σχήμα των Alkana βρίσκεται ένα από τα πιο σπάνια και συνάμα καλά κρυμμένα μυστικά του Αμερικανικού Hard και Heavy Rock των 70’s, ναι… καλά διαβάσατε. Βινύλιο που βγήκε λοιπόν, το 1978 και η σπανιότητα του στην original έκδοση φτάνει σε υψηλές τιμές στο διαδίκτυο, ευτυχώς που τώρα όμως επανεκδόθηκε πάλι σε LP και μάλιστα σε πολύ προσιτή τιμή.
Οι Alkana έχουν ένα αρκετά προοδευτικό βαρύ ήχο που απευθύνετε κυρίως σε proto-Epic Metal γνήσιους οπαδούς, δηλαδή, σε αυτούς που τους αρέσουν δηλαδή τα θρυλικά album των Legend From The Fjords” ή των GranmaxA Ninth Alive”.
Ένας λόγος παραπάνω για να πάρετε αυτό τον ιστορικό-θρυλικό δίσκο είναι, γιατί πολύ απλά τραγουδά ο μοναδικός Jack Rucker, τώρα αν δεν σας λέει κάτι αυτό το όνομα, τότε σας λέω Damien King I, αν και πάλι δεν σας λέει κάτι… τότε, ναι… είναι ο πρώτος τραγουδιστής των Warlord που ακούγετε στο θρυλικό EP Deliver Us”.
Προσωπικά φίλοι μου, μόλις έμαθα ότι ο πρώην τραγουδιστής των Warlord, είναι σε αυτόν το δίσκο εντυπωσιάστηκα και μόνο στην ιδέα να ακούσω παλιό υλικό του Jack Rucker, εν έτη 1978. Έψαξα να τον βρω, να τον αγοράσω και να τον ακούσω αυτόν τον σπάνιο δίσκο, έτσι ήρθα αντιμέτωπος με τα θεϊκά, τρομερά, μοναδικά, ανεπανάληπτα φωνητικά του, σε αυτόν το χαμένο μουσικό θησαυρό. Όλος ο δίσκος καθοδηγείται από τις κιθαριστικές δεξιοτεχνίες του Danney Alkana, αυτό το LP είναι ένα μουσικό διαμάντι που όλοι πρέπει να ακούσουν.
Το συγκρότημα πήρε τ’ όνομα του από τον κιθαρίστα Danney Alkana, αλλά το group βασίζει το μύθο του πάνω στον τραγουδιστή Jack Rucker, βέβαια εδώ μην περιμένετε ν’ ακούσετε τίποτα σχετικό με τους θρύλους του Metal Warlord, είπαμε Hard Rock δεκαετίας του ’70, παίζουν οι άνθρωποι.
Τα μελωδικά φωνητικά του Jack Rucker ανεβάζουν πολλά επίπεδα αυτόν τον καλοπαιγμένο και συγκλονιστικό δίσκο, ο οποίος αποτελείτε μόνο από συμπαθητικά ωραία και μελωδικά τραγούδια.
Όλα τα τραγούδια του “Welcome To My Paradise” είναι μοναδικά, όπως το “California RockNRoll Queen” και το “Freedom Lady”, ενώ τα κιθαριστικά riffs σε όλον το δίσκο, είναι αρκετά heavy και πολύ ενδιαφέροντα για την εποχή που κυκλοφόρησε το album των Alkana.
Τα κιθαριστικά solos από τον Danney Alkana είναι ομολογουμένως λίγα, όταν όμως υπάρχουν είναι εξαιρετικά όπως στο “Paradise”, αν και υπάρχουν λίγα κιθαριστικά solos, το album δεν είναι καθόλου μονότονο και μιλάμε για ένα μνημείο του Hard Rock, από την χρυσή δεκαετία του ’70.
Ένας ακόμη λόγος που πρέπει να βρείτε αυτό τον δίσκο και να ασχοληθείτε μαζί του είναι το 11-λεπτο Hard Rock τραγούδι-έπος, που ακούει στο όνομα  The Tower”, πρέπει να το ακούσετε για να συνειδητοποιήσετε το μεγαλείο του. Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα αφενός το μεγαλείο του τραγουδιστή που θα γίνει ευρέως γνωστός αργότερα με τους Warlord και αφετέρου οι συνθετικές και κιθαριστικές ικανότητες του κιθαρίστα, το τραγούδι αρχίζει με μια μελωδική εισαγωγή για να εξελιχτεί σε ένα Hard Rock όργιο με απίστευτα κιθαριστικά riffs και solos.
Ίσως οι κιθάρες να σας θυμίσουν λίγο Nazareth, όλο το album είναι βαρύ και με σκληρό Rock, στο στυλ του λεγόμενου proto-Metal επίσης θυμίζουν 70’s Uriah Heep, Moxy, Truth And Janey, Manilla Road, Bang, Judas Priest ή Legs Diamond.
Είναι τέτοιο το ταλέντο των συνθέσεων και οι δεξιότητες της μπάντας από την California, αλλά η κιθάρα του Danney Alkana και η φωνή του Jack Rucker, είναι που στην πραγματικότητα κάνουν τι διαφορά σε αυτό το ξεχασμένο βινύλιο.
Αναμενόταν εδώ και χρόνια η επανέκδοση αυτού του σπάνιου δίσκου, αλλά τελικά ύστερα από 34 ολόκληρα χρόνια ξανά κυκλοφόρησε επιτελούς (κάλιο αργά παρά ποτέ), ας ελπίσουμε ότι τώρα θα τον ακούσουν όσοι δεν το άκουσαν όταν πρώτο-κυκλοφόρησε το 1978.
Ναι φίλοι μου, αυτός ο δίσκος ακούγετε σαν να βγήκε τουλάχιστον πέντε χρόνια μπροστά από την εποχή του, είναι αρκετά σκληρός με έναν ήχο πολύ πιο τυπικό με αυτών που κυκλοφόρησαν στα mid-80’s, αλλά με καλά τραγούδια εκπληκτική κιθάρα και με μια παραγωγή ανώτερης κατηγορίας, δηλαδή άνω του μετρίου.
Οι Alkana με αυτό το εξαιρετικά σπάνιο και δύσκολο προς εύρεση LP (τώρα πια όχι), είναι ένα άκρως συλλεκτικό κομμάτι βινυλίου, με έναν συναρπαστικό Hard Rock ήχο που κυκλοφόρησε σε μια εντελώς άγνωστη και μικρή δισκογραφική εταιρεία, το πόσες κόπιες πούλησε στην αρχική έκδοση κανείς δεν το γνωρίζει.
Αν θέλετε να έχετε στην δισκοθήκη σας ένα κειμήλιο του Hard Rock από την χρυσή δεκαετία του ’70 με μοναδικά τραγούδια πολύ καλές κιθάρες αλλά και με μια καταπληκτική φωνή, τότε αυτός ο δίσκος είναι ότι πρέπει. Μελωδικός με ωραία intro και καταπληκτικά heavy riffs, είναι για εκείνους που τους αρέσει το γνήσιο και όχι το ψεύτικο ή δήθεν 70’s Hard Rock, για οπαδούς των Warlord και όχι μόνο.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ALKANA
Welcome To My Paradise [1978]

TRIVIA:
Το 1999 ο Danney Alkana κυκλοφόρησε ένα προσωπικό album το “Rock The Bach”, το οποίο όμως δεν έχω ακούσει και δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη.
Η μόνη ένσταση που έχω σε σχέση με την επανέκδοση, είναι ότι δεν έχει τους στίχους που έχει η αυθεντική έκδοση, σας εύχομαι καλή ακρόαση πάντως. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: