ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012





CRYSYS
HARD AS ROCK
1981
(Long St. Records)


SIDE I: "Blue Steel", "Running", "Hard As Rock", "Touch Me", "My Desire".
SIDE II: "Fire Light", "Super Starz", "Satans World", "Blackout", "Hellsville".

CRYSYS: Stefan King – Vocals, Tim Kasey – Guitars, Cary Ray – Bass and Gene Kasey – Drums.
Produced by Mike Moore and Crysys.



Μιλάμε για διάφορα μεγάλα συγκροτήματα που έβγαλαν πολλούς δίσκους και υπέγραψαν καλά συμβόλαια με μεγάλες πολυεθνικές δισκογραφικές εταιρείες με πολύ κολακευτικά σχόλια και δικαίως πολλές φορές. Αλλά τι γίνεται όμως με τους αφανείς ήρωες, τα σπουδαία εκείνα συγκροτήματα που τα έφαγε η αφάνεια.
Οι Crysys είναι ένα ηχητικό μείγμα από Rods, Budgie, Black Sabbath και Riot (εποχής Rhett Forrester, ειδικά στα φωνητικά). Είναι ένα αριστοκρατικό album, οι Crysys δημιουργήθηκαν από τα αδέλφια Tim και Gene Kasey, στο Portland του Oregon, στις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Το πρώτο και μοναδικό τους album βγήκε στα ράφια των τοπικών δισκοπωλείων του Oregon, τον Απρίλιο του 1981, σε περιορισμένη αυτοχρηματοδοτούμενη έκδοση, ενώ το 1983 το επανακυκλοφορούν με άλλο εξώφυλλο (ίσως καλύτερο από το πρώτο) και πάλι σε private έκδοση από τη Metalworks Records, αυτή τη φορά. 
Ειδικά το εναρκτήριο τραγούδι του album "Blue Steel" είναι δολοφονικό, συνιστάται ανεπιφύλακτα στους απανταχού λάτρεις του Hard Rock και του Heavy Metal. Είναι ένα Hard Rock LP εκλεκτής ποιότητας και ακούγεται πολύ περισσότερο σαν να κυκλοφόρησε στα μέσα της δεκαετίας του '70. Είναι πραγματικά ένα καλό Hard Rock και Metal LP, τα περισσότερα τραγούδια ακούγονται το ίδιο καλά, ακούγονται χωρίς να κουράζουν ή να κάνουν κοιλία, ο κιθαρίστας είναι πραγματικά καυτός, ενώ παίζει πολύ ωραία και όμορφα μελωδικά solos.
Αυτός ο δίσκος είναι ένα άνετο μίγμα μεταξύ
Hard Rock και Heavy Metal, έχει γρήγορο ρυθμό και ενέργεια που σε κάποια σημεία θυμίζει κάτι από Judas Priest και από Iron Maiden.
Οι Crysys επέλεξαν δυστυχώς χαμηλό προϋπολογισμό παραγωγής, προσφέροντας όμως έναν πιο ωμό Hard Rock δίσκο που θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας. Απολαυστικό αρκετά με αξιοπρεπή riff
s, συνολικά όλα τα τραγούδια θα σας μείνουν αξέχαστα, παρά τη φθηνή (αλλά ζωντανή) παραγωγή του δίσκου. Η προσέγγιση του σχήματος σε μουσικά εδάφη με παρόμοιο ύφος από αυτό του NWOBHM δεν τι λες άστοχη, αν και το group από την Αμερική φλερτάρει σε πολλά σημεία με το NWOBHM ειδικά σου έρχονται στο νου, οι Holocaust εποχής “Nightcomers” για παράδειγμα.
Στην αρχή ο δίσκος ακούγεται τόσο απλός και δεν μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε γιατί σας αρέσει τόσο πολύ, μετά όμως από την 3η ή την 4η φορά ακούγοντας το album αρχίζεις να διαλευκάνεις τα μυστήρια του. Είναι όλα σχετικά με τα κιθαριστικά riffs, είναι ένα απόσταγμα Hard Rock κοντά στην τελειότητα. Υπάρχει μια μικρή αίσθηση των ‘70s σε ορισμένα τμήματα των solo της κιθάρας, η κιθάρα κυριαρχεί σε κιθαριστικούς βιασμούς και λεηλασίες και θα σας κάψουν σίγουρα το στερεοφωνικό σας. Φανταστείτε ότι, ο τίτλος-τραγούδι “Hard As Rock” είναι ένα πολύ πιασάρικο Hard Rock στολίδι, το mind-tempoTouch Me” είναι εκπληκτικό, όπως και το γρήγορο “My Desire”. Αλλά όταν φτάσετε στη δεύτερη πλευρά τότε είναι που αυτός ο δίσκος εξαπολύει πραγματικά το βαρύτερο πυροβολικό του. Όπως ας πούμε το super-heavy Hard Rock τέρας "Super Starz”, το γρήγορο ενεργητικό "Satans World” και το απίστευτο "Blackout" ένα τραγούδι τόσο όμορφο σε απλότητα. Μετά από περισσότερα από 30 λεπτά ακρόασης από την πλήρη μετωπική επίθεση του “Hard As Rock”, γίνετε  το άνοιγμα του riff στο "Hellsville" τότε είναι που θα αφήσετε το άψυχο πτώμα σας στο έδαφος και θα αγαπήσετε κάθε δευτερόλεπτο αυτού του τραγουδιού.
Τα φωνητικά του Stefan King είναι ένας άλλος σημαντικός λόγος να λατρέψετε τους Crysys, αν σας αρέσουν τα βραχνά παθιασμένα φωνητικά του Rhett Forrester (Riot), τότε ο Stefan είναι για εσάς ότι πρέπει. Είναι ισχυρός με σκληρά χτυπήματα και ειλικρινείς, ούτε γρυλίσματα ούτε διαλείμματα με ενοχλητικά falsetto. Στον δίσκο ξεχωρίζουν κατά κύριο λόγο η φωνή του Stefan King και η μαγευτική κιθάρα του Tim Kasey, συν τη πολύ ζωντανή παραγωγή είναι η μαγεία όλου του δίσκου που λέγετε “Hard As Rock”.
Έχουν υπάρξει πολλές μπάντες όπως οι Crysys που στα χρόνια των 70’s και των  80’s, είχαν μια αυτοχρηματοδοτούμενη παραγωγή με μικρό προϋπολογισμό, που συνήθως όμως δεν είχαν το ενδιαφέρον των οπαδών που θα έπρεπε, εκτός ίσως μόνο από την πατρίδα τους και στη συνέχεια τελικά να εξαφανίζονται. Αν και δεν ήταν Βρετανοί, οι Crysys είχαν έναν ήχο πολύ παρόμοιο με των NWOBHM συγκροτημάτων της εποχής εκείνης. Είναι όμως θέλω να πιστεύω ένα επαναστατικό Hard Rock album, ένα αρκετά καλό album που σίγουρα θα σας αρέσει.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ CRYSYS
Hard As Rock [1981]


Δεν υπάρχουν σχόλια: