ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012



CANDLEMASS
Epicus Doomicus Metallicus
10-June-1986
(Black Dragon Records)

SIDE I: "Solitude", "Demon’s Gate", "Crystal Ball".
SIDE II: "Black Stone Wielder", "Under The Oak", "A Sorcerer’s Pledge".

CANDLEMASS: Johan Lanquist – Vocals, Leif Edling – Bass/ Guitar, Mats Bjoerkman – Guitar and Matz Ekstroem – Drums.
Produced by Candlemass.

Το πιο Heavy (βαρύ) συγκρότημα στον κόσμο, έτσι χαρακτηρίστηκαν οι Candlemass όταν δημιουργήθηκαν το 1984 από τον Leif Edling (ex- Trilogy, Nemesis) στη Stockholm, Sweden. Το συγκρότημα ήταν σίγουρα Heavy, όσον αφορά το υλικό, μια και κινούταν στο ύφος των Black Sabbath (εποχής Ozzy Osbourne), αλλά σίγουρα με πιο σύγχρονες κατευθύνσεις.
Κατά τα μέσα της δεκαετίας του '80, η Ευρωπαϊκή Heavy Metal σκηνή κυριαρχείται από αμέτρητες Thrash και Speed Μetal μπάντες, που παίζουν σε ιλιγγιώδης ταχύτητες και ουρλιάζουν σε ένα high-pitch παροξυσμό. Έτσι, όταν Candlemass κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους “Epicus Doomicus Metallicus” το 1986, και με τραγούδια που χαρακτηρίζονταν από αργά, heavy riffs κατ’ ευθείαν από τους Black Sabbath και με φωνητικά που παρέδιδαν ένα βαρύτονο, μελοδραματικό ύφος, προσέφεραν συγκλονιστικές διαστάσεις στους οπαδούς.
Μετά την εισαγωγική ακουστική κιθάρα του "Solitude", ο δίσκος εξελίσσεται σε ένα ολοκληρωμένο τέρας, γεμάτο με στίχους αυτοκτονίας, κατάθλιψης και dark fantasy θέματα. Το “Solitude” περιέχει το πιο κολοσσιαίο, αργό riff κιθάρας κι από τους Black Sabbath στο "Iron Man".  Αυτό είναι μόνο η αρχή, τα επόμενα κομμάτια είναι μοναδικά, δώστε έμφαση στα "Demon's Gate", "Crystal Ball" και "Under Τhe Oak" (αργότερα όμως ξαναγράφονται εκ νέου στην τελική τους μορφή για τον τέταρτο δίσκο του σχήματος “Tales Of Creation”).
Το μουσικό όραμα των Candlemass ήταν εκπληκτικά καλά μελετημένο και μοναδικό για την εποχή, ο μπασίστας και ηγέτης του συγκροτήματος Leif Edling είχε βρει όλα τα σωστά συστατικά για το τέλειο Doom Metal LP. Αυτός ο δίσκος περιέχει (κατά τη γνώμη μου) τις ισχυρότερες-καλύτερες συνθέσεις όλης της καριέρας της μπάντας, το “Epicus Doomicus Metallicus”  αφέθηκε στον τραγουδιστή Johan Lanquist, του οποίου οι επιδόσεις πέτυχαν και μας παράδωσε έναν δυναμικό ντεμπούτο δίσκο. Ένας ογκόλιθος για το Metal των 80’s, αυτό το album είναι ένα από τα καλύτερα ντεμπούτα όλων των εποχών στο Heavy Metal και σίγουρα θα ικανοποιήσει όλους τους Doomsters.
Το “Epicus Doomicus Metallicus” είναι το πρώτο full-length album από τους Candlemass, το album κυκλοφόρησε στις 10 Ιουνίου του 1986 από την Black Dragon Records. Οι Candlemass διαμορφώθηκαν μέσα από τις στάχτες των Nemesis, του Leif Edling. Οι Nemesis κυκλοφορήσαν ένα EP το “The Day of Retribution” το 1984, κάποια τραγούδια από την εποχή των Nemesis που αργότερα υφίσταντο περαιτέρω επεξεργασία καταλήγουν στους Candlemass.
Η μουσική του δίσκου είναι συντριπτικά βαριά, μελωδική και με επικό
Doom Metal, περιέχει όμως και μια Power Metal ματιά. Δικαιωματικά η μουσική τους είναι άμεσα αναγνωρίσιμη ως ο ήχος των Candlemass. Αυτό είναι ένα καυτό ντεμπούτο album, όπου η μπάντα έπρεπε να βρει το δρόμο της και να αναπτύξει το ύφος της. Η σύνθεση των τραγουδιών είναι κορυφαία, η μουσικότητα είναι εξαιρετική και η παραγωγή είναι βαριά και φέρνει το καλύτερο αποτέλεσμα στη μουσική. Ένας ποιοτικός και ποιητικός δίσκος συνάμα. Οι περισσότεροι οπαδοί που ξέρουν τους Candlemass από τη δεκαετία του ‘80 τείνουν να τους αγαπούν σαν συγκρότημα από τα ημί-οπερετικά φωνητικά του Messiah Marcolin, αλλά αυτό το album με τον Johan Lanquist στα φωνητικά είναι κορυφαίο. Ενώ υπάρχουν κάποιες ομοιότητες μεταξύ των δύο τραγουδιστών, ο Johan Lanquist δεν είναι τόσο διακριτός, ηχεί εν μέρει σαν τον Messiah Marcolin στο φωνητικό στυλ, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι οι Johan Lanquist δεν είναι ένας εξαιρετικός τραγουδιστής, γιατί είναι πραγματικά ένας από τους ισχυρότερους τραγουδιστές του Heavy Metal που έχω ακούσει ποτέ. Οι φωνητικές επιδόσεις του στο “Epicus Doomicus Metallicus” απλώς ορίζουν τον πήχη για το πόσο καλός πρέπει να είσαι για να κάνεις μια εντύπωση ως τραγουδιστής στο Heavy Metal. Έχει μια ισχυρή φωνή και ξέρει να την ελέγχει καλά, καταλαβαίνει ότι η διακύμανση είναι η λέξη κλειδί κατά την εκτέλεση των τραγουδιών, η φωνή του έχει λυρισμό, βάθος, όγκο και είναι απίστευτα μελαγχολική όταν θέλει.
Τα 43 λεπτά του
album περιέχουν δυστυχώς μόνο 6 κομμάτια, τα οποία είναι όμως από τα καλύτερα και μελωδικότερα στο Metal. Τα μελωδικά solo της κιθάρας είναι ακόμα ένα ορόσημο για τον δίσκο, για να αναφέρω μόνο ένα ακόμη μεγάλο πράγμα για αυτόν το σπουδαίο δίσκο.
Η πρώτη κυκλοφορία, εξασφάλισε αμέσως την τοποθέτηση του συγκροτήματος μέσα σε ένα σκληροπυρηνικό κύκλο οπαδών, θέτοντας έτσι ένα ορόσημο στη Doom Metal σκηνή. Ο διάδοχός του πρώτου τραγουδιστή με τον Messiah Marcolin ως frontman, έδωσε τον δεύτερο δίσκο τους “Nightfall” το ’87. Από εκεί και περά όλα κύλισαν ομαλά, τους έμαθε όλος ο κόσμος και οι Candlemass έγιναν το κορυφαίο συγκρότημα για το Doom Metal και το Ευρωπαϊκό Heavy Metal.
Μετά την κυκλοφορία πέντε δίσκων και πολλές περιοδείες σε όλη τη δεκαετία του ‘80 και στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, οι Candlemass διαλύθηκαν το 1994, αλλά αποφάσισαν να ξαναφτιαχτούν τρία χρόνια αργότερα το 1998.
Η μπάντα συνεχίζει να κυκλοφορεί και να περιοδεύει ακόμη και σήμερα, όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει όμως αρκετές αλλαγές στη σύνθεση του σχήματος.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ CANDLEMASS
Epicus Doomicus Metallicus [1986]
Nightfall [1987]
Ancient Dreams [1988]
Tales Of Creation [1989]
Live [1990]
Chapter VI [1992]
Dactylis Glomerata [1998]
From The 13th Sun [1999]
Doomed For Live, Reunion 2002 [2003]
Candlemass [2005]
King Of The Grey Islands [2007]
Lucifer Rising (w/ live in Athens, Greece 2007) [2008]
Death Magic Doom [2009]
Ashes To Ashes, Live [2010]
No Sleep 'Til Athens, Live (Greece) [2010]
Doomology, Box-Set [2010]

Trivia:
Φανταστείτε την έκπληξη του group, όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος και τον είδαν, αφού είχαν ζητήσει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που φαινόταν στο εξώφυλλο, δηλαδή η νεκροκεφαλή με το σταυρό σε άσπρο φόντο και όχι σε μαύρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: