ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012




FIREBALLET
NIGHT ON BALD MOUNTAIN
1975
(Passport Records)


SIDE I: "Les Carthedrales", "Centurion (Tales Of Fireball Kids)", "The Fireball".
SIDE II: "Atmospheres", "Night On Bald Mountain (Suite): a. Night On Bald Mountain, b. Night-Tale, c. The Engulfed Cathedrale, d. Night-Tale (reprise), e. Night On Bald Mountain (finale)".

FIREBALLET: Jim Como – Vocals/ Drums, Ryche Chianda – Guitars, Martyn Biglin – Bass, Bryan Howe – Organ and Frank Pelto – Piano.
Produced by Ian McDonald.


Αν σας αρέσουν τα πρώτα βινύλια των Uriah Heep με τον David Byron στα υπέροχα οπερετικά φωνητικά, τότε αυτός ο δίσκος είναι για τα γούστα σας.
Δημιουργήθηκαν αρχές των 70’s, στο New Jersey, NYC, αρχικά ονομάζονταν Fireball Kids αλλά όταν υπέγραψαν δισκογραφικό συμβόλαιο με την Passport Records άλλαξαν το όνομα τους σε Fireballet.
Αυτός ο δίσκος λοιπόν, είναι ένας από τους πολυτιμότερους λίθους στην ιστορία του Αμερικανικού Progressive Rock, για όσους ξέρουν δηλαδή. Το πρώτο τους album "Night On Bald Mountain" κυκλοφόρησε το 1975 σε παραγωγή του Ian McDonald (King Crimson, Foreigner), και ακούγεται πολύ καλαίσθητα και ευχαρίστα.
Το πολύ όμως απογοητευτικό δεύτερο τους LP του 1976 με τον τίτλο “Two Too", δεν αποτέλεσε καμία έκπληξη και αποδείχθηκε το κύκνειο άσμα της μπάντας, εδώ όμως θα ασχοληθούμε μόνο με το πρώτο τους.
Το ντεμπούτο
album είναι δυστυχώς μια άγνωστη ομορφιά για πολλούς οπαδούς του Hard Rock και του Progressive Rock, ίσως όμως κάποιοι καλά μυημένοι να το γνωρίζουν.
Το album είναι πραγματικά αρκετά αξιοπρεπές με πολύ καλές μελωδίες, με μεσαιωνικής φαντασίας στίχους, ότι πρέπει δηλαδή για τους Prog Rock οπαδούς.
Ο Jim Como είναι ένας αρκετά καλός και συνάμα δραματικός τραγουδιστής, σε πολλά σημεία μου θυμίζει έντονα τη φωνή του μέγιστου David Byron (Uriah Heep), ενώ η υπόλοιπη μπάντα με τον εκπληκτικό κιθαρίστα Ryche Chlanda και τέλος το δίδυμο στα keyboards Bryan Howe και Frank Petto,  είναι άξιοι και ναι, παίρνουν πολλά εύσημα για τη συμβολή τους στη δημιουργία αυτού του δίσκου.
Από την άλλη πλευρά του νομίσματος, οι Fireballet παίζουν μουσική με αρκετές επιρροές από Uriah Heep, Deep Purple, Kansas, Starcastle, FM (όχι τους 'Αγγλους).
Ο δίσκος ξεκινά με το δεκάλεπτο “Les Cathédrales” όπου έχει μια εκπληκτική αίσθηση Prog Rock, τα πλήκτρα προωθούνται σε ατμοσφαιρικά τμήματα, ενώ τα φωνητικά στο τραγούδι είναι μεσαιωνικού στυλ και φαντασίας. Μουσικά υπήρχαν πάρα πολλές ανατροπές, στροφές και περάσματα, είμαι σίγουρος ότι αυτό το τραγούδι θα σας καθηλώσει. Ακολουθεί το τραγούδι “Centurion (Tales Of Fireball Kids)” εδώ να παραδεχτώ ότι η fuzz solo κιθάρα του Ryche Chlanda είναι απλά απολαυστική. Η πρώτη πλευρά του δίσκου κλείνει με το “The Fireballet” όπου βρίσκει το συγκρότημα και τα περίεργα φωνητικά του Cuomo να ακούγονται μαγευτικά, ενώ ο Chlanda μετατρέπει το τραγούδι σε ογκόλιθο χάρις την ξέφρενη κιθάρα του.
Η δεύτερη πλευρά του “Night On Bald Mountain”, ξεκινά με το “Atmospheres” εκτός από την όμορφη μελωδία, το αποκορύφωμα ήρθε με τη μορφή Jazz solo κιθάρας του Chlanda. Το album θα τελειώσει με 20-λέπτο ομώνυμο κομμάτι όπου χωρίζετε σε πέντε τμήματα, με δεκάδες στροφές και με τα πέντε μέλη της μπάντας να έχουν μια ευκαιρία να επιδείξουν τη δεξιοτεχνία τους. Ακόμη και ένα τμήμα από εκκλησιαστικό όργανο υπάρχει σε αυτό το κομμάτι, θα το αγαπήσετε νομίζω με πάθος, δίνω ένα επιπλέον συν για τις όμορφες φωνητικές αρμονίες του τραγουδιστή.
Έτσι λοιπόν, αν πλησιάσετε και ακούσετε αυτόν το δίσκο με τη δέουσα προσοχή και με ανοιχτό μυαλό, θα πρέπει να απολαύσετε το αποτελέσματα στο maximum, αν ακούτε πραγματικά Progressive Rock, τότε πρέπει να είστε προοδευτικοί στα ακούσματα σας και σε κάτι καινούργιο, όπως το λέει και η λέξη.
Οι Fireballet είναι άλλο ένα από αυτά τα ελάχιστα γνωστά στο ευρύ Hard Rock κοινό Αμερικανικά Progressive, Hard Rock σχήματα. Παρατήρησα ότι η Prog Rock σκηνή αυτής της χώρας (USA) αποτελείται από πολύ λίγες μπάντες που πραγματικά έκαναν μεγάλη καριέρα, ίσως μόνο οι Kansas να έκαναν επειδή περιλαμβάνουν στον ήχο τους μοναδικά μουσικά ηχητικά στοιχεία. Οι περισσότερες όμως από τις άλλες μπάντες ήταν άτυχες, αφού μόνο σε μικρές, τοπικές, περιφερειακές ετικέτες υπέγραψαν συμβόλαιο, ή τέλος κυκλοφόρησαν μόνες τους τα album τους.
Τουλάχιστον οι Fireballet είχαν την τύχη να γράψουν το δίσκο τους για την Passport Records, μια μικρή ετικέτα που όμως τουλάχιστον ήταν σε θέση να διανέμει τον δίσκο σε όλη την Αμερική και να έχουν μια σχετική επιτυχία στα τοπικά ραδιόφωνα.
Για μένα, το "Night On Bald Mountain" είναι ένας αρκετά καλός Progressive/ Hard Rock δίσκος, θα έλεγα ότι είναι απαραίτητος για κάθε οπαδό του Prock Rock όταν μάλιστα οι κλασσικές Hard Rock επιρροές είναι προφανής.
Το 1976 κυκλοφόρησαν άλλο εάν δίσκο, το απογοητευτικό “Two Too” (αλήθεια πόσο χαζό-ηλίθιο είναι αυτό το cover), λίγο μετά όμως από την κυκλοφορία αυτού του δεύτερου album η μπάντα διέλυσε οριστικά και αμετάκλητα.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ FIREBALLET
Night On Bald Mountain [1975]
Two Too [1976]

Δεν υπάρχουν σχόλια: